Jump to content



Επιδιόρθωση Bad Sectors. Εφικτή?


JimmyFox

Recommended Posts

Το thread αυτό έρχεται προς εν μέρει προς αποκατάσταση του θέματος που δυστυχώς χάθηκε, από την πρόσφατη βλάβη του server, και προς εκδήλωση ευχαριστιών στους φίλους Greek και dellman.

Οι χαλασμένοι τομείς στον δίσκο δυχεραίνουν την πρόσβαση στα δεδομένα του δίσκου και συνήθως αποτελούν οιωνό για τον επικείμενο θάνατο του.

Τα bad sectors μπορεί να οφείλονται:

i) Σε πραγματικό ελλάτωμα της επιφάνειας του platter (ανωμαλία, χτύπημα).

Τα λεγόμενα physical bad sectors τα οποία δεν φτιάχνονται και πολύ συχνά "προειδοποιούν" για τον θάνατο του δίσκου. Υπάρχει και η άποψη οτι με περίπου 20 διαμορφώσεις χαμηλού επιπέδου (low level format ή LLF) τα physical bad sectors διορθώνονται, αλλά δεν πολλοι οι οπαδοί αυτής της τεχνικής...

Επίσης, οι νέοι σκληροί δίσκου έχουν ορισμένα παραπάνω bits (reserved ή spare) τα οποία χρησιμοποιούνται για "αντικατάσταση" χαλασμένων bits. Με την εντολή chkdsk /r τα Win XP αντικαθιστούν τη διεύθυνση του χαλασμένου bit με την φυσική διεύθυνση ενός spare bit ωστε να μην εμποδίζεται η πρόσβαση στον δίσκο. Αυτό δουλεύει σε NTFS το οποίο έχει -θεωρητικά- αυτή τη δυνατότητα. Σε FAT32 απλά αφήνεται στη λετουργία του δίσκου αν τελικά το bad sector θα "υποκατασταθεί" από κάποιο reserved.

ii) Σε λάθη συνήθως του Λειτουργικού Συστήματος ή προγραμμάτων.

Τα λεγόμενα software bad sectors. Αυτά είναι μάλλον ακίνδυνα και σχετικά έυκολα να διορθωθούν. Ένα format /u ή ένα ένα zero-fill συνήθως τα διορθώνει.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει τρόπος να επιδιορθωθούν όμως bad sectors τα οποία δεν οφείλονται σε λάθη του software?

Αυτά που οφείλονται σε μαγνητικά λάθη, ΝΑΙ. Με το προγραμματάκι HDD Regenerator το οποίο μπορεί κανείς να κατεβάσει από το παρακάτω link.

http://www.topdownloads.net/software/view.php?id=8307

To συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν κανει επιλεκτικό format ή επαναπροσδιορίζει τη φυσική διεύθυνση των bits. Αλλά ουσιαστικά επιδιορθώνει τα χαλασμένα σημεία του δίσκου μέσω μαγνητικής αναστροφής (magnetic reversal). Το καλό με το προγραμματάκι αυτό είναι οτι δεν αλλάζει τη λογική δομή του δίσκου, συνεπώς δε χαλάει τα partitions που μπορεί να έχει ούτε σβήνει τα δεδομένα του και φυσικά δε το ενδιαφέρει καθόλου το file system αφού επικοινωνεί με τον δίσκο σε καθαρά υλικό επίπεδο.

Link to comment
Share on other sites

Με το HDD Regenerator 1.41, το οποίο μου υπέδειξαν οι Greek και dellman, κατάφερα να θέσω σε κανονική λειτουργία ένα 2,5" Hitachi TravelStar 20GB 4200rpm.

O δίσκος περιείχε 28 συνολικά bad sectors διάσπαρτα στην επιφάνεια του και το HDD Regenerator κατάφερε να διορθώσει τα 26 από αυτά. Τα 2 που δεν κατάφερε να διορθώσει ήταν στην αρχή του δίσκου και τα απομόνωσα αφήνοντας ως unallocated space το πρώτο gigabyte.

Έχασα μεν λίγο χώρο αλλά δε με χαλάνε τα 17,5GB που δουλεύουν μια χαρά!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.