Jump to content



ATI CrossFireX Technology


Dr.Paneas

Recommended Posts

ATI Crossfire

<table cellpading="3" cellspacing="2"><tbody><tr><td>[ATTACH]7740[/ATTACH]</td><td valign="top">Το ATI Crossfire ( επίσης γνωστό ως και CrossFireX) είναι μία τεχνολογία της AMD/ATI που επιτρέπει την παράλληλη χρήση πολλαπλών GPUs, υποστηρίζοντας την τεχνολογία AFR ( Alternate Frame Rendering). To AFR μία αρχιτεκτονική παράλληλης επεξεργασίας γραφικών, η οποία συνδυάζει δύο ή περισσότερους επεξεργαστές video ( πχ δύο κάρτες γραφικών) να βγάζουν έξοδο στην ίδια οθόνη. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να βελτιώσουμε την ποιότητα της εικόνας και συνάμα να αυξήσουμε τις επιδόσεις του rendering. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον σε 3D Video πραγματικού χρόνου, στο Gaming, σε εφαρμογές όπως CAD και γενικότερα σε τομείς γραφικών με φίλτρα, textures και 3D Modeling. Η τρέχουσα τεχνολογία του CrossFireX επιτρέπει μέχρι τέσσερις κάρτες γραφικών για ένα PC, με σκοπό την βελτίωση των επιδόσεων του υπολογιστή στον τομέα των γραφικών.</td></tr></tbody></table>

Η τρέχουσα γενιά του CrossFireX διαθέτει έναν connector ο οποίος συνδέει τις δύο κάρτες μεταξύ τους, παρόμοιο με τις γέφυρες SLI της nVIDIA. Σ’ αυτό το σημείο, να σημειώσουμε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει Master κάρτα γραφικών, σε αντίθεση με παλαιότερες υλοποιήσεις του Crossfire 1.0 . Το CrossFireX υπόσχεται αύξηση επιδόσεων στο gaming και προτείνεται στους ενθουσιώδεις χρήστες που θέλουν να βρίσκονται πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας.

Γιατί όμως να επιλέξετε μία μητρική με Crossfire και όχι με SLI ;

Το 2009 και το 2010 είναι χρονιές που η ATI είναι ο νικητής στον τομέα των γραφικών. Η έλευση της σειράς 5xxx έχει προτιμηθεί έναντι των μοντέλων της NVIDIA η οποία υπόσχεται και τάζει εκπληκτικές επιδόσεις στο πολλά υποσχόμενο Fermi με την GT300. Μια κάρτα φάντασμα που εμφανίζεται μόνο σε εκδηλώσεις και στα χαρτιά (τουλάχιστον προς το παρών). Εν τω μεταξύ η ATI έχει εδραιώσει την αγορά τόσο με High-End κάρτες γραφικών, όσο και με mainstream υλοποιήσεις. Βέβαια υπάρχει και η ακριβή λύση του Lucid Hyrda chipset το οποίο επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα NVIDIA και ATI κάρτες ως συνδυασμό για Multi-GPU σύστημα.

[ATTACH]7741[/ATTACH]

  • Πλεονεκτήματα έναντι του nVIDIA SLI

  • 1. Το CrossfireX μπορεί να υλοποιηθεί χρησιμοποιώντας διαφορετικές κάρτες γραφικών της ίδιας όμως γενιάς. Σε αντίθεση το SLI μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με ίδιες κάρτες γραφικών, για παράδειγμα 2x8800GT. Από την άλλη μεριά το CrossFireX δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στους χρήστες να βελτιώσουν και να αυξήσουν τις επιδόσεις τους αγοράζοντας όχι αναγκαστικά το ίδιο μοντέλο GPU. Για παράδειγμα μία ATI 5970 μπορεί να κάνει CrossfireX με μία ATI 5870, ή μία ATI 5770 μπορεί να κάνει Crossfire με μία ATI 5750 και πάει λέγοντας.

  • 2. Η ATI έχει μοιραστεί την τεχνολογίας της με την Intel, επιτρέποντας όλα τα Intel chipsets να έχουν δύο x16 PCI-E slots. Σε αντίθεση το SLI χρειάζεται ειδικές μητρικές που φέρουν το λογότυπο SLI Certified, οι οποίες υποχρεώνονται να διαθέτουν το nForce Chipset. Παρόλα αυτά υπάρχουν τόσο Intel X58 και P55 chipsets που υποστηρίζουν περίφημα το SLI.

  • • Μειονεκτήματα έναντι του nVIDIA SLI

  1. Σε παιχνίδια OpenGL τα οποία δεν έχουν δικό τους Profile στο Catalyst AI σύστημα, τότε ενεργοποιείται αυτόματα το Scissors mode του AFR. Αυτό σημαίνει ότι η μία GPU επεξεργάζεται το πάνω μισό κάθε Frame και η άλλη GPU το κάτω μισό του κάθε frame. Με απλά λόγια: αργές επιδόσεις. Από την άλλη μεριά η NVIDIA δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε διαφορετικά Profile για OpenGL παιχνίδια. Δυστυχώς η ATI το εφαρμόζει αυτό μόνο στο DirectX και στις 2D εφαρμογές του OpenGL.

Τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο όμορφα όσο θέλουν κάποιοι να τα παρουσιάζουν. Είτε Crossfire είτε SLI, στη τελική χρησιμοποιείτε την τεχνολογία AFR, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει τα PC Games που παίζετε να έχουν ειδικά γραμμένο κώδικα ώστε να εκμεταλλεύονται την πολλαπλή χρήση GPUs. Συχνά όμως παρατηρείται το φαινόμενο micro shuttering. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει την αδυναμία των multi-GPUs να έχουν υψηλό frame rate εξαιτίας ασυνήθιστων χρονικών καθυστερήσεων μεταξύ της συνεργασίας των δύο ή περισσότερων καρτών. Έχει παρατηρηθεί σε benchmarks, όπως το 3DMark, ότι το micro shuttering είναι εμφανές σε μικρές αναλύσεις, όπου το αποτέλεσμα ίσως να είναι ίδιο ή ακόμα και χειρότερο από το αν είχατε μία μόνο κάρτα γραφικών στον υπολογιστή σας. Ακόμα και με την έλευση της σειράς Radeon 5800 το φαινόμενο αυτό παραμένει άλυτο, καθώς σχετίζεται με ρυθμίσεις των Catalyst drivers και τον ίδιο τον κώδικα του παιχνιδιού που παίζετε.

Τέλος, για μπορέσετε να δείτε τις πραγματικές επιδόσεις ενός multi-GPU συστήματος, θα πρέπει να διαθέτετε έναν ισχυρό επεξεργαστή, και πολύ πιθανώς υπερχρονισμένο καθώς ενδέχεται πιθανό bottleneck. Δηλαδή ο επεξεργαστής να "κόβει" τις επιδόσεις του Crossfire επειδή είναι πιο αργός από αυτές. Συνεπώς, σε μία τέτοια αγορά, θα πρέπει να αντισταθμίσουμε όλους τους παράγοντες. Όπως και να χει όμως, το γεγονός ότι αγοράζετε μία μητρική που υποστηρίζει CrossFireX είναι όφελος για εσάς, καθώς μπορεί μελλοντικά να το χρησιμοποιήσετε.

  • Αν χρησιμοποιήσετε μία ( single ) κάρτα γραφικών τότε θα τρέχει σε 16x PCIe
  • Αν χρησιμοποιήσετε CrossFireX τότε και οι δύο κάρτες γραφικών θα τρέχεί η μία σε 16x PCIe 2.0 ενώ η άλλη σε 8x PCIe 2.0 ή 8x και 8x ή 16 και 8x ή 16x και 4x .

post-928-1414343418,4941_thumb.gif

post-928-1414343418,4986_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.