Jump to content



Coolermaster Hyper 6 review


Jason1442169106

Recommended Posts

Μιας κ εμεινα απολυτα ευχαστημενος απο την καινουρια μου ψυχτρα ειπα να κανω ενα review για την παρτη της!

hyper60mw.jpg

Χαρακτηριστικα

Socket Type AMD K8 (socket 754 / 939 / 940) and Intel P4 (socket 478)

Heat Sink Dimension 96x82x120 mm

Heat Sink Material 6 heat pipes + 100% Copper stacked fin with copper base

Fan Dimension 80x80x25 mm

Fan Speed 1400 ~ 3000 rpm

Fan Airflow 15.57~37.65 CFM

Fan Air Pressure 0.03~0.139 inch-H2O

Fan Life Expectance 30,000hrs

Bearing Type Sleeve Bearing

Voltage Rating 7~13.8V

Noise Level 15.4~31.9 dBA

Connector 4 Pin (Power Input), 3 Pin (Speed Detection)

Weight 950g

Thermal Resistance Rca 0.28~0.33 C/W

Application P4 all frequencies and K8

15yc1.jpg

Πρωτη εντυπωση κ οδηγιες

Aπο τη συσκευασια φαινεται ποσο θηριωδης ειναι η ψυχτρα!!Μολις την παρελαβα κ πηρα το κουτι στα χερια μου κ ενιωσα το βαρος λεω: ωχ παναγια μου ολο αυτο θα το κρεμασω στη μητρικη μου????Το καθαρο βαρος της ψυχτρας ειναι 950 γραμμαρια.Αν βαλουμε κ τον ανεμιστηρα περναμε το κιλο..

Ξεκινησα διαβαζοντας τις οδηγιες.Οχι ιδιαιτερα κατατοπιστικες, με μερικα σταδια της εγκαταστασης να παραλειπονται (Πχ δεν ανεφερε στις οδηγιες να αφαιρεσουμε την προστατευτικη ζελατινα απο τη βαση της ψυχτρας ουτε να βαλουμε θερμοαγωγιμη κ με ποιο τροπο.Εγω πειτε εχω ξαναλλαξει ψυχτρα κ τα ηξερα, για καποιον που ειναι η πρωτη του αλλαγη ομως??Φανταζεστε να ξεχασει τη θερμοαγωγιμη..) κ οι εικονες που εχει, εκτος οτι ειναι ασπρομαυρες, ειναι τοσο μικρες που πρακτικα ειναι αχρηστες!Στην ουσια την εγκατασταση την εκανα χωρις τις οδηγιες γιατι δε με βοηθησαν κ καθολου.

17zs.jpg

Εγκατασταση

Η εγκατασταση ομολογω οτι στην αρχη με φοβιζε λιγο γιατι απαιτει αφαιρεση της μητρικης, κ της υπαρχουσας βασης της ψυχτρας.Στη πραξη μου φανηκε πολυ ευκολη, μονο πιο χρονοβορα απο τη συνιθισμενη.Αφου βγαλουμε τη μητρικης απο το κουτι, η αφαιρεση της βασης της ψυχτρας (για ιντελ σε socket478 στη περιπτωση μου) ειναι παρα πολυ απλη.Στη συνεχεια τοποθετουμε τη σιδερενια πλακα στηριξης στο πισω μερος της μητρικης κ τη βιδωνουμε απο το μπροστα μερος της μητρικης με τη νεα βαση που δινεται με την ψυχτρα.Μετα βαζουμε τη θερμοαγωγιμη στον επεξεργαστη (Arctic Silver 5 στην περιπτωση μου) κ τοποθετουμε προσεκτικα την hyper 6 πανω του.Υστερα χρησιμοποιουμε τα 2 μεταλλικα κλιπακια για να ασφαλισει η ψυχτρα στη βαση της.Τελος βιδωνουμε τον 80αρη ανεμιστηρα, τον συνδεουμε με το τροφοδοτικο κ με τη μητρικη (για αναγνωριση στροφων) κ βαζουμε σε μια ελευθερη θυρα pci η σε ενα φατνιο 3,5'' το ποτενσιομετρο για τη ρυθμιση στροφων.Οταν ξαναβαλουμε τη μητρικη στο κουτι καλο θα ειναι να ειμαστε λιγο προσεκτικοι μη τη ταρακουναμε πολυ γιατι 1 κιλο πανω της δεν ειναι αμελητεο..

