Jump to content



Απομακρυσμένη εκκίνηση-απενεργοποίηση PC εκτός Δικτύου


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους, παιδιά ξέρει κανένας καποιο τρόπο για να κλείνω και να ανοίγω το pc από συσκευές εκτός δικτύου;

 

Πχ έχω το pc Κρήτη πάω Σερρες και θέλω να ανοίξω το pc (που είναι Κρήτη) από κάποιο κινητό/laptop ή οτιδήποτε άλλο. Με σκοπό να κάνω απομακρυσμένη διαχείριση του υπολογιστή μου.

 

Η μία λύση είναι απλά να μην το κλείσω καθόλου και να μπαίνω σε αυτό όποτε χρειάζομαι, αλλά αν γίνει διακοπή ρεύματος;

(ή για μένα που έχω πρόβλημα με τον σκληρό και κολλάει το pc απαιτεί επανεκκίνηση μετά με το κουμπί του πύργου)

 

 

Παιδιά αναμένω προτάσεις γνώμες λύσεις επιφοιτήσεις και ότι άλλο θέλετε!!

Link to comment
Share on other sites

Θέλεις:

1. Ρύθμιση του router σου ώστε να μπορείς να το εντοπίσεις από μακριά. Αν έχεις static ip είναι εύκολο, αν δεν έχεις (πιθανότερο) το σετάρεις με ένα dynamic dns provider (π.χ. noip.com)

2. Ρύθμιση του router σου ώστε να προωθεί τα πακέτα WOL στο εσωτερικό δίκτυο και αντιστοίχιση της πόρτας σε συγκεκριμένη πόρτα στο εξωτερικό IP. Εμπειρικά λέω ότι δε λειτουργεί σε όλους τους router :(

3. Ρύθμιση του BIOS στο PC σου ώστε να ξυπνάει από την κάρτα δικτύου (wake-up on lan). Απαραίτητα με καλώδιο, δε λειτουργεί μέσω wi-fi.

4. Προγραμματάκι WOL στο κινητό σου ή σε οποιοδήποτε PC στις Σέρρες. IP βάζεις το dynamic dns του router σου και port ό,τι έχεις ορίσει.

5. Remote Desktop (με αντίστοιχες ρυθμίσεις port forwarding στο router) ή Teamviewer (πιο απλό) να τρέχει και να περιμένει σύνδεση.

 

Στο BIOS στα περισσότερα PC υπάρχει ρύθμιση τι θα κάνει όταν διακοπεί το ρεύμα (να μείνει στην προηγούμενη κατάσταση on/off, on, off)

Αν κολλάει φίλε μου δύσκολα τα πράγματα. Υπάρχει πολύπριζο IP που συνδέεσαι και το κάνεις reset :) αλλά κοστίζει 100-120€.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@asot,Καταρχάς  ευχαριστώ! Να τα πάρουμε με την σειρά.

 

1)===> Έχω static ip

2)===> Ως router έχω το TL-WR841N_V8 (δεν μπόρεσα να το βρω αν υποστηρίζει)

3)===> Το δουλεύω με καλώδιο και έχω κάνει ήδη αυτή τη ρύθμιση

4)===> Κάποιο προτεινόμενο από εσένα?

5)===> Αυτό είναι το ευκολότερο κομμάτι οπότε ούτε και θέμα συζήτησης

 

Απλά, δεν έχω άμεση πρόσβαση στον DNS, ο υπολογιστής μου βρίσκεται σε μια ομάδα δικτύου. Το ίντερνετ σε μένα έρχεται με ένα καλώδιο ethernet το οποίο μπορώ και άμεσα να το συνδέσω στο pc (χωρίς το router, το router αγοράστηκε μόνο για wifi) . Τώρα τα πράγματα είναι δυσκολότερα ή ευκολότερα? :p

 

Αυτό με το σκληρό το ξεχνάμε καθώς να το φτιάξω οπότε δεν έχει νόημα να δίνουμε 100-150 ευρώ :p

Link to comment
Share on other sites

Από τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι το PC βρίσκεται σε ένα δίκτυο στο οποίο δεν έχεις έλεγχο του κυρίως router (gateway). Σωστά;

Δυστυχώς για όλη τη διαδικασία χρειάζεται να στείλεις το magic packet που "ξυπνάει" το PC στο εσωτερικό δίκτυο. Άρα εάν δεν καταφέρεις να περάσεις το πακέτο αυτό από το router δε γίνεται :(

Για να περάσει το πακέτο, πρέπει να ενεργοποιήσεις το port forwarding:

http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/lanwan-howto/29941-how-to-wake-on-lan-wake-on-wan?start=3

 

Άλλη εναλλακτική είναι μέσω VPN να συνδεθείς σε κάποιο server στο δίκτυο που είναι πάντα σε λειτουργία και να στείλεις από εκεί το magic packet. Αν έχεις τέτοια δυνατότητα ξεπερνάς όλα τα παραπάνω.

