Jump to content



Hitachi SATA-II 80GB Review


vaios

Recommended Posts

Reviewer : Vaios

Review Editor : Hemispasm

Manufacturer : Hitachi Global Storage Technologies

Suplier : Smart Shop ( Στουρνάρη 21 τηλ. 3835200)

Production Date : Φεβρουάριος 2005

image001.jpgimage002.jpg

HITACHI 7K80 (80GB)

SATA II REVIEW: Introduction

Οι ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών κάνει τις εταιρίες να ψάχνουν να βρουν τρόπους να ανεβάσουν τόσο την χωρητικότητα όσο και την ταχύτητα στους σκληρούς δίσκους. Επινοούν καινούριες τεχνολογίες ( SATA, NCQ, RAID ) και τις επεκτείνουν ( SATA II) ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις τον καταναλωτών. Εμείς είχαμε την δυνατότητα να "δοκιμάσουμε" ένα από τα μικρά μοντέλα της HITACHI (μόλις 80gb) το οποίο υποστηρίζει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες (NCQ,SATAII 3Gbps).Η δοκιμή έγινε στη μητρική της ABIT ΑΝ8 FATAL1ΤY που βασίζεται στο chipsetnFORCE 4 Ultra της nVIDIA, που επίσης υποστηρίζει ΝCQ, SATAII 3Gbps. Για όσους δεν έχουν υπόψη τους προαναφερθέντες όρους θα γίνει αργότερα λεπτομερέστερη ανάλυση αυτών.

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε κάποια στοιχεία για την εταιρεία Hitachi(περισσότερες πληροφορίες στο αντίστοιχο επίσημο site).

COMPANY INFORMATION

Η εταιρεία Hitachi Global Storage Technologies ιδρύθηκε το έτος 2003 ύστερα από την στρατηγική συμφωνία μεταξύ των IBMκαι Hitachi Co. Με μια συμφωνία μαμούθ της τάξεως των 2,5δις$ η Hitachi αγόρασε στο τέλος του 2002 το 70% του τμήματος παραγωγής σκληρών δίσκων της IBM, με τη προοπτική να κατέχει το 100% μέχρι το 2005 με σταδιακές αποπληρωμές. H HGST κατασκευάζει σκληρούς δίσκους για PCs, servers και ηλεκτρονικές συσκευές όπως handheld computers και digital cameras. Παρουσιάζει μια ευρεία γκάμα προϊόντων που περιλαμβάνει σκληρούς δίσκους και άλλες συσκευές αποθήκευσης δεδομένων των 1-inch, 1.8-inch, 2.5-inch, και 3.5-inch. Πρόσφατα ο Doug Pickford, director of product planning and strategy, δήλωσε ότι η εταιρεία αποφάσισε να καθυστερήσει την επένδυση στον τομέα των small form factor enterprise hard drives 1ης γενιάς και θα εστιάσει περισσότερο στο R&D (research & development) στο τομέα των enterprise-class ATA drives και κυρίως στα SATA based drives, ενώ λιγότερο στα PATA basedκαι low-cost Fibre Channel drives.

Το τμήμα που αφορά στο τομέα συσκευών αποθήκευσης (Storage Technologies) αποτελεί ένα από τα πέντε μεγάλα τμήματα της μητρικής εταιρείας Hitachi και υποστηρίζεται από μια μεγάλη και ικανή ομάδα τεχνικών, με επιχειρήσεις που ειδικεύονται στην έρευνα και παραγωγής τόσο στην Ασία όσο και τη Βόρειο Αμερική. Το όραμα της εταιρείας είναι να βοηθήσει τους χρήστες να βιώσουν το σύγχρονο ψηφιακό τρόπο ζωής δίνοντάς τους τη δυνατότητα πρόσβασης σε μέσα αποθήκευσής μεγάλης χωρητικότητας για την εργασία, το σπίτι ή σε ταξίδια.

