Jump to content



NF4 Overclocking Guide


deadlock7

Recommended Posts

1)ΕΙΣΑΓΩΓΗ

<o ="">

</o> Πολλοί ρωτάνε για Overclocking,δίχως να έχουν ιδέα περι τίνος πρόκειται!Έτσι ετοιμάσαμε έναν οδηγό όσο πιο πλήρη μπορέσαμε να σκεφτούμε..

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:

Α64info, A64memfreq, A64tweaker, 3dmark, memtest86+, prime95, Super PI Mod, clockgen

<o ="">

</o> ΠΡΟΣΟΧΗ:Πρίν κάνουμε οτιδήποτε πρέπει να έχουμε κάνει backup τα δεδομένα μας,γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν πολύτιμα αρχεία αν δεν είναι σταθερό το σύστημα μας.Ακόμη ένα ποιοτικό και σταθερό ως προς τις τάσεις του τροφοδοτικό είναι αναγκαίο στον σύγχρονο υπολογιστή!ΔΕΝ ΕΥΘΥΝΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ HARDWARE Ή SOFTWARE ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΥΨΕΙ.

<o ="">

</o>Κατ'αρχήν ας δούμε λιγάκι την τεχνολογία των Α64.Η επαναστατική τεχνολογία που έχουν σε σχέση με τους προηγούμενους επεξεργαστές της AMD είναι σαφώς ο IMC(Internal Memory Controller) και η τεχνολογία Hypertransport,καθώς επίσης και η υποστήριξη 64bit κώδικα.

Οι Α64 κυκλοφορούν σε 3 socket(754,939,940).Eμείς θ'ασχοληθούμε με τα δύο πρώτα κυρίως που απευθύνονται για desktop υπολογιστές,ενώ το τελευταίο είναι για servers.Επίσης πρέπει να αναφέρουμε οτι έχουν φτιαχτεί δύο ειδών πυρήνες,στα 90nm και στα 130nm.Οι πρώτοι λογω μικρότερης επιφάνειας εχουν και καλύτερη θερμική συμπεριφορά(,δηλ είναι πιο κρύοι).Καλό είναι να ονομάσουμε τους πυρήνες που έχει χρησιμοποιήσει η AMD,καθώς και την default τάση,L2 Cache και νανοτεχνολογία που έχει ο καθένας.

Η διαφορά του s754 με το s939 είναι οτι το δεύτερο υποστηρίζει dual channel γι’αυτό και προτιμήθηκε από τους περισσότερους!

Oι Οpteron 939 είναι το ίδιο ακριβώς με τους Α64,απλά (θεωρητικά πάντα) είναι πιο διαλεγμένα κομμάτια,αφού είναι φτιαγμένοι για server(στην αρχή τουλάχιστον με το s940).Τέλος υπάρχει μια ιδιαίτερη κατηγορία FX,την οποία θα σχολιάσουμε αργότερα!

<o ="">

</o> 01.jpg<o =""></o>

02.jpg

<o ="">

</o> Οverclocking CPU

2)Οverclocking CPU<o =""></o>

<o =""></o>

Σε περίπτωση που δεν έχουμε αγοράσει καλύτερη (απ'την stock) ψύξη,τo πρώτo βήμα που κάνουμε είναι να δοκιμάσουμε τον cpu με την default ψύκτρα του.Αυτό θα είναι αρκετό για να μας δείξει πόσο καλό κομμάτι έχουμε.Η ψύκτρα έχει από κάτω ένα έτοιμο στρώμα θερμοαγώγιμου υλικού.Καλό θα ήταν να αφαιρεθεί και να μπει κάποια καλύτερη,πχ Αrtic Ceramique με τον παρακατω τροπο:

Βάζουμε μια σταγόνα στο κέντρο του μεταλλικού καπακιού του επεξεργαστή και πατάμε πανω την ψύκτρα,ώστε να απλώθει ομοιόμορφα και στην υπόλοιπη επιφάνεια του.Φυσικα αυτο σε επεξεργαστές με καπάκι ,όπως οι Α64 κι ΟΧΙ της προηγούμενης γενιάς που είναι γυμνός ο πυρήνας.Για πληροφορίες κοιτάξτε κι εδώ.

