Jump to content



TYG02 & OpriArc AD-7173A read problem


regent1442169115

Recommended Posts

Χαιρετώ.

Χθες για πρώτη φορά αγόρασα Taiyo Yuden. Από την χαρά μου όμως δεν κοίταξα αν είναι "+" και δυστυχώς είναι "-". Είναι τα γνωστά -R BLUE. Το αντιγραφικό τα αναγνωρίζει κανονικά και τα γράφει σε 12x όπως ορίζει το 1.O3 firmware που έχω περασμένο. Επίσης τα γράφει κανονικά με πολύ καλά αποτελέσματα.

Το πρόβλημα παρουσιάζεται όταν του βάζω να διαβάσει τα δισκάκια που έχει γράψει. Τότε δεν τα αναγνωρίζει (φώτο 1)και πετάει το κλασικό μήνυμα των Windows.

Έχω δοκιμάσει να γράψω πολλά διαφορετικά είδη δίσκων (DVD Video, DVD ISO, κτλ) αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Το παράξενο είναι πως με το που τελειώνει η εγγραφή και αν δεν βγάλω το δισκάκι από το tray τότε το διαβάζει κανονικά. Με το που το βγάλω πάλι τα ίδια.

Τι έχω κάνει μέχρι τώρα:

  • Άλλαξα firmware. Χρησιμοποίησα το 1.02bt (Liggy&Dee) (edit: πέρασα και το αυθεντικό 1.01). Δεν άλλαξε κάτι.
  • Δοκίμασα τα γραμμένα με το AD-7173A δισκάκια σε άλλα DVD-r. Δουλεύουν κανονικά.
  • Δοκίμασα το ISOBuster (πρόγραμμα CD-DVD recovery) και μου δείχνει κανονικά τα περιεχόμενα του δίσκου όταν αυτός βρίσκεται στο AD-7173A
  • Έγγραψα τα δισκάκια με άλλο recorder αλλά και πάλι το AD-7173A αρνήθηκε να τα διαβάσει. (άκυρο βλ. edit)

Προφανώς υπάρχει ασυμβατότητα αλλά θέλω να ρωτήσω αν έχει αντιμετωπιστεί κάπως το πρόβλημα (εκτός φυσικά από την αντικατάσταση των δίσκων...)

EDIT: Τελικά το δισκάκι που έγραψα με το LiteOn SOHW-1633s@1653s αντιγραφικό μου το διαβάζει το OptiArc AD-7173A...

EDIT2: Δεύτερο δισκάκι που έγγραψα με το LiteOn δεν το διάβασε. Δεν ξερω τι να πω. Έχω μπερδευτεί...

post-2480-1442174683,1397_thumb.jpg

post-2480-1442174683,1534_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς το ίδιο είχα παρατηρήσει με τα TDK-R 8x και μόνο με αυτά. Τα έγραφα στο αντιγραφικό και μετά μου συνέβαιναν τα ίδια με εσένα. Δεν μπορούσε να τα δει. Το αποδίδω σε ασυμβατότητα του αντιγραφικού (και εμένα NEC) με τα -R 8x της TDK (δεν το κάνει με άλλου τύπου δισκάκια, π.χ. TDK 16x). Επίσης δεν το έκανε με όλες τις κορίνες. Και αυτό διότι οι "κύριοι" εισαγωγείς φέρνουν από την Κίνα ότι πιο άχρηστο βρουν από <<TDK>>, γιατί ξέρουν ότι ο έλληνας θα αγοράσει TDK λόγω ονόματος. Για να βλέπεις τον τύπο των DVD εγκατέστησε το DVD Identifier και διάβαζε το manufacture name και ID και θα δεις ότι από κορίνα σε κορίνα ίδιας μάρκας και ίδιου τύπου μπορεί να διαφέρει.

screenshot_full.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Ξέρω για τα MID's που παίζουν γι αυτό και πήγα σε TY. Το θέμα είναι πως η επίσημη υποστήριξη για τα αντιγραφικά της OptiArc είναι ελλιπέστατη. Δεν έχουν καν recommended media list στο site τους. Πάντως και από την δική σου εμπειρία καταλαβαίνω πως απλά σαν readers δεν συμπαθούν τα -R...

