Jump to content



Επειγόντως βοήθεια με laptop Acer!


planetman

Recommended Posts

Λοιπόν, προχτές πήρα ένα laptop Acer 1355LC με τον Athlon XP-M 2600+. Το πρόβλημά μου είναι το εξής: Στα windows και με το cpu-z τον βλέπει κανονικά ως Athlon XP-M 2600+ αλλά είναι στα 6x133=796MHz! Μπαίνω bios αλλά δεν έχει καμμιά ρύθμιση για να αλλάξω τον πολλαπλασιαστή που κανονικά είναι 15.

Σκέφτηκα μήπως είναι χαμηλά η συχνότητα και αυξάνεται με τον φόρτο εργασίας, γι'αυτό του έβαλα ένα super-pi 1M αλλά το έβγαλε σε 2:02sec που σημαίνει ότι δεν αυξήθηκε η συχνότητα.Έβαλα ένα προγραμματάκι (cbid70b) το οποίο εκτός από τα 796MHz, μου έδειξε ότι η τάση λειτουργίας του είναι 1.65V και όχι 1.45V όπως αναμενόταν! Επίσης, μέσω του προγράμματος αυτού, άλλαξα τον πολλαπλασιαστή σε 15 και πήγε στα κανονικά του. (15x133=1990MHz) Super pi 1M 1:07sec. Σκέφτηκα μήπως δεν έχει mobile επεξεργαστή μέσα αλλά απλό desktop αλλά όλα τα προγράμματα τον αναγνωρίζουν ως mobile.

Το θέμα είναι ότι με μια επανεκίνηση των windows η συχνότητα επανέρχεται στα 796MHz. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι: ΠΩΣ ΤΟΝ ΡΥΘΜΙΖΩ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΑ 15Χ133=1990ΜΗz;

Στο desktop μηχάνημά μου έχω έναν κλειδωμένο Barton 2500+ που πάει 11x202=2230MHz με default τάση. Σκέφτηκα (μία σκέψη έκανα μόνο) να αντάλαζα επεξεργαστές. Αν έβαζα τον κλειδωμένο 2500+ στο φορητό, λογικά θα ήταν 11x133=1463MHz. Και να έπαιρνα τον πολυπόθητο Athlon XP-M 2600+ στον desktop και να του άλλαζα τα φώτα. Το θέμα είναι α) ότι ο 2500+ θα υπολειτουργεί μετά στο laptop, β) δεν ξέρω να τους αλλάξω, φοβάμαι μην κάνω καμμιά *******, γ) μπορεί ο 2600+ mobile να είναι χειρότερος από τον 2500+ desktop.

Οπότε θέλω να μου πείτε τη γνώμη σας για όλη αυτή την ιστορία.

1) Γιατί ο φορητός δίνει 1.65V αντί 1.45V;

2) Πώς δίνω τον σωστό πολλαπλασιαστή;

3) Να αλλάξω τους επεξεργαστές; Πώς;

4) Κάτι μου βρωμάει σ' αυτήν την ιστόρία, τί;

5) Μήπως συμβαίνει κάτι που δεν σκέφτηκα καν; Τί μπορεί να είναι;

ΥΓ: Συγνώμη για το μεγάλο post αλλά το θέμα με καίει και θέλω επειγόντως βοήθεια! Ίσως θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιος που έχει το συγκεκριμένο laptop.

Link to comment
Share on other sites

  1. κατέβασε το τελευταίο Central από τα tools αν σου δείξει πάλι λάθος δεν υποστηρίζεται σωστά το Monitoring IC της mobo σου. Μην ανησυχείς δίνει stadar 1.45 (άντε το πολύ 1.5), αν θες γύμνωσε το και μέτρα το με πολύμετρο).
  2. κανονικά με το superPi έπρεπε να ανεβαίνει ο πολλαπλασιαστής under load στο 15x λόγω PowerNow. Αλλά το Central πρέπει να πατήσεις το F5 για να κάνει refresh όταν έχεις focus σε αυτό, για να σου δείξει το καινούργιο value του πολλαπλασιαστή.
  3. όχι μη αλλάξεις κατά 90% δε θα παίξει. Ο λόγος είναι ότι τα BIOS των notebook δεν υποστηρίζουν desktop (τo microcode) άρα δε θα POSTάρει ή δε θα μπορεί να παρέχει σωστά volt η τροφοδοσία του αφού δεν είναι σχεδιασμένο για κάτι τέτοιο
  4. αν θες να απενεργοποιήσεις το PowerNow πάνε δεξί click desktop->Properties->Screensaver->Power->και βάλε Αlways on Profile->Apply μπορεί να χρειαστεί να κάμεις reboot.
  5. κοίτα πιο πάνω... αν χρησιμοποιείς το notebook με μπαταρία χωρίς PowerNow θα έχεις λιγότερη διάρκεια αν το χρησιμοποιείς σαν DTR δε θα έχεις πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Υποτίθεται ότι default έχει WindowsXP home. Όταν τον πήρα όμως έλειπε ένα αρχείο και δεν έμπαινε windows. Έτσι έβαλα εγώ τα Windows XP Professional English με Service pack 1.