Πλέον ο επεξεργαστής μας είναι έτοιμος για overclocking!

<o =""></o>

Ας δούμε κάποιες ρυθμίσεις που θα χρειαστούμε μέσα στο BIOS μιας μητρικης με NForce4.(Για την ορθη κατανοηση θα χρησιμοποιήσουμε σαν παράδειγμα τον επεξεργαστή Α64 3800+,o oποίος τρέχει στα 2.0GHz.

<o =""></o>

Cool 'n' Quiet

Αυτή είναι άλλη μια νέα τεχνονολογία των Α64 που βοηθά στην μικρότερη κατανάλωση ρεύματος σε idle κατάσταση (χωρίς φορτίο).Κάποιοι το χρησιμοποιούν όταν κανουν Overclocking,αλλά συνήθως προτείνεται να απενεργοποιηθεί.

<o =""></o>

03.jpg

<o =""></o>

FSB/ΗΤΤ Frequency

Είναι ουσιαστικά το FSB,όπως καποιοι θα έλεγαν παλιά.Πολλαπλασιάζεται με το cpu multiplier και μας δίνει τα ΜΗz του επεξεργαστή.Στο παράδειγμά μας ειναι το 10*200=2000MHz.

<o =""></o>

04.jpg

<o =""></o>

CPU Multiplier

Αυτός είναι ο πολλαπλασιαστής του επεξεργαστή μας και είναι ξεκλείδωτος προς τα κάτω.Στο παράδειγμά μας ειναι το 10*200=2000ΜΗz και μπορουμε να διαλεξουμε τους πολ/στες απο 4 εως 10 με βημα 0.5.(ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Οι FX έχουν ξεκλείδωτο πολ/στη και προς τα πανω).

<o =""></o>

05.jpg <o ="">

</o> HTLink/HyperTransport Bus Frequency(Δεν υπάρχει επιλογή στο ΒΙOS,αλλά είναι απαραίτητη η επεξήγησή του για την σωστή λειτουργία του επεξεργαστή μας)

Το ΗΤLink(HTL) είναι σε κανονικες συνθήκες στα 1000.Αυτό βγαίνει απ'τον τύπο LDT*HTT.Όταν κάνουμε overclocking το ΗΤΤ μεγαλώνει,άρα και το ΗΤLink.Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει το 1000.

<o =""></o>

06.jpg<o ="">

</o> FSB/LDT((Lightning Data Transport)) Frequency Ratio

Aυτός είναι ο πολλαπλασιαστής του ΗΤΤ και παίρνει τιμές από 1x-5x.Σε κανονικές συνθήκες ειναι στο 5x.Όταν ανεβάζουμε το HTT πρέπει να το κατεβάσουμε,ωστε το HTL να είναι μικρότερο ή ίσο του 1000,οπως είπαμε προηγουμένως.Αρα για ΗΤΤ<=250 βάζουμε 4x και για ΗΤΤ<=300 βάζουμε 3x.Eπειδή δεν παίζει σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις καλό είναι να το βάλουμε απ΄την αρχή στην τιμη 2.5-3x.

<o =""></o>

07.jpg

<o =""></o>

Dram Frequency Set/HTT Divider

Αυτός είναι ο διαιρέτης που χρησιμοποιούμε,ώστε να μπορούμε να τρέχουμε ασύγχρονα ΗΤΤ-μνήμες.Μπορούμε να υπολογίσουμε εύκολα τις συχνότητες λειτουργίας του επεξεργαστή με οποιονδήποτε διαιρέτη με την χρήση ενός εκ των Α64info/a64memfreq11.

<o =""></o>

08.jpg

<o =""></o>

CPU VID:

Aυτό είναι το ρεύμα που δίνουμε στον επεξεργαστή μας. ΠΡΟΣΟΧΗ:Μεγάλη αύξηση μπορεί να κάψει τον επεξεργαστή!

