Jump to content



Ολες οι ΤΦΤ του ιδιου μοντελου ειναι ιδιες: ΜΥΘΟΣ


Alexandros

Recommended Posts

Ειναι σαν να λεμε ολες οι ξανθιες ειναι ιδιες ;)

Βασικα πριν λιγο καιρο βρεθηκα στην ευχαριστη θεση να εχω 6 οθονες DELL 1703FP ultrasharp απο τις οποιες διαλεξα 2 (ναι ...υπαρχουν και handpicked οθονες :jump: )

Ολες ηταν κατασκευασμενες Ιανουριο 2004 made in UK εκτος απο μια. Και μαλιστα ολες ειχαν ιδιους κωδικους, μονο ενα ψηφιο αλλαζε στον σειριακο αριθμο. Αυτο που εκανα ηταν να τις τεσταρω ολες μια προς μια με φωτογραφιες και βιντεακι.Μερικες τις εβαλα και me extended desktop ετσι ωστε μεταφεροντας ενα κειμενο απο τη μια στην αλλη, να μπορω να τις συγκρινω.

Αυτο που συνειδητοποιησα με εκπληξη ηταν οτι ολες ηταν λιγο διαφορετικες! Αλλη ηταν λιγο πιο φωτεινη, αλλη ειχε λιγο πιο εντονο το κοκκινο χρωμα και αλλη ηταν ελαχιστα πιο θολη! Πως ηταν παλια με τις CRT που λεγαμε τι θα μας κατσει και ολες ειχαν μικροπροβληματα? ε, το ιδιο και τις ΤΦΤ αλλα σε μικροτερο βαθμο βεβαια. ΚΑι εννοειται οτι τις ειχα ολες ρυθμισει πανομοιοτυπα...

:getlost:

Για την ιστορια: το συγκεκριμενο μοντελο ειναι πρωτης γραμμης. Εξαιρετικες χρωματικες αποδοσεις για τφτ,απιστευτα ξεκουραστη στα ματια,γωνια θεασης ικανοποητικη ..αλλα φυσικα και (περιορισμενο ομολογω) ghosting στα ΦΠΣ παιχνιδια που για να ειμαι ειλικρινης ειναι κατι που συνηθιζεις μεσα σε λιγες μερες και μετα δεν το προσεχεις. Μεγαλη εντυπωση μου εκανε το εξης. Ενω με τις συμβατικες στα παιχνιδια επρεπε να αυξησω το κοντραστ και την φωττεινοτητα για να τα βλεπω καθαρα, με την συγκεκριμενη τφτ ακομα και με 60% και τα 2, η εικονα στα παιχνιδια ηταν αρκετα ευκρινης. Ακομα και στο ντουμ δεν ειχα προβλημα. Ο κατασκευαστης δινει 600προς1 κοντραστ και μαλλον ισχυει.Αυτο που δε ξερω ειναι ποιο πανελ εχει.Εμαθα οτι ειναι της SAMSUNG (ορισμενα εχουν της LITEON και λενε οτι ειναι χειροτερα) αλλα δε ξερω ακριβως ποιο. Ισως το MVA...

Link to comment
Share on other sites

μηπως το πρωι ειδες τις 2 και το βραδυ τις αλλες 2 και το απογευμα τις αλλες 2 και σου φανηκαν διαφορετικες? μαλλον κατι αλλο γινετε δεν νομιζω να μην ειναι ολες ιδιες. μπορει ομως να ειναι ετσι γιατι h DELL βαζει διαφορα πανελ. Νομιζω 6 ιδιας μαρκας και ιδιου μοντελου θα εδινε ακριβεστερα συμπερασματα

Link to comment
Share on other sites

Ολες τις δοκιμασα βραδακι ωστε να μην εχω αντανακλαση φωτος...και οι 6 ηταν ολοιδου τυπου και μοντελου οπως εγραψα. Μαλιστα τις δοκιμασα παλι και την επομενη μερα για να βεβαιωθω.Στο τελος σχεδον ηξερα την καθε οθονη απο την εικονα της και μονο χωρις να κοιταω τον σειριακο...και οι οθονες δεν ηταν προβληματικες...

