Jump to content



Asus Commando Onboard Serial-ATA BOOTROM


agapios

Recommended Posts

Ζητώ επείγουσα βοήθεια για να μην σπάσω την καινούργια μου κάρτα!

Το σύστημα είναι Ε6600, Αsus Commando, 2X1 GB Cellshock DDR2 800. Έχω 3 δίσκους SATA2, εκ των οποίων οι δύο σε RAID 0, πάνω στους οποίους προσπαθώ να βάλω λειτουργικό. Για να τα καταφέρω, εκτός από τις άλλες ρυθμίσεις, χρειάζεται να γίνει Enabled και το Onboard Serial-ATA BOOTROM, το οποίο βρίσκεται στην σελίδα Main->IDE Configuration του BIOS, και εφόσον το SATA έχει γίνει configured RAID, όπως λέει και το manual. Στέλνω σχετικό screenshot από κάποιο site. Το πρόβλημα είναι ότι, το δικό μου BIOS ΔΕΝ ΕΧΕΙ αυτήν την επιλογή, ενώ αναφέρεται ΡΗΤΑ στο manual της κάρτας, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά ο ICH8R RAID Driver της Intel.

Φυσικά, το BIOS έχει το τελευταίο version.

Έχω φάει άπειρες ώρες ψάχνοντας πριν γράψω. Please Help Me!........

post-4598-1442174607,0699_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως αυτη τη στιγμη ειμαι ακομα στη δουλεια και δε θυμαμαι το bios σε αυτο το σημειο στη δικη μου.

Raid εχω στησει κι εγω χωρις προβλημα.

Αν δε βρεις ακρη απο καποιον αλλο φιλο, ελπιζω αυριο να σου εχω νεα...

Link to comment
Share on other sites

Μην το ψάχνεις, δεν υπάρχει αυτή η επιλογή.

Βάλε απλά "Configure SATA as [RAID]" πάτα Ctrl+I κατά την εκκίνηση και κάνε κανονικά configure το raid σου.

Το manual είναι ξεκάθαρα λάθος σε αυτό το σημείο. Δεν ξέρω με ποιο bios το έγραψαν πάντως εμένα δουλεύει κανονικά με τον τρόπο που σου περιέγραψα.

Link to comment
Share on other sites

Σήμερα έστησα και εγω μια ASUS Commando. Οι ρυθμίσεις στο BIOS είναι σωστες όπως τις έχεις. Τα υπόλοιπα θα τα κάνεις πατώντας cntl-I όταν γίνεται η ανίχνευση των δίσκων στην εκκίνηση όπως είπε και ο lordelesar.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις. Έχω κάνει ακριβώς όπως το περιγράφετε με Ctrl-I, διαμόρφωσα το RAID, μου έγραψε ότι οι δίσκοι είναι bootable και ως εκεί! Βάζω το installation disc των ΧΡ, περνάω τους RAID drivers της Intel με F6, [άλλος πόνος εκεί, μέχρι να καταλάβω πώς δουλεύει], συνεχίζει φορτώνει αρχεία, κι όταν φτάσει να σε ρωτήσει που θέλεις να φορτώσεις το λειτουργικό, παρουσιάζονται μόνον οι δύο non-RAID δίσκοι μου. Έχω δοκιμάσει 100 διαφορετικούς τρόπους, δεν γίνεται τίποτα. Υπ' όψιν έχω χρησιμοποιήσει 3 διαφορετικά δισκάκια ΧΡ. Αν μπορείτε περιγράψτε μου την διαδικασία ακριβώς, γιατί έχω μουρλαθεί τελείως.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Η δισκέτα πόσους οδηγους σου εμφανιζει? Εισαι σιγουρος οτι περνας αυτον για το raid και οχι για sata σκετο?

Δοκιμασε να τους περασεις όλους ετσι για να δεις τι γινεται.

Επίσης εαν δεν καταφερεις τιποτα κατεβασε τους τελευταοθς sata/raid floppy απο το site της asus.

Link to comment
Share on other sites

Αν μέχρι να πάω σπίτι δεν έχει απαντήσει κάποιος άλλος θα σου πω λεπτομερώς τη διαδικασία, απλά θέλω να βλέπω για να σου πω ακριβώς τι λέει σε κάθε μενού.

Χοντρικά πάντως, αν σου έβγαλε ότι οι δισκοι είναι bootable κάτι λάθος έχεις κάνει. Αν όλα πάνε καλά θα πρέπει να σου έχει κάτω τους δίκσους ξεχωριστά και πάνω μια γραμμή που να έχει ένα volume (με ονομασία που δίνεις εσύ όταν κάνεις create), χωρητικότητα περίπου το άθροισμα των δίσκων που έχεις προσθέσει (μιλάω για raid 0, πχ οι δικοί μου οι ράπτορες φτιάχνουν ένα volume των 138,κάτι gb) και χαρακτηρισμό normal όχι bootable. Μιλάω για το utility του RAID.

Τσέκαρε και αυτό που λέει ο panoc παραπάνω. Πρόσεξε ποιους drivers δίνεις, γιατί η δισκέτα έχει καμιά 10αριά. Αυτοί που θες είναι οι πρώτοι στη σειρά.

Link to comment
Share on other sites

Το πρώτο screenshot δείχνει τους drivers που φορτώνει η δισκέτα. Καλού - κακού τους πέρασα όλους όπως μου είπατε. Το δεύτερο με ειδοποιεί κανονικώτατα ότι θα κάνει support τον Intel ICH8R SATA RAID Controller. Και μετά δεν αναγνωρίζει τους RAID δίσκους όταν ξεκινά το setup των Win. ΠΟΥ ΚΑΝΩ ΤΟ ΛΑΘΟΣ;;;;;;;;:022:

post-4598-1442174607,8998_thumb.jpg

post-4598-1442174607,9805_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ενα λεπτο.Πριν απο ολα αυτα, μπηκες στις ρυθμισεις του contoller να δημιουργησεις το ARRAY των δισκων?

Βεβαίως. Και τώρα, πλέον, στις ρυθμίσεις του controller, οι δύο WD φαίνονται σαν RAID0, με την ονομασία που τους έδωσα, "bootable - yes", σύν ο τρίτος μου δίσκος, ο οποίος φαίνεται κανονικά σαν non RAID. Ως εδώ όλα καλά. Όταν, όμως, φτάσει η εγκατάσταση να μου υποδείξει τα διαθέσιμα partitions, οι RAID δίσκοι δεν φαίνονται, παρά μόνο ο μεγάλος. Θα πρέπει να αναζητήσω τους drivers της Intel και της JMicron από το Δίκτυο, μήπως κάτι τρέχει με αυτούς του CD της κάρτας. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ότι ανάλογα με το bios πρέπει να βάλεις και την αντίστοιχη δισκέτα. Για 0702 και 0803 πρέπει να βάλεις την τελευταία έκδοση του Intel storage τάδε, νομίζω 6.0.0.κάτι. Για δοκίμασε να κατεβάσεις την τελευταία.

Επίσης, μπορείς να ποστάρεις screenshot από το raid manager?

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.