Jump to content



Δημιουργία νέου PC


Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά

 

Μετά από καιρό αποφάσισα να φτιάξω ένα καινούριο desktop και να αντικαταστήσω τον αρχαίο 9ετίας υπολογιστή που έχω τώρα.

Ύστερα από αρκετό ψάξιμο έχω καταλήξει στα κάτωθι :

 

CPU : AMD FX 6300

CPU COOLER : COOLER MASTER HYPER 212 EVO

M/B : ASUS M5A97 R2.0

RAM : CORSAIR VENGEANCE 8GB (2x4GB) 1600 CL9

CASE : CORSAIR CARBIDE 300R

SSD : SAMSUNG 840 EVO 250GB

HDD : SEAGATE BARRACUDA 7200 1TB

GPU : ASUS RADEON R9 270X 2GB DIRECT CUII

PSU : CORSAIR RM650 GOLD PLUS

OPTICAL : LG BH16NS40 BLUE RAY RECORDER

MONITOR : LG 24MP55HQ 24"

UPS : APC BACK-UPS 800VA SCHUKO

SPEAKERS : LOGITECH Z323 2.1

 

+ 1 wireless desktop set

 

Ο λόγος που κατέληξα στον AMD, είναι πως προτίμησα να διαθέσω τα περίπου 100 ευρώ παραπάνω που κοστίζει ένας i5 σε parts που θα μείνουν για αρκετό καιρό όπως το τροφωδοτικό. Η χρήση του υπολογιστή αφορά κυρίως εφαρμογές γραφείου, internet και light gaming (αλλά μιλάμε για πολύ light, δηλαδή WoW, Football Manager, τίποτα adventure games, κανά Pro και NBA2K κτλ.). Επίσης light χρήση κάποιων προγραμμάτων όπως το Autocad (μόνο 2D) αλλά χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, καθώς για την σοβαρή χρήση υπάρχουν οι υπολογιστές της δουλειάς. Αρχικά θα δοκιμάσω και κάποια άλλα games πιο καινούρια, αλλά δεν με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι επιδόσεις, αφού όταν φύγει ο αρχικός ενθουσιασμός, και λόγω χρόνου, θα παίζω μόνο αυτά που ανέφερα πιο πάνω. 

Κυρίως με ενδιαφέρει, αφού έχω την δυνατότητα αυτή τη στιγμή να διαθέσω το σεβαστό ποσό των 1200 ευρώ περίπου, να πάρω κάτι που θα αντέξει χωρίς προβλήματα για μία 5ετία για all around χρήση χωρίς εξεζητημένες επιδόσεις.

Το O/C δεν με ενδιαφέρει για την ώρα, και ακόμα και στο μέλλον η όποια απόπειρα θα είναι αρκετά περιορισμένη.

 

1) Ποιά είναι η γνώμη σας για το παραπάνω στήσιμο ? Πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο για τις ανάγκες μου να πάω σε i5 4590 και H97 MB (θα δω δηλαδή κάποια σοβαρή διαφορά σε αυτά που θα κάνω ή τσάμπα τα έξτρα λεφτά?) ή είμαι καλυμένο με τον AMD?

 

2) Το κουτί έρχεται με δύο ανεμιστηράκια (1 μπροστά για είσοδο αέρα, και ένα πίσω για exhaust). Σκεφτόμουν να πάρω και δύο έξτρα ανεμιστηράκια της corsair (ΑF 120) με LED (είπα να κάνω και την καγκουριά μου για να βλέπω το tower και να χαίρομαι  :p ) και να τα τοποθετήσω μπροστά για intake, και αυτό που έρχεται με το κουτί να το βάλω πάνω σαν exhaust. Θα είναι ΟΚ ή καλύτερα να τον βάλω στο πλάϊ ως έξτρα intake ? 

 

3) Το τροφοδωτικό είναι καλύτερα να το τοποθετήσω με τον ανεμιστήρα προς τα κάτω ή προς τα πάνω (το κουτί φυσικά δεν θα είναι τοποθετημένο πάνω σε μοκέτα ή χαλί).

 

4) Η after market ψύκτρα της cooler master έρχεται με κάποια θερμική πάστα ή θα πρέπει να πάρω μία εγώ ? Αν ναι, έχετε κάποια να προτείνετε ή δεν έχει σημασία αφού δεν θα ασχοληθώ με o/c ?