ειναι δυσκολο να σου περιγραψω την διαφορα. Π.χ "τραβοντας" το κειμενο word απο την μια στην αλλη διαπιστωσα οτι η μια ειχε μια κιτρινωπη αποχρωση.Το λευκο της δεν ηταν λευκο σαν το χιονι αλλα ειχε μια ελαχιστη αποχρωση κιτρινου. Αν την εβλεπες ομως μονη της θα ελεγες οτι ειναι καταλευκη.Διπλα διπλα ομως την εβλεπες τη διαφορα. Ανταλλαξα μαλιστα και τα DVI -αναλογικο στις 2 αλλα οι διαφορες που επισημανα παρεμειναν ως ειχαν...

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα, Αλέξανδρε...

Πέρα από το ότι μας ***** την ψυχολογία, lol, είχαμε τον φόβο του καμμένου pixel, τώρα θα έχουμε και τα κουσουράκια της καθεμίας...

Τελικά, ignorance is a bliss :hehe:

Link to comment
Share on other sites

ea6gka ξερω τι εννοεις και γι αυτο το εψαξα. Με βαση τον αριθμο πισω υπαρχει ενα κεφαλαιο που υποδηλωνει πανελ της Samsung γιατι ειχε ερωτηθει πολλες φορες και στο φορουμ της Ντελ ;) δηλαδη ειναι σιγουρο οτι αυτες ειχαν το ιδιο πανελ.Μεχρι και το ιδιο batch ΑΑ00 ειχαν!

Απλα δε ξερω τι πανελ ειναι αυτο. Εκτος αν εννοεις οτι ειχαν διαφορετικα πανελ της Σαμσουνγκ? Αυτο πραγματικα δε το γνωριζω αλλα δεν ειναι λογικο να κατασκευαζονται οθονες η μια μετα την αλλη και να παιρνουν αλλο πανελ μεσα

RootΧ και εγω τσαντιστικα γιατι ως τωρα ηξερα οτι ολες οι τφτ ειναι καρμπον. ΚΑι ομως οχι. Και υποψην μιλαμε για αξιοπιση μαρκα στα τφτ και κορυφαιο μοντελο (και πιο προσφατο)

Link to comment
Share on other sites

θεικη η παρατηρηση σου οτι δεν ειναι ολες ιδιες, και μαλλον ειχαν και το ιδιο πανελ αφου το λες ετσι. Μονο χωρο σου γλυτωνουν οι ΤΦΤ τελικα, ισως και ξεκουραστες. Παντως ενα μεγα λαθος που κανουνε οι πιο πολλοι αγοραστε ειναι να συγκρινουν μια φτηνη CRT με μια ΤΦΤ. Στη συγκριση καλη CRT με καλη ΤΦΤ η ΤΦΤ τρωει στα αυτια απο οποια πλευρα και να το δεις. Για αυτο και θα σκοτωσω εντος των ημερων την ΤΦΤ.

Link to comment
Share on other sites

Ψαχνω το φορουμ της Ντελ να βρω το τοπικ αλλα δε λειτουργει ...θα το κοιταξω λιγο πιο μετα.

Σχετικα με τα τφτ-crt εγω ημουν ως τωρα υπερμαχος των crt και ειχα το G420 που ειναι επαγγελματικο, εφαμιλλο του καλυτερου Ειζο.Συγκριτικα λοιπον πρεπει να τονισω οτι

1. Το 1703 σε χρηση >5 ωρων ειναι πιο ξεκουραστο. Με το σονυ χρειαζομουν διαλειματακια καθε 2 ωρες. Επισης ενα μικρο σφιξιμο στα ματια που ενιωθα ,εξαφανιστηκε με το τφτ.

2. Το 1703 υπερτερει στην αναγνωσιμοτητα κειμενου αν και το σονυ ηταν εκπληκτικο σε αυτον τον τομεα.

3. Στα παιχνιδια αν και σπανια παιζω, το σονυ ηταν καλυτερο.Με την εννοια οτι η εικονα ηταν πιο ρεαλιστικη. Το σωστο να λεγεται. Εβλεπες τα χρωματα και το "ζουσες". Και το dell ομως ειναι ικανοποιητικο.Το προβλημα ghosting ειναι υπαρκτο,οχι ιδιαιτερα εντονο, αλλα καποιους μπορει να τους ενοχλησει.

4.Στις ταινιες δεν υπαρχει νικητης.Το dell δειχνει εξαιρετικο και τολμω να πω οτι βλεπω καποιες λεπτομερεις που με το σονυ δε μπορουσα να εντοπισω.Λιγακι ομως στα χρωματα το σονυ υπερτερει ελαφρα.

