Jump to content



Μια αρχη στο OC!(i7 4770Κ-MSI MPOWER)


TheHacker

Recommended Posts

Καλησπερα παιδες! :p Εδω και καιρο εχω το "μηχανιματακι" της υπογραφης μου με i7 4770k-GTX 760-MSI MPOWER ...καθως περασανε 7 μηνες απο τοτε που το εστησα και το ευχαριστηθηκα αρκετα σε stock νομιζω πως ηρθε η ωρα να το "πειραξω" λιγακι καθως η Mpower με εναν 4770κ νομιζω πως εχει τρομερες δυνατοτητες με λιγη τυχη :D ...Εχω διαβασει τον οδηγο OC που εχει γραφει αλλα μιας και ειναι αρκετα παλιων bios ειναι τελειωωωωως διαφορετικα τα features με μια MPOWER...Ακομη εχω ψαξει αρκετα στο ιντερνετ γενικα αλλα μιας και ειμαι αρχαριος λιγο ο φοβος και λιγο το οτι δεν καταλαβαινω τι παιζει ακριβως ειναι ο λογος να μην προσπαθω καποιο "πειραγμα" ...Ξερω πως η 1η κινηση που πρεπει να κανω ειναι να παρω μια ψυκτρα που μαλλον θα ειναι BQ DARK ROCK 3 ...μετα απο αυτο το βημα θελω να μου πειτε τι πρεπει ακριβως να κανω ..CPU voltage? Πολλαπλασιαστης? μετα τι? και ποια προγραμματα ακριβως πρεπει να χρησιμοποιησω!!! :coax: ....Λιγη βοηθεια παρακαλω θα το εκτιμουσα πολυ.. ευχαριστω εκ των προτερων ολους οσους ασχοληθουν ! (θα ηταν ευκολοτερο να βοηθησει καποιος με MPOWER ή καποια MSI με παρομοια χαρακτηριστικα ας πουμε )

Link to comment
Share on other sites

αφού βάλεις την νέα ψύκτρα, και βεβαιωθείς ότι πατάει καλά (σε load θα πρέπει να δεις μεγάλη διαφορά στις θερμοκρασίες), ξεκινάς να [sπαίζεις διαβάζεις:

-1. Βάζεις το τελευταίο BIOS για τη μητρική σου.

0. Βάλε σταθερή τιμή (manual) στο cpu voltage 1,2v.

1. Θέτεις το uncore/ring bus ratio σε manual, και φροντίζεις το uncore να είναι σε στοκ τιμή.

2. τις μνήμες σου τις βάζεις να δουλέψουν σε 1600 (ή και 1333 για ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά).

3. Ανεβάζεις πολλαπλασιαστή στα cpu cores. Ξεκίνα με x41 ή x42 (4100 ή 4200 αντίστοιχα). Μπουτάρεις στα windows και κάνεις stress testing. Εφόσον το περάσεις επιτυχώς, γυρνάς στο uefi/bios, και ανεβάζεις κατά ένα τον πολλαπλασιαστή σου και επαναλαμβάνεις stress testing. Αν δεν περάσει το stress test, ανεβάζεις λίγο το cpu voltage, και ξαναδοκιμάζεις.

4. Τώρα μπορείς να παίξεις με τις μνήμες σου (για αρχή θα τις έβαζα απλώς στα 1600MHz με stock timmings και θα έβλεπα πως πάει).

5. Γύρνα το cpu voltage σε adaptive, με όριο την τιμή που βρήκες στο βήμα 3. Ενεργοποίησε τα C-states, ώστε να χαμηλώνει την κατανάλωση ο επεξεργαστής όταν είσαι σε idle

Σημειώσεις:

->Ήρεμα με τα volt. Μην δίνεις παραπάνω από +0,05v σε κάθε δοκιμή, και προς θεού, όταν κάνεις stress test μην φεύγεις. Αλλά να ελέγχεις τις θερμοκρασίες (το πολύ 80 βαθμούς Κελσίου στους πυρήνες). Κατ'εμέ, μη δώσεις πάνω από 1,30v.

->Stress testing μόνο με manual volt.

->Αλλάζουμε μία μεταβλητή τη φορά. Όχι και volt & core ratio & ring ratio κλπ, γιατί σε περίπτωση αστάθειας, δε θα ξέρεις τις πταίει.

->core ratio is the king. Αν χρειαστεί κόβεις από το uncore ή τις μνήμες, ώστε να κερδίσεις 100mhz στο cpu.

->Ανάμεσα σε κάθε αύξηση του core ratio, να φροντίζεις να χρησιμοποιείς κανονικά τον υπολογιστή σου για 1-2 μέρες. Μπορεί να περνάς stress test, αλλά να σκαλώσει σε κάποιο παιχνίδι (καθόλου τυχαίο παράδειγμα: Battlefield 3)

χρήσιμα εργαλεία:

cpu-z (Πληροφορίες για τον επεξεργαστή, τη μητρική και τις μνήμες)

coretemp (θερμοκρασίες)

prime95 (stress testing)

aida64 (πληροφορίες και -κυρίως- stress testing)

x264 stability test v2 (στο overclock.net αυτό προτείνουν για να δεις σταθερότητα. Το αφήνεις να τρέχει όλο το βράδυ, κι εφόσον το περάσεις είσαι καλά, συνεχίζεις ακάθιστος)