Hardware Setup

Το PCπου χρησιμοποιήσαμε για να κάνουμε αυτό

το review είναι το κάτωθι:

  • ABIT AN8 FATAL1TY, 2x512MB DDR PC5500 OCZ
  • SAPPHIRE X800XL
  • AMD X2 4400+ @ 2618MHz
  • HDD: 2x WD RAPTOR 36GB STRIPE
  • NEC 3520 DVD-RECORDER
  • PCI DEV. REVOLUTION 7.1 M-AUDIO, AUDIOPHILE 24/96

ενώ το εγκατεστημένο λειτουργικό είναι τα MSWindowsXPSP2 .

Software Used

Τα προγράμματα τα οποία χρησιμοποιήσαμε για την επιτέλεση των διάφορων tests για τις ανάγκες του συγκεκριμένου review είναι τα παρακάτω:

Στη συνέχεια θα δούμε τους σκληρούς δίσκους από κοντά και θα παρουσιάσουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους…

ΟΙ ΔΙΣΚΟΙ

HITACHI 7K80

(80

GB) SATA II

REVIEW: Photos & Features

Σε αυτό το μέρος του review θα παρουσιάσουμε φωτογραφίες του σκληρού δίσκου της Hitachi καθώς επίσης και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, όπως αυτά παρατίθενται από την κατασκευάστρια εταιρεία. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι στα χέρια μας έφτασαν όχι ένας αλλά δυο σκληροί δίσκοι ούτως ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε την απόδοσή τους σε συστοιχία Raid.

DRIVE PICTURES

Τους δίσκους τους παραλάβαμε σε bulk συσκευασία (σε σακουλάκι). Οπότε δεδομένης της ελλείψεως άλλων συνοδευτικών, οι φωτογραφίες αφορούν αποκλειστικά στους σκληρούς δίσκους

hdd1.jpg

Μια ματιά από το πάνω μέρος του σκληρού δίσκου

if.jpg

Τίποτα καινούριο και εδώ, μπορούμε να δούμε τις υποδοχές για το SATA cable, SATA power connector και Legacy power connector. Υπάρχει βέβαια και ένα αυτοκόλλητο που προειδοποιεί για τους κινδύνους από τη ταυτόχρονη χρησιμοποίηση και των 2 προαναφερθέντων power connectors.

label.jpg

Και μια πιο κοντινή φωτογραφία από την οποία φαίνεται καθαρά το μοντέλο καθώς επίσης και η ημερομηνία παραγωγής του δίσκου (Φεβρουάριος 2005).

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών του δίσκου και ανάλυση κάποιων τεχνικών όρων.

Technical Features

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δίσκου όπως αυτά παρατίθενται από την κατασκευάστρια εταιρεία

εδώ, είναι τα εξής:

image006.jpg

image007.jpg

Όπως μπορείτε να δείτε ο σκληρός υποστηρίζει το SATAII interface, κατά το οποίο η ταχύτητα μεταγωγής δεδομένων εκτινάσσεται θεωρητικά στα 3Gb/sec. Ταυτόχρονα ο Hitachi 7K80 υποστηρίζει τις παρακάτω τεχνολογίες:

Το datasheet για το συγκεκριμένο σκληρό δίσκο μπορεί κανείς να διαβάσει

εδώ.

Στη συνέχεια θα παραθέσουμε κάποια στοιχεία για τεχνικούς όρους σχετικούς με τη τεχνολογία που αφορά στους σκληρούς δίσκους. Η γνώση αυτών των εννοιών είναι απαραίτητη για να κατανοήσει κανείς τα χαρακτηριστικά του εν λόγω δίσκου και να βγάλει συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των δοκιμών μας. Για περισσότερες πληροφορίες για την ορολογία που χρησιμοποιείται σχετικά με τους σκληρούς δίσκους μπορεί να διαβάσει το παρακάτω FAQ:

FAQ: Σκληρός Δίσκος

SATA

Το πρωτόκολλο Serial ATA είναι η επόμενη γενιά σύνδεσης εσωτερικών αποθηκευτικών μέσων το οποίο σχεδιάστηκε για την αντικατάσταση του ULTRA ATA πρωτοκόλλου. Είναι μια απλή εξέλιξη του ΑΤΑ από μια παράλληλη σε μια σειριακή αρχιτεκτονική. Η συγκεκριμένη αρχιτεκτονική σχεδιάστηκε, πρωτίστως, για να παρακάμψει/επιλύσει τις ηλεκτρικές δυσκολίες που εμποδίζουν περαιτέρω την συνεχώς αυξανομένη ταχύτητα στα αποθηκευτικά μέσα που στηρίζονται στην ΑΤΑ αρχιτεκτονική. Υπάρχουν σχεδία ώστε το πρωτόκολλο SATA να φτάσει σε ταχύτητες μέχρι 600MByte/sec σε ένα χρονικό περιθώριο εξέλιξης 10ετων. Το πρωτόκολλο SATA ΔΕΝ επιτρέπει την απ' ευθείας σύνδεση με ULTRA ATA συσκευές τις οποίες αντικαθιστά, αλλά είναι πλήρως συμβατό με αυτές .Ρυθμόςδιαμεταγωγής SATA 1.5Gb/s 1500MHz embedded clock x 1 bit per clock x 80% for 8b10b encoding / 8 bits per byte = 150 Mbytes/sec

SATA II

H ονομασία SATA II είναι μια «παρεξηγημένη» έννοια την οποία οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν κατά κόρον για να δώσουν στα προϊόντα (τα οποία απλά υποστηρίζουν διαμεταγωγές έως 300ΜΒ/s) ένα τόνο καινοτομίας και να τα διαφοροποιήσουν από την προηγούμενη γενιά. Το πρωτόκολλο SATA II το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε SATA-IO για να προστατέψει τους καταναλωτές από την σύγχυση που έχουν προκαλέσει οι εταιρίες περιλαμβάνει μια πλειάδα (8 για την ακρίβεια) από νέες τεχνολογίες εκ των οποίων οι πιο γνωστές σε εμάς είναι ο υψηλότερος ρυθμός διαμεταγωγής δεδομένων SATA 3Gb/s και η τεχνολογία NCQ.

Για αυτούς που αναρωτιούνται σε τι χρειάζεται ένας δίαυλος SATA 3Gb/s αφού οι σκληροί δίσκοι δεν πλησιάζουν καν ταχύτητες 100ΜΒ/s… η απάντηση είναι ότι αφενός ο δίαυλος πρέπει να παραμένει τουλάχιστον 12-18 μήνες «μπροστά» από τις εκάστοτε δυνατότητες εγγραφής-ανάγνωσης των συσκευών που εξυπηρετεί, και αφετέρου γιατί ανάλογα με την εφαρμογή και ανάλογα με το μέγεθος της πληροφορίας, αν αυτή είναι αρκετά μικρή ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί στην cache του σκληρού δίσκου, και εάν η πληροφορία είναι υποθηκευμένη στην cache του σκληρού δίσκου την ώρα που γίνεται η αίτηση για την χρήση της, τότε αυτή θα μεταφερθεί με την πλήρη ταχύτητα των 3GB/s.SATA 3Gb/s 3000MHz embedded clock x 1 bit per clock x 80% for 8b10b encoding / 8 bits per byte = 300 Mbytes/sec

NCQ

H τεχνολογία NCQ είναι απλά η νέα ονομασία της ήδη υπάρχουσας (από την εποχή του ΑΤΑ-4) τεχνολογίας TCQ (Tagged Command Queuing). Η πλήρης ονομασία είναι

NATIVE SATA tagged command queuing και απλά άλλαξε σε NCQ για να διαφοροποιήσει το SATA-II (ή SATA-IO) πρωτόκολλο από το μοντέλο ΑΤΑ-4.Ένα απλό παράδειγμα για την χρησιμότητα του TCQ, δίδεται στο σχήμα παρακάτω. Έστω 3 πληροφορίες Α, Β, C γραμμένους στα συγκεκριμένα σημεία του δίσκου και έστω ότι ζητούνται με αυτή την σειρά Α -> Β -> C. Η κεφαλή ανάγνωσης θα πάρει τις πληροφορίες Α+Β στον πρώτο κύκλο και στον 2ο κύκλο θα πάρει την C. Μια συσκευή με ικανότητα buffering + queuing, όμως θα διαβάσει την πληροφορία Α, μετά την C (όπως έρχεται κατά την περιστροφή της πλακέτας) και τέλος την Β,

εκτελώντας την ζητούμενη σειρά Α -> Β -> C σε λιγότερο από 1 περιστροφή. Όπως το TCQ, έτσι και το NCQ πρέπει να υποστηρίζεται και από τον δίσκο αλλά και από τον ελεγκτή.