19fu1.jpg

Επιδοσεις-Θορυβος

Οσον αφορα το θορυβο του ανεμιστηρα οταν οι στροφες του ειναι τερμα ειναι πιο αθορυβος απ'οτι την περιμενεις απο 3000 στροφες!Εγω τον εχω βαλει τερμα κ τον δουλευω παντα εκει γιατι δεν με ενοχλει καθως με το ζορι ξεχωριζει απο τους 2 12αρηδες ανεμιστηρες του κουτιου μου.Στις χαμηλοτερες στοφες παραγει εναν διακοπτομμενο βομβο αλλα ειναι πολυ χαμηλης εντασης.

Στις θερμοκρασιες ειναι που η Ηyper 6 δικαιολογει το μεγεθος της κ κανει θαυματα!Το συστημα στο οποιο δουλευει ειναι αυτο της υπογραφης μου κ θα συγκρινω τη Ηyper 6 με τη σκοκ ψυχτρα της Ιντελ κ με αυτη που ειχα πριν παρω την Hyper δλδ την Gigabyte 3d Cooler Ultra Gt.

Intel P4 Prescott 3Ghz overcklocked @3,5Ghz με dafault ταση 1,385V

_________Intel Στοκ____3d Cooler Ultra Gt@4000Rpm___Hyper 6@3000Rpm

Idle_________43C_______________42C____________________37C

Full Load_____63C_______________57C____________________48C

Κ ενα ακομα τεστ μονο με τη Hyper 6 γιατι με τις αλλες θα ρισκαρα την υγεια του επεξεργαστη μου!

Intel P4 Prescott 3Ghz overcklocked @3,75 με ανεβασμενη ταση 1,51V

__________Ηyper 6@3000Rpm

Idle_____________41C

Full Load_________56C

Για τη μετρηση της Idle θερμοκρασιας αφησα το pc μοναχο του για 10 λεπτα να μην κανει τπτ.Για Full Load το εβαλα να τρεχει Prime στο Blend για ενα τεταρτο.Δε χρειαστηκε περισσοτερο γιατι η θερμοκρασια εφτανε εκει που λεω παραπανω στα πρωτα 5 λεπτα κ τα υπολοιπα 10 επαιζε ενα βαθμο πανω η κατω.Για ολες τις μετρησης θερμοκρασιων χρησιμοποιησα το Motherboard Monitor.

Συμπερασματα

Δυο ειναι τα μειονεκτηματα της ψυχτρας κατα τη γνωμη μου:Ειναι βαρια κ θελει λιγη προσοχη να μη δεχεται πολλους κραδασμους ο υπολογιστης κ οτι απαιτειται η αφαιρεση της μητρικης για την εγκατασταση.Επισης σε ορισμενες μητρικες, οπως κ στη δικια μου, η ψυχτρα δεν γινεται να τοποθετηθει με φορα ωστε να φυσαει ο ανεμιστηρας της στον πισω ανεμιστηρα του κουτιου (που με τη σειρα του αποβαλει τη θερμοτητα) κ αναγκαστικα τοποθετειται με τον ανεμιστηρα της να φυσαει προς τα πανω.Αυτο παντως δε φαινεται να εχει σοβαρο αντικτυπο στην αποδοση της ψυχτρας αν κρινω απο τις πολυ καλες θερμοκρασιες που εχω.Κατα τα αλλα η Hyper 6 ειναι μια ψυχτρα με καταπληκτικες επιδοσεις για αερα κ εχει αριστη σχεση τιμης-αποδοσης.Πιστευω πως οποιος θελει ακομα καλυτερες θερμοκρασιες απο αυτες τις Hyper 6 η υδροψυξη ειναι μονοδρομος..