<o =""></o>

09.jpg

<o =""></o>

CPU VID Special Control

Αυτό είναι κάποιο ποσοστό το οποίο πάλι αλλάζει το ρεύμα του επεξεργαστή.Αν πολλαπλασιαστεί με το CPU VID θα μας δωσει το πραγματικό ρεύμα που έχουμε χρησιμοποιήσει.Αν είναι στο auto,τότε το πραγματικό ρεύμα ειναι το CPU VID.

<o =""></o>

10.jpg

<o =""></o>

Chipset Voltage Control

Αυτό είναι το ρεύμα του chipset.Καλό είναι να μην το ανεβάζουμε πολύ αν δεν υπάρχει επαρκής ψύξη.Δεν βοηθάει και πολύ η αύξησή του,παρά μόνο σε μεγάλο ΗΤΤ.

<o =""></o>

11.jpg

<o =""></o>

LDT/HTT Voltage

Aυτό είναι το ρεύμα που δίνουμε στον imc,ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει το ΗΤΤ πάνω απο 1000.Καλό είναι να χρησιμοποιηθεί και σε οριακό overclocking,δηλαδή μπορεί να βοηθήσει στην σταθερότητα.Καλό ειναι να μην το ανεβάσουμε πολύ,διότι η αύξησή του επιφέρει περαιτέρω θερμότητα στον επεξεργαστή μας.

<o =""></o>

12.jpg

<o =""></o>

Vdimm or DRAM Voltage Control

Εδώ ρυθμίζουμε το ρεύμα της μνήμης.Καλό είναι να μην ξεπερνάει τις προδιαγραφές της μνήμης που έχουμε αγορασει,γιατί μπορεί να αποβεί μοιραίο χωρίς καλή ψύξη.Επίσης δεν βοηθάει παντα η αύξησή του.

<o =""></o>

13.jpg

<o =""></o>

Μπαίνουμε στο BIOS της μητρικής μας συνήθως με το πλήκτρο Del κατα την εκκίνηση (συμβουλευτείτε το Manual).Αφήνουμε απείραχτο τον πολλαπλασιαστή και το VCore της CPU κι ανεβάζουμε το ΗΤΤ με βήματα των 5MHz.Η αλλαγή του HTT μπορεί να γίνει και με το πρόγραμμα clockgen,εφόσον υποστηρίζει το chipset της μητρικής σας.

<o =""></o>

14.jpg

<o =""></o>

Όσο ψάχνουμε την CPU για το πως πάει

προσπαθούμε να διατηρούμε τη μνήμη μας γύρω στα 200ΜΗz.Για να το πετύχουμε αυτό,το BIΟS μας προσφέρει διάφορους διαιρέτες

ώστε να μην κάνουμε οverclock και στη μνήμη μας όταν ανεβάζουμε το HTT.To πρόγραμμα A64MemFreq11/Α64info μπορεί να υπολογίζει για μας,πού τρέχει η μνήμη μας σε συγκεκριμένο ΗΤΤ,με οποιοδήποτε πολλαπλασιαστή του επεξεργαστή και διαιρέτη μνήμης.

<o =""></o>

15.jpg

16.jpg

<o =""></o>

Σε κάθε ανέβασμα που κάνουμε πρέπει να δούμε αν είναι σταθερό το PC.Ένας γρήγορος τρόπος για να το διαπιστώσουμε είναι να τρέξουμε

το πρόγραμμα Super PI,το 32Μ test του.Στην περίπτωση που έχουμε διπύρηνο,τότε χρειαζόμαστε δυο διαφορετικούς φακέλους του superpi και πατώντας το alt+Ctrl+Del βαζουμε διαφορετικό affinity στο κάθε spi(μόνο core0 στο ένα και μόνο core1 στο άλλο).

