Jump to content



Sony Vaio , δεν ανάβει.....


Recommended Posts

καλημερα παιδια. εχω προβλημα με το vaio μου. παταω το κουμπι του και δεν ανοιγει. ρευμα παιρνει κανονικα. πηρα τηλεφωνο στη sony και μου ειπανε μαλλον μητρικη και το κοστολογιο........600 ευρω. υπαρχει καποια λυση ρε παιδια? απελπισια full!!!!!!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει και άλλη πιθανότητα: τροφοδοτικό.

σωστός.

Όταν σου λένε 600 euro πρέπει να δοκιμάσεις ότι πιθανότητα σου έρθει στο μυαλό όσο χαζή και αν σου φαίνεται. Οπότε εκτός από το τροφοδοτικό, προτείνω αν είχες κανένα σταθεροποιητή βγάλτον και δοκίμασε έτσι, αν το έχεις πάνω σε πολύμπριζο μια από τα ίδια. Δοκίμασε και σε άλλη πρίζα.

Αν τελικά είναι το motherboard ... και δεν είσαι μέσα στην εγγύηση ούτε να το σκέφτεσαι για επισκευή... κρατάς ότι δεν έχει πάθει ζημιά, δίσκο, memory, dvd-rom. Ίσως και την cpu

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να είναι και το τροφοδοτικό, που είναι πιό φτηνό απ'την μητρική. Αν είναι μέσα στην εγγύηση, ότι και να φταίει στο αλλάζουν δωρεάν. Αν δεν είναι, καλύτερα να ακούσεις την melissa.

ΥΓ: Ο τίτλος αυτός καταντάει μονότονος...

Link to comment
Share on other sites

tacticalcube138 μιλαμε για τρελλα κοστολογια

Κάτι τέτοιες περιπτώσεις περιμένουν για να μας μαδήσουν.

Σε πληροφορώ ότι το τροφοδοτικό για laptop Acer έχει 1 χρόνο εγγύηση από την ελληνική αντιπροσωπεία, ενώ η Acer Ιταλίας δίνει 3 χρόνια στην αντιπροσωπεία της Ελλάδας!!!

Link to comment
Share on other sites

To τροφοδοτικό κάνει γύρω στα 300 ευρώ απο οτι ειχα δει παλαιότερα. Αυτά ειναι να μην σου κάτσουν αλλα μην σκας πριν σιγουρευτείς τι έπαθε. Μπορει τα πράγματα να ειναι απλούστερα και φθηνοτερα.

Link to comment
Share on other sites

είμαι τρομοκρατημένος

Λογικό και εγώ δεν ήμουν καλύτερα οταν το έκανα μπάνιο με νερό...αλλα μην σκας ακομα. Οχι τουλάχιστον πριν δεις ακριβώς τι εχει. Μπορει να ειναι το τροφοδοτικο κατα πασα πιθανοτητα. Ειδικα αν το τυλιγες μπορει να κοπηκε λιγο και να το ματίσουμε να μην δωσεις και τιποτα...:) Χαλάρωσε μεχρι να δουμε τι ακριβως εγινε.

Link to comment
Share on other sites

Αν είχες ένα χρόνο μπορείς να την γλιτώσεις γιατί βάση Ευρωπαικής (αλλά και Ελληνικής νομοθεσίας ) οποιοδήποτε αγαθό πωλείται μέσα σε αυτήν πρέπει να έχει 2 χρόνια εγγύηση. Θα ψάξω και θα βρώ τον νόμο αλλά ρώτα και εσύ στον Συμβουλο του καταναλωτή και μετά πίεσε τους...

Επανέρχομαι....

Link to comment
Share on other sites

Επανήλθα....

Ο Αστικός μας Κώδικας, που ρυθμίζει τα σχετικά με την πώληση, τροποποιήθηκε το 2002, σε συμμόρφωση με αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία (44/1999), στηρίζοντας ΔΡΑΣΤΙΚΑ τον καταναλωτή εφεξής.

Ο Αστικός Κώδικας ορίζει λοιπόν στο άρθρο 534: «Ο πωλητής υποχρεούται να παραδώσει το πράγμα με τις συνομολογημένες ιδιότητες και χωρίς πραγματικά ελαττώματα.»