Οπως ειπες συγκρινουμε ανομοια πραγματα. Καλυτερο ειναι αυτο που βολευει τον καθενα. Αν προσαρμοστεις στα ελατωματα των τφτ τοτε αξιζουν...

Link to comment
Share on other sites

Στην CRT σε "σκοτωνει" το γεγονος οτι δεν προκειται ποτε να αποκτησεις την τελεια γεωμετρια. Ακομα και αν η οθονη σου ειναι απιστευτη για τα δεδομενα και εχει τρομερη γεωμετρια, παντα το ματι σου θα πεφτει σε εκεινη την πανω γωνια η οποια μετα απο 2 ωρες ρυθμισεων εξακολουθει να ειναι 1 χιλιστο πιο... κυρτη απο την υπολοιπη πλευρα. Παντα το ματι σου θα πεφτει σε εκεινο το σημειο!

Αυτες τις 2 ωρες ρυθμισεων μετα πρεπει να τις ξοδεψεις και για αλλες 2 αναλυσεις ωστε και τα παιχνιδια σου να εχουν καλη γεωμετρια και οχι μονο το desktop.

κατα τα αλλα.... κι εγω crt-ικος ειμαι.

Link to comment
Share on other sites

το μοντελο που ειχα ειχε πρακτικα τελεια γεωμετρια.Οριζοντια πανω και κατω οι γραμμες ηταν ευθειες με αποκληση μικροτερη απο 0.3 χιλιοστα, ορατη ισως αλλα ανεπαισθητη.Και μαλιστα εμενε παντα οπως ηταν απο την στιγμη που αναβε μεχρι και 6 μηνες αργοτερα.Ουσιαστικα της ειχα κανει μια και μοναδικη ρυθμιση στη γεωμετρια της και εμεινε ετσι εναμιση χρονο ;)

Μιλαμε ομως οτι 2-3 μοντελα CRT εχουν αυτην την δυνατοτητα, τα περισσοτερα θελουν ρυθμισεις ολη την ωρα

Link to comment
Share on other sites

ναι αλλα και αυτο ειναι ενα πλενεκτημα των σωληνων εναντι των ΤΦΤ πανελ, παιρνουν ρυθμισεις σε διαφορες αναλυσεις. Ας παει να παιξει κανεις 1024*768 σε 17αρα και αμα δε στραβωθει...

Link to comment
Share on other sites

τι εκανα βρε las_kar_is και με συγχαιρεις ?

:p

Για το τεστακι με τις τφτ λες ?Στην αρχη ειχα στο μυαλο μου με το τεστ ενα πραγμα.Να δω ποια εχει προβληματικο πιξελ και να την αφησω στην ακρη. Οταν τις αναψα ομως μια μια διαπιστωσα οτι "κατι δεν παει καλα". Κατι δε μου πηγαινε.Αναβοντας 2 -2 διαπιστωσα οτι εγραψα πιο πανω.

Και ενα πραγματικα "κουφο". Μια απο τις 6 ειχε ενα κολλημενο κοκκινο subpixelακι ψηλα που το διεκρινες μονο σε λευκο φοντο , δυσκολα. Ε που να παρει η οργη αυτη η συγκεκρινενη, σας το ορκιζομαι , ειχε αντικειμενικα ΤΗΝ ΠΙΟ ΚΑΘΑΡΗ ΕΙΚΟΝΑ. :devil:

και με το τεστ μονιτορ της Νοκια που την δοκιμασα, πραγματικα μου εβγαζε το πιο ομορφο λευκο απο ολες και το πιο ισορροηπμενο κοκκινο.

Ρωτησα και αλλο ατομο τη γνωμη του χωρις να του δειξω το πιξελ και μου ειπε το ιδιο πραγμα.Οτι εχει εικονα καθρεφτη. Φανταστειτε τη τσαντιλα μου. Ποσο μ..ας θα ειμαι να εχω 6 οθονες και να κρατησω τη μαμισια με το πιξελακι ? Αλλα και ποσο κοπανος να την αποριψω και μετα να το μετανιωσω ?Τελικα την απεριψα αλλα επεισα τον εαυτο μου οτι το πιξελακι ηταν απιστευτα ενοχλητικο :getlost::getlost:

Link to comment
Share on other sites

ea6gka ,δε ξερω γιατι αλλα ολα τα παιχνιδια στα 1024χ768 δειχνουν παρα πολυ καλα,ακομα και το ντουμ. Ομολογω δεν το περιμενα ουτε γι'αστειο και δε μπορω να το αιτιολογησω αλλα δειχνουν μια χαρα. Αντιθετα στο desktop η μονη αναλυση ειναι 1280χ1024. Μηπως εχει καμια τεχνολογια που βοηθαει?

