Jump to content



Καλύτερη λειτουργία ανεμιστήρων - on συνέχεια;


Fandom

Recommended Posts

Καλησπέρα παίδες,

 

Ερώτηση περί lifespan ανεμιστήρων κουτιού (π.χ. 120mm) και βέλτιστης λειτουργίας.

 

Είναι καλύτερο να δουλεύουν συνέχεια οι ανεμιστήρες σε χαμηλή ταχύτητα (π.χ. 500rpm), και να ανεβάζουν στροφές σε μεγάλες θερμοκρασίες; Ή μήπως είναι καλύτερο να σβήνουν εντελώς σε χαμηλές θερμοκρασίες <50 C, και να ανάβουν όταν π.χ. η CPU πιάσει τους 50 βαθμούς; Με το δεύτερο γλιτώνουμε σε θόρυβο και σε συνεχή χρήση ανεμιστήρων, όμως το start-stop μήπως επιφέρει μεγαλύτερες φθορές;

 

Link to comment
Share on other sites

Έχω κάνει και τα 2 από τα παραπάνω.

Δεν πρόλαβα να "χαλάσω" ανεμιστήρια για να πω με σιγουριά πως καθορίζεται το lifespan τους (σίγουρα παίζει ρόλο πρωταρχικό η διάρκεια συνεχόμενης λειτουργίας τους).

 

Στο παλιό κουτί μου (2009), δεν έκλεινα ποτέ τα fans. 5 χρόνια τα βγάλανε, και συνέχιζαν (χωρίς να ξέρω την τύχη τους, αφού το πούλησα).

 

Η γνώμη μου είναι πως αν δε βαριέσαι να ρυθμίζεις στροφές και είσαι concerned για το χρόνο ζωής, ο fan controller είναι η λύση (έτσι είμαι από πέρυσι το καλοκαίρι, παρόλα αυτά το έκανα γιατί με βολεύει). 

 

Το optimal πιστεύω είναι η ρύθμιση από τη μητρική ανάλογα με τις θερμοκρασίες, χωρίς να σε απασχολεί το προσδόκιμο ζωής (νομίζω ότι σε νοιάζει περισσότερο το lifespan των υπολοίπων components παρά αυτό των case fans :) ). 

 

Τώρα το καλοκαίρι , δε θα πρότεινα να σβήνουν τα fans. Ας δουλεύουν σε χαμηλότερες στροφές όταν οι θερμοκρασίες είναι πάνω από 35-40°c. Που θα είναι, εκτός και αν έχεις το air condition στους 18 :p 

 

Σε όλα αυτά να προσθέσω ότι, παίζει ρόλο το κάθε component ξεχωριστά για την κάθε σου κίνηση, και φυσικά, το κουτί που έχεις! 

Αν έχεις κάποιο silencio κουτάκι, δεν νομίζω πως είναι wise να κλείσεις τα fans, γενικότερα, όχι μόνο τώρα. 

Αυτά από εμένα! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις συμβουλές παιδιά.

Τommybertsen, γιατί πρέπει να δουλεύουν τα fans συνέχεια αν το κουτί είναι silencio; Επειδή το airflow είναι γενικά περιορισμένο, ή επειδή μας παίρνει να δουλεύουν συνέχεια λόγω μειωμένου θορύβου; Ή ίσως είχες κάτι άλλο στο νου.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Και τα 2 που λες ακριβώς είχα στο νου! Δε λέω πρέπει (δε μπορώ να είμαι απόλυτος :p ), αλλά για τους 2 λόγους αυτούς κυρίως, είναι προτιμότερο :) 

Γενικώς προσωπικά δεν ασχολούμαι με τους fans. Δηλαδή ασχολούμαι με το ποιους είναι καλό να έχω , and that's about it. Δε κλείνουν (σχεδόν) ποτέ :D 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το κουτί είναι silenced αλλά γενικά το airflow δεν είναι τοσο άσχημο. Προφανώς αν ανοίξω την μπροστινή πόρτα/μούρη του κουτιού, πέφτουμε 3-4 βαθμούς σε full load.. Αλλά τι να κάνεις. 

 

Λοιπόν στο θέμα. Έπαιξα με τις ρυθμίσεις της μητρικής (Asus Ai suite), και κατάφερα τα 2 case fans μπροστά (120mm ball bearing, Κινέζοι) να σβήνουν εντελώς σε θερμοκρασίες κάτω των 50 βαθμών. Μέχρι τώρα είναι μια χαρά για browsing, και οτιδήποτε παραπάνω ανάβει τη cpu, ανάβουν και αυτοί μαζί. Ανάβουν και σβήνουν συχνότερα όταν το δωμάτιο είναι ζεστό και το browsing 'βαρύ', αλλά τίποτα ιδιαίτερο. Ταυτόχρονα ο ανεμιστήρας της CPU και ο πίσω 120αρης του κουτιού είναι πάντα on, για να έχουμε και λιγο negative pressure, τσαχπινιά.  

 

Πως σας φαίνεται σαν σκηνικό; 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.