Στο άρθρο 535 ορίζει ποια είναι τα πραγματικά ελαττώματα: «Ο πωλητής δεν εκπληρώνει την κατά το προηγούμενο άρθρο υποχρέωσή του, αν το πράγμα που παραδίδει στον αγοραστή δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση και ιδίως:

1. δεν ανταποκρίνεται στην περιγραφή που έχει γίνει από τον πωλητή ή στο δείγμα ή υπόδειγμα που ο πωλητής είχε παρουσιάσει στον αγοραστή

2. δεν είναι κατάλληλο για το σκοπό της συγκεκριμένης σύμβασης και ιδιαίτερα για τη σύμφωνη με το σκοπό αυτόν ειδική χρήση

3. δεν είναι κατάλληλο για τη χρήση για την οποία προορίζονται συνήθως πράγματα της ίδιας κατηγορίας

4. δεν έχει την ποιότητα ή την απόδοση που ο αγοραστής ευλόγως προσδοκά από πράγματα της ίδιας κατηγορίας, λαμβάνοντας υπόψη και τις δημόσιες δηλώσεις του πωλητή, του παραγωγού ή του αντιπροσώπου του,στο πλαίσιο ιδίως της σχετικής διαφήμισης ή της επισήμανσης, εκτός αν ο πωλητής δεν γνώριζε ούτε όφειλε να γνωρίζει τη σχετική δήλωση».

Η 3η και κυρίως η 4η περίπτωση είναι η πιο σημαντική: Δεν έχει την ποιότητα ή την απόδοση που ο αγοραστής ευλόγως προσδοκά από πράγματα της ίδιας κατηγορίας.

Στο άρθρο 537 ορίζεται μάλιστα ότι (το λέω με απλά λόγια) αν το πράγμα εμφάνισε ελαττώματα μέσα σε ένα εξάμηνο από την αγορά του, θεωρούνται τα ελαττώματα αυτά ότι υπήρχαν κατά την παράδοση του πράγματος στον αγοραστή, δηλ. εξ αρχής.

Ποια είναι τα δικαιώματα του αγοραστή στις παραπάνω περιπτώσεις; Ορίζονται ξεκάθαρα και άνευ ουδεμίας αμφιβολίας στο άρθρο 540 ΑΚ:

«Στις περιπτώσεις ευθύνης του πωλητή για πραγματικό ελάττωμα ή για έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας ο αγοραστής δικαιούται κατ' επιλογήν του:

1. να απαιτήσει, χωρίς επιβάρυνσή του, τη διόρθωση ή αντικατάσταση του πράγματος με άλλο, εκτός αν μια τέτοια ενέργεια είναι αδύνατη ή απαιτεί δυσανάλογες δαπάνες

2. να μειώσει το τίμημα

3. να υπαναχωρήσει από τη σύμβαση, εκτός αν πρόκειται για επουσιώδες πραγματικό ελάττωμα.

Ο πωλητής οφείλει να πραγματοποιήσει τη διόρθωση ή την αντικατάσταση σε εύλογο χρόνο και χωρίς σημαντική ενόχληση του αγοραστή».

Στο άρθρο 541 ΑΚ ορίζεται επίσης ότι: «Ο αγοραστής μπορεί, αν διαπιστωθεί αργότερα και άλλο ελάττωμα, να ασκήσει εκ νέου ένα από τα δικαιώματα του προηγούμενου άρθρου. Το ίδιο ισχύει και όταν λείπει συνομολογημένη ιδιότητα».

Στο άρθρο 543 μάλιστα ορίζεται ότι αν το ελάττωμα υπάρχει κατά την παράδοση ή μέσα στο εξάμηνο από αυτήν, ο αγοραστής έχει δικαίωμα αποζημίωσης και για την επιπλέον ζημία που υπέστη εξ αιτίας του ελαττωματικού πράγματος! Π.χ. απώλεια εισοδήματος λόγω απώλειας χρόνου στα συνεργεία!