 

5) Για την οθόνη, έχετε κάποιες προτάσεις ? Διάλεξα την συγκεκριμένη της LG γιατί ήταν το πιο οικονομικό IPS Monitor που βρήκα στις 24" αλλά η αλήθεια πως για οθόνες δεν ξέρω και πολλά. Η συγκεκριμένη πάει περίπου στα 160 ευρώ αλλά μπορώ να ανέβω και μέχρι τα 200-220 αν είναι για κάτι καλύτερο (δεν μου χρειάζεται μεγαλύτερη από 24" αφού θα βρίσκεται κοντά και η τηλεόραση για ταινίες κτλ οπότε περισσότερο με ενδιαφέρει η ποιότητα)

 

6)Τέλος, στο UPS σκέφτομαι να βάλω κατευθείαν πάνω το desktop και την οθόνη, και στην συνέχεια ένα πολύπριζο που θα συνδέσω router,τηλέφωνο, εκτυπωτή, ηχεία και ένα εξωτερικό σκληρό. Πιστεύετε θα έχω κάποιο πρόβλημα ή με καλύπτει σε περίπτωση διακοπής (5 λεπτά χρειάζομαι για να κλείνει με ασφάλεια το pc, όχι κάτι το ιδιαίτερο). Το πολύπριζο χρειάζεται να έχει προστασεία τάσης ή αφού θα είναι πάνω στο UPS καλύπτεται απο αυτό ?

 

Η αγορά θα γίνει από το you.gr αν παίζει κάποιον ρόλο, λόγω γνωστού και έκπτωσης που μπορώ να έχω εκεί, και η συναρμολόγηση από εμένα. 

 

Ζητάω συγνώμη για το "σεντόνι" αλλά προσπάθησα να είμαι αρκετά αναλυτικός ώστε να βοηθήσω όποιον μπει στον κόπο να μου απαντήσει, οπότε ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον έκατσε να το διαβάσει ολόκληρο  :rolleyes:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αρκετά καλή μου φαίνεται ή σύνθεση σου, για Amd επεξεργαστές δεν γνωρίζω οπότε περίμενε να σου απαντήσουν και ποιο έμπειροι

2)Βάλε 2 ανεμιστήρες εμπρός και 1 πίσω και 1 πάνω στο πίσω μέρος του κουτιού

3)Το τροφοδοτικό καλύτερα με τον ανεμιστήρα κάτω να βάζει καθαρό αέρα

4)Η ψήκτρα έχει πάστα μέσα για 3 με 4 χρήσεις σίγουρα

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αρχικά να πώ πως ο FX επεξεργαστής σου δεν θα σε κρεμάσει σε αυτά που ζητάς ( ιδίως σε 3D apps ). Εγώ είμαι κάτοχος συστήματος με 8320. Δεν έχει μασήσει πουθενά, και ανάθεμα αν έχω χρησιμοποιήσει στο φουλ όλους τους πυρήνες σε ένα πρόγραμμα εκτός απο όταν φορτώνω το Kontakt με όργανα κτλ...

Το θέμα είναι πως όταν θα αποφασίσω να κάνω αναβάθμιση θα πρέπει να αλλάξω όλο το σύστημα. Γι'αυτό και εγώ προτείνω να πας με Intel Ζ97 ή Η97 που σου προσφέρουν υποστήριξη για τους μελλοντικούς Broadwell.

Το μόνο που δεν μου αρέσει στο σύστημα είναι το κουτί αλλά όπως βλέπω στο YOU δεν έχεις και πολλές επιλογές.

 

EDIT: Όπως ανέφερε και ο@l3ft3ris, η ψύκτρα έρχεται με δική της πάστα. Πάντα είναι καλό να υπάρχει και μια πάστα κοντά. Εγώ εδώ και ένα χρόνο χρησιμοποιώ την MX-2 και σε σχέση με της Coolermaster που είχε στο Seidon 120v, μου έριξε της θερμοκρασίες 3-5 βαθμούς.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

 

6)Τέλος, στο UPS σκέφτομαι να βάλω κατευθείαν πάνω το desktop και την οθόνη, και στην συνέχεια ένα πολύπριζο που θα συνδέσω router,τηλέφωνο, εκτυπωτή, ηχεία και ένα εξωτερικό σκληρό. Πιστεύετε θα έχω κάποιο πρόβλημα ή με καλύπτει σε περίπτωση διακοπής (5 λεπτά χρειάζομαι για να κλείνει με ασφάλεια το pc, όχι κάτι το ιδιαίτερο). Το πολύπριζο χρειάζεται να έχει προστασεία τάσης ή αφού θα είναι πάνω στο UPS καλύπτεται απο αυτό ?

 

εκτυπωτη φανταζομαι δεν εννοεις laser ετσι ; και ηχεια οχι τιποτα τερατα ;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν σας ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις.