να σκεφτεις οτι πανω σε αυτο κοοριδευα του κατοχους τφτ οτι δεν μπορουν να παιξουν σε αναλυση κατω απο 1280 :p

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Alexandros [Σήμερα, στις 15:09]

ea6gka ,δε ξερω γιατι αλλα ολα τα παιχνιδια στα 1024χ768 δειχνουν παρα πολυ καλα,ακομα και το ντουμ. Ομολογω δεν το περιμενα ουτε γι'αστειο και δε μπορω να το αιτιολογησω αλλα δειχνουν μια χαρα. Αντιθετα στο desktop η μονη αναλυση ειναι 1280χ1024. Μηπως εχει καμια τεχνολογια που βοηθαει?

να σκεφτεις οτι πανω σε αυτο κοοριδευα του κατοχους τφτ οτι δεν μπορουν να παιξουν σε αναλυση κατω απο 1280 :p

Πολυ κουφο αυτο μια που δεν εχουν καν το ιδιο aspect ratio οι 2 αυτες αναλυσεις.

θεωρητικα οταν η native αναλυση της TFT εχει το ιδιο aspect ratio με μια μικροτερη, δουλευει με τις ελαχιστες δυνατες απωλειες λογω interpolation. Αλλα στις 2 αυτες αναλυσεις δεν συμβαινει κατι τετοιο και θα επρεπε να υπαρχει χειροτερευση. Ισως να ειναι ανεπαισθητη, ποιος ξερει.... :confused:

Link to comment
Share on other sites

Λογικο αυτο που λες και εγω ετσι το ηξερα και περιμενα μια εικονα "αστα να πανε". Το αποτελεσμα με εξεπληξε. Ενταξει υστερει. Οσο ομως υστερει και η 1024 χ768 στις 17" σε σχεση με την 1280χ1024. Σε λογικα πλαισια. Τα σχηματα ομως μεσα στο παιχνιδι και οι φιγουρες ,ακομα και οι λεπτομερεις π.χ σε εναν τοιχο απεικονιζονται παρα πολυ καλα.Και δοκιμασα και με αλλα παιχνιδια με το ιδιο αποτελεσμα. Στο τελος αναρωτιομουν γιατι δεν μπορω να χρησιμοποιησω αλλη αναλυση απο την 1280χ1024 .Στην επιφανεια εργασιας ομως αντιθετα, η εικονα ειναι τραγικη στα 1024χ768...θα κοιταξω να δανειστω μια ψηφιακη καμερα να ανεβασω φωτο, να δεις τι εννοω.

Link to comment
Share on other sites

Εγω ειμαι ο πιο ανώμαλος. Στην fujitsu siemens 17" TFT της κοπέλας μου κουραζομαι και ποναν λιγο τα ματια μου. Στην "μετρια" viewsonic e 92f που εχω σπιτι δεν εχω προβλημα (και ενεργοποιώ και τοι ultra bright οταν παιζω γαμεσ)

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από Alexandros

Λογικο αυτο που λες και εγω ετσι το ηξερα και περιμενα μια εικονα "αστα να πανε". Το αποτελεσμα με εξεπληξε. Ενταξει υστερει. Οσο ομως υστερει και η 1024 χ768 στις 17" σε σχεση με την 1280χ1024. Σε λογικα πλαισια. Τα σχηματα ομως μεσα στο παιχνιδι και οι φιγουρες ,ακομα και οι λεπτομερεις π.χ σε εναν τοιχο απεικονιζονται παρα πολυ καλα.Και δοκιμασα και με αλλα παιχνιδια με το ιδιο αποτελεσμα. Στο τελος αναρωτιομουν γιατι δεν μπορω να χρησιμοποιησω αλλη αναλυση απο την 1280χ1024 .Στην επιφανεια εργασιας ομως αντιθετα, η εικονα ειναι τραγικη στα 1024χ768...θα κοιταξω να δανειστω μια ψηφιακη καμερα να ανεβασω φωτο, να δεις τι εννοω.

θα το κανω και εγω σημερα το απογευμα

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.