Jump to content

Raid 0 & Partition format from WinXP


Recommended Posts

Γεια σας,

Έχω δύο SATA καινούργιους WD 80 GB.

Τους έχω σε RAID 0 χρησιμοποιώντας τον έναν από τους 2 controller της mobo μου, συγκεκριμένα αυτόν της Nvidia.

Ξεκινώντας το setup των WinXP Pro και ακολουθώντας όλα τα βήματα με F6 κτλ φθάνω στην μπλε οθόνη όπου αναγνωρίζει σωστά τους δύο SATA σαν ένα (154 GB). Από εκεί ξεκινάω να φτιάχνω τα partitions που χρειάζομαι (συγκεκριμένα 5) εγκαθιστώντας τα Windows στο πρώτο κάνοντας παράλληλα Quick format σε NTFS. Τα Windows εγκαθίστανται κανονικά και βλέπει όλα τα partitions.

Εδώ ξεκινάει το πρόβλημα!!

Προσπαθώ μέσα από το disk management να φορμάρω τα υπόλοιπα 4 partitions, αλλά τπτ!!! Φορμάρει μόνο το 3 και το 4, και όχι τα υπόλοιπα δύο.

Μπορεί κάποιος να μοι πει τι γίνεται λάθος?????

Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με την συστοιχία RAID τα WINXP θα βλέπανε όλα τα partitions??

Κοντεύω να τρελλαθώ!!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να πάει στραβά, αλλά για 160Gb μου φαίνεται υπερβολικό να έχεις 5 partition.. Εγω θα σου προτεινα να το χωρίσεις στα 3 ή ακόμα και στα 2.... 1 system και ένα data.

Επίσης πρέπει να σκεφτεις και τι θα γίνει σε περίπτωση προβλήματος του Controller ή αλλάγης mb. Είναι μια καλή ιδέα να βάλεις και ένα τρίτο δίσκο εκτός raid για τα Data σου...

Εγώ έτσι το έχω, δύο "μικρούς" σε strip για ταχύτητα και τουλάχιστον έναν εκτος raid για τα data( εγώ έχω 2 160 σε mirror για τα data)... και πιστεύω οτι οι περισότεροι έτσι έχουν στήσει το σύστημά τους.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να πάει στραβά, αλλά για 160Gb μου φαίνεται υπερβολικό να έχεις 5 partition.. Εγω θα σου προτεινα να το χωρίσεις στα 3 ή ακόμα και στα 2.... 1 system και ένα data.

Επίσης πρέπει να σκεφτεις και τι θα γίνει σε περίπτωση προβλήματος του Controller ή αλλάγης mb. Είναι μια καλή ιδέα να βάλεις και ένα τρίτο δίσκο εκτός raid για τα Data σου...

Εγώ έτσι το έχω, δύο "μικρούς" σε strip για ταχύτητα και τουλάχιστον έναν εκτος raid για τα data( εγώ έχω 2 160 σε mirror για τα data)... και πιστεύω οτι οι περισότεροι έτσι έχουν στήσει το σύστημά τους.

Δοκίμασα και με 3 partitions (δηλαδή 1 για τα XP και άλλα 2 για data). Αλλά πάλι το ίδιο πρόβλημα. Τα XP μπαίνουν κανονικά βλέπω τα 3 partitions, αλλα όταν πάω να τα φορμάρω βγαίνει μήνυμα λάθους!!! Τι συμβαίνει δεν μπορώ να καταλάβω....

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασα και με 3 partitions (δηλαδή 1 για τα XP και άλλα 2 για data). Αλλά πάλι το ίδιο πρόβλημα. Τα XP μπαίνουν κανονικά βλέπω τα 3 partitions, αλλα όταν πάω να τα φορμάρω βγαίνει μήνυμα λάθους!!! Τι συμβαίνει δεν μπορώ να καταλάβω....

Μπορείς να μας γράψεις τι λέει το λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε να τα φορμάρεις από κάποιο άλλο πρόγραμμα. Όταν εγκαθιστάς τα Windows και χωρίζεις τον δίσκο σε partitions καλό είναι πάντα να κάνεις πάντα Full Format.

Υπάρχει επίσης και μια πιθανότητα να είναι ασυμβατότητα της nVidia με τους Western σε RAID. Προσωπικά δεν θα επιστευόμουν ποτέ controller της nVidia. Ίσως να χρειάζεται πιο καινούριο driver ή είναι κάποιο bug που δεν έχει διορθωθεί ακόμα.

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε να τα φορμάρεις από κάποιο άλλο πρόγραμμα. Όταν εγκαθιστάς τα Windows και χωρίζεις τον δίσκο σε partitions καλό είναι πάντα να κάνεις πάντα Full Format.

Υπάρχει επίσης και μια πιθανότητα να είναι ασυμβατότητα της nVidia με τους Western σε RAID. Προσωπικά δεν θα επιστευόμουν ποτέ controller της nVidia. Ίσως να χρειάζεται πιο καινούριο driver ή είναι κάποιο bug που δεν έχει διορθωθεί ακόμα.

