Jump to content



Styx: Master of Shadows


Recommended Posts

Το Styx: Master of Shadows δεν το ήξερα. Έτυχε να δω ένα demo του Styx: Shards of Darkness και, επειδή μου άρεσε, αποφάσισα να ξεκινήσω από το πρώτο παιχνίδι της σειράς.

Πρόκειται για ένα stealth παιχνίδι, με στοιχεία combat και rpg.

Η ιστορία μας διαδραματίζεται στον Πύργο του Akenash, μια τερατώδη ιπτάμενη κατασκευή, μέσα στην οποία αναπτύσσεται το World Tree, ένα τεράστιο δέντρο, από το οποίο "εξορύσσεται" το πολύτιμο amber. Το amber είναι μια εξαρτησιογόνος ουσία, η έλλειψη της οποίας θολώνει το μυαλό του χρήστη, προκαλώντας έντονους πονοκεφάλους. Όσοι γνωρίζουν τα μυστικά του amber, μπορούν να διαβάσουν τις σκέψεις εκείνων που το καταναλώνουν. Μέσα στο World Tree βρίσκεται η Καρδιά του Δέντρου (Heart of the Tree), η πηγή της δύναμης του Δέντρου, η οποία προστατεύεται από ανεπιθύμητους εισβολείς.

Στο ξεκίνημα της ιστορίας, μια ασταθής συμμαχία μεταξύ ανθρώπων και ξωτικών έχει επισφραγιστεί με την υπογραφή μιας συνθήκης, με την κάθε πλευρά όμως να έχει τους δικούς της κρυφούς σκοπούς. Εδώ, κάνει την εμφάνισή του ο Styx, ο οποίος ανήκει στη φυλή των goblin, η ύπαρξη της οποίας είναι κάτι σαν αστικός μύθος. Ο Styx είναι αντιήρωας. Άσχημος, αθυρόστομος, άπλυτος και δολοφονικός. Πλεονέκτημά του το ότι είναι μικρός το δέμας και έτσι μπορεί και ξεγλιστράει από τους μεγαλόσωμους ανθρώπους, μπορεί, όμως, εάν χρειαστεί, να κόψει και μερικούς λαιμούς. Ξεκινάτε παγιδευμένος σ' ένα μπουντρούμι του Πύργου και προσπαθείτε να μάθετε τι σας έχει συμβεί, γιατί βρίσκεστε εκεί και ποιος μιλάει συνεχώς μέσα στο μυαλό σας. Τα υπόλοιπα επί της οθόνης.

Το παιχνίδι χωρίζεται σε ενότητες και κάθε ενότητα έχει τέσσερα επίπεδα. Στο τέλος κάθε επιπέδου, και αναλόγως των επιδόσεών σας, κερδίζετε πόντους και έτσι μπορείτε να αναβαθμίσετε τις ικανότητες του Styx. Το skill tree, αν και αξιοπρεπές, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Έχετε να επιλέξετε μεταξύ διαφόρων κατηγοριών (agility, killing, amber vision κ.τ.λ.) και κάθε κατηγορία έχει 4 επιμέρους skills. Όταν ξεκλειδώσετε όλες τις ικανότητες ορισμένων εκ των επιμέρους κατηγοριών, θα γίνουν διαθέσιμα και κάποια από τα skills της κατηγορίας predator (όταν ξεκλειδώσετε όλα τα skills, θα είναι διαθέσιμα και τα 4 skills της κατηγορίας predator).

Ο Styx κουβαλάει, είτε από την αρχή είτε καθώς προχωράτε και ξεκλειδώνετε νέες ικανότητες, την πιστή του λεπίδα, καθώς και μια πλειάδα φίλτρων (acid, life potion, amber potion, το οποίο σας κάνει αόρατους όσο δεν κινείστε) αλλά και άμμο (ναι, άμμο), η οποία χρησιμεύει για να σβήνει δαυλούς, συσκοτίζοντας τα μέρη στα οποία κινείται. Είναι μαρκαρισμένος μ' ένα τατουάζ, το οποίο φωτίζεται όταν παραμένει κρυμμένος και ξεθωριάζει όταν στέκεται στο φως ή το ημίφως. Μια, μάλλον αηδιαστική, ικανότητα του Styx είναι ότι μπορεί να ξερνάει τον εαυτό του, δημιουργώντας έναν κλώνο του, τον οποίον μπορεί να χειρίζεται κατά το δοκούν. Ο κλώνος είναι χρήσιμος για αντιπερισπασμό και για προσφορά σάρκας προς θανάτωση στους φρουρούς, την ώρα που ο κανονικός Styx θα περνάει άκαπνος από μια δύσκολη στιγμή.