 

Γενικά σκοπεύω σαν σύστημα να το κρατήσω για περίπου 5 χρόνια (δεν κάνω συχνά αναβαθμίσεις, κυρίως γιατί δεν μου χρειάζεται), οπότε ούτως ή αλλως σε τέτοιο χρονικό διάστημα η αναβάθμιση είναι συνολικότερη (δηλ. gpu, ram κτλ.). Πιστεύετε πως ο i5 θα με κρατήσει πιθανά και για παραπάνω χρόνια (φυσικά με δεδομένο πως οι απαιτήσεις μου παραμένουν ίδιες, γιατί αλλιώς προφανώς και αλλάζει η συζήτηση)? Αν ναι, τότε ίσως αξίζει να σκεφτώ μία μικρή αύξηση του budget. Απλά η intel με φοβίζει λίγο, λόγω των συχνών αλλαγών socket, οπότε δεν ξέρω μήπως σε κάποια χρόνια το 1150 είναι και αυτό στην ουσία άχρηστο.

 

@RedViper θα μπορούσα το κουτί να το πάρω και από αλλού ίσως. Διάλεξα την corsair λόγω ποιότητας και το 300r λόγω χαμηλού σχετικά κόστους. Τι βρίσκεις προβληματικό στο συγκεκριμένο ? Τι θα πρότεινες σε παρόμοιο budget (εντάξει 10 ευρώ πάνω δεν χάλασε και ο κόσμος, απλά θέλω να αποφύγω να πάω στα 100+)

 

@panoc όχι, ένα πολυμηχάνημα inkjet της epson (stylus office bx305 που χει ξεμείνει απο το γραφείο) . Τα ηχεία προσανατολίζομαι στα 2.1 της Logitech (z323) ή κάτι παρόμοιο σε ισχύ και εύρος τιμής, οπότε σίγουρα όχι τέρατα. Ίσως αν μια μελλοντική διαρύθμιση του χώρου το επιτρέπει να πάρω κάποια φθηνα 5.1, αλλά προς το παρών δεν παίζει αυτό.

Link to comment
Share on other sites

ο i5 ειναι κλασσεις ανωτερος απο τον 6300, αδιαφορεις εαν αλλαζει socket, οταν θα χρειαστεις να αλλαξεις επεξεργαστη θα εχουν βγει αλλα socket, αλλες μνημες, αλλοι δισκοι κλπ, στο hardware οταν σκεφτομαστε αναβαθμιση main rig σκεφτομαστε για το πολυ σε 2 χρονια, σε 5 εχουν αλλαξει τα παντα. Αλλωστε και το ΑΜ3 ειναι νεκρο, τεζα, καπουτ, παπαλα :p

 

ρωταω για τα ηχεια γιατι αρκετα απο αυτα τραβανε αρκετο ρευμα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αρχικά για το κουτί, γράψε άκυρο γιατί μπερδεύτηκα  :tomato: . Μια χαρά είναι το 300r.

Δεν νομίζω η Intel να "σκοτώσει" τόσο εύκολα το 1150 και υπάρχει και σίγουρα μια ακόμα γενιά επεξεργαστών. Στον αντίποδα, η AMD έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει το AM3+.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα παιδιά. Σκέφτηκα αρκετά τα όσα γράφτηκαν παραπάνω και τελικά θα πάω για τον i5 αφού υπήρξε η δυνατότητα για την ανάλογη αύξηση του budget (αν και όσο συνεχίζω να το ψάχνω μου φαίνεται ότι θα αυξάνω συνεχώς το ποσό, lol)!

Κατέληξα στον 4590 αλλά έχω προσπαθώ να βγάλω άκρη με την μητρική. Προσανατολίζομαι για Η97, μιας και όπως είπα και πριν δεν θα πάω για o/c, αλλά αν υπάρχει κάποια καλή πρόταση και για Ζ97 στα 100 ευρώ δεν θα λεγα όχι  :) .

 

Η hyper 212 evo είναι οκ για τον 4590 ? 

 

Τέλος, καμία πρόταση για την οθόνη ? Δεν είδα κάποια παρατήρηση, οπότε φαντάζομαι πως είναι καλή η LG για τα λεφτά της ? Με ένα 20ευρω παραπάνω βρήκα και αυτή της Samsung (http://www.you.gr/proionta/pc-printing-peripherals/othones-pc/othones/othoni-samsung-led-ls24c65upc). Μήπως να την προτιμήσω ?

 

@panoc οπότε με βάση και τα ηχεία και το πολυμηχάνημα που θα βάλω πάνω, πιστεύεις πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το UPS ?

