Jump to content



nas synology ds 212j δίσκοι και δίκτυο


bassman

Recommended Posts

καλημέρα σε όλους,

πρόσφατα αγόρασα το synology dsd212j.έχει μεσα dsm 4.1 πέρασα το antivirus,το download station Και με google crhome στελνει από το λαπτοπ κατευθείαν τα task για download ατο nas.Γενικά στις 4 μέρες είμαι ευχαριστημένος.

Θέλω συμβουλές και υποδείξεις σε θέματα διαχείρισης δίσκων.

1)έχω επάνω ένα seagate st3000dm01 τον έκανε volume μετά απο 10 ώρες και τον έκανε ext4.όλα οκ φορτώθηκαν τα δεδομένα μέσω usb Και δικτύου.Προσπάθησα να βάλω έναν δεύτερο ίδιο επάνω ακριβώς και όταν τον έβαλα πάτησα expand volume,μου λέει προσοχή όλα τα δεδομένα θα διαγραφούν.πατάω οκ και ξεκινάει τον κάνει ext4 μετά από 10 ώρες μου λέει κάτι για shr ,ολα οκ και Status normal Και στους 2 δίσκους.Το θέμα είναι ότι ο χώρος δεν έγινε 6tb αλλά έμείνε στα 3?τι λάθος έκανα?μήπως έκανα κανά raid κατά λάθος?

εχθές τον αποσύνδεσα να δω τι θα κάνει και μου έγραψε volume degrated replace failover hard disks.Πως θα γίνει να εκμεταλλευτώ και τα υπόλοιπα 3tb ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΕΠΑΝΩ ?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα bassman,

Αυτό που έκανες ονομάζεται Synology Hybrid RAID, δηλαδή στην περίπτωση σου RAID-1 (backup ton δεδομένων σε περίπτωση βλάβης ενός δίσκου).

Αυτό που θα έκανα εγώ είναι να βγάλω τον ένα και να τον ξαναβάλω. Έτσι θα έχεις έναν SHR (σε degraded mode) και εναν Not-initilized. Κάνεις ένα καινούριο volume στον 2ο και περνάς όλα τα δεδομένα εκεί. Μετά κάνεις format τον πρώτο (τον SHR) και ξαναπροσπάθησε στο manage αντί για SHR επέκταση του volume να επιλέξεις expand space.

Υπάρχουν αρκετοί οδηγοί και στο internet.

How to Expand Volumes or Disk Groups... - Synology Inc. Network Attached Storage - NEW NAS Experience

Εγώ για να ήμουν σίγουρος θα τους έστελνα ένα ticket και θα το άφηνα επάνω τους (synology). Έχουν πολύ καλό support.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

To εβαλες σε Raid 1 δηλαδή mirroring.

Εχεις 2 δίσκους που ειναι mirror ο ενας με τον άλλο.

Δηλαδή 2Χ3Tb αλλα ουσιαστικά βλέπεις μόνο 3 γιατι τα αλλα 3 ειναι mirrored.

Αφαιρώντας τον ενα δισκο το σύστημα ορθά σου ειπε degrades γιατι κατάλαβε οτι λείπει ενας δίσκος. Αν τον βάλεις πάλι πίσω η βάλεις εναν φρέσκο 3αρι, θα ξαναφτιάξει πάλι το Raid απο την αρχή και θα εισαι οκ χωρίς να χάσεις δεδομένα.

Αν θέλεις να βλέπεις 6Τb υπάρχει το "raid" JBOB (just a bunch of drives) οπου τους 2 δίσκους θα στους κάνει έναν 6αρι. Aν ομως χάσεις τον 1 τα χάνεις όλα.

Για επιδόσεις υπάρχει το Raid 0 (striping) οπου ο controller του NAS μοιράζει τα bits εναλλάξ στους 2 δίσκους. Βλέπεις 6Tb πάλι αλλα έχεις διπλές ταχύτητες read.

Πάλι αν χάσεις τον ένα δίσκο τα έχασες όλα.

Τέλος υπάρχει και η επιλογή να μην βάλεις καθόλου Raid οπου το δίκτυο σου θα βλέπει 2 δίσκους των 3Tb. Εκει αμα χάσεις εναν δίσκο, ο άλλος παραμένει κανονικά.

Συνοπτικά

Raid 0 = Stripping, διπλή ταχύτητα ανάγνωσης, διπλή ταχύτητα εγγραφής, αλλα αν χάσεις 1 δίσκο, τα έχασες όλα

Raid 1 = Mirroring, διπλή ταχύτητα ανάγνωσης, ελαφρά μειωμένη ταχύτητα εγγραφής - χάνεις 50% της χωρητικότητας αλλα έχεις 100% backup σε περίπτωση που χαθεί ένας δίσκος (αλλιώς 100% overprovisioning)

BJOD = Κανονικές ταχύτητες, 6Τb σαν ένας δίσκος, αν χάσεις τον ένα τα έχασες όλα. (εκτος αν ασχοληθείς με εξειδικευμένα προγράμματα που σπάνε τα raid σε επίπεδο software)

Σκέτο = 2 disk drives οπως σαν να τα είχες μέσα στο desktop σου

ΥΓ: Ticket γιατι να στείλει; Το NAS δουλευει κανονικότατα, απλά θέλει κατανόηση στο τι του λέμε να κάνει.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί μπορούν να τον βοηθήσουν και σε "λειτουργικά" θέματα και σε περίπτωση που γίνει κάποια πατάτα να τον βοηθήσουν και να τον βγάλουν από την δύσκολη θέση.

ΥΓ: Ticket γιατι να στείλει; Το NAS δουλευει κανονικότατα, απλά θέλει κατανόηση στο τι του λέμε να κάνει.

Link to comment
Share on other sites

σε αυτόν που είναι degraded είναι εγκατεστημένο και το dsm.αν τον αποσυνδέσω τι θα γίνει??θα κάνει format?για ν αβάλω τον 2ο τον απο σύνδεσα και μετά έκανα ένα νέο diskgroup με νέο volume.εγώ θέλω να είναι 2 δίσκοι ξεχωριστοί και διαθέισιμοι.δεν θέλω raid...

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι κσνένας ειδικός η αυτό που λέω να ισχύει σίγουρα καθώς δεν το έχω δοκιμάσει θα έκανα τα παρακάτω.

1) Αντιγραφή όλων τον δεδομένων στο Volume 2.

2) Θα έβγαζα τον πρώτο δίσκο που υποθέτω έχει το Volume 1 και θα δοκίμαζα να μπουτάρω μόνο με τον 2ο. Λογικά θα σου περάσει το DSM χωρίς να κάνει format στο data partition. Άρα θα είχα 1 δίσκο Basic με το λειτουργικό και όλα τα data.

3) Θα έβγαζατ τον 2ο δίσκο και θα ξαναέβαζα μόνο τον 1ο δίσκο και θα δοκίμαζα να κάνω remove το volume και μετά ξανά create new.

4) Θα ξαναέβαζα τον 2 και θα έβλεπα αν παίζει έτσι όπως το θές. Αλλιώς θα έκανα τελείως format τον 1 και θα έφτιαχνα to volume Μέσα απο το DSM του 2ου δίσκου.

Λογικά μετά τα παραπάνω θα είχες αυτό που θές.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.