Jump to content


Οδηγός επιλογής case


Makis Hourdakis

Recommended Posts

Τα θέματα περί case πολλαπλασιάζονται σαν κοινωνία βακτηριδίων. "Ποιό case να πάρω;", "Ποιό κουτί στα Χ λεφτά;", "Τι λέτε για αυτό το case;". Φυσικό είναι κάποιος που ψάχνει ένα case να πελαγώνει μπροστά στην τόσο μεγάλη ποικιλία που υπάρχει σήμερα. Σήμερα κυκλοφορούν τόσες μάρκες και μοντέλα στην αγορά, προσφέροντας ένα μεγάλο πλήθος εξωτερικών και εσωτερικών σχεδίων, πολλές διαφορετικές εργονομίες, μια μεγάλη γκάμα μεγεθών κτλ κτλ.

Στο thread αυτό θα προσπαθήσω, όσο μπορώ, να συγκεντρώσω όλες τις πληροφορίες που θα πρέπει κάποιος να γνωρίζει πριν αγοράσει ένα case, προσπαθώντας να βοηθήσω όσο μπορώ τους πελαγωμένους. Θα προσπαθήσω να διαμορφώσω τον οδηγό έτσι ώστε να αποδειχτεί διαχρονικός και να βοηθάει για αρκετό καιρό τους υποψήφιους αγοραστές. Δεν θα εστιάσω σε εταιρίες και μοντέλα, ωστόσο δεν αποκλείεται να έχουμε επίκαιρα παραδείγματα από εκεί.

Καλή ανάγνωση. :)

Link to comment
Share on other sites

To case ή «κουτί» ή «θήκη» ή «tower» (του έχουν αποδοθεί πολλά ονόματα κατά καιρούς) είναι ένα όχι απαραίτητο, αρκετά επιθυμητό κομμάτι του Η/Υ μας. Είναι η «βάση» πάνω στην οποία στηρίζονται όλα τα (εσωτερικά) εξαρτήματα του H/Y. Δεν είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του ωστόσο για λόγους ασφαλείας, εμφάνισης και ευκολίας είναι σημαντικό να υπάρχει. Σε αυτό τον οδηγό θα δούμε τι πρέπει να προσέξουμε κατά την αγορά του ενώ θα δοθούν και συμβουλές ώστε να μπορέσετε να επιλέξετε το καταλληλότερο για εσάς και τις ανάγκες σας.

1. Μέγεθος Τύπος

Σήμερα βρίσκει κανείς cases διαφόρων μεγεθών και για διαφορετικές χρήσεις. Εδώ θα ασχοληθούμε μονάχα με αυτά που απευθύνονται σε οικιακούς ή extreme χρήστες και όχι server cases.

Ανάλογα με το μέγεθός τους τα cases αναφέρονται συνήθως ως εξής:

Mini: Είναι ιδιαίτερα μικρά και συνήθως δέχονται μονάχα μητρικές πολύ μικρού μεγέθους ενώ έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό φατνίων για συσκευές όπως σκληρούς δίσκους, DVD κτλ

Midi: Είναι κάπως μεγαλύτερα, περισσότερο «υποφερτά» και «αξιοπρεπή» από τα mini, ωστόσο και αυτά είναι αρκετά περιορισμένα. Συνήθως μπορούν να δεχτούν όλες τις μητρικές ωστόσο πολλά δεν μπορούν να δεχτούν τις full atx μητρικές.

Full: Τα Full βασικά θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε στα «μικρά full» και στα μεγάλα full. Τα μικρά είναι αρκετά άνετα σε χώρους, έχουν ύψος περίπου μισό μέτρο ενώ είναι αρκετά αξιοπρεπή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φατνίων που διαθέτουν. Τα μεγάλα είναι το άλλο άκρο των mini, αφού είναι τεράστια (περι τα 60-70cm ύψος). Διαθέτουν συνήθως άπλετο χώρο στο εσωτερικό, πολλά φατνία και θέσεις ανεμιστήρων ενώ τις περισσότερες φορές μπορούν να φιλοξενήσουν ένα ολόκληρο σύστημα υδρόψυξης. Όλα τα full δέχονται μέχρι και full atx μητρικές (και συνήθως περισσεύει και χώρος).