Περισσότερες πληροφορίες για τα παραπάνω μπορεί κανείς να βρει αν ενδιαφέρεται στις παρακάτω πηγές:

www.sata-io.org

www.storagereview.com

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τη διαδικασία εγκατάστασης των σκληρών δίσκων και τις απαραίτητες ρυθμίσεις συστήματος…

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

HITACHI 7K80 (80GB)

SATA II REVIEW: Installation

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τη διαδικασία εγκατάστασης των σκληρών δίσκων και τις απαραίτητες ρυθμίσεις που πρέπει κανείς να κάνει στο σύστημά του για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των εν λόγω σκληρών δίσκων.

Installation

Η εγκατάσταση του δίσκου έγινε πολύ απλά, χωρίς να "χρειαστούν" επιπλέον καλώδια , εκτός των SATA, μιας και ο δίσκος έχει και υποδοχή για την παλαιού τύπου τροφοδοσία ρεύματος. Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι μετά την εγκατάσταση οι δίσκοι δεν εμφανίζονταν σαν SATA II , αλλά σαν το κλασικό Sata 150. Μετά από λίγο ψάξιμο μέσα στην ιστοσελίδα της Hitachi βρήκαμε και κατεβάσαμε το Hitachi Feature Tool:

http://www.hitachigst.com/downloads/ftool_v197.exe

Το Hitachi Feature Tool μας δημιούργησε μια δισκέτα βασισμένη σε PC DOS, που μετά την επανεκκίνηση φόρτωσε αυτόματα το utility. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα κατά την εκτέλεση του εν λόγω utility, αν και έτρεχε από usb floppy και οι δίσκοι ήταν ορισμένοι σε raid.Η πρώτη εικόνα που είδαμε ήταν το licence agreement όπως ήταν άλλωστε φυσικό:

license.jpg

Αφού διαβάσαμε και συμφωνήσαμε με το licenseagreement, το πρόγραμμα άρχισε να εντοπίζει τις συσκευές (δίσκους και οπτικά drives) που είναι συνδεδεμένα στη μητρική πλακέτα (εικόνα 2).

detect.jpg

Η αναγνώριση του δίσκου αφού έχει τελειώσει το φόρτωμα του προγράμματος συνοδεύεται από μια αναφορά των τρεχουσών ρυθμίσεων του:

hdd.jpg

Πριν ρυθμίσουμε όμως τον δίσκο να τρέχει στην επιθυμητή ταχύτητα, ας δούμε λίγο τι ρυθμίσεις μας παρέχει το Feature Tool:

1. Automatic Acoustic Management: Ρυθμίσεις τόσο για αυτόματη όσο και για χειροκίνητη μείωση του προερχόμενου από τον δίσκο θορύβου.

acoustic.jpg

2. Cache settings: Όχι πολύ επεξηγηματικό το menu αλλά δεν χρειάζεται να γίνει και καμιά αλλαγή.

cache.jpg

3. Capacity: Εδώ μπορεί κανείς να πειράξει την χωρητικότητα του δίσκου, με ρυθμίσεις για μόνιμη η προσωρινή αποθήκευση.

capacity.jpg

4. Temperature: Απλή αναφορά της θερμοκρασίας του δίσκου.

temp.jpg

5. Sata settings: Εδώ βρίσκεται η ρύθμιση που μας ενδιαφέρει.

sata_set.jpg

Μόλις ρυθμίσαμε και ενεργοποιήσαμε το SATAII βγήκε ένα προειδοποιητικό μήνυμα:

warning.jpg

Το μήνυμα αυτό μας προειδοποιεί ότι αν η μητρική δεν υποστηρίζει τις επιλογές που ενεργοποιούμε ο δίσκος δεν θα αναγνωριστεί, δίνοντας μας παράλληλα την δυνατότητα να ξαναπάμε πίσω στο menu ρυθμίσεων. Αφού κάνουμε τελικά όλες τις επιθυμητές ρυθμίσεις κρίνεται απαραίτητο να κλείσουμε εντελώς τον υπολογιστή (όχι restart) ώστε να ενεργοποιηθούν οι νέες επιλογές μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και οι δίσκοι είχαν μέσα δεδομένα και ήταν σε raid , κατά την ενεργοποίηση του SATA II δεν υπήρξε απώλεια δεδομένων.

