Jump to content



Yesico 550 Fanless PSU review


vaios

Recommended Posts

Reviewer: spresv

H Yesico είναι μια εταιρία που κατασκευάζει κουτιά και τροφοδοτικά υψηλής ποιότητας. Τα τροφοδοτικά της όμως έχουν κάτι που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Είναι fanless, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας ανεμιστήρας για την ψύξη του, αλλά αυτή αναλαμβάνουν ψύκτρες στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό του τροφοδοτικού. Αυτός ο τρόπος ψύξης έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Είναι απόλυτα αθόρυβο καθώς δεν έχει κανέναν ανεμιστήρα που είναι η κυρία πηγή θορύβου για ένα κοινό τροφοδοτικό, αλλά αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες. Σήμερα θα δοκιμάσουμε το μεγαλύτερο μοντέλο της Yesico με τα 550 Watt.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Το πρώτο πράγμα που παρατήρησα όταν έπιασα στα χεριά μου το κουτί είναι το βάρος του, που διαφέρει πολύ από ένα απλό τροφοδοτικό. Στο κουτί αναφέρονται κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του, όπως ο μηδαμινός θόρυβος και το TMS, το οποίο θα αναλύσουμε αργότερα.

IMG_2235.JPG

Το πλαϊνό του κουτιού μας δείχνει τα Watt και την ύπαρξη PFC.

IMG_2237.JPG

Ανοίγοντας το κουτί, το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι το manual πάνω σε ένα χοντρό κομμάτι αφρολέξ το οποίο προστατεύει το τροφοδοτικό από τυχόν χτυπήματα κατά τη μεταφορά.

IMG_2239.JPG

Αναιρώντας το αφρολέξ βλέπουμε το τροφοδοτικό μέσα στο σακουλάκι του, και ένα κουτί που περιέχει το καλώδιο τροφοδοσίας και 4 βίδες.

IMG_2240.JPG

ΤΟ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ

Το κόκκινο αυτοκόλλητο στο πλαϊνό του προειδοποιεί ότι αν σκιστεί, η εγγύηση χάνεται.

IMG_2241.JPG

Το ίδιο το τροφοδοτικό είναι πολύ εντυπωσιακό, οντάς κατασκευασμένο από αλουμίνιο, που εκτός από την εμφάνιση βοηθά πολύ και στην αποβολή της θερμότητας. Επίσης φαίνεται και η μεγάλη ψήκτρα που εξέχει από το πίσω μέρος του τροφοδοτικού.

IMG_2244.JPG

Στο κάτω μέρος, αλλά και σε όλο το τροφοδοτικό υπάρχουν γρίλιες για τον βέλτιστο εξαερισμό του τροφοδοτικού.

IMG_2250.JPG

Στην πάνω μεριά φαίνεται και το λογότυπο της εταιρίας.

IMG_2258.JPG

Το πίσω μέρος του είναι αρκετά ενδιαφέρον. Εκτός από την ψήκτρα που αναφέρθηκε πριν και την τροφοδοσία, υπάρχουν ακόμα ένα αλουμινένιο knob και 2 leds, ένα πράσινο και ένα κόκκινο. Αυτό είναι το TMS (Thermo Management System) στο οποίο αναφερθήκαμε πριν. Το knob μπορεί να ρυθμιστεί από τους 42 έως τους 62C. Όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό του τροφοδοτικού πάρει την τιμή που έχουμε ορίσει στο knob, τότε οι ανεμιστήρες που είναι συνδεδεμένοι στο extra Molex του αρχίζουν να λειτουργούν, μέχρι η θερμοκρασία να πέσει κάτω από την τιμή που έχουμε ορίσει. Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει την ορισμένη τιμή ανάβει το κόκκινο λαμπάκι, ενώ όταν πέσει κάτω από αυτήν ανάβει το πράσινο λαμπάκι.

IMG_2248.JPG

Διπλά στην ψήκτρα υπάρχει ένα αυτοκόλλητο που προειδοποιεί για πολύ υψηλές θερμοκρασίες! Μην αγγίζετε!

IMG_2264.JPG

Όλα του τα καλώδια είναι sleeved σε μαύρο χρώμα, πράγμα που βοηθοί την τακτοποίηση των καλωδίων και συνεπώς το airflow μέσα στο κουτί μας.

IMG_2255.JPG

Το τροφοδοτικό παρέχει τα εξής βύσματα:

Connectors molex 4 pin (peripheral EIDE): 9

Connectors S-ATA (HD-SATA): 2

Connectors for floppy drives: 3

Connector +12V 4pin: 1

Connector ATX 20/24-pin (combi plug): 1

Extra cable of grounding: 1

Connector PCI Express 6-pin: 1

Connector +12V TMS: 1

Για να αποφευχθεί η χρήση adaptor, το 24pin βύσμα για την τροφοδοσία ‘σπάει’ ώστε να μπορούν να τροφοδοτηθούν και οι προηγουμένης και οι καινούριας γενιάς μητρικές.

