Jump to content



Προβλήματα/Bugs και λύσεις σε μητρικές με ATI/AMD chipset


pokemon6401442169101

Recommended Posts

Ανοίγω αυτό το thread για να αναφέρουμε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε μητρικές με ATI chipset, θα αναφέρω ένα πρόβλημα που μου είχε τύχει και θα περιγράψω την λύση του.

Στο σύστημα μου θα έχω τα εξής λειτουργικά :

XP 32Bit + XP 64Bit + Vista Ultimate 32Bit + Vista Ultimate 64Bit για να είμαι καλυμμένος από όλες τις απόψεις.

Αυτή την στιγμή έχω περάσει XP 32Bit + XP64Bit με όλα τα framework (1.1+1,1 SP 1+2(x86)/(x64)+2 SP 1(32Bit)/(64Bit) + 3 + 3 SP1 + 3.5) περασμένα.

---XP 32Bit---

Πρόβλημα : Μπλε οθόνη αναφέροντας το ahcix86.sys και από πάνω γράφει : IRQL_NOT_LESS_OR _EQUAL, εμφανίζεται όταν πατάω το eject από το DVD-Writer μου (Sata) σε περιβάλλον windows ενώ έχω περάσει με την δισκέτα κανονικά τους drivers πριν την εγκατάσταση με το F6.

Αιτία : Στην εγκατάσταση των windows, φορτώσαμε πιθανά λάθος πρόγραμμα οδήγησης για τον controller μας σε AHCI λειτουργία. Συγκεκριμένα ήταν για το SB700/SB750 ενώ στο παρόν σύστημα είναι το SB600 Chipset.

Λύση :

1) Κατεβάζουμε τον Catalyst 8.6(η νεότερο) για XP 32Bit(που έχουμε), προχωράμε την εγκατάσταση μέχρι το σημείο που έχει γίνει extract(αν έχουμε καθαρή εγκατάσταση η παλιότερο driver τον εγκαθιστούμε κανονικά).

2) Πάμε Start>My computer(δεξί κλικ και properties) > hardware > device manager

3) Από τις κατηγορίες, πάμε στο SCSI and RAID controllers και κάνουμε δεξί κλικ στο "AMD AHCI Compatible RAID Controller" και μετά "Update driver",

4) επιλέγουμε install from a list or specific location(Advanced), μετά Next >

5) Επιλέγουμε την 2η βούλα "Don't search I will Choose the driver to install", μετά Next >

6) Πάμε στο have disk και μετά browse, ακολουθούμε την διαδρομή :

C:\ATI\SUPPORT\8-6_xp32_dd_ccc_wdm_enu_64783\SBDrv\RAID\i386 και επιλέγουμε το ahci8086.inf αρχείο.

7) Μας εμφανίζει το ATI AHCI Compatible RAID Controller πατάμε next και γίνεται η εγκατάσταση. Κάνουμε επανεκκίνηση και μετά δοκιμή, Το πρόβλημα λύθηκε! δεν μας πετάει πλέον την μπλε οθόνη!

Συστάσεις : Να εμπιστευόμαστε τον driver που μας δίνει η κατασκευάστρια εταιρία μητρικής σύμφωνα με το μοντέλο και να μην δοκιμάζουμε μεταγενέστερο η προγενέστερο οδηγό(π.χ. SB700 η SB750 αντί για SB600).

Το πρόβλημα αυτό επαναλαμβανόταν στα vista με την διαφορά ότι την ώρα που περνάγαμε τον Catalyst (εκδώσεις 8.4-8.5 και παλιότερες) την ώρα που κάναμε restart, δεν μπορούσαμε να μπούμε στα windows, αυτό γινόταν καθώς στην διάρκεια εγκατάστασης ο AHCI driver αναβαθμιζόταν με τον άλλο driver που ήταν για IDE mode ρύθμιση. Στον Catalyst 8.6 το πρόβλημα δεν ισχύει πλέον. Όταν εγκαθιστούμε πρόγραμμα οδήγησης καλό είναι να έχουμε δίπλα τον device manager ανοικτό για να παρακολουθούμε ότι αλλαγές γίνονται.

Αν αντιμετωπίζετε κάτι παρόμοιο που να έχει σχέση με driver σε mobo ATI/AMD απλά κάντε το post, o οδηγός ελπίζω να είναι αρκετά χρήσιμος.:)

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Να ρωτήσω κάτι σχετικό...

Θέλω να κάνω νέα εγκατάσταση Windows (με sata dvd) και θέλω να ενεργοποιήσω το AHCI για το sata εξαρχής...

Ποιούς οδηγούς πρέπει να βάλω σε δισκέτα για να τους χρησιμοποιήσει το σύστημα κατά την εγκατάσταση;

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι vista, πολύ απλά με USB stick μπορείς να κάνεις copy τους drivers (είτε από το CD της mobo είτε από την σελίδα του κατασκευαστή) και στην εγκατάσταση κάνεις browse και του βρίσκεις το inf αρχείο.

Σε XP θες δισκέτα, που να έχει τα αρχεία μέσα.

Λογικά θα σου έχει είτε στο CD/DVD η στη σελίδα τους ανάλογους drivers για AHCI. Ποιο motherboard ακριβώς λες;

Link to comment
Share on other sites

Εγκατάσταση των ΧΡ θέλω να κάνω...

Στην ιστοσελίδα της μητρικής υπάρχει ένα σχετικό αρχείο, αλλά αναφέρει πως είναι για raid κι αυτό με μπέρδευε αρχικά, αλλά αν κατάλαβα καλά, ο ίδιος οδηγός πρέπει να εγκατασταθεί και για μη-raid ahci...

Νομίζω πως ο οδηγός εκεί ήταν προηγούμενης έκδοσης, οπότε βρήκα από εδώ τον οδηγό raid που χρειάζομαι...(ε; )

Στην δισκέτα θα πρέπει να βάλω τα τρία αρχεία ahcix86.cat/inf/sys ή μόνο ένα από αυτά;

Link to comment
Share on other sites

όλα χρειάζονται, και το txtsetup.oem

Στο site της game.amd.com κατέβασε τον RAID Driver.

Στον φάκελο που σου έκανε extract η εγκατάσταση (τυπικά C:\ATI\SUPPORT\8-12_xp32-64_raid_72283, θα πας στο φάκελο RAID7xx) και όσα αρχεία έχει μέσα θα τα κάνεις copy στη δισκέτα, μετά στην εγκατάσταση με F6 θα τους περάσεις.

Μπορείς να έχεις ρυθμισμένο το bios για RAID αντί AHCI(και ας μην φτιάξεις raid array) απλά βολεύει για αργότερα αν θες να φτιάξεις raid array.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό έκανα φίλε μου, ευχαριστώ πολύ...

Ο οδηγός που δίνει η εταιρεία κατασκευής της μητρικής στην ιστοσελίδα της είναι έκδοσης 3.102.1540.25, ενώ αυτός στο πακέτο της AMD είναι 3.1.1540.81...χρησιμοποίησα τελικά τον δεύτερο...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.