Jump to content



Καλώδιο SPDIF


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους,

 

Έστησα πρόχειρα ένα PC για να το έχω συνδεδεμένο στην τηλεόραση, και όταν κατάλαβα ότι δεν έχω ήχο από το HDMI, συνειδητοποίησα ότι μου λέιπει ένα καλώδια SPDIF, από τη μητρική στην κάρτα γραφικών.

 

Έψαξα συρτάρια και κουτιά αλλά δεν βρήκα κάτι. Που πιστεύετε ότι έχω ελπίδες να βρω τέτοιο καλώδιο;

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση πως οι πρώτες (σχετικά) κάρτες με HDMI χρειάζονταν καλώδιο για να δίνεις ήχο από την κάρτα ήχου (μητρική) στην κάρτα γραφικών για να το περνάει από το HDMI.

Είσαι σίγουρος οτι έχεις τόσο παλιά κάρτα γραφικών (και χρειάζεσαι τέτοιο καλώδιο); Αν δεν κάνω λάθος μιλάμε για π.χ. nvidia GT 2xx (240, 250, 260 κλπ.) ίσως και πιο παλιές.

Αν είναι από νεότερες γενιές καρτών γραφικών και έχει γίνει σωστή εγκατάσταση των drivers πρέπει να υπάρχει στην διαχείρηση συσκευών (ελεγκτές ήχου, βίντεο και παιχνιδιών) και δεύτερη συσκευή (εκτός από την κάρτα ήχου).

Παράδειγμα στο δικό μου σύστημα εκτός από την Realtek High Definition Audio (ή κάρτα ήχου της μητρικής μου) υπάρχει και η AMD High Definition Audio Device που είναι η συσκευή ήχου της AMD κάρτας γραφικών που έχω.

Αν έχεις την δεύτερη συσκευή που σου αναφέρω το μόνο που χρειάζεσε είναι να ορίσεις από τον πίνακα ελέγχου (Πίνακας ελέχου --> Υλικό και ήχος --> Ήχος --> Διαχείριση συσκευών ήχου) σαν έξοδο του ήχου την συσκευή ήχου της κάρτας γραφικών. Τότε θα έχεις ήχο από το HDMI.

Σημείωση: Οι αναφορές μου είναι για Windows 7, αν έχεις άλλα Windows θα υπάρχουν κάποιες παρόμοιες ονομασίες (λογικά).

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Ναι, είναι παλιά η καρτούλα, GeForce 9500GT. Όλο το σύστημα γενικά είναι λίγο μουσειακό. Στα playback devices (Win 10) έχω δύο digital audio (S/PDIF & HDMI), καμμία από τις δύο επιλογές δε μου δίνει ήχο στην τηλεόραση. Κοίταξα και την καρτούλα και βλέπω την άσπρη υποδοχή που νομίζω είναι για το καλώδιο που αναφέρω. Οπότε μάλλον το χρειάζομαι, δεν την γλυτώνω.

Link to comment
Share on other sites

Όντως οι κάρτες εκείνης της εποχής (της 9500GT) χρειάζονταν το καλώδιο που ψάχνεις.

Ίσως το να βρεις ένα τέτοιο καλώδιο είναι παρα πολύ δύσκολο (μιας και δεν έχει πλέον χρήση σε συστήματα εδώ και χρόνια). Μια διαφορετική λύση θα ήταν να πάρεις καινούρια κάρτα, την πιο απλή που θα βρεις. Λογικά έχεις σύνδεση pci-express (και όχι AGP) οπότε μπορείς να βάλεις νεότερη κάρτα.

α) και θα έχεις ήχο στο HDMI που θέλεις.

β) και θα έχει υποστήριξη σε νεότερους codecs όπου πολύ πιθανό να βοηθήσει στην αναπαραγωγή βίντεο το σύστημά σου.

γ) και δεν χάνεις κάτι σε ισχύ σε σχέση με την 9500GT (οχι οτι είναι απαραίτητη για ίντερνετ και αναπαραγωγή βίντεο). Βλέποντας αυτόν τον πίνακα η 9500GT έχει παρόμοια ισχύ με R5 230, HD6450 (= τις πιο απλές που θα βρεις από AMD).

Μπορείς ακόμα να βάλεις (στα ίδια λεφτα) και κάποια μεταχειρισμένη (και δυνατότερη) αλλά πρέπει να προσέξεις και το τι τροφοδοτικό έχεις.

 

Για καλώδιο μάλλον χρειάζεσε κάτι τέτοιο . Το να το βρεις Ελλάδα είναι δύσκολο.

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Νομίζω έχω μια GT430 κάπου και κάθεται, λίγο που το κοίταξα δε χρειάζεται S/PDIF καλώδιο. Δεν την έβαλα πάνω γιατί το ανεμιστηράκι της θυμάμαι κάνει αρκετό θόρυβο. Θα δω μήπως την βάλω τελικά και κάνω καμιά μόντα στον ανεμιστήρα.

 

Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια.

Έγινε επεξεργασία από n1ck0s
Link to comment
Share on other sites

Η GT430 δεν θα χρειαστεί καλώδιο. Για το ανεμιστηράκι της (λογικά είναι θόρυβος σαν τρίξιμο-συντονισμός από έλλειψη λίπανσης στον άξονα του ανεμηστήρα). Αν μπορείς να το αφαιρέσεις, να το καθαρίσεις και να του βάλεις λίγο λάδι (ψιλό, σαν αυτά που χρησιμοποιούν σε ραπτομηχανές) θα σταματήσει τον θόρυβο.

Υπάρχουν αρκετά βίντεο στο youtube όπου επισκευάζουν ανεμιστήρες από κάρτες γραφικών.

Π.χ. αυτός το έκανε με WD40.

  • Like 1
  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.