Link to comment
Share on other sites

Nαι ξεχασα να το αναφερω, μπορεις αν θελεις να βαλεις κ δευτερο ανεμιστηρα.Δεν νομιζω ομως οτι αξιζει.Πιστευω θα κατεβασει τη θερμοκρασια γυρω 2-3 βαθμους κ θα παραγει περισσοτερο θορυβο.Εγω δε θα εβαζα 2ο..

Link to comment
Share on other sites

Εγω εχω την hyper 6+ και μεσα δεν υπηρχε το ρυθμιστηρακι των στροφων !δουλευει στις 1800rpm!εχει κατεβει αρκετα η θερμοκρασια!Πως μπορω να το ανεβασω!Επισης το καλωδιο του εχει 4 πιν(μου φενεται για intel)!Πως μπορω να το φτασω 3600 ποου ειναι το max toy???

Link to comment
Share on other sites

Επισης θα ηταν καλυτερα η Coolermaster να ειχε σχεδιασει ετσι τη Hyper 6 ωστε ο ανεμιστηρας της να μη φυσαει προς το πανω μερος του κουτιου, αλλα προς τα πισω για να διωχνει ευκολα τη θερμοτητα απο τον πισω ανεμιστηρα του κουτιου.

Το πώς θα τοποθέτηθεί η ψύχτρα έχει σχέση με τη φορά του socket, στο δικό μου συστημα (με abit ic7-g), ο ανεμηστήρας φυσάει προς τα πίσω.

Link to comment
Share on other sites

Το πώς θα τοποθέτηθεί η ψύχτρα έχει σχέση με τη φορά του socket, στο δικό μου συστημα (με abit ic7-g), ο ανεμηστήρας φυσάει προς τα πίσω.

Σε οσα review ειχα διαβασει πριν παρω την hyper 6 η ψυχτρα ηταν παντα με φορα οπως κ στο δικο μου συστημα δλδ με τον ανεμιστηρα να φυσαει προς τα πανω.Εφοσον ομως σε σενα ειναι με τη σωστη φορα θα ειναι ετσι κ σε πολλες αλλες μητρικες.Θα αλλαξω λιγο αυτο το σχολιο που εκανα αφου τελικα δεν ισχυει παντα.thnx panoc.@ Βonito αν στην hyper6+ ο ανεμιστηρας ειναι οπως κ στη hyper6 τοτε λογικα απο τον ανεμιστηρα της ψυχτρας σου θα φευγει ενα καλωδιο με ενα ποτενσιομετρακι στην ακρη (ενα μικρο στρογγυλο πραγματακι).Στριψε το γραναζωτο μερος του ποτενσιομετρου με τη φορα του ρολογιου κ οι στροφες θα ανεβουν.Τωρα αν στον ανεμιστηρα σου δεν εχει το ποτενσιομετρακι δε μπορω να σε βοηθησω..

Link to comment
Share on other sites

Το δεύτερο ανεμιστήρι μόνο στις ψηλές στροφές ανεβάζει αισθητά τα επίπεδα θορύβου. Αντίθετα βοηθάει τα μάλα σε περίπτωση πολύ χαμηλών στροφών του πρώτου ανεμιστήρα. Σκέψου το έτσι. Όταν στο αμάξι βάλεις σκούπα με φιλτροχοάνη και αυξήσεις τη συμπίεση το αμάξι πάει καλύτερα. Άμα το βοηθήσεις και λίγο στην εξαγωγή με πιο ελεύθερη εξάτμιση τότε θα πετάει και στις χαμηλές