Μέσα έχει recover cd για να βάλει ό,τι είχε στην αρχή default.

Link to comment
Share on other sites

το recover CD το έχεις περάσει? αν όχι μη το περνάς. Υπάρχει ένα patch σχετικά με αυτό το πρόβλημα στα XP έχει διορθωθεί σίγουρα στο SP2 αν θέλεις βάλτo και δες τι κάνει...

Link to comment
Share on other sites

Ελα, μην αγχωνεσαι, το ειχα και γω το ιδιο "προβλημα" και εβλεπα τον Α64 μου συνεχεια 6Χ133. Κατεβασε τον τελευταιο οδηγο για τον επεξεργαστη απο εδω και εισαι κυριλε.

Για περεταιρω ελεγχο της ταχυτητας του κατεβασε και το PowerNow απο το οποιο κοντρολαρεις την ταχυτητα του επεξεργαστη αναλογα με το αν εισαι με μπαταρια κλπ

Το προβλημα σου λυνεται μονο με το πρωτο λινκ (οδηγος επεξεργαστη), το δευτερο ειναι απλως καλο να το εχεις.

Προσοχη: αν εχεις ΧΡ, το PowerNow πρεπει να το κανεις να τρεξει με συμβατοτητα για 2000 (Compatibility tab στα properties του .exe) και θα δουλεψει τζαμι :)

Link to comment
Share on other sites

Χμμ... σορυ φιλε, δεν το σκεφτηκα αυτο. Βασικα στην σελιδα

http://www.amd.com/us-en/Processors/TechnicalResources/0,,30_182_871_2364,00.html

που ειναι για οδηγους και προγραμματα για τους ΧΡ/ΧΡ-Μ δεν εχει κατι για την περιπτωση σου. Δοκιμασες μονο με το PowerNow να δεις τι παιζει με τον ελεγχο της ταχυτητας;

Link to comment
Share on other sites

Chosen, με το PowerNow (Μου έβγαλε την παναγία μέχρι να το εγκαταστήσω) κατάφερα εν τέλει να ελέγχω τη συχνότητα. Έχει δύο επιλογές. Στο high performance τρέχει πάντα στα 15x133=1990MHz και στο auto (εκεί το έχω) παίζει πολλαπλασιαστές από 10.5 μέχρι 15 ανάλογα το φορτίο.

enduracell, το να βάλω το SP2 είναι μια κουβέντα. Πού να το βρω;

Μου παρουσιάστηκε και άλλο πρόβλημα. Πήρα ένα οπτικό ποντίκι και το σύνδεσα στο φορητό μέσω usb και εκεί που κουνάει μια στιγμή εξαφανίζεται και εμφανίζεται σε άλλο σημείο της οθόνης και συνεχίζει. Το δοκίμασα στο desktop και είναι ok το ποντίκι. Σκέφτομαι μήπως δεν έχει σωστούς usb drivers. Υπάρχει περίπτωση; Τί να κάνω;

Link to comment
Share on other sites

Windows XP Patch: Q330512_WXP_SP2_x86_ENU.exe

Description: Symptoms

The processor performance state may not be restored to the maximum state if the CPU runs at 100 percent. This problem occurs if the computer is 100 percent busy when the power policy changes.

Cause

This problem may occur if the power policy changes because of an AC/DC transition while the computer is using the "Max Battery" power scheme. When the computer is running at 100 percent CPU usage, the computer never enters the idle loop in which the speed of the CPU is dynamically adjusted based on demand and current policy values. The fix is to set the timer so that Windows changes the speed of the CPU when the timer expires.

Version: Q330512 Filesize: 5.81 MB

για κοίταξε το...
Link to comment
Share on other sites

Καλά, προς το παρών έλυσα το πρόβλημα της ταχύτητας επεξεργαστή. Ποιός κατεβάζει πάλι 6MB; Αυτό με το ποντίκι που είπες, είναι δυνατόν; Αφού η πλειοψηφεία των χρηστών βάζει εξωτερικά ποντίκια. Δεν μπορεί! Με τους drivers που λέω δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί λες;

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.