Jump to content



Πραγματική τάση CPU σε laptop?


morpheus

Recommended Posts

Έχει βρει κανεις κανενα προγραμμα που να μετράει τάση CPU? Εγώ μόνο το CPUz εχω βρει. Προσοχή οτι μιλαω για πραγματική τάση. Το VID που δειχνουν πολλα προγραμματα ειναι το ποσο ζηταει ο επεξεργαστης απο τη μητρικη. Το τι δινει η μητρικη ειναι δικό της θεμα. SPeedfan δε λεει τιποτα σε εμενα. Δεν εχω δοκιμασει MBΜ και CPUCool ακομα

Στο VAIO FE που εχω με VID 1.263 (η default ταση για full speed) το CPUz μετραει 1.4 (!!!) και με VID 0.95 που ειναι το χαμηλοτερο μετραει 1.0 περιπου. Με το RMClock βρηκα οτι για όλα τα Pstates εκτος απο τη μεγιστη συχνοτητα παιζει μια χαρα με την μικροτερη δυνατη ταση, δηλ VID 0.95 Και 1.05 μετρούμενη. Δηλαδή μεχρι το 1.66Ghz παιζει με 1V και για τα 1.83 μόνο θελει VID 1.0V που δινει μετρουμενη 1.06V, για να ειναι 100% σταθερο. Η θερμοκρασια επεσε 8 βαθμους περιπου σε full load με το κατεβασμα της τασης (απο 1.4 σε 1 περιπου) και πλεον ο ανεμιστηρας ακομα και με 2 processes να τρεχουν ταυτοχρονα στο 100% (dual core λεμε) παραμενει πολύ ήσυχος.

Δεν ξερω βεβαια αν το CPUz μετραει σωστα, παντως το οτι αλλαζει η ταση φαινεται απο τη θερμοκρασια. Απο την αλλη αν το πιστεψω, δεν μπορω να καταλαβω γιατι η Sony να ρυθμισει τη μητρικη να κανει τοσο πολυ overvoltage σε μια CPU που διψαει για Undervoltage! Και γιατι με τη σειρά της η Intel έχει περιορίσει την ελάχιστη τάση στο 0.95V (νταξει αυτο το ξερω, για να μπορει να πουλαει τα LV και ULV μοντελα :TD: )

Όσοι μπορουν να παρουν μετρησεις τασεις ας τις ποσταρουν εδω μαζι με τα αντίστοιχα VIDs να κανουμε συγκρίσεις

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.