<o =""></o>

17.jpg

18.jpg

<o =""></o>

Στο σημείο που δεν τρέχει το 32Μ test(εμφανίζει λάθη ή κολλάει) κατεβάζουμε το ΗΤΤ στην προηγούμενη τιμή του που περνούσε το superpi χωρίς προβλήματα.Σημειώνουμε σ'αυτό το σημείο οτι είμαστε με default τάση ακόμα!

<o =""></o>

Tο Super PI 32Μ test όμως δεν είναι πολύ βαρύ για τον CPU,οπότε δοκιμάζουμε κι άλλα πράγματα όπως 3D παιχνίδια,τα 3DMark 05,06 σε 2ωρα looping.Αν είμαστε οκ κι εκέι,τότε περνάμε στο τελευταίο στάδιο,αλλιως κατεβάζουμε το ΗΤΤ με βήμα 1MHz και προσπαθουμε πάλι.

<o =""></o>

19.jpg

<o =""></o>

Τέλος χρησιμοποιούμε για σταθερότητα το πρόγραμμα prime95 και το Blend test.Aν έχουμε διπύρηνο πάλι ακολουθούμε τις οδηγίες εδώ.Το αφήνουμε να τρέξει 24 ώρες για να είμαστε σίγουροι οτι δεν υπάρχει πρόβλημα αστάθειας!Στην περίπτωση που δεν το περάσει,τότε κατεβάζουμε το ΗΤΤ με βήμα 1ΜΗz,έως ότου σταθεροποιηθεί.Μ'αυτόν τον τρόπο βρήκαμε τα όρια του επεξεργαστή μας με default τάση ρεύματος.

Από εδώ κι έπειτα αν είμαστε με αεροψύξη (ψύκτρα) μπορούμε ν'ανεβάσουμε το VCore μέχρι 0.2ν* απ'το κανονικό κι αν χρησιμοποιούμε υδροψύξη μεχρι 0.3ν* πάνω.Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία από το σημείο που σταματήσαμε με default ρεύμα διατηρώντας πάντα τη μνήμη κοντά στα 200.

Σε κάποιο σημείο ο CPU δε θα κερδίζει πλέον από το extra VCore,καθώς η παραπάνω τάση και συχνότητα λειτουργίας (MHz) προκαλούν αύξηση θερμοκρασίας.Κάπου εκεί είναι το όριο του cpu με την συγκεκριμένη ψύξη.

<o =""></o>

*ΠΡΟΣΟΧΗ:Τα volts είναι ενδεικτικά..προσωπική μου γνώμη είναι ο επεξεργαστής να μην ξεπερνάει τους 50C σε φορτίο,σε οποια αυξηση ρευματος κι αν κανουμε.

<o =""></o>

Οverclocking RAM

<o =""></o>

3)Overclocking RAM

<o =""></o>

Σημαντικό ρόλο στο overclocking παίζει και η καλή μνήμη.Mεγάλη προτίμηση έχουν τα τσιπάκια BH-5,BH-6,UTT λόγω των χαμηλών timings που μπορούν να τρέξουν,καθώς και τα tccd λογω οτι ανεβαίνουν ψηλά,ομως με πιο χαλαρά timings.Για όσους έχουν την πολυτέλεια να δώσουν πολύ ρεύμα (3.2ν+) προτείνονται τα πρώτα,ενώ για όσους παίζουν μέχρι 2.8ν προτείνονται τα δεύτερα.

Στην κατηγορία των 1Gb dimms πολύ καλά πάνε τα uccc/micron που συμπεριφέρονται ως προς το ρεύμα και τα timings περίπου σαν τα tccd.Φυσικά μπορούμε να κάνουμε overclocking με όλες τις μνήμες,αλλά με καλύτερης ποιότητας θα έχουμε καλύτερα αποτέλεσματα/επιδόσεις.

