Jump to content



overclocking bios για αρχαριους!


αντωνης 55

Recommended Posts

Σκοπός του πόστ αυτού είναι να σας δείξω πως θα καταφέρετε να κάνετε overclocking στον υπολογιστή σας.Παρατηρησα πως οι περισσοτεροι που κανουν τα πρωτα βηματα στο overclocking εχουν πολλες αποριες και δισταγμους.Σκεφτηκα λοιπον να σας εξηγησω τα βασικά....

Το overclocking (o/c) μπορεί να καταστρέψει υποσυστήματα του υπολογιστή σας γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η σωστή ψύξη του επεξεργαστή και άλλων θερμών υποσυστημάτων όπως είναι η μνήμη.

Ξεκινάμε λοιπόν:(σχετικά με όχι και πολλή καινούρια mobo αλλά ελπίζω κατανοητό)

Αφού αποφασίσετε να κάνετε o/c εκκινήστε το PC σας και πατήστε το πλήκτρο DELETE μόλις ξεκινήσει για να μπείτε στο Bios.

Picture%201.jpg

Αφού μπείτε στο Bios κατευθυνθείτε στις ρυθμίσεις που αφορούν στη συχνότητα λειτουργίας. Επιλέξτε Frequency & Voltage Control ή οτιδήποτε σχετικό έτσι ώστε να μπείτε σε ένα μενού το οποίο θα έχει τουλάχιστον τις βασικές επιλογές όπως η αυξομείωση του FSB(Frond Side Bus) η αλλαγή του voltage του επεξεργαστή, της μνήμης κ.α.

Το μενού “Frequency & Voltage Control” της δικής μου μητρικής είναι κάπως έτσι:

Picture%202.jpg

Πιο αναλυτικά του τι κάνει η κάθε επιλογή:

1) Cpu Host Clock Control (Enabled/Disabled)

Ενεργοποιει/Απενεργοποιει την επιλογή για αλλαγή του FSB. Εμείς αφού θέλουμε να αλλάξουμε το FSB προχωρούμε στην ενεργοποίηση της επιλογής.

2) Cpu Host Frequency

Αυτή η επιλογή ανάλογα με το motherboard μας επιτρέπει να αλλάξουμε το FSB.

Προσοχή! Πάντα να το αλλάζετε με μικρά βήματα των 1-5MHz τη φορά μιας και οι απότομες αλλαγές μπορεί να έχουν άσχημα αποτελέσματα.

Στην περίπτωση μου το fsb ήταν στα 200MHz και με την μέθοδο Quad Pumped του P4 πηγαίνει στα 800MHz. Έτσι το ανέβασα (όχι με τη μια) στα 234 και πήγε στα 234*4=936ΜHz. O πολλαπλασιαστής του επεξεργαστή είναι κλειδωμένος και δεν μπορούμε να τον αλλάξουμε έτσι από τα 200*15=3000MHz τον πήγα στα 234*15=3510MHz αυξάνοντας απλά το fsb.

3) AGP/PCI/SRC fixed

Εδώ μας δίνεται η δυνατότητα να αλλάξουμε τη συχνότητα λειτουργίας των AGP και PCI αλλά εγώ δεν τις ανέβασα ακόμα γιατί είναι δανικό όλο το pc kai η κάρτα γραφικών και έχω και αλλες κάρτες pci oπότε δεν θα ήταν ευχάριστο να καούν όλες μια-μια!

4)Memory Frequency For

Εδώ μπορούμε να διαλέξουμε σε τι mode θα λειτουργούν οι μνήμες.

Οι επιλογές είναι 133, 166, 200 MHz.

Σε άλλες μητρικές υπάρχουν εντελώς διαφορετικές επιλογές που την συχνότητα λειτουργίας την επιλέγεις αλλάζοντας τα latencies, το precharge time και άλλες λειτουργίες.

Εγώ έχω μια 512 στα 400 και 2x256 στα 266 έτσι οι μνήμες χρονιζονται στα 266 αλλά τις ανέβασα στα 311MHz.

5) Voltage control

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις αφορούν τη ρύθμιση του voltage την μνήμης του επεξεργαστή και της θύρας AGP.

Σας συνιστώ να τις αλλάζετε με προσοχή καθώς όλες οι συσκευές, όλα τα modules μνήμης και όλες οι κάρτες γραφικών δεν είναι το ίδιο ανεκτικές σε αλλαγές της προκαθορισμένης τάσης τους.

Αν καταφέρατε να αλλάξετε την ταχύτητα του επεξεργαστή σας σίγουρα θα είστε λίγο ανασφαλείς για το αν ο υπολογιστής σας κινδυνεύει ή όχι από υπερβολικές θερμοκρασίες.

Ένα αξιόλογο πρόγραμμα για την παρακολούθηση της θερμοκρασίας είναι το Speed Fan 4.20 δεν εχω κοιτάξει για πιο νέο!

Picture%205.jpg

πιστεύω να σας καλυψα και κάτι ακόμα για τους admin εάν θέλουν να μου στείλουν σε pm τι έγινε με το προηγούμενο και παρόμοιο περίπου post που ανέβασα και δεν εμφανίστηκε!

ευχαριστώ για την πολύτιμη βοήθεια το φίλο μου Γιαννάκη για την προσφορά του pc του!

Link to comment
Share on other sites

Βασικα Αντωνη υπαρχει ηδη σχετικο θεματακι...

δεν το είχα δει αλλά είχα φτιάξει ένα πριν πολλή καλύτερο αλλά δεν ξέρω τι εγινε και δεν ανέβηκε.όπως είδες εχω παρακαλεσει τους admin να μου στειλουν pm τι απέγινε.πιστεύω κάτι να είπε και αυτό για πιο παλιές mobo !

ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.