Link to comment
Share on other sites

Αφου δεν θα κανεις oc δε νομιζω οτι χρειαζεσαι γομαροψυχτρα. Και με την στοκ μια χαρα δουλεια θα κανεις. Εξοικονομοντας αυτα τα λεφτα θα μπορουσες να πας σε μια z97 μητρικη μονο και μονο για να εχεις δυνατοτητα να εκμεταλλευτεις μεγαλυτερες συχνοτητες στις μνημες ραμ. Το h97 υποστηριζει μονο μεχρι 1600 νομιζω.

Link to comment
Share on other sites

Την ιδια ψυκτρα εχω και εγω με αυτη που θες να πάρεις αλλά αν αγόραζα σήμερα κάποια αυτη θα ήταν η Spire TherMax Eclipse I  απο τις μεγαλυτερες ψυκτρες με αερα βέβαια με τοσα χρηματα που κοστιζει καλυτερα μια ετοιμη υδόψυξη

Παντως την 212evo Μην την φοβασαι μια χαρά είναι εγω με αυτη σε ι5 2500κ στα 4 24/7 πάνω απο 55 βαθμους δεν πάει σε gaming θα μου βαρεσει εως 68 αλλά μετα απο αρκετη ώρα

εσυ μιας και δεν θα κάνεις καθολου o/c θα είσαι μια χαρά γενικα τις stock ψυκτες ποτε δεν τις συμπάθησα...

Για τα παιχνιδια που θες να παίζεις η 270χ ειναι υπεραρκετη αν και πλέον πάνε να κάνουν Must τα 4gb vram για να μπορούν να κάνουν port κατευθειαν τα Games απο κονσόλα σε pc...

Link to comment
Share on other sites

@panoc οπότε με βάση και τα ηχεία και το πολυμηχάνημα που θα βάλω πάνω, πιστεύεις πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα με το UPS ?

 

Eαν δεν εχεις τερμα τα ηχεια οσο ειναι κομμενο το ρευμα δεν θα εχεις προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

στην θεση σου θα πηγαινα σε πλατηφορμα Intel , για εναν και μοναδικο λογο , με τα χρηματα που διαθετεις φτιαχνεις ενα υπολογιστη πολυ πιο γρηγορο απο μια πλατηφορμα amd. Επισης δες και λιγο της αγγελειες υπαρχουν αξιολογο πραγματα με εγγυηση.

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου ,στα κομπιουτερ δεν υπαρχει κατι ασφαλές για υο μέλλον.

Και z97 να πάρεις ,σε 5 χρονια θα θες να την αλλάξεις ,οχι να βάλεις επεξεργαστή τετραετίας σε τιμη μεγαλύτερη απο τους σύγχρονους.

Επίσης εχω ενα ρητο (δικο μου [emoji14] )

"Αν σε παίρνουν τα λεφτα ,πανε σε intel και nvidia " .

Τοσο απλά.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά η αγορά ολοκληρώθηκε με τον 4590 και την ASUS H97M Plus.Οθόνη κατέληξα στην samsung που είχα αναφέρει πιο πάνω, ενώ έγινε και μία αλλαγή στο κουτί, καθώς από το 300R πήγα στο 500R που το βρήκα σε καλή τιμή (έχει 4 προεγκατεστημένους ανεμιστήρες, και οι δύο μπροστινοί με led, οπότε γλιτώνω και τα χρήματα από τα extra fans που είχα σκοπό να βάλω στο 300R  :p. Θα δω πως πάει και ίσως αργότερα βάλω και άλλον έναν στην οροφή για exhaust αν και δεν νομίζω ότι θα μου χρειαστεί). Τα υπόλοιπα όπως τα παρέθεσα στο αρχικό post. Σίγουρα ξεπερνάει τις απαιτήσεις μου σαν σύνολο, αλλά οκ, δίκιο είχατε, αφού υπήρχε η δυνατότητα οικονομικά κρίμα ήταν να το περιορίσω.

 

Τώρα περιμένω να μου ρθουν και να ξεκινήσω το στήσιμο (μα δεν είναι υπέροχη η διαδικασία να συναρμολογείς μόνο σου το pc που με τόσο ψάξιμο έστησες ?????). 

 

Πιθανά να επανέλθω με νέο post αν παρουσιαστούν ερωτήματα κατά στο σετάρισμα, έχω και μία 5ετία να ασχοληθώ με το άθλημα.

 

Σας ευχαριστώ όλους για τον κόπο που μπήκατε να απαντήσετε !!!! Η βοήθειά σας ήταν πολύτιμη!

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.