IMG_2256.JPG

Το αυτοκόλλητο στο πλαϊνό του τροφοδοτικού μας δείχνει τα χαρακτηριστικά του. Και εδώ συναντάμε 2 12v+ γραμμές τροφοδοσίας, με την πρώτη να κυμαίνεται στα 18A και την δεύτερη στα 16A. Η πρώτη τροφοδοτεί τη μητρική και τον επεξεργαστή, και η δεύτερη τα υπόλοιπα υποσυστήματα του υπολογιστή, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη σταθερότητα της τάσης και περισσότερα περιθώρια για over clock.

IMG_2260.JPG

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Ανοίγοντας το τροφοδοτικό το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι μια μεγάλη ψύκτρα από αλουμίνιο, και 2 mosfet βιδωμένα πάνω της.

DSC00725.JPG

DSC00726.JPG

Ξεβιδώνοντας την, βλέπουμε αλλά 7 mosfet από την κάτω της πλευρά. Σε κάθε μεριά του τροφοδοτικού υπάρχουν μικρότερα η μεγαλύτερα ψυκτράκια . Προβλέπεται καύσωνας!

DSC00735.JPG

DSC00742.JPG

Τοποθετημένο στο Stacker.

DSC00769.JPG

ΔΟΚΙΜΗ

Η δοκιμή έγινε εντός κουτιού, με κανέναν ανεμιστήρα να φυσάει το τροφοδοτικό, και θερμοκρασία δωματίου ~32C.

Το σύστημα της δοκιμής αποτελείται αναλυτικά από:

  • A64 3200+ Venice
  • DFI SLI-D nf4
  • 512Mb Twinmos
  • Chaintech 5900XT PCIe
  • Maxtor 60Gb, WD 80Gb S-ATA
  • Pioneer 120s, Nec 2500A
  • Coοlermaster Stacker
  • 5x120mm fans, 1x80mm

Overclocked ο επεξεργαστής ήταν χρονισμένος στα 2350MHz, με 1,5Vcore. Και μιας και οι μνήμες μας έχουν BH-5 chips θα τρέχουν 1:1 με 3.2Vdimm.

<TABLE cellSpacing=0 width=240 bgColor=#ffffff border=1><TBODY><TR><TD width=80></TD><TD width=80>

Idle

</TD><TD width=80>

Load

</TD></TR><TR><TD>12v+1</TD><TD>11.95</TD><TD>11.94</TD></TR><TR><TD>12v+2</TD><TD>11.97</TD><TD>11.97</TD></TR><TR><TD>3.3v+</TD><TD>3.30</TD><TD>3.30</TD></TR><TR><TD>5v+</TD><TD>5.01</TD><TD>5.01</TD></TR></TBODY></TABLE>

<TABLE cellSpacing=0 width=240 bgColor=#ffffff border=1><TBODY><TR><TD width=80></TD><TD width=80>

Idle

</TD><TD width=80>

Load

</TD></TR><TR><TD>12v+1</TD><TD>11.89</TD><TD>11.88</TD></TR><TR><TD>12v+2</TD><TD>11.93</TD><TD>11.92</TD></TR><TR><TD>3.3v+</TD><TD>3.30</TD><TD>3.30</TD></TR><TR><TD>5v+</TD><TD>5.01</TD><TD>5.01</TD></TR></TBODY></TABLE>

Αυτό που με εντυπωσίασε είναι ότι η 5ν+ και η 3.3v+ ήταν απόλυτα σταθερές, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες! Ακόμα και όταν η μητρική ‘πήρε’ από την 3.3v+ για να δώσει τάση στις μνήμες, η γραμμή ήταν απόλυτα σταθερή! Αντιθέτως όμως οι 2 12v+ ήταν ελαφρώς απογοητευτικές. Μεγάλες διαφορές από default σε overclocked και όχι πολύ καλή σταθερότητα. Ιδιαιτέρα η πρώτη που τροφοδοτεί τη μητρική είχε αισθητές διακυμάνσεις, ειδικά σε load.

Η έλλειψη ανεμιστήρων συνέβαλε αρκετά στη μείωση του θορύβου. Φυσικά η έλλειψη αυτή είχε αντίκτυπο στις θερμοκρασίες. Κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες η θερμοκρασία της ψύκτρας στο πίσω μέρος έφτανε και ξεπερνούσε τους 50C. Αυτό συνέβαλε και στο να ανεβεί και η θερμοκρασία του κουτιού αλλά και του επεξεργαστή, παρά το αρκετά δυνατό σετ υδρόψυξης που είναι εγκατεστημένο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Το τροφοδοτικό αποτελεί μια πολύ καλή λύση για τους λάτρεις της ησυχίας που δεν κυνηγούν τις απόλυτες επιδόσεις. Οι πιο hardcore overclockers καλυτέρα να το αποφύγουν, ειδικά αν έχουν και ‘πρόβλημα’ με τις υψηλές θερμοκρασίες. Γενικά οι τάσεις του ήταν ικανοποιητικές με μονή παραφωνία την ελαφρώς χαμηλή 12v+.

Υπέρ

• Ησυχία

Κατά

• Θερμοκρασία

• Τιμή

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.