Αυτά τουλάχιστον έκανα εγώ, σε γενικές γραμμές, μετά από διάβασμα σε διάφορα άρθρα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Τελειος!Σε υπερευχαριστω φιλε [MENTION=4171]deninho[/MENTION]! τα κατεγραψα ολα αυτα και θα τα εφαρμοσω οσο το δυνατον γρηγοροτερα παρω την ψυκτρα ...απο προγραμματα πηγα με Cpu-z + Coretemp + OCCT το οποιο occt ακουσα πολυ καλα λογια και εχει καλο stress test...θα επανελθω εντος ολιγου ;)

Link to comment
Share on other sites

Ακομη εχω ψαξει αρκετα στο ιντερνετ γενικα αλλα μιας και ειμαι αρχαριος λιγο ο φοβος και λιγο το οτι δεν καταλαβαινω τι παιζει ακριβως ειναι ο λογος να μην προσπαθω καποιο "πειραγμα" ...

Ο φόβος φιλαει τα έρμα λέει ο σοφός λαός... Αν το σύστημα σου σε ικανοποιεί, μην το πειράζεις. Αν για κάποιον λόγο δεν σε ικανοποεί, το o/c δεν μπορεί να κάνει κάτι γι αυτό με δεδομένο το setup σου.

Συμπέρασμα: Αν θες να το σκαλίσεις για να μάθεις, κάνε το μετά από πολύ διάβασμα και προσοχή. Και βέβαια δεν χρειάζεται να κυνηγήσεις τα MHz. Μπορείς (το πιο συνετό και συμφέρον) να ψάξει π.χ μέχρι που παιζει ο επεξεργαστής σου με το στοκ ρεύμα. Αν πάλι θες να το σκαλίσεις γιατί περιμένεις επιδόσεις, θα απογοητευτείς, δεν θα αλλάξει κάτι. Στο gaming ειδικά, τοίχο θα φας, όταν και αν φας, από την κάρτα, όχι από τον cpu.

Link to comment
Share on other sites

Σωστο αυτο μωρε αλλα το θεμα ειναι οτι εχω εναν "K" Και λογω οτι μου αρεσουν ολα αυτα γυρω απ το OC για αυτο ελεγα να τον "πειραξω" ...αλλα απ τν αλλη σκεφτομαι πως δεν υπαρχει λογος με αυτα που κανω σε καθημερινη βαση ...αρα θα ητανε καλυτερα να τον αφησω στοκ...Παντως με το που παρω μια ψυκτρα σιγουρα θα τον "τσιτωσω" να δω μεχρι που φτανει ...και ας τον ξαναγυρισω πισω στα στοκ μετα ;)

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τόσο εύκολο "να τον τσιτώσεις να δεις μέχρι που φτάνει". Όσοι λένε "Κ έχεις, 2 κλικ στο bios είναι" ή δεν ξέρουν που παν τα τέσσερα ή παραπληροφορούν συνειδητά. Αν είναι να κάνεις κάτι σωστά, θέλει αμέτρητες ώρες σε διάβασμα, σετάρισμα, restart, freezes, testing και μετά real life. Στη θέση σου δεν θα πείραζα τίποτα, ειδικά αν δεν ξέρω γιατί θέλω να το κάνω. Το έχω Κ πχ. εμένα δεν θα με κάλυπτε. Αλλά ξαναλέω, απόψεις είναι αυτές.

Link to comment
Share on other sites

Εγω που τσιτωσα κάποτε ενα 2600k ,και ήμουν λιγότερο ασχετος απο σενα ,απο μια απροσεξία της στιγμής τον έστειλα στα θυμαρακια!

Δε λεω οτι ενα απλο oc ξαφνικά θα σου τηγανίσει το cpu ,αλλα φρόντισε να μάθεις αυτα που χρειάζονται πρώτα.

Link to comment
Share on other sites

Να πω κι εγω μια αποψη που δεν ειδα να υπωθηκε ακομα?

Κατα τη γνωμη μου το oc ειναι μια πολυ ωραια ασχολια για το ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ-ΧΕΙΜΩΝΑ που αφ ενος κλεινομαστε πολυ περισσοτερο στο σπιτι, και αφ εταιρου δεν εχουμε υψηλες θερμοκρασιες (ειδικα αν τωρα με την κριση δε βαζεις και πετρελαιο ακομα καλυτερα :rofl:)

Οχι πως δεν ειναι εφικτο να γινει Αυγουστο ή πως αν πας με σωστη μελλετη και σωστα βηματα θα παθει κατι η cpu, αλλα οσο να ναι δεν ειναι και η ιδανικοτερη εποχη για καθημερινα stress-αρισματα, ειδικα αν προτιθεσαι να τρεξεις τιποτα prime, και πολυ περισσοτερο τη στιγμη που εισαι με αερα

Link to comment
Share on other sites

Μια χαρα τοτε... και εγω για φθινοπωρο προς χειμωνα σκεφτομουν να το κανω το oc ...θα κατσω να διαβασω αρκετα πραγματα να μαθω ωστε να μην παθω οπως λενε τα παιδια απο πανω...μετα θα αλλαξω ανεμηστηρες στο 600t γτ οι στοκ μου την δινουν +dark Rock 3 και μετα το ξαναψαχνω λιγο για να αρχισω ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΒΗΜΑΤΑ παντα ...προφανως δεν θελω να ψηθει ο 4770 :shout: ! Ευχαριστω παντως για τις αποψεις με βοηθανε αρκετα

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.