Jump to content


ASUS M3A : προβλήματα με τις θερμοκρασίες


backgroundman

Recommended Posts

Καλησπέρα, πριν απο λίγο καιρό αγόρασα μια ASUS M3A και έναν AMD Athlon64 X2 5200+. Μόλις τα έβαλα στο pc και εγκατέστησα Window$ ανακάλυψα οτι οι θερμοκρασίες του επεξεργαστή ήταν εξωπραγματικές (έφταναν μέχρι 105oC σε full load). Αμέσως έκανα bios update και έβαλα το τελευταίο bios (0805) απο το site της ASUS. Το πρόβλημα άλλαξε και μετά το update αυτό που γινόταν ήταν το εξής : Όταν η CPU ήταν idle τότε είχε φυσιολογική θερμοκρασία (~25oC). Όταν ήταν full load τότε άρχιζε να ανεβάζει θερμοκρασία σταδιακά μέχρι και 105oC και μόλις έκλεινα το πρόγραμμα (prime) έπεφτε αμέσως στους 40oC. Δοκίμασα αρκετά προγράμματα για να βλέπω τις θερμοκρασίες (SpeedFan, Everest, CoreTemp,...).

Διαβάζοντας στο internet είδα αρκετές συζητήσεις σε αρκετά forums (και στο support forum της AMD) στις οποίες χρήστες έλεγαν οτι οι πυρήνες Brisbane έχουν προβλήματα με τους αισθητήρες θερμοκρασίας που έχουν στα cores. Το σύνηθες βέβαια ήταν να βλέπουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ~5-6oC στα cores της CPU.

Κλείνοντας τον αισθητήρα του m/b (για τη θερμοκρασία του επεξεργαστή) και διαβάζοντας τις θερμοκρασίες με το coretemp (το οποίο διαβάζει registers της CPU) το πρόβλημα δε λύθηκε και έτσι έστειλα τον επεξεργαστή πίσω στο μαγαζί για να τον στείλει στην octabit για αλλαγή. Μετά απο 4-5 μέρες με ενημερώνει το μαγαζί οτι η octabit είπε οτι ο επεξεργαστής δεν έχει πρόβλημα με τους αισθητήρες θερμοκρασίας.

Πάω στο μαγαζί όλο το pc (για να μη βγάζω m/b) και μετά απο 2-3 ώρες με ενημερώνουν οτι μάλλον έχει πρόβλημα το m/b, γιατι δοκιμάσανε σε άλλο m/b τον επεξεργαστή και παίζει μια χαρά. Στο ASUS M3A εμφανίζει τα ίδια προβλήματα. Μου λένε οτι θα στείλουν της ASUS για αλλαγή και περιμένω να με ενημερώσουν για το πότε θα γίνει η αλλαγή.

Μετά απο λίγο ψάξιμο στα pdf της AMD, βρήκα κάτι αρκετά ενδιαφέρον. Προγράμματα όπως το core-temp, τα οποία δε διαβάζουν τους αισθητήρες της m/b αλλα τους αισθητήρες του επεξεργαστή, για να το κάνουν αυτό, θα πρέπει να "μιλησουν" μέσω APIC. Άρα αν το m/b έχει πρόβλημα τότε και αυτές οι μετρήσεις θα είναι λάθος (όπως και στη περίπτωσή μου).

Διαβάζοντας στα forum της ASUS, διαπίστωσα οτι η συγκεκριμένη μητρική έχει αρκετά προβλήματα και παρά τα πολλά bios updates που έχει βγάλει η ASUS, δε διορθώνονται. Λογικά αν γίνει η αλλαγή του m/b απο τον προμηθευτή θα έχω τη δυνατότητα απο το μαγαζί να διαλέξω μια άλλη μητρική.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος έχει τη συγκεκριμένη μητρική και αν έχει αντιμετωπίσει προβλήμα σαν το δικό μου. Μπορείτε να μου πείτε μια καλή μητρική η οποία να υποστηρίζει και phenom και να μην έχει ένα κάρο προβλήματα ?

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Ο αδερφός μου έχει την ακριβώς ίδια μητρική, αλλά δεν έψαξα το θέμα για θερμοκρασίες κλπ. Γενικά μπλέ οθόνες κ.α. δεν έχει κάνει καθόλου και έιναι ΟΚ. Εγώ έχω την ASUS M3A32 MVP-Deluxe Wifi edition και δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα, η καλύτερη AMD μητρική απλά :)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, περιμένω ακόμα να μου την αλλάξουν και σκεφτόμουνα, αν είναι να δώσω λίγα ευρώ παραπάνω για να πάρω την MSI K9A2 CF-F.

Ξέρει κανένας αν είναι καλή ? Έχει το 790 αντί του 770 που έχει η ASUS M3A. Θα έχει διαφορά στο OC ?

Link to comment
Share on other sites

H μητρική αλλάχτηκε με καινούργια Μ3Α η οποία έχει τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Ξανα πάει για αλλαγή και αυτή τη φορά θα αλλαχτεί με M3N78-EH ή M3A78-EH. Αντε να δούμε...

Πάντως έχω να πώ μακρυά απο την ASUS M3A !!!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.