Είναι σαφές οτι τα timings (χρονισμοί) παίζουν μεγάλο ρόλο,αφού δεν ισχύει πως "μεγαλύτερη συχνότητα λειτουργίας τους=καλύτερη απόδοση".Υπάρχει το ενδεχόμενο να προτιμήσουμε μνήμες που τερματίζουν χαμηλά με σφιχτά timings,σε σχέση με κάποιες άλλες που τερματίζουν ψηλότερα με πιο χαλαρά.Όμως αυτό θα το καταλάβουμε στην πορεία..

<o ="">

</o> Aς ρίξουμε μια ματιά στα timings* της μνήμης και πως συμπεριφέρονται αυτά ως προς την σταθερότητα και απόδοση.

<o =""></o>

*ΠΡΟΣΟΧΗ:Καποια timings δεν υπάρχουν σε όλες τις μητρικές.Η αλλαγή τους μπορεί να γίνει μέσα απ'το λειτουργικό με τα προγράμματα Α64info/A64tweaker.

<o ="">

</o> 20.jpg<o ="">

</o> 21.jpg<o ="">

</o> 22.jpg<o ="">

</o> 23.jpg<o ="">

</o> Command Per Clock(CPC)<o =""></o>

Επιλογές=Αuto,Enable(1Τ),Disable(2Τ).<o =""></o>

Kαλό είναι να το έχουμε enable,γιατί δίνει καλή απόδοση κυρίως στους ΑΜD.

ΠΡΟΣΟΧΗ:Στην περίπτωση που έχουμε 4 μνήμες,λόγω αδυναμίας του imc των επεξεργαστών συνίσταται να γίνει disable.

<o =""></o>

CAS Latency Control(tCL)<o =""></o>

Επιλογές=Auto, 1, 1.5, 2, 2.5 3, 3.5, 4, 4.5.<o =""></o>

Η μικρότερη τιμή δίνει την μεγαλύτερη απόδοση.Συνίσταται σε τσιπακια ΒΗ/UTT=2 και Tccd/uccc=2.5,3.

<o =""></o>

RAS to CAS Delay(tRCD)<o =""></o>

Eπιλογες=Auto, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Η μικρότερη τιμή δίνει την μεγαλύτερη απόδοση.Συνίσταται σε τσιπακια ΒΗ/UTT=2 και Tccd/uccc=3,4.

<o =""></o>

Min RAS Active Timing(tRAS)<o =""></o>

Επιλογες=Auto, 00, 01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 13, 14, 15.

Η μικρότερη τιμή δίνει την μεγαλύτερη απόδοση.Συνίσταται σε τσιπακια ΒΗ/UTT=5 και Tccd/uccc=6,7,8.

<o =""></o>

Row Precharge Timing(tRP)<o =""></o>

Επιλογές=Auto, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.<o =""></o>

Η μικρότερη τιμή δίνει την μεγαλύτερη απόδοση.Συνίσταται σε τσιπακια ΒΗ/UTT=2 και Tccd/uccc=3,4.

<o =""></o>

Row Cycle Time(tRC)

Επιλογές=Auto, 7-22 με βήμα 1.

Η μικρότερη τιμή δίνει την μεγαλύτερη απόδοση.Συνίσταται κυρίως στους Α64 να δίνεται η τιμή 7.Μια μεγαλύτερη τιμη μικρότερη του 15 μπορεί αν βοηθήσει στην σταθερότητα.

<o =""></o>

Row Refresh Cycle Time(tRFC)<o =""></o>

Επιλογές=Auto, 9-24 με βήμα 1.

Η μικρότερη τιμή δίνει την μεγαλύτερη απόδοση.Συνίσταται σε τσιπακια ΒΗ/UTT=12-15 και Tccd/uccc=12-16.

<o =""></o>

Row to Row Delay(also called RAS to RAS delay)(tRRD)<o =""></o>

Επιλογές=Auto, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Η μικρότερη τιμή δίνει την μεγαλύτερη απόδοση.Συνίσταται σε τσιπακια ΒΗ/UTT=0-2 και Tccd/uccc=2,3.