Επίσης, σήμερα εκτός από τα κατακόρυφα ή tower cases συναντάει κανείς στην αγορά οριζόντια ή σε σχήμα κύβου cases. Αυτά συνήθως προορίζονται για HTPC (Home Theater PC) ή SFF PC (Small Form Factor PC). Εκεί τα πράγματα είναι περισσότερο «φλου» αφού δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και ο κάθε κατασκευαστής φτιάχνει ό,τι θέλει.

Αν έχετε ιδιαίτερα περιορισμένο χώρο και δεν σκοπεύετε να φτιάξετε ένα θερμογόνο PC θα ήταν καλύτερα να στραφείτε σε κάποιο mini tower ή ένα οριζόντιο ή σε σχήμα κύβου κουτί. Αν έχετε επίσης περιορισμένο χώρο αλλά θέλετε να στεγάσετε ένα αρκετά ισχυρό σύστημα καλό θα ήταν να επιδιώξετε να χωρέσετε κάπου ένα midi tower. Αν δεν έχετε περιορισμό χώρου, η καλύτερη επιλογή είναι ένα μικρό full. Θα έχετε ιδιαίτερη άνεση και μια μεγαλύτερη γκάμα επιλογών. Τα μεγάλα full σκεφτείτε τα αν θέλετε να στεγάσετε κάποιο σύστημα υδρόψυξης ή αν έχετε πολλούς δίσκους κτλ κτλ. Τέλος, αν θέλετε ένα σύστημα για το σαλόνι καλύτερα θα ήταν να στραφείτε σε ένα μεγάλο οριζόντιο case προορισμένο για αυτό το σκοπό. Προσφέρουν εσωτερικά τις ευκολίες ενός full tower και διαθέτουν αρκετά καλούδια ειδικά για τη χρήση σαν HTPC. Τα μικρά οριζόντια και τα «κυβικά» θα ήταν καλύτερο να τα αποφύγετε αν δεν υπάρχει περιορισμός χώρου καθώς κυριαρχεί αρκετό πήξιμο εκεί μέσα

2. Αρχιτεκτονική

Εδώ και αρκετά χρόνια, η βασική αρχιτεκτονική που χρησιμοποιείται είναι η ATX, σε διάφορες «επανεκδόσεις» της. Γίνανε κάποιες προσπάθειες από την Intel και κάποιες άλλες εταιρίες για τη μετάβαση στην νέα BTX ωστόσο τελευταία φαίνεται πως για αρκετά χρόνια ακόμα θα ζούμε με την ATX. Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα cases την ακολουθούν ωστόσο υπάρχουν πολλοί κατασκευαστές που προτείνουν τις δικές τους ιδέες περι διάταξης, ενώ πολλά είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να μπορούσαν να δεχτούν τις μητρικές BTX.

Ένα σημαντικό στοιχείο που διαθέτουν πολλά cases είναι η προς το πλάι διάταξη των σκληρών δίσκων. Αυτό επιτρέπει την εύκολη προσθαφαίρεσή τους, βοηθάει στην καλύτερη οργάνωση των καλωδίων ενώ επίσης ο χώρος στον οποίο βρίσκονται οι σκληροί δίσκοι κόβει λιγότερο από το χώρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μια μεγάλη κάρτα επέκτασης. Ανάλογα με το case, προσφέρεται και η δυνατότητα αυτόνομης ψύξης των σκληρών δίσκων καθώς με αυτόν τον προσανατολισμό δημιουργείται ένα αυτόνομο ουσιαστικά «δωμάτιο» για τους δίσκους. Κάποια άλλα cases διαθέτουν μια ενιαία στήλη με φατνία 5.25. Αρχικά σαν ιδέα φάνηκε αρκετά καλή καθώς μπορούσε κανείς να βάλει ό,τι ήθελε, όπου ήθελε ενώ άφηνε και αρκετό χώρο για ένα σύστημα υδρόψυξης. Ωστόσο πιστεύω πως όσοι θέλουν να βάλουν πολλούς δίσκους θα τα βρουν λίγο σκούρα και θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουν κάτι πιο «συνηθισμένο». Στα κουτιά αυτού του είδους προσφέρεται συνήθως αρχικά ένα HDD cage για ας πούμε 3 δίσκους και στη συνέχεια ο χρήστης πρέπει να προμηθευτεί παραπάνω drive cages τα οποία αυξάνουν πολύ το τελικό κόστος. Επίσης ένα κουτί με ειδικό χώρο για τους δίσκους μπορεί πρακτικά να δεχτεί περισσότερους καθώς οι δίσκοι μπαίνουν πιο κοντά μεταξύ τους.

