Jump to content


DS4+E6400 Προβλήματα με τους Δίσκους [SOLVED]


shadowhunter

Recommended Posts

Λοιπόν παιδιά απέκτησα πριν 2 μέρες το παρακάτω σύστημα:

Coolermaster CM Stacker

Enermax Liberty 500w

Core2Duo E6400 + Stock Cooler + Artic Silver 5

Gigabyte 965P-DS4

Supertalent T800UX2GC4 2x1GB

2x320 GB Seagate 7200.10 SATA2

Gainward 7900 GS

Pioneer 111D

Στόχος μου είναι να καταφέρω να φτάσω στα 3.2 GHZ για καθημερινή χρήση.

Ας τα πάρουμε με την σειρά.

Κάνω update το Bios από F3->F6, στείνω RAID 0 πάνω στο ICH8R και μετά WinXP Pro Sp2.Αφού μπαίνουν drivers στα Win αρχίζω το O/C. Με CPU@1.30v (1,280 Cpu-z) vdimm@1.9 και timmings 4-4-3-8 (4-4-3-9 Cpu-z) φτάνω στα 3.200 χωρίς κάποιο πρόβλημα πέρα από την ανεβασμένη θερμοκρασία της CPU (49-50c idle και 58-60 κατά την εκτέλεση SuperPi, όλες οι μετρήσεις με SpeedFan 4.31). Κλείνω το pc και την επόμενη μέρα το ανοίγω και βλέπω RAID failure (έβλεπε τον 1 HD της συστοιχίας). Ελέγχω καλώδια και αλλάζω και καλώδια SATA αλλά τίποτα δεν άλλαζε. Γυρνάω στα default , σβήνω το RAID 0 (δεν ενθουσιάστηκα τελικά με την ύπαρξή του) και βάζω τους δίσκους σε IDE mode πάλι στα SATAII0 και SATAII1 κανάλια που ελέγχονται από το ICH8R και ξαναστήνω Win.

Αρχίζω ξανά το O/C σε βήματα των 25ΜΗΖ FSB και βλέπω τον δεύτερο HD να χάνεται στα 350FSB -> 2.8 GHZ. Όλα αυτά γίνονται με την cpu στα 1,325v την RAM στα 2.0v και με lattencies 5-5-5-10. Δοκιμάζω να ανεβάσω το MCH κατά 2 βήματα αλλά δεν αλλάζει κάτι και δεν προσπαθησα για παραπάνω voltage. Βγάζω τον 2ο HD που χανόταν και τον βάζω πάνω στον Gigabyte SATA2 controller, όπου ξαναεμφανίζεται (άρα ήθελε ακόμη περισσσότερο voltage στο ΜCH ? Δεν δοκίμασα είναι η αλήθεια ...) και συνεχίζω να ανεβάζω... στα 3.2 Ghz χάνεται και πάλι....

Δοκιμάζω με έναν HD μόνο στο ICH8R και φτάνω στα 3.4 GHZ χωρίς να χάνεται ο εναπομείνοντας δίσκος.... (στα 3.6 έκανε reboot κατά το post και δεν δοκίμασα παραπάνω ρεύματα)

Τελικά τον βάζω στα 2.880 GHZ (360FSB) με την CPU στα 1,325v , την RAM στα 2.0v με 4-4-3-8 και όλα τα άλλα στα default, έναν δίσκο στο ICH8R και έναν στον Controller της Gigabyte (Jmicron νομίζω) όπου και βρίσκεται αυτή τη στιγμή χωρίς να χάνονται οι 2 δίσκοι. Πήγα να τρέξω και Orthos αλλά στα 5min είδα την CPU να χτυπάει 78c από 44c που είναι σε idle και το παράτησα. Λογικά (?) η CPU θα μπορεί να δουλέψει σ'αυτά τα MHZ με λιγότερα volt ... Το πρόβλημα είναι όμως τι κάνω με τους HD...

Έχετε να μου προτείνεται κάτι καθότι αυτή είναι η πρώτη μου εμπειρία με ο/c ?

Και κάτι ακόμα που ξέχασα να αναφέρω... Υπάρχει περίπτωση να δείνει λάθος μετρήσεις ο αισθητήρας της mainboard? Γιατί μου προκαλεί εντύπωση που στα 3.2Ghz και μετά και από εκτέλεση orthos (έστω και για 5 min) και ενώ το speedfan κάνει λόγο για 78+ c , η ψύκτρα παραμένει χλιαρή προς κρύα (μπορείς άνετα να αφήσεις το χέρι σου πάνω της για όση ώρα θες). H stock intel ψύκτρα στα πόσα rpm μπορεί να φτάσει ; Γιατί πάνω από 1725-1750 δεν την έχω δει....

Τα επόμενα βήματα που σκοπεύω να κάνω αύριο είναι τα εξής:

1. Θα κάνω clear cmos (η αλήθεια είναι πως δεν έκανα καθόλου και ας έκανα αναβάθμιση από F3->F6

2. Θα δοκιμάζω αρχικά να δώσω 2.2v στις μνήμες (τόσα είναι στα specs του κατασκευαστή για 800@4-4-3- και αν δεν γίνει κάτι το επόμενο βήμα είναι να βάλω το F7 beta bios.

Απλά αναρωτιέμαι αν είχε κανένας παρόμοια περίπτωση και αν βρήκε λύση ποια ήταν αυτή.