<o =""></o>

Write Recovery Time(tWR)<o =""></o>

Επιλογές=Auto, 2, 3.<o =""></o>

Η μικρότερη τιμή δίνει την μεγαλύτερη απόδοση,αλλά το 3 μπορεί να βοηθήσει λίγο στην σταθερότητα.Συνίσταται 2.

<o =""></o>

Write to Read Delay(tWTR)<o =""></o>

Επιλογές=Auto, 1, 2.

Η μικρότερη τιμή δίνει την μεγαλύτερη απόδοση,αλλά το 2 μπορεί να βοηθήσει λίγο στην σταθερότητα.Συνίσταται 2.

<o =""></o>

Read to Write Delay(tRTW)<o =""></o>

Επιλογές=Auto, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

Η μικρότερη τιμή δίνει την μεγαλύτερη απόδοση,αλλά μια μεγαλύτερη τιμή μπορεί να βοηθήσει δραστικά στην σταθερότητα.H τιμή αυτή εξαρτάται τόσο από τον memory controller του επεξεργαστή μας,όσο κι απ'το αν τη δέχονται οι μνήμες.Συνίσταται για ΒΗ/UTT=1,2 και Tccd/uccc=2-4.

<o =""></o>

Refresh Period(tREF)<o =""></o>

Επιλογές=1552= 100mhz(?.?us)<o =""></o>

2064,2592,3120/3632,4128,4672,0064/0776,1032,1296,1560/1876,2064,2336,0032/0388,0516,0648,0780/0908,1032,1168,0016/1536,2048,2560,3072/3684,4196,4708,0128.

<o =""></o>

Συνίσταται 3120,αλλά μια διαφορετική τιμή μπορεί να βοηθήσει στην σταθερότητα.

<o =""></o>

Write CAS Latency(tWCL)<o =""></o>

Επιλογές=Auto, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.<o =""></o>

Συνίσταται 1,εκτός κι αν υπάρχουν προβλήματα σταθερότητας.

<o =""></o>

DRAM Bank Interleave<o =""></o>

Επιλογές=Αuto,Enable,Disable.<o =""></o>

Συνίσταται Enable,εκτός κι αν υπάρχουν προβλήματα σταθερότητας.

<o =""></o>

DQS Skew Control<o =""></o>

Επιλογές=Αuto,Enable,Disable.<o =""></o>

Το Εnable δινει περισσότερη απόδοση,ενώ το disable σταθερότητα.Συνίσταται Αuto.

<o =""></o>

DQS Skew Value

Eπιλογές=Auto, 0-255 με βήμα 1.

Σε οριακο overclocking μπορεί να βοηθήσει κάποια τιμή σε συνδυασμό με το DQS Skew Control.Συνίσταται Auto.

<o =""></o>

DRAM Drive Strength<o =""></o>

Eπιλογες=Auto, 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.<o =""></o>

Oι τιμές Normal είναι καλύτερες ως προς την απόδοση,ενώ οι weak χαλαρώνουν τον imc κερδίζοντας σε σταθερότητα.Συνίσταται σε τσιπακια ΒΗ/UTT=2,4,6,8(Νormal) και Tccd/uccc=1,3,5,7(weak).

<o =""></o>

DRAM <st1:street w:st="on"><st1:address w:st="on">Data Drive</st1:address></st1:street> Strength<o =""></o>

Επιλογή=Αuto, 1, 2, 3, 4.<o =""></o>

O συνδυασμος καποιας τιμής μαζί με το DRAM Drive Strength βοηθά στην σταθερότητα.

<o =""></o>

Max Async Latency

Επιλογές=Αuto, 0-15 με βήμα 1.

Αυτή η τιμή βοηθάει στην σταθερότητα και είναι καλό να την αυξάνουμε σε περίπτωση που βάλουμε μεγάλο διαιρετη.Συνίσταται 7-10.

<o =""></o>

Read Preamble Time

Eπιλογές=Auto, 2.0-9.5 με βήμα 0.5.

