Jump to content



Φταίει ο σκληρός;


Nognir

Recommended Posts

Εδώ και περίπου 2 βδομάδες το pc παγώνει τελείως σε τυχαίες στιγμές, ας πούμε μου έχει παγώσει χτες 4 φορές, σε 2 λειτουργικά και την 1 φορά μόνο τρέχοντας βαρύ πρόγραμμα. Έλεγξα και ξαναέλεγξα cpu, μνήμες, θερμοκρασίες και όλα βγήκαν κανονικά. Ο φίλτατος billpeppas έριξε το θέμα του ελλατωματικού δίσκου σε ένα σημείο το οποίο δεν συγκράτησα δυστυχώς, στο οποίο αν υπάρχει πρόβλημα το πρόβλημα εκδηλώνεται τελείως τυχαία. Ο δίσκος είναι καινούργιος, 1 μηνός ακριβώς (20/4/07 από PC-Store, seagate 320gb SATA2). Υπάρχει τρόπος να εξακριβώσω πως ο σκληρός όντως έχει πρόβλημα; Θα αφήσω το pc να δουλεύει από linux live-cd για καμιά μέρα ολόκληρη για να δω αν θα γίνει το ίδιο πρόβλημα, αλλά θέλω να ξέρω αν υπάρχει τρόπος να βεβαιωθώ με κάποιο πρόγραμμα πως υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία του σκληρού.

Link to comment
Share on other sites

Πώς φαίνεται από τις ενδείξεις των πρώτων 2 περίπτωση βλάβης;

Καλή ερώτηση, δυστυχώς αυτά τα προγράμματα παίρνουν τις πληροφορίες τους από το S.M.A.R.T που τελικά δεν είναι και τόσο smart.

Δεν κάνεις ένα error scan με το HD Tune;

Link to comment
Share on other sites

ΟΙ μνήμες βγάλανε 4 memtest καθαρά, ένα S&M έβγαλε error αλλά δεν το θεωρώ αξιόπιστο όσον αφορά τις μνήμες γιατί το test στο οποίο εντόπισε λάθος κράτησε λιγότερο από 10''. Σκέφτομαι μήπως φταίει που το είχα ανοιχτό για μια βδομάδα σερί και καθώς είχε μαζέψει σκόνες έφαγε το pc καμιά φρίκη όπως είχε πάθει παλιότερα

Link to comment
Share on other sites

Βασικά πρέπει να κοιτάξεις 2-3 πράγματα...

1. Τροφοδοτικό . Αν σου παγώνει όταν το ζορίζεις ή όταν έχεις αυξημένες απαιτήσεις . Αν στο πρόγραμμα της μητρικής βλέπεις άστατες τάσεις ή μεγάλα βυθίσματα.

2.Δίσκος . Οταν σου κολλάει το λαμπάκι του δίσκου μένεις συνέχεια ανοικτό? Τσέκαρε θερμικρασία δίσκου μήπως σου ζεσταίνεται πολύ εκεί που είναι ή αν κάποιο σημείο στην πλακέτα είναι καυτό που υποδηλώνει ελάτωμα σε εξάρτημα. Δοκίμασε να τον ζορίσεις ( Defrag + Check disk + clean disk) να δει αν θα κολλήσει.

3. Άσε ανοικτό τον Task Manager και κοίτα αν την ώρα που σου κολλήσει ο υπολογιστής μηπως φταίει κάποιο πρόγραμμα ή service. Ϊσως μια επανεγκατάσταση επαναφέρει το σύστημα.

4. Τέλος , μπορεί το πρόβλημα να το προκαλεί κάποια εξωτερική συσκευή usb. Δοκίμασε να τις αποσυνδέσεις να δεις πως θα συμπεριφερθεί το σύστημα.

Τέλος κοίτα στον Event Vewer να δεις αν έχει κάποιο μύνημα λάθους που μπορεί να μας βοηθήσει..

Link to comment
Share on other sites

1.Έκανα bench από S&M το τροφοδοτικό και βγήκε καθαρό

2.Τα τσέκαρα ήδη όλα αυτά, και είχα ήδη κάνει αυτά που μου είπες.

3.Το έκανα κι αυτό.Τπτ απολύτως

4.Αποσυνδεδεμένες όλες, ξανάβαλα το παλιό ball ποντίκι. Και ο event viewer δεν λέει απολύτως τπτ.

Και πριν μισό λεπτό ξανακόλλησε. Το λαμπάκι του δίσκου παρέμεινε σβηστό.

@Billpeppas: Θα βάλω τώρα το live-cd γιατί χτες δεν μπορούσα

Link to comment
Share on other sites

Το S&M δεν δείχνει ΤΙΠΟΤΑ για το τροφοδοτικό και όποιος το προτείνει για τεστ είναι ΆΣΧΕΤΟΣ.

. Τροφοδοτικό . Αν σου παγώνει όταν το ζορίζεις ή όταν έχεις αυξημένες απαιτήσεις .

Αυτά δεν γίνονται είναι αστεία. Αν το τροφοδοτικό είναι τόσο οριακά ώστε να πέφτει στα ζόρια θα φαινότανε και στις οριακές τάσεις εξόδου.

Αν στο πρόγραμμα της μητρικής βλέπεις άστατες τάσεις ή μεγάλα βυθίσματα.

Αυτό ισχύει!

Link to comment
Share on other sites

Τελικά κόλλησε και στο live dvd με την διαφορά πως τώρα έκανε restart από μόνο του, οπότε μάλλον δεν φταίει ο σκληρός αλλά πάλι έχουμε πρόβλημα. Πώς βεβαιώνομαι για την σωστή λειτουργία του τροφοδοτικού;

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον θα πρέπει να δανειστείς κάποιο άλλο να δεις αν δεν συμβαίνουν τα συγκεκριμένα restart. Αν πάλι βιάζεσαι αφαίρεσε όσες περισσότερες συσκευές μπορείς (κάρτα γραφικών και δίσκο μόνο) και δοκίμασε πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Δοκίμασε να παίξεις με τα slots των μνημών. Τσέκαρε το κάθε ντιμάκι σε κάθε slot. Επίσης τσέκαρε εάν παίρνουν σωστή τάση. Μου έχει τύχει σε Abit μητρική να κάνει o/c από μόνη της στις μνήμες σε σημείο που οι δεύτερες να μην αντέχουν και να μαρμαρώνει το pc.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Έβαλα πάνω την παλιά μητρική (Chaintech VNF4) και τα προβλήματα χάθηκαν προς στιγμήν. Δοκίμασα να παίξω με τις τάσεις και προς έκπληξη μου μόλις ανέβασα την vCPU στα 1,375v από 1,35v δεν έμπαινε στα windows και στο Debian έπαιρνα HAL error. Οπότε έχουμε πρόβλημα με μητρική (αυτόματο overvoltage;), με cpu (ευαίσθητος στην παραπάνω τάση;), με τι;

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.