Οι πίστες είναι μεγάλα δωμάτια, με πλήθος μικρότερων δωματίων και διαδρόμων, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους είτε με τον συμβατικό τρόπο (από πόρτα σε πόρτα) είτε μέσω μυστικών διαδρόμων, σκαμμένων στους τοίχους. Προσπαθήστε ν' ανακαλύψετε αυτούς τους διαδρόμους. Θα σας γλιτώσουν από δυσάρεστες συναντήσεις, θα σας δώσουν πρόσβαση σε καλά φυλασσόμενα δωμάτια και θα σας οδηγήσουν σε διάφορα καλούδια που μαζεύετε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οι πίστες ποικίλλουν, καθώς από την πρεσβεία του Akenash θα βρεθείτε στα θεοσκότεινα μπουντρούμια του, θα περάσετε μια βόλτα από τ' αποστακτήρια, ενώ θα στήσετε τη βάση σας στους υπονόμους του Akenash.

Σε κάθε επίπεδο, πρέπει να μαζέψετε 10 coins και ένα relic. Μην φοβάστε, ο χάρτης αναφέρει σε ποιο επίπεδο κάθε ενότητας βρίσκεται το relic. Έχετε, όμως, μόνο την κάτοψη κάθε επιπέδου και, επομένως, πρέπει να βρείτε μόνοι σας τα νομίσματα, τα κειμήλια και τον δρόμο προς την έξοδο.

Θετικά: 1) καλοσχεδιασμένα, και με σχετική ποικιλία, επίπεδα, τα οποία, αν και μικρά, δίνουν την εντύπωση πολύ μεγαλύτερων χώρων. Αυτό το καταλαβαίνετε, εάν επιχειρήσετε να επαναλάβετε κάποιο επίπεδο. Γνωρίζοντας τα κατατόπια, θα το τερματίσετε σε 10-15 λεπτά. Την πρώτη φορά όμως, θα χρειαστείτε αρκετή ώρα, ώστε να περάσετε τους φρουρούς απαρατήρητος, να βρείτε τα νομίσματα και να φθάσετε σώος στην έξοδο.

2) Ατμόσφαιρα: το παιχνίδι δημιουργεί μια κλειστοφοβική ατμόσφαιρα (θα το διαπιστώσετε, όταν θα περάσετε αρκετή ώρα στα μπουντρούμια και τα χαμηλότερα επίπεδα του Akenash, οπότε και θα λαχταρήσετε τον καθαρό αέρα), με γενναίες δόσεις αγωνίας (θ' αποφύγετε την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή ανεπιθύμητες συναντήσεις με τους φρουρούς). Τα υψηλότερα επίπεδα, με το κενό να χάσκει από κάτω τους, σας προκαλούν ν' αποφύγετε το φως και να κρυφτείτε στα πιο σκοτεινά μέρη.

3) Η χρήση τακτικής και σχεδιασμού πριν επιχειρήσετε οποιαδήποτε ενέργεια. Παρατηρήστε, συγχρονίστε τις κινήσεις σας, μάθετε τις συνήθειες των φρουρών, περπατήστε στις μύτες των ποδιών σας, εάν θέλετε να βγείτε ζωντανοί.

4) Η διάρκεια του παιχνιδιού. Θα χρειαστείτε 15-20 ώρες, για να τελειώσετε το παιχνίδι.

Αρνητικά: 1) Η επανάληψη των μηχανισμών του παιχνιδιού. Επίσης, το γεγονός ότι θα ξαναπεράσετε, από ένα σημείο και έπειτα, από τις ίδιες πίστες που τερματίσατε λίγο νωρίτερα. Το μόνο που αλλάζει είναι η φορά εισόδου και εξόδου και το πλήθος των φρουρών.

