Jump to content



Radeon Pro SSG με 1ΤΒ ssd storage


Recommended Posts

Από τις πιό ενδιαφέρουσες ειδήσεις των τελευταίων ετών, κατά την γνώμη μου

http://www.extremetech.com/extreme/232416-amd-announces-new-ssg-a-gpu-with-1tb-of-ssd-storage-attached

 

Αν ισχύσει και δουλέψει καλά στην πράξη (αυτό είναι ένα στοίχημα που συχνά η AMD δεν το κερδίζει δυστυχώς) θα αλλάξουν πολλά στην επαγγελματική χρήση καρτών. Ειδικά στον τομέα του gpu rendering. Οψόμεθα... 

Link to comment
Share on other sites

Πολλές δεν είναι, αλλά απασχολούν εκατομύρια χρήστες παγκοσμίως, όπως το gpu rendering για το οποίο ουσιαστικά γίνεται και όλη αυτή η αλλαγή. Ουσιαστικά περιορίζεται το latency εσωτερικά στην κάρτα και υπερσκελίζονται πολλά άλλα latencies του συστήματος. Από μόνο του αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. 

 

Η μεγάλη αλλαγή θα είναι όταν η ΗΒΜ γίνει mainstream. 

Έγινε επεξεργασία από pnick
Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβες.  Το latency ειναι υψηλοτερο στους m2 της κάρτας απο το να παει στη ram του συστήματος. Το μόνο κερδος ειναι οταν χρειάζεται να χρηησιμοποιησει το δισκο του συστηματος οπου βγαίνει κερδισμένο. Για οσους χρειαζονται τα έξτρα gb χρησιμοποιουν server μητρικές που παιρνουν αρκετες δεκαδες/εκατονταδς gb. Μπορει να μην φτανουν αυτα τον m2 ssd αλλα η διαφορα δεν ειναι χαωδης ενώ η διαφορα στο latency μεταξυ m2 και ram ειναι.

 

H συγκεκριμένη καρτα που παρουσιασαν την ειχαν με ό,τι πιο γρηγορο κυκλοφορει, δλδ 2χ samsung 950 pro σε raid 0  που λογω controller στην καρτα περιοριζοταν γύρω στα 4gb/s και τον συνεκριναν με 1 samsung 950 pro συνδεδεμενο στο pch σε pcie 2.0x2/pcie3.0x1 που περιοριζοταν στα 800mb/s. Kαταλαβαινεις οτι αν απλως τον ειχαν σε pcie3.0x4 που πιανει γυρω στα 2,5gb/s read ή ακομα στους καινουριους sm961 που φτανουν τα 3gb/s η διαφορα σε σχεση με τα 4gb/s ειναι μικρη (για 10000ευρω που κοστιζει η καρτα),ακομα και για εναν απλο ssd περα απο το μικρο κέρδος στο latency σε αυτήν την περιπτωση (που και παλι οσοι χρειαζονται περισσοτερα gb δεν θα χρησιμοποιησουν αυτην την υλοποιηση αλλα εξτρα ραμ οπως σου πα πιο πριν.

 

Το hbm που λες δεν καταλαβαινω που κολλαει. Δεν θα χει τις χωρητικοτητες των αντιστοιχων nand , ουτε ειναι non volatile για να χρησιμοποιηθει σαν αποθηκευτικός χωρος σε m2 χωρια οτι ειναι και πανακριβο

 

 

 

edit: Δεν αναφερω καν οτι ο προγραμματιστής θα πρεπει να εχει προνοήσει απο πριν για τη συγκεκριμένη καρτα ώστε να την εκμεταλευται η εφαρμογή, και δεν νομιζω οτι θα ασχοληθει κανεις , παρα μονο αν μια εταιρεια φτιαχνει η ιδια την εφαρμοφή που χρειαζεται

Έγινε επεξεργασία από Eddie
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οι απαντήσεις υπάρχουν στο άρθρο που παρέθεσα, αν και βλέπει τα πράγματα από την οπτική περισσότερο του video editing, ενώ το gpu rendering έχει τεράστιο εύρος εφαρμογών. Οι gpu renderers (ειδικά όταν μιλάμε για γραφικά) απλά δεν δουλεύουν αν η μνήμη που απαιτείται για το rendering υπερβαίνει το μέγεθος μνήμης της κάρτας, ανεξαρτήτως ταχύτητάς της και bandwidth. Αυτό ήταν μέχρι τώρα το βασικότερο εμπόδιο και για το latency μιλάμε σε 2ο επίπεδο (στο gpu rendering συνήθως τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από άλλες εφαρμογές που δουλεύουν real time, γιατί είναι βασικά πιό "στατική" κατάσταση). 

 

Σχετικά με αυτό που είπες για τις εφαρμογές, εννοείται ότι χρειάζεται "software optimization", απλά οι ενδιαφερόμενοι είναι πάρα πολλοί, ειδικά από τον χώρο των Computer Graphics, VFX κ.λπ., γιατί απλά το gpu rendering προσφέρει ταχύτητες που για να τις πιάσεις με cpu rendering απαιτούνται μηχανήματα με πολλαπλάσιο κόστος. Είναι γεγονός ότι με OpenCL ελάχιστοι renderers δουλεύουν (οι περισσότεροι είναι cuda based), οπότε έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει και η AMD (πόσο θα ανοιχτεί στο θέμα του interface), αλλά πώς θα απαντήσει και η Nvidia, η οποία δίνει Vram με το σταγονόμετρο (μόνο η Μ6000 24gb έχει ουσιαστικά ικανοποιητική ποσότητα μνήμης για μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς). 

Έγινε επεξεργασία από pnick
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.