 

4. Χρησιμοποιώ το http://www.matcode.com/wol.htm γιατί δουλεύει και από command prompt, στο κινητό χρησιμοποιώ το https://itunes.apple.com/us/app/mocha-wol/id422625778?mt=8.

Link to comment
Share on other sites

@asotνα σε ρωτησω κάτι, σε περιπτωση που αποκτησω προσβαση στο router είναι επικίνδυνο για τους αλλους υπολογιστές του δικτύου; για να δω αν με αφήσουν..:p

Για την περιπτωση του server μπορείς να μου δώσεις περισσότερες πληροφορίες να δω; Πιστεύω αυτό είναι πιο εφικτο

Link to comment
Share on other sites

Αν αλλάξεις τίποτα ρυθμίσεις στο firewall ναι, θεωρητικά θα μπορούσες να δημιούργησεις πρόβλημα στην ασφάλεια του δικτύου.

Αν έχετε οτιδήποτε server η άλλο PC ανοικτό στο internet κι εχεις πρόσβαση π.χ. Με telnet ή ssh η σε windows μέσω VPN τότε το τρέχεις απο εκεί, είτε είναι Linux είτε windows.

Link to comment
Share on other sites

Δεν παίζει τότε να αποκτήσω πρόσβαση στο router για λόγους ασφαλείας...

 

Τώρα που το ξανασκέφτομαι... Εμένα δεν με πειράζει να λειτουργεί ο υπολογιστής μου 24\7 την βδομάδα αλλά σε περίπτωση διακοπής πως ξανανοίγει? (ομοίως και για κάποιον server). Δεν το έχω ψάξει το θέμα και για αυτό είμαι λίγο ασχετος περί αυτών.

 

Θα ελέγξω και αυτές τις μέρες αν μπορώ να έχω πρόσβαση σε κάποιον server χωρίς πρόβλημα..

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς όμως να τους ζητήσεις το συγκεκριμένο port forwarding, αν φυσικά δεν τους ενοχλεί να ανάβεις και να χειρίζεσαι το PC από μακριά.

 

Για τη διακοπή, στο BIOS πιθανότατα έχει επιλογή AC Power Loss Restart ή Power On options, ή AC Power Failure, κάτι τέτοιο τελος πάντων, όπου του λες όταν επανέλθει το ρεύμα τι να κάνει: να παραμείνει όπως ήταν αναμμένο ή σβηστό, να ανάψει ή να σβήσει.

 

Ακόμα μια επιλογή που μπορεί να σου φανεί χρήσιμη είναι η εξής: Αν δε θέλεις να είναι 24/7, μπορείς να ορίσεις τι ώρα θα ανάβει μόνο του, πάλι στο BIOS

Power On Options, π.χ. στις 10.00 το πρωί. Μπορείς μετά να βάλεις στα windows, task scheduler ένα shutdown κάθε μέρα π.χ. στις 15.00 να σβήνει. Έτσι θα μένει αναμμένο μόνο 10.00-15.00.

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και δεν τους ενοχλεί να χειρίζομαι το pc από απόσταση οπότε θα ρωτήσω για το port forwarding.

 

Θα ψάξω στο BIOS για αυτές τις επιλογές το ΣΚ γιατί δεν είμαι σπίτι και θα ενημερώσω τι έγινε και τί μπόρεσα να κάνω.

 

Σε ευχαριστώ! Είναι Θεός :)

Link to comment
Share on other sites

πάντως κάπου είχα βρει όταν είχα παρόμοιο θέμα, πως μπορείς να το κανεις μέσο teamviwer από άλλο pc που είναι ανοιχτό αρκεί να είναι στο ίδιο δίκτυο με το pc που θες να ανοίξεις

Έγινε επεξεργασία από dunkel_Stern
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.