Link to comment
Share on other sites

Η συνδεση που κανεις με τη mobo γινεται προκειμενου να μπορεις να δεις σε τι στροφες δουλευει ο ανεμιστηρας, οχι για να τις ρυθμισεις.Ο μονος τροπος να τις ρυθμισεις ειναι αυτο το ποτενσιομετρο που ανεφερα.Για τσεκαρε μια αν υπαρχει (θα συνδεεται με ενα καλωδιο με τον ανεμιστηρα της hyper6+) κ δοκιμασε να κανεις αυτο που ειπα κ στο προηγουμενο post μου.@shumi εχεις δικιο στις χαμηλες θα κανει καλη δουλεια.Ισως καποτε να κανω ενα πειραματακι κ με δευτερο ανεμιστηρα μιας κ μου περισσευει ενας 80αρης με ρυθμιστη στροφων.

Link to comment
Share on other sites

Η συνδεση που κανεις με τη mobo γινεται προκειμενου να μπορεις να δεις σε τι στροφες δουλευει ο ανεμιστηρας, οχι για να τις ρυθμισεις.

Λάθος, http://www.almico.com/speedfan.php

Παλίο και πολύ γνωστό πρόγραμμα.

At the lowest level, SpeedFan is an hardware monitor software that can access temperature sensors, but its main feature is that it can change fan speeds
Link to comment
Share on other sites

Panoc μιλουσα μονο για τη hyper6.Με αλλες ψυχτρες οπως κ με τη στοκ της ιντελ κ της amd μπορεις να ρυθμισεις τις στροφες μεσω προγραμματων οπως κ αυτο που με παραπεμπεις η κ του bios.

Link to comment
Share on other sites

Panoc μιλουσα μονο για τη hyper6.Με αλλες ψυχτρες οπως κ με τη στοκ της ιντελ κ της amd μπορεις να ρυθμισεις τις στροφες μεσω προγραμματων οπως κ αυτο που με παραπεμπεις η κ του bios.

το ξέρω ότι μιλούσες για τη Hyper6, και τη δικιά μου από το sppedfan την ρυθμίζω, ή καλύτερα έχω φτιαξει όρια ανάλογα με τις θερμοκρασίες, το φτιάχνεις μία φορά και τελέιωσε, ούτε διακόπτες, ούτε ροοστατες, ούτε τίποτα και ξεγνοιάζεις.

Link to comment
Share on other sites

Τωρα με προβληματισες!Μα πως γινεται αυτο?Αφου ο ανεμιστηρας της hyper 6 εχει δικο της ποτενσιομετρο.Μου ακουγεται πολυ κουφο!Μα με τη μητρικη συνδεεται μονο με ενα κιτρινο καλωδιακι το οποιο απλως την πληροφορει σε τι στροφες γυριζει, γινεται απο αυτο το καλωδιακι να μπορεις να τις ρυθμισεις κιολας?Θα το δοκιμασω καποια στιγμη γιατι προβληματιστηκα εντονως!

Link to comment
Share on other sites

μη τρελένεσαι, απλά αφαίρεσα εντελώς το ποτενσιόμετρο και συνδεσα τα καλωδιάκια στο βύσμα που πάει στη μητρική. αν δε θες να κανεις κάτι τέτοιο μπορείς προμηθευτείς εναν άλλο 80αρη, εγώ τώρα έχω εναν Zalman 80αρη δε θυμάμε ακριβως μοντελο, που έχει και καλύτερη απόδοση στα ίδια επίπεδα θορύβου από τον κανονικό της hyper6.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει σημασία η ρύθμιση του ποτενσιομέτρου.Απλά ορίζει το μέγιστο -αν είναι πριν τη μητρική. Είναι ανάλογα με τη συνδεσμολογία σας. Το δικό μου ποτενσιομετράκι προηγείται της σύνδεσης στη μητρική. Οπότε η ρύθμιση του ποτενσιομέτρου δηλώνει τη μέγιστη ταχύτητα του ανεμιστήρα. Από εκεί μέχρι το μηδέν το speedfan ρυθμίζει άνετα

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.