Link to comment
Share on other sites

Πάντως στο άλλο αντιγραφικό μου ένα LiteOn SOHW-1633s@1653s, που έχει κουσούρι από την μάνα του (ελαττωματική παρτίδα που μετά από καιρό δεν διάβαζε/έγραφε κανένα είδος CD) δεν έχω κανένα πρόβλημα να τα διαβάσω/γράψω τα δισκάκια. Επίσης ένα δισκάκι που έγραψα με το LiteOn το διαβάζει το OptiArc (έγινε edit στο πρώτο post). Τι να πώ...

Link to comment
Share on other sites

Πάντως στο άλλο αντιγραφικό μου ένα LiteOn SOHW-1633s@1653s, που έχει κουσούρι από την μάνα του (ελαττωματική παρτίδα που μετά από καιρό δεν διάβαζε/έγραφε κανένα είδος CD) δεν έχω κανένα πρόβλημα να τα διαβάσω/γράψω τα δισκάκια. Επίσης ένα δισκάκι που έγραψα με το LiteOn το διαβάζει το OptiArc (έγινε edit στο πρώτο post). Τι να πώ...

Ναι, αυτό ενοούσα, ότι κάποιους τύπους DVD που γράφει το NEC δεν μπορεί μετά να τους αναγνωρίσει, ίσως παίζει κάτι με την ταχύτητα εγγραφής (από 12x -> 8x, 4x) ή και το μέγεθος της ταινίας DVD (άλλο 4.36G και άλλο 4.2G).

Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι. (sorry για το double post αλλά δεν κολλάει να κάνω edit)

Τελικά φαίνεται πως δεν είμαι ο μόνος με το πρόβλημα. Αν ρίξετε μια ματιά εδώ θα δείτε πως πολλοί κάτοχοι NEC/OptiArc οδηγών έχουν το ίδιο πρόβλημα. Απ' ότι βλέπω λύση δεν έχει υπάρξει. Οι περισσότεροι κατηγορούν τα windows xp (σε παλαιότερες εκδόσεις και στα Vista δεν παρουσιάζονται προβλήματα, όπως και σε DOS) και τους drivers του κατασκευαστεί της μητρικής. Εγώ έκανα υπαναχώρηση στους οδηγούς της Microsoft για τον P-ATA δίαυλο και διάβασε τα 2 από τα 3 DVD-R's που είχα γράψει. Ίδωμεν...

Link to comment
Share on other sites

Όπως ανέφερα πιο πάνω: Μόνο dvd video σε -R και όλα τα άλλα σε +R.

Δηλαδή τα +R είναι πιο ποιοτικά, γράφονται σε υψηλότερες ταχύτητες και είναι πιο αξιόπιστα. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της ταινίας DVD, όπου τα -R έχουν καλύτερη συμβατότητα με τα επιτραπέζια DVD player.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έκανα υπαναχώρηση στους οδηγούς της Microsoft για τον P-ATA δίαυλο και διάβασε τα 2 από τα 3 DVD-R's που είχα γράψει. Ίδωμεν...

Τελικά αποδείχτηκε πως ήταν τυχαίο το παραπάνω γεγονός. Τώρα πάλι δεν διαβάζει κανένα δισκάκι από αυτά που έχει γράψει...

Link to comment
Share on other sites

Τελικά έστειλα e-mail στην OptiArc, το οποίο (γραμματικά και ορθογραφικά διορθωμένο) παραθέτω παρακάτω:

Dear Sir/Madam,

I am owner of your company's AD-7173A model DVD-RW. Lately I purchased some Tayio Yuden branded DVD-R 8x that are reccomended for my drive (according to the recommended media list on your site). My drive reads them when they are blank and manage to write them with quite decent results, however, when I try to reproduced the above mentioned disks with the drive it won't recognize them but only as inaccesible DVD-R's. Howerver, the same burnt disks is read without any problems by other DVD-RW drives (such as LiteOn SOHW-1633s). As strange as it seems, my AD-7173A won't read the DVD-R's (and only DVD-R's, no problem with DVD+R) that has written itself. I would like to instruct me if I should claim a replacement or there is something else I can do.

Yours faithfully,

Η απάντηση ήταν άμεση (εντός ώρας) και παραθέτεται και εκείνη:

Dear Customer,

From the fault description given it seems that there is a fault with your AD-7173A causing the read problem with DVD-R media. Please deal with your retailer for warranty claims.