Κοντολογίς: Ειδικά επειδή σε εσένα το πρόβλημα εμφανίστηκε εντός διμήνου από την παράδοση του αυτοκινήτου, μπορούσες να απαιτήσεις άμεσα αντικατάσταση όλου του αυτοκινήτου, διότι ο κινητήρας είναι το πιο βασικό (ουσιώδες) μέρος του. Ή μπορούσες να υπαναχωρήσεις από τη σύμβαση, δηλ. να απαιτήσεις να πάρουν πίσω το αυτοκίνητό σου και να σου δώσουν όλα τα χρήματα που είχες πληρώσει για την αγορά του. Ή να τους απειλήσεις ότι αν δεν σου αλλάξουν αμέσως κινητήρα, θα προέβαινες σε μία από τις παραπάνω ενέργειες.

Από πλευράς διαδικασίας, όλα αυτά μπορούσες να τα κάνεις με ένα απλό εξώδικο!

Τα δικαιώματα αυτά του αγοραστή, δυστυχώς για σένα, παραγράφονται μετά διετία από την παράδοση του πράγματος, δηλ. έχεις δύο χρόνια καιρό από την παράδοση να τα ασκήσεις, αλλιώς χάνονται. Από εκεί και πέρα μένει μόνο η επιπλέον εγγύηση που τυχόν δίνει κάθε πωλητής, οπότε ισχύουν οι όροι που προβλέπονται στην εγγύηση αυτή.

Δηλ. ανεξαρτήτως της εγγύησης που δίνει ο κάθε κατασκευαστής, για οποιοδήποτε κινητό πράγμα αγοράζουμε, από κινητό τηλέφωνο μέχρι στερεοφωνικό μέχρι ψυγείο μέχρι αυτοκίνητο, ο νόμος προβλέπει υποχρεωτική εγγύηση του πωλητή προς τον αγοραστή δύο ετών!

Link to comment
Share on other sites

Επίσης...

4. Η παράβαση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου δεν θίγει το κύρος της εγγύησης, την οποία ο καταναλωτής μπορεί να επικαλεσθεί και να απαιτήσει την τήρησή της. Σε περίπτωση αντικατάστασης του προίόντος ή ανταλλακτικού του, η εγγύηση αυτόματα ανανεώνεται για όλη της τη διάρκεια ως προς το νέο προίόν ή ανταλλακτικό.

5. Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσεται η εφαρμογή των διατάξεων του Αστικού Κώδικα για την ευθύνη του πωλητή για πραγματικά ελαπώματα ή έλλειψη συνομολογημένων ιδιοτήτων. Εκ των προτέρων παραίτηση του καταναλωτή από την προστασία του κατά τις διατάξεις αυτές είναι άκυρη."

Ο νόμος λοιπόν είναι σαφής: Η εγγύηση ανανεώνεται εξ ολοκλήρου για το νέο ανταλλακτικό που τοποθετήθηκε.

Link to comment
Share on other sites

Προχθές παρέλαβα κάμερα sony η οποία είχε κάψει φακό και ήταν εκτός εγγύησης. Επειδή σε πολλά κομμάτια συνέβη αυτό ακόμη και εκτός εγγύησης το πήραν και το έφτιαξαν δωρεάν. Το μόνο που πλήρωσα ήταν τα μεταφορικά. Γενικώς πάντως μη το αφήνεις έτσι. Ψάξε τι γίνεται με νομοθεσία και με εγγυήσεις είναι πολλά τα λεφτά (αν τελικά είναι mobo). Πέρυσι κάηκε ένα hp και μου ζητάγαν 400. Φυσικά δε τα έδωσα και το έκανα δώρο σε ένα φίλο μου να το κάνει βίδες.

Link to comment
Share on other sites

η εγγυηση εχει 25 μερες που εληξε και δε γινεται επεκταση της

Οπως περιγραφεις το προβλημα δυστυχως ειναι μαλλον κεντρικη πλακετα.

Φυσικα στην τιμη που σου ειπαν δεν αξιζει να το φτιαξεις.

Κριμα που μιλαμε για 25 μερες εκτος εγγυησης.

Η IDEAL (Toshiba) για μια αναλογη περιπτωση θα φροντιζε να πιεσει λιγο την κατασταση ωστε να μπορεσει (αφου προκειται για μικρο διαστημα) να σε εφοδιασει εστω και εκ των υστερων με ενα πακετο επεκτασης εγγυησης για ενα ακομα χρονο (περιπου 100€) και να καλυψει το προβλημα εντος εγγυησης.:)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.