2) Το lip sync είναι εντελώς off και αυτό θα σας βγάλει από το immersion. Τα γραφικά είναι μέτρια, αλλά μιλάμε για παιχνίδι του 2014.

3) Η ιστορία δεν αποφεύγει κάποια κλισέ και ευκολίες, ενώ η μοίρα ενός από τους δευτερεύοντες χαρακτήρες παραμένει αδιευκρίνιστη. Το τέλος έρχεται λίγο απότομα.

4) Οι μηχανισμοί μάχης και γραπώματος από αετώματα και προεξοχές είναι broken. Συχνά, αντί να πιαστείτε από κάπου, θα πέσετε στο κενό. Εάν συλληφθείτε, μπαίνετε σε κλειδωμένη ακολουθία μάχης και έτσι ούτε να ξεφύγετε μπορείτε ούτε να σωθείτε.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στην AI. Αρνητικό αυτής ότι οι φρουροί, εάν δεν ξαναφορτώσετε κάποιο save, δεν ξεφεύγουν ούτε χιλιοστό από τις προκαθορισμένες συμπεριφορές, ομιλίες και περιπολίες τους. Μικρές εκπλήξεις θα ήταν ευπρόσδεκτες. Μπορεί, επίσης, να δείτε τους φρουρούς να κολλάνε πίσω από κολόνες και αντικείμενα, οπότε θα πρέπει να ξαναφορτώσετε το παιχνίδι. Από την άλλη, με έκπληξη, διαπίστωσα ότι εάν ξαναφόρτωνα ένα δύσκολο σημείο, η συμπεριφορά των φρουρών άλλαζε και ήταν πιο υποψιασμένοι. Εάν κάνετε έναν θόρυβο που δεν σας στοίχισε την πρώτη φορά, τη δεύτερη θα δείτε τους φρουρούς να σας γραπώνουν ή να σας αντιλαμβάνονται. Μπορεί, επίσης, να τους δείτε, κατά τη διάρκεια της περιπολίας και ενώ έχετε απομνημονεύσει τους χρονισμούς τους, να κοντοστέκονται και να κοιτάζουν προς τα πίσω, οπότε και σας ξετρυπώνουν, ενώ δεν έκαναν κάτι τέτοιο την πρώτη φορά.

Εν κατακλείδι, το Styx: Master of Shadows είναι ένα τιμιότατο παιχνίδι, το οποίο, παρά τον δικαιολογημένο εκνευρισμό που προκαλούν οι broken μηχανισμοί κίνησης και μάχης, θα σας χαρίσει στιγμές αγωνίας και ικανοποίησης. Μην επιχειρήσετε να σκοτώσετε όλους τους φρουρούς. Το παιχνίδι λάμπει, και θα σας προσφέρει τη μεγαλύτερη ευχαρίστηση, όταν ολοκληρώσετε κάποιο επίπεδο έχοντας περάσει κάτω από τη μύτη των φρουρών, χωρίς να σκοτώσετε ούτε έναν από αυτούς και χωρίς να ενεργοποιήσετε οποιονδήποτε συναγερμό.

Το μεγαλύτερο παράπονο μου είναι ότι το παιχνίδι δεν μένει πιστό στον stealth χαρακτήρα του. Θα μπορούσαν να εκλείψουν τα combat στοιχεία (σε είδαν οι φρουροί; Συγγνώμη, έχασες) χάριν ενός πιο hardcore stealth χαρακτήρα. Το λέω αυτό, γιατί ο Styx δεν σκοτώνει απλά σε περίπτωση απόλυτης ανάγκης, αλλά μπορεί να περάσει ένα επίπεδο καθαρίζοντας όλους τους φρουρούς. Έτσι, όμως, αποδυναμώνεται το ιδιαίτερο του χαρακτήρα του, οι αδυναμίες του και τα πλεονεκτήματά του και επαφίεται στον gamer να παίξει το παιχνίδι με τον "σωστό" τρόπο, ώστε και να το απολαύσει και να διατηρήσει τα όποια ψήγματα ρεαλισμού.

Συνολική Βαθμολογία: 6.5/10.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.