Regards

NEC Data Storage Support.

Έτσι είμαι και κατοχυρωμένος από την κατασκευάστρια για RMA. Έλα όμως που το infoshop.gr δεν δίνει καμία πληροφορία για το πως θα το κάνω RMA (δεν έχει καν ιστοσελίδα πια). Οπότε πρέπει να το πάω στον έλληνα εισαγωγέα που θα ήθελα τη βοήθειά σας για να μάθω ποιος είναι...

Σκεφτόμενος όλα αυτά λοιπόν είπα να δοκιμάσω και ένα άλλο DVD-R δισκάκι. Βρήκα λοιπό κάπου ξεχασμένο ένα Connect DVD-R 8x (MID: Plasmon1A) και λέω δεν το γράφω να δούμε. Και όντως το αναγνώρισε κανονικά και το έγραψε επίσης κανονικά σε 8x με διαφορά βέβαια στην ποιότητα εγγραφής. Το θέμα όμως είναι πως αυτό το διάβασε μετά!!!

Έτσι καταλήγω πως το drive μου δεν συμπαθεί τα TY DVD-R (αν και είναι μέσα στη λίστα προτεινόμενων μέσων για εγγραφή)....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

"Αναβιώνω" το θέμα απλά για να πω πως με την αλλαγή του drive με άλλο νεότερης φουρνιας (Αύγουστος 2006 αυτό που δημιουργούσε προβλήματα, Ιανουάριος 2007 αυτό που τα έλυσε) το πρόβλημα λύθηκε και να δισκάκια διαβάζονται από τον οδηγό χωρίς πρόβλημα. Παρ' όλα αυτά παρατήρησα πως το συγκεκριμένο μοντέλο (AD-7173A) δεν τα πάει καλά με τα Tayo Yuden DVD-R (ή μήπως φταίει το mid TYG02; ). Αυτό φαίνεται και στο γραφικό από simulation του Nero CD Speed που δείχνει πολύ καθαρά πως όχι μόνο δεν γράφεται στα 12x το δισκάκι αλλά έχει και αλλόκοτες αλλάγές ζωνών ταχύτητας. Παραθέτεται και ένα simulation από ένα Connect DVD-R με Plasmon1A mid για λόγους σύγκρισης. Τα Tayo Yuden είναι 1x-8x certified και 1x-16x compatible, ενώ τα Connect είναι 8x compatible.

Συμβουλή μου: Αποφύγετε τα Tayo Yuden DVD-R αν έχετε το συγκεκριμένο μοντέλο αντιγραφικού. Αν και η εγγραφή κυμαίνεται από πολύ καλά εως άριστα επίπεδα, δεν επιτυγχάνονται οι ονομαστικές ταχύτητες αλλά μπορεί να σας προκαλέσουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις.

post-2480-1442174732,2307_thumb.png

post-2480-1442174732,8658_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Συμβουλή μου: Αποφύγετε τα Tayo Yuden DVD-R αν έχετε το συγκεκριμένο μοντέλο αντιγραφικού.
Το συμπερασμα στο οποιο φτανεις (δε γνωριζω κατι αλλο επ αυτου) ειναι ορθο για τη συγκεκριμενη περιπτωση στην οποια αναφερεσαι συμφωνα με τα δεδομενα που παρουσιαζεις, χωρις γενικευσεις και πολυ σωστα διατυπωμενο. Απλα χαιρομαι οταν διαβαζω τετοια ποστ :)

Να συμπληρωσω μονο οτι τα Blue media ειχαν εξεταστει και παλαιοτερα λογω υπονοιων χειροτερης ποιοτητας που αφορουσε τοτε ομως στα +R media.

MEDIA Tests: Disk Impex TYT02 & TYG02 Blue media

Link to comment
Share on other sites

Απλά ήθελα να "κλείσω" το νήμα με ένα συμπέρασμα από αυτή την εμπειρία μου. Ενώ για το αρχικό πρόβλημα έφταιγε το drive είδα πως υπάρχει γενικότερα μια "δυσαρέσκεια" του συγκεκριμένου μοντέλου με αυτά τα δισκάκια. Από δω και πέρα θα προσέχω τα δισκάκια που θα παίρνω να είναι "+".

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.