Σε συνδυασμό με την παραπάνω τιμή βοηθά στην σταθερότητα.Καλό είναι να μην έχουν διαφορά πάνω από 2.5-3.Συνίσταται 5-8.

<o =""></o>

Idle Cycle Limit

Επιλογές=0, 16, 32, 64, 128, 256.

Η μικρότερη τιμή δίνει καλύτερη απόδοση.Συνίσταται Αuto.

<o =""></o>

Dynamic Counter

Eπιλογές=Auto,Enable,Disable.

Η τιμή Enable δίνει μεγαλύτερη απόδοση.Συνίσταται Auto.

<o ="">

</o> R/W Queue Bypass<o =""></o>

Eπιλογές=Auto, 2x 4x, 8x, 16x.

Η μεγαλύτερη τιμή δίνει καλύτερη απόδοση.Συνίσταται Auto.

<o =""></o>

Bypass Max

Επιλογές=0x, 1x, 2x, 3x, 4x, 5x, 6x, 7x.

H μεγαλύτερη τιμή δίνει καλύτερη απόδοση.Συνίσταται 4x-7x.

<o =""></o>

32 Byte Granulation

EΠιλογές=Auto, Disable (8burst), Enable (4burst).

Η τιμή Disable δίνει μεγαλύτερη απόδοση.Συνίσταται auto.

Όπως αναφέραμε ο Α64 είναι ξεκλείδωτος προς τα κάτω .Αυτό είναι χρήσιμο σε μας,γιατί μπορούμε να βρούμε τα όρια της μητρικής (μέγιστο σταθερο ΗΤΤ που μπορούμε να τρέξουμε),αλλά κυρίως των μνημών,καθ'ότι μπορούμε να διατηρούμε τον cpu στα default ΜΗz του ανεβάζοντας μόνο τις μνήμες.

Κοιτάμε πρώτα στο manual της μητρικής πώς μπαίνουν οι μνήμες σε dual channel (αν έχουμε s939),για να είμαστε σίγουροι,οτι τις έχουμε τοποθετήσει σωστά.Αφήνουμε λοιπόν το ρεύμα στα default και βάζουμε έναν πολλαπλασιαστή μικρότερο του μεγίστου που μας επιτρέπει ο επεξεργαστής!Στο παράδειγμά μας ο Α64 3800+ λειτουργεί στα 2.0GHz(10*200),αρα βάζουμε εναν πολλαπλασιαστή μικρότερο του 10,έστω 8 κι αφήνουμε ως διαιρέτη τον 200.Χρησιμοποιήσαμε τον 8,ώστε να φτάσει ο επεξεργαστής κοντά στην κανονική συχνότητα λειτουργίας του (που γνωρίζουμε οτι είναι σταθερός) μετά το ανέβασμα των μνημών!

Αυξάνουμε το ΗΤΤ (άρα και τις μνήμες) με βήμα 5MHz και χρησιμοποιούμε τα timings του κατασκευαστή αρχικά!Με το memtest86+ βλέπουμε αν βγάζουν λάθη αφήνοντας να τρέξει τουλάχιστον 10 λούπες τα test #5 και #8.

<o =""></o>

24.jpg

<o =""></o>

Μετά προσπαθούμε να μπούμε στα windows,κάτι που δεν είναι σίγουρο παρά το οτι δε βγάζουν λάθη οι μνήμες.Αν δεν τα καταφέρουμε κατεβάζουμε 2-5ΜΗz το HTT και δοκιμάζουμε πάλι.Οταν μπεί αρχίζουμε πάλι το Super PΙ 32M test.Αυτή τη φορά είναι πολύ καλό στο να πιέσει τη μνήμη.Κατεβαίνουμε 1-2 ΗΤΤ τη φορά μέχρι να το καταφέρει και μετά αρχίζουμε τα 3D tests με 3DMark 05-06 looping.

Τέλος τρέχουμε το prime95,όπως αναλύσαμε στο cpu overclocking.Μ'αυτόν τον τρόπο βρήκαμε τη μέγιστη συχνότητα των μνημών με default timings και ρεύμα.