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχω στησει raid στην δικια μου ds4 για να σε βοηθησω. Δοκιμασε να βαλεις και τους δυο δισκους σε raid ston jmicron controller. Αν θες προσεκτικα βγαλε ολη την heatpipe, την ψυκτρα που πιανει τα Mosfet το north kai το southbridge, ασε την θερμοαγωγιμη ταινια που υπαρχει μονο στα mosfet, και στα North/southbridges chipsets βγαλτη προσεκτικα και βαλε AS5. Σιγουρεψου οτι κανει καλη επαφη με τα chipsets για να μην ανεβαζουν θερμοκρασια.

Tωρα για τον cpu και μενα μου εχει κανει εντυπωση οτι ανεβαζει τοσο θερμοκρασια σε load ενω η ψυκτρα δεν φαινεται να καει, ισως και αν ειναι θεμα μητρικης και να δειχνει λαθος ο σενσορας.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν το πρόβλημα με τις θερμοκρασίες λύθηκε ως εξής:

1. Τοποθετήθηκε ένας 140mm Sharkoon Silent @900 rpm στο side panel.

2. Αντικαταστάθηκε η Stock του Ε6400 με μια stock από D805 (από 1700rpm->σε 2700rpm)

Αυτή τη στιγμή η CPU από 78c που χτυπούσε σε 5min Orthos, μετά από 1h15min Οrthos φτάνει max 48c (την ίδια ώρα η motherboard παραμένει σταθερή στους 35c με μικροδιακυμάνσεις +-1c.) . Η cpu είναι στα 2.880Ghz. Μέχρι τα 3,2GHZ Που δοκίμασα η Cpu δεν πέρασε τους 53c και η motherboard παρέμενε σταθερή στους 35c με μικροδιακυμάνσεις +-1c. ’ρα θέλω να πιστεύω πως αυτό το πρόβλημα λύθηκε..

Τώρα ως αναφορά τους δίσκους....

Οι δίσκοι είναι σε IDE mode (Νο RAID) αλλά αν ανέβω πάνω από τα 2.880 GHZ και κλείσω το PC για λίγο παραπάνω από σχεδόν άμεσω shutdown & power-up ο δεύτερος σκληρός εξαφανίζεται. Σημειωτέον πως έχω τον ένα τον έχω στο Jmicron και τον άλλο στο ICH8R (με οποιονδήποτε άλλο συνδιασμό δεν φτάνω ούτε στα 2.880 GHZ χωρίς να χάνεται ο ένας εκ των δυο).

ΠΑΡΑΔΟΞΟ: Με έναν οποιοδήποτε εκ των δύο σκληρών το πρόβλημα δεν εμφανίζεται ακόμα και στα 3,4GHZ ....

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δοκίμασα τα bios F5 - F5C - F6 - F6b- F7beta αλλά δεν άλλαξε τίποτα... Αυτή τη στιγμή παραμένω με το F6 με το οποίο είχα και τα καλύτερα αποτελέσματα..

Κάτι που είχα αφήσει σαν τελευταία λύση (και που δοκιμάζω τώρα) είναι να αντικαταστήσω τον έναν δίσκο (αυτόν που χανόταν όταν τους έβαζα και τους δύο μαζί - άλλο περίεργο κι αυτό, χανόταν πάντα αυτός που ΔΕΝ είχε τα WINDOWS-) με έναν άλλο ίδιο που έχω σε εξωτερική USB 2.0 θήκη...

Link to comment
Share on other sites

Τελικά η λύση ήταν η ποιο απλή... με την αντικατάσταση του σκληρού αυτή τη στιγμή ο υπολογιστής που λειτουργεί @ 3,2 GHZ με 1,296V (CPU-Z) τις μνήμες @800 4-4-3-9 (CPU-Z) με 2,1V και όλα τα άλλα ρεύματα στα default, έχει κλείσει 14 Ωρες και 30 Λεπτά σε εκτέλεση Orthos χωρίς κανένα πρόβλημα με max θερμοκρασίες 66c @ CPU και 42c @ MB και εκτέλεσε SuperPi 32M χωρίς την εμφάνιση λάθους (σε 16m & 31sec αν δεν μ'απατάει η μνήμη μου). Αλήθεια τις θερμοκρασίες πως τις κρίνετε; Θα έχω πρόβλημα αν τον διατηρήσω έτσι;

Υπάρχει κάποια εξήγηση γιατί ο σκληρός που βγήκε από το σύστημα είχε αυτή τη συμπεριφορά; Πρέπει να ανησυχώ; Γιατί τώρα χρησιμοποιείται σε εξωτερική USB θήκη στο δεύτερο pc μου, όπου και αποθηκεύω τα downloads μου...

Να λοιπόν που η λύση στο όλο πρόβλημα ήταν η ποιο απλοϊκή και η ποιο απρόσμενη....

Link to comment
Share on other sites

Soki: Raid είχα μόνο στην αρχή και δεν ενθουσιάστηκα, τώρα τους έχω σαν 2 κοινούς δίσκους. Και οι 3 δίσκοι είναι Seagate 7200.10 320GB SATAII, απλά ο ένας από τους δύο που αγοράστηκαν τώρα έδειξε να έχει πρόβλημα στο O/C και να μην εμφανίζεται σε FSB>360 ΜΗΖ σε οποιονδήποτε controller και αν τον έβαζα. Τα jumpers ήταν-είναι βαλμένα σε και τους 3 δίσκους , άρα ούτε αυτό εξηγεί γιατί οι 2 δουλεύουν και σε FSB >= 400. Πιστεύω πως αν βάλω πάλι αυτούς που έχω τώρα στο INTEL δεν θα έχω πρόβλημα (αν δεν κάνω λάθος προσφέρει και καλύερες επιδόσεις απ'ότι ο Jmicron) αρκεί να βρώ το χρόνο να το κάνω :)

Οι θερμοκρασίες πως σου φαίνονται;

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.