Jump to content



Scribus


neuromancer

Recommended Posts

DTP εφαρμογή - την ξέρει κανείς? 2-3 σοβαροί λόγοι να το μάθω αντί να κάνω τη δουλειά σε Word? Στο Word είμαι Θεός - μπορώ να κάνω τα πάντα, αλλά αυτό ως DTP software τι παραπάνω κάνει? Ένα απλό 10σέλιδο ή κάπου εκεί θέλω να στήσω με κείμενο, εικόνες, αντέ και κανένα background εδώ κι εκεί.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Υπάρχει κάποιος συγκριμένος λόγος που ψάχνεσαι για το Scribus (κάποιο συγκεκριμένο project) ή απλά από περιέργεια να βρείς εναλλακτικές του Word;

Το DTP ή DeskTop Publishing software είναι λογισμίκο με το οποίο στοιχειοθετείς μια σελίδα και έχεις περισσότερες επιλογές και ελευθερείες ως προς την διάταξη των αντικειμένων απ' ότι σε ένα κανονικό word processor. Αυτού του είδους οι εφαρμογές παρότι πιο εξειδικευμένες συνεχίζουν να προσφέρουν την ίδια εμπειρία χρήσης, WYSIWYG, με τους συνήθεις word processors (MS Word, OO Writer, ...). Παρότι είναι WYSIWYG λογισμικό, οι μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης και επιλογών ως προς την εμφάνιση των κειμένων και εικόνων δημιοργούν ένα σχετικά απότομο learning curve. [1][2]

Απ' την άλλη, στον ίδιο τομέα υπάρχει το LaTeX [3] και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια το XeTeX [4]. Το LaTeX και τα υπόλοιπα προγράμματα αυτής της οικογένειας χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνική στοιχειοθεσείας. Προσφέρουν μια markup language, κάτι παραπλήσιο με την HTML θα μπορούσες να πεις, μέσω τις οποίας "δηλώνεις" τα αντίστοιχα αντικείμενα του κειμένου και μετά κάνεις compile τα αρχεία .tex και σου παράγεται ένα .pdf με το τελικό αποτέλεσμα. Η λύση αυτή είναι μια λύση WYSIWYM (What you see is what you mean). Δουλέυει όπως η HTML με τα CSS. Τα .tex αρχεία περιέχουν την δομή του εγγράφου με χαρακτηρισμούς όπως:


\chapter{This is a chapter}
\section{This is a section}

Εδώ μπαίνει το κείμενο για αυτό το section.

\subsection{This is a subsection}

Λίγο ακόμα κείμενο.

Το στύλ (όμοια του CSS) του κειμένου ορίζεται στην αρχή προσδιορίζοντας ένα documentclass. π.χ. article, book,...

Περισσότερα για το LaTeX μπορείς να βρείς εδώ [5].

Ελπίζω να έριξα λίγο φώς στην αναζήτησή σου, για περισσότερες ερωτήσεις εδώ είμαστε.

[1] Desktop publishing - Wikipedia, the free encyclopedia

[2] Typesetting - Wikipedia, the free encyclopedia

[3] LaTeX - Wikipedia, the free encyclopedia

[4] XeTeX - Wikipedia, the free encyclopedia

[5] LaTeX - Wikibooks, open books for an open world

Link to comment
Share on other sites

To Scribus το ανέφερα ως εκδοχή DTP λογισμικού που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω εναλλακτικά του Word. Δεν σκοπεύω να φτιάξω περιοδικό και ξέρω ότι με Word θα το παλέψω γρήγορα και με αξιοπρεπές αποτέλεσμα. Εξάλλου το layout του υλικού δεν είναι τόσο θέμα για κάτι αξιοπρεπές όσο το ίδιο το υλικό καθώς πέρα από το κείμενο, τα υπόλοιπα γραφικά είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά. Απλά αναρωτιέμαι αν το Scribus θα κάνει τη διαφορά ή απλά θα με παιδέψει για να κάνω σε 10 ώρες αυτό που με Word θα κάνω σε 2-3.

Latex.... έφτασα τα 40+ και έγραψα πτυχιακές, μεταπτυχιακές, διατριβές, βιβλία κτλ σε Word. Γνωρίζω τι ειναι το latex και το σέβομαι ως λογισμικό αλλά αυτό που παράγει μπορώ και το παράγω γρήγορα και με ακρίβεια και στο Word οπότε δεν υπάρχει λόγος (και χρόνος) να ασχοληθώ.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.