Ένα άλλο αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι η θέση του τροφοδοτικού. Με το να είναι ψηλά, το τροφοδοτικό (που είναι από τα θερμότερα εξαρτήματα ενός Η/Υ) δεν επηρεάζει τη θερμοκρασία του υπόλοιπου συστήματος σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο δεν ψύχεται τόσο καλά αφού ο αέρας που χρησιμοποιεί για ψύξη προέρχεται συνήθως από την ψύχτρα του επεξεργαστή. Επίσης με το να είναι πάνω το psu δημιουργείται ένα ψιλοχάος με τα καλώδια που κρέμονται, τα οποία στα σύγχρονα τροφοδοτικά δεν είναι και λίγα. Με την τοποθέτηση κάτω, το τροφοδοτικό ψύχεται καλύτερα, ενώ αν διαθέτει και δικό του αυτόνομο χώρο δεν επηρεάζει σημαντικά τη θερμοκρασία του συστήματος. Επίσης, αν τοποθετηθούν και οι σκληροί δίσκοι χαμηλά επιτυγχάνεται μια καλύτερη οργάνωση καλωδίων και συνεπώς μια καλύτερη ροή αέρα.

’ξιο προσοχής τέλος είναι και το πορτάκι που διαθέτουν πολλά cases στην πρόσοψή τους. Αυτό έχει περισσότερο αισθητική σημασία καθώς προσφέρει ελάχιστη ασφάλεια παραπάνω (ίσως μονάχα ασφάλεια από μικρά παιδιά). Αντίθετα, στην πορεία αποδεικνύεται κάπως σπαστικό καθώς πχ όταν γράφει κανείς μαζικά cd πρέπει να το έχει συνέχεια ανοιχτό και έτσι δεσμεύει παραπάνω χώρο από το γραφείο του. Επίσης σκεφτείτε το γεγονός ότι κάθε φορά πρέπει να ανοίγετε το πορτάκι για να πατάτε το power switch. Επίσης, δεν θα μπορείτε να έχετε άμεση πρόσβαση στα θερμόμετρα ή στροφόμετρα που ίσως έχετε σκοπό να προσθέσετε.

Υπάρχουν και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε ωστόσο θα τα δούμε παρακάτω.

3. Υλικά και ποιότητα κατασκευής Βάρος

Στην κατασκευή των cases χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά, ανάλογα με την κατηγορία τιμής στην οποία εντάσσονται. Στα πολύ φτηνά cases του 30ευρου χρησιμοποιείται πολύ λεπτό μέταλλο χαμηλής ποιότητας. Αποτέλεσμα είναι το case να έχει μεγάλη ελαστικότητα, να μην απορροφάει αρκετά τους κραδασμούς, να συντονίζεται εύκολα κτλ. Γενικά τα πολύ φτηνά cases δεν είναι και ό,τι καλύτερο Αρκετές φορές επίσης δεν είναι σχεδιασμένα με αρκετή ακρίβεια, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλές φορές να προκαλούνται προβλήματα κατά το βίδωμα κτλ. Η πρόσοψη επίσης συνήθως αποτελείται από πολύ χαμηλής ποιότητας πλαστικό. Δεν είναι άσχημα για ένα pc γραφείου ή για μαζική αγορά ώστε να πέσει το κόστος αγοράς. Ωστόσο για έναν οικιακό χρήστη δεν είναι κατάλληλα. Τέλος, είναι αρκετά ελαφριά λόγω των λεπτών μετάλλων που χρησιμοποιούν.

