Jump to content



Η RedHat "κλειδώνει" κι άλλο το οικοσύστημά της. Τι σημαίνει αυτό για to RHEL, CentOS Stream, Rocky, κ.α.


minast

Recommended Posts

Προϊστορία

Πολλοί θα θυμούνται την απόφαση της RedHat πριν λίγα χρόνια να διακόψει το CentOS Linux και να το υποκαταστήσει με το CentOS Stream.

To CentOS ήταν (απλουστευμένα) η δωρεάν έκδοση του RHEL με τεράστια απήχηση στην κοινότητα από το 2004 που κυκλοφόρησε έως και το 2021 που σταμάτησε. Η "ρευστή" φύση του Stream δύσκολα θα κάλυπτε το κενό, και αναμενόμενα ξεπήδησαν ομάδες διαθέσιμες να το γεμίσουν, αξιοποιώντας τον κώδικα της RedHat για τις δικές τους διανομές.

Βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι η RedHat έδωσε και πεπερασμένες δωρεάν άδειες RHEL για μη εμπορική χρήση.

 

Σήμερα

Πριν λίγες μέρες, η RedHat αφαίρεσε τον κώδικα του RHEL που είχε ανοιχτό στο αποθετήριό της, και τον έκανε διαθέσιμο μόνο για πελάτες της, ενώ έθεσε και περιορισμούς στην χρήση που αυτοί μπορούν να κάνουν. Αυτό επηρεάζει άμεσα διανομές που ήταν βασισμένες σε αυτόν, ενώ κάνει αμφίβολη τη συνεχιζόμενη χρήση δωρεάν εκδόσεων συμβατών με το RHEL.

 

Μερικές πηγές σχετικά με τις αλλαγές:

0. Ενδεικτική πρώτη αντίδραση από την κοινότητα:

HACKADAY.COM

Something odd happened to git.centos.org last week. That’s the repository where Red Hat has traditionally published the source...

 

1. Αναλυτικό άρθρο από το The Register, με πηγές που περιλαμβάνουν και το blog post της RedHat για την αλλαγή, και σύντομο ιστορικό:

WWW.THEREGISTER.COM

From now on, only CentOS Stream's source code is available to all

 

2. Follow-up από The Register, με το δεύτερο blog post της RedHat, επιπλέον πληροφορίες και αντιδράσεις και προβλέψεις για το μέλλον:

WWW.THEREGISTER.COM

Ripples rebounding and reflecting from Red Hat's rebuff of RHEL rebuilds

 

Και μερικά επιπλεόν:

TL;DR version:

WWW.PHORONIX.COM

Red Hat announced today that CentOS Stream will now be the sole repository for public RHEL-related source code releases.

 

Εμπορική ματιά και παραλληλισμός με άλλα προϊόντα:

WWW.SERVETHEHOME.COM

IBM Red Hat pushes non-paying customers further away in latest move. VMware users should take note as the Broadcom deal looms
  • Like 2
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε μία αναπάντεχη τροπή του σεναρίου, η Oracle (που αρκετοί λατρεύουν να μισούν) έρχεται να υποστηρίξει την ανοιχτότητα του Linux 😛.

 

WWW.ORACLE.COM

Oracle underscores its commitment to helping keep Linux open and free for the global Linux community.

 

Παράθεση

Finally, to IBM, here’s a big idea for you. You say that you don’t want to pay all those RHEL developers? Here’s how you can save money: just pull from us. Become a downstream distributor of Oracle Linux. We will happily take on the burden.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.