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που κάναμε για να εξετάσουμε την απόδοση των σκληρών δίσκων…

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

HITACHI 7K80 (80GB) SATA

II REVIEW: Tests & Benchmarks

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που κάναμε για να εξετάσουμε την απόδοση των σκληρών δίσκων.

Ας δούμε τώρα την απόδοση τους ως ξεχωριστούς "stand alone" δίσκους, ξεκινώντας από το γνωστό σε όλους HDTACH

(έκδοση 3).

hd_tach_1hd.jpg

Ακολουθεί η μέτρηση με το γνωστό Sandra της Sisoft

( έκδοση 2005 )

san_1hdd.jpg

Όπως βλέπουμε ο δίσκος πάει πολύ καλά , βγάζοντας νούμερα που τον κατατάσσουν στους γρήγορους της κατηγορίας του (80gb).

Όμως οι σύγχρονες ανάγκες όπως είδαμε , θέλουν τους δίσκους να είναι σε raid, οπότε δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και τη δοκιμή αυτή. Μάλιστα μας δόθηκε η ευκαιρία να τους μετρήσουμε δίπλα σε 2 Western Digital Raptor 36Gb. Γι αυτό το λόγο και με τη βοήθεια του γνωστού σε όλους πρόγραμμα Ghost της Symantec αντιγράψαμε τα partition του Raptor στους Hitachi όπως "ακριβώς" ήταν με τα windows εγκατεστημένα.

partition.jpg

hdtach_hitachi_raid.jpg

sandra_1par.jpg

sandra_2par.jpg

Βλέπουμε αναλυτικά τις μετρήσεις με τα 2 μετροπρογράμματα (HDTach και Sandra ) και στα 2 partition του δίσκου, και ενδεικτικά παραθέτουμε για σύγκριση και τη μέτρηση στους Raptor:

hdtach_rap.jpg

Όπως παρατηρούμε οι Hitachi τα πάνε πολύ καλά , και "κοντράρουν" τους Raptor των 10000 στροφών. Κατά την δοκιμή μας βάλαμε το μηχάνημα να ξεκινήσει και από τα 2 array και δεν διαπιστώσαμε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους Raptor και στους Hitachi.

Στη συνέχεια θα συνοψίσουμε τα όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σφαιρική αξιολόγηση του συγκεκριμένου σκληρού δίσκου…

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

HITACHI 7K80 (80GB)

SATA II REVIEW: Conclusions

Ήρθε τελικά η ώρα να ανακεφαλαιώσουμε τα όσα έχουμε κάνει ως τώρα και να εκφέρουμε μια σφαιρική άποψη αναφορικά με τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του σκληρού δίσκου 7Κ80 της Hitachi. Μας άφησε λίγο έκπληκτους η ταχύτητα αυτών των δίσκων σε συνδυασμό με την τιμή τους (πολύ χαμηλότερη από τους Raptor). Είναι λογικό λοιπόν να θεωρούμε ότι είναι πολύ καλύτερη επιλογή σε σχέση με τους τελευταίους.

Τέλος ας συνοψίσουμε κάνοντας μια λίστα με τα υπέρ και τα κατά που μπορέσαμε να εντοπίσουμε για τους Hitachi SATA II:

POSITIVE

  • Πολύ καλή υποστήριξη από την Hitachi (Feature Tool)
  • Πολύ καλή απόδοση όσον αφορά στη ταχύτητα, (συγκρίσιμη με αυτή των δίσκων Raptor της WD)
  • Λογική τιμή – καλό value for money ratio
  • Ύπαρξη και " παλαιού τύπου " τροφοδοσίας
  • Backwards compatibility με το SATA I interface

NEGATIVE

  • Μη υποστήριξη SATA και SATA II ταυτόχρονα
  • Δεν υπηρχε καμια αναφορά στην αναγκαιότητα να χρησιμοποιήσει κανεις το Hitachi Feature Tool
  • Δεν υπήρχε εγχειρίδιο χρήσης

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.