Η επόμενη οικονομική κατηγορία είναι γύρω στα 50-100. Εκεί συναντάμε βαρύ μέταλλο στο σκελετό, και πολλές φορές αρκετά υψηλότερης ποιότητας, με στρογγυλευμένες άκρες κτλ. Η πρόσοψη συνήθως είναι και αυτή από πλαστικό, ωστόσο υπάρχουν κουτιά με αρκετά καλής ποιότητας πλαστικά. Σαφέστατα και υπάρχει ακρίβεια στην κατασκευή ενώ επίσης είναι αρκετά σταθερά ωστόσο το βάρος είναι ένα πρόβλημα μερικές φορές.

Μετά ανεβαίνουμε στα 100-200. Εκεί βρίσκει κανείς πολύ σεβαστά cases, τα οποία χρησιμοποιούν συνήθως πλέον αλουμίνιο ή αρκετά καλής ποιότητας άλλα μέταλλα. Η πρόσοψη συνήθως είναι και αυτή από αλουμίνιο ενώ πολύ σπάνια συναντάται το πλαστικό. Η χρήση του αλουμινίου προσδίδει μια καλύτερη εμφάνιση ενώ βοηθάει πάρα πολύ και στη μείωση του βάρους. Ωστόσο σε αυτή την οικονομική κατηγορία δεν βρίσκει πάντα κανείς τέλεια κουτιά από άποψη ποιότητας κατασκευής.

Τελευταία κατηγορία είναι τα 200+. Εκεί παίζουν συγκεκριμένες εταιρίες και η πλειονότητα των εκπροσώπων τους είναι πραγματικά κοσμήματα. Χρησιμοποιείται κατεξοχήν χοντρό αλουμίνιο μέσα-έξω με αποτέλεσμα πολύ στιβαρή κατασκευή και αρκετά χαμηλό βάρος. Ίσως η οικονομική κατηγορία της υπερβολής ωστόσο δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην ήθελε να έχει ένα τέτοιο case.

Σε ό,τι αφορά το βάρος, αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας αν σκοπεύουμε να μετακινούμε το pc συχνά (πχ οι φοιτητές που φοιτούν έξω από την πόλη τους ή οι οπαδοί των lanparties). Ειδικά αν σκοπεύουμε να προσθέσουμε πολλούς σκληρούς δίσκους πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα έχουμε στο τέλος ένα αρκετά βαρύ σύνολο. Προσωπικά πάντως δεν το λαμβάνω υπόψη μου με τη λογική ότι ακόμα και στη μετακίνηση συνήθως θα χρησιμοποιηθεί κάποιο αυτοκίνητο

4. Εργονομίες

Τα πολύ φτηνά cases δεν διαθέτουν σχεδόν καθόλου εργονομίες. Όλα με βίδες, οι οποίες συνήθως είναι σε δυσπρόσιτα σημεία. Εργονομίες συνήθως συναντώνται στα κουτιά της 2ης και της 3ης κατηγορίας. Στα ακριβά συνήθως δεν χρησιμοποιούνται πλαστικά και δεν παρέχονται ιδιαίτερες εργονομίες καθώς ο χαρακτήρας τους είναι κάπως «υπεράνω». Ίσως το μοναδικό στοιχείο που ίσως αποτρέψει κάποιον από το να πάρει ένα πολύ ακριβό case (πέρα από τα χρήματα φυσικά). Ας δούμε μερικές από τις σημαντικότερες εργονομίες που παρέχονται:

Αφαιρούμενα drive cages ή στήριξη δίσκων σε ειδικές ράγες χρησιμοποιούν πολλά cases, πράγμα που διευκολύνει ιδιαίτερα την προσθαφαίρεση δίσκων. Αν μάλιστα έχουν και τον «προς το πλάι» προσανατολισμό τότε η προσθήκη τους γίνεται παιχνίδι. Σίγουρα καλύτερες είναι οι ράγες καθώς ο δίσκος είναι αυτόνομος ωστόσο και τα αφαιρούμενα cages προσφέρουν μια κάποια ευκολία. Σημαντικό είναι ωστόσο το cage να βγαίνει προς τα έξω καθώς αν το κουτί δεν έχει μεγάλο μήκος και έχουμε βάλει μια μεγάλη κάρτα γραφικών ίσως υπάρξει κάποια δυσκολία στην αφαίρεσή του. Επίσης σημαντικό