Να σημειώσω εδώ ότι έχω την Gigabyte K8NXP-9 που φοράει Nforce 4 Ultra και χρησιμοποιώ τον NVIDIA controller γιατί έχω πρόβλημα με τον controller της silicon. Επίσης έχω κατεβάσει τον πλέον πρόσφατο driver από το site της NVIDIA.

Μου μένει να δοκιμάσω τo PM 8.0

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν συνέχεια του σήριαλ...

- Έκανα ένα partition και εγκατέστησα τα Xp. Μετά προσπάθησα με PM8.0 να χωρίσω και τα υπόλοιπα μέσα από τα Xp αλλά μάταια. Έβγαλε bad sector κάποια στιγμή.

- Μετά απενεργοποίησα το RAID από το bIOS έβαλα έναν - έναν δίσκο ξεχωριστά στο SATA controller και έκανα chdsk από dos. Kόλλαγε στο 73%. Δοκίμασα full format από dos και κόλλαγε στο 23%. Το περίεργο είναι ότι το ίδιο έκανε και για τους δύο δίσκους!!

- Πριν κάνω όλα αυτά δοκίμασα και εγκατέστησα τα Win χωρίς RAID και στους δύο δίσκους ξεχωριστά. Τα Win φορτώθηκαν κανονικά!!!!!

Μετά από ολα αυτά αν μπορείτε να βγάλετε συμπέρασμα πέστε μου και μένα.

Τώρα κάποιες ερωτήσεις:

1. Αν έχουν πρόβλημα ο/οι δίσκος/οι, τότε πώς όλα φορτώνονται κανονικά και το μόνο πρόβλημα είναι όταν δημιουργώ άλλα partitions?

2. Αν είχε πρόβλημα ο controller τότε δεν θα λειτουργούσε το RAID, αλλά αντίθετα το RAID λειτουργεί. Ακόμα και τα Win βλέπουν τους 2 σαν ένα (RAID 0).

3.Είναι δυνατόν ολοκαίνουργιοι δίσκοι να έχουν πρόβλημα??

4. Μήπως υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας?

5. Από τους δύο controller της μητρικής μόνο ο NVIDIA δούλευε κανονικά. Ο silicon κόλλαγε και ενώ έβλεπε τους δίσκους κανονικά, στο bios στο boot order δεν εμφανιζότανε κανένας..!!!

6. Πως προτείνεται να γίνει το αρχικό format? Πριν την εγκατάσταση των Xp στην γνωστή μπλε οθόνη που σου ζητάει να γίνει εγκατάσταση το λειτουργικό? Εκεί όμως format μπορεί να γίνει μόνο στο partition που θα φορτωθεί το λειτουργικό και όχι στα άλλα.

7. Μήπως να το κάνω από dos με καμμιά boot δισκέτα και μετά να συνεχίσω με εγκατάσταση Xp?

8. Τα partitions να τα κάνω από πριν στο dos ή να αφήσω για μετά κατά την εγκατάσταση των Xp, ή να χρησιμοποιήσω PM 8.0 μέσα από τα Xp?

9. Τέλος μήπως έχει τελικά πρόβλημα η μητρική με τους controllers????

Όπως καταλαβαίνετε τα έχω παίξει...Αγόρασα ολόκληρο μηχάνημα κομμάτι-κομμάτι, το συνέδεσα κανονικά (.. όλα δουλεέυουν ρολόϊ) και δεν μπορώ να δουλέψω!!!

Μπορείται να με βοηθήσετε...???

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά και είναι πιθανο να υπάρχει πρόβλημα ακόμα και με καινουργιους δίσκους.. Νομίζω οτι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κατεβάσεις τα διαγνωστικά από το site της εταιρίας των δίσκων σου (dos μορφη) και να τεσταρεις τους δίσκους για να σου φύγει από το μυαλλό οτι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με αυτούς.

Link to comment
Share on other sites

Μια ερώτηση...

Οι δίσκοι είναι ολοκαίνουργοι.

Θα πρέπει να γίνουν full format ένας-ένας πριν την εγκατάσταση των Xp ή δεν χρειάζεται αφού έτσι και αλλιώς αναγνωρίζεται το RAID 0 και τα Xp τους βλέπουν σαν ενα οπότε μπορεί να γίνει το full format από εκεί???

Link to comment
Share on other sites

Μια ερώτηση...

Οι δίσκοι είναι ολοκαίνουργοι.

Θα πρέπει να γίνουν full format ένας-ένας πριν την εγκατάσταση των Xp ή δεν χρειάζεται αφού έτσι και αλλιώς αναγνωρίζεται το RAID 0 και τα Xp τους βλέπουν σαν ενα οπότε μπορεί να γίνει το full format από εκεί???

Θεωριτικά δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα να τους κάνεις από raid, αλλά θα σου πρότεινα αν έχεις κάποιο άλλο μηχάνημα να τους βάλεις πάνω και να τους κάνεις full format απλά για να είσαι σίγουρος.. και πάλι ισχύει το diagnostic test

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...