Εδώ έχουμε δύο επιλογές:

α)Δοκιμάζουμε πιο σφιχτά timings,αν μας το επιτρέπουν οι μνήμες μας.

β)Δίνουμε παραπάνω ρεύμα να δούμε αν κερδίζουμε κάτι.Καλό είναι να έχουμε ψύξη με κάποιον ανεμιστήρα,ειδικά στα τσιπάκια BH/UTT που ανεβάζουν μεγάλες θερμοκρασιες.Ως γνωστόν η χαμηλή θερμοκρασία είναι σημαντικός παράγοντας στο Overclocking.

Ότι κι αν επιλέξουμε η μέθοδος σταθερότητας του συστήματός μας παραμένει ίδια.

<o =""></o>

Επίλογος<o ="">

</o><o =""></o>

4)Επίλογος<o =""></o>

Αφού έχουμε βρεί που τερματίζουν οι μνήμες κι ο επεξεργαστής θα πρέπει να δούμε πώς θα τα συνδυάσουμε!Στους Α64 σε αντίθεση με τους άλλους επεξεργαστές είναι προτιμότερο να φτανουμε τον επεξεργαστή μας στα όρια με ίση ή έστω ελάχιστα πιο κάτω απ'τη μέγιστη σταθερή λειτουργία της μνήμης μας.Αυτό συμβαίνει λόγω του ενσωματωμένου Memory controller,ο οποίος αποδίδει καλύτερα όσο ανεβαίνουν τα MHz του επεξεργαστή μας.

Ας δούμε ένα παράδειγμα.Αν ο 3800+ που ειπαμε προηγουμένως φτάνει στα 10*270 και οι μνήμες μας επίσης μέχρι τα 270,τότε έχουμε την ιδανική εύκολη λύση.Βάζουμε τον διαιρέτη 200 και τρέχουν οι μνήμες στην ίδια λειτουργία του ΗΤΤ.Δεν είναι σίγουρο όμως οτι θα είναι σταθερό το σύστημα μας στα 270,γιατι πλέον ζορίζεται o imc περισσοτερο κι ίσως πρέπει να χαμηλώσουμε λίγο το ΗΤΤ.

Αν τώρα οι μνήμες δεν φτάνουν σε τόσο υψηλούς χρονισμούς,τότε χρησιμοποιούμε τους διαιρέτες.Χρησιμοποιώντας τα προγράμματα A64info/A64memfreq βρίσκουμε ποιος διαιρέτης μας βολεύει.

Αν οι μνήμες φτάνουν πιο ψηλά απ'οτι το ΗΤΤ του επεξεργαστή μας,τότε υπάρχουν οι εξής λύσεις:

α)Βάζουμε μικρότερο πολλαπλασιαστη,άρα στο παράδειγμά μας το 10*270 μπορεί αν γίνει 9*300.Και στις δυο περιπτώσεις δεν αλλάζουν τα ΜHz του επεξεργαστή.Μ'αυτόν τον τρόπο αν οι μνήμες μας είναι σταθερές μέχρι τα 300 είμαστε καλυμμένοι.

β)Σφίγγουμε τα timings όσο μπορούμε.Έτσι θα κερδίσουμε σε απόδοση και φυσικά οι μνήμες θα είναι πλέον σταθερές σε χαμηλότερη συχνότητα.

γ)Στους επεξεργαστές revE υπάρχουν οι διαιρέτες 233,250 (μπορείτε να τους βρείτε στο BIOS ή μέσα στα windows στο A64info).Αν τους χρησιμοποιήσετε,τότε οι μνήμες θα τρέχουν ψηλότερα απ'το ΗΤΤ του επεξεργαστή.

Ο τρόπος που θα ελέγχουμε την σταθερότητα του μηχανήματος είναι πλέον γνωστός από τα προηγούμενα test.

Καλό overclocking σε όλους..κι ανεβάστε τα ρολόγια στα ύψη!!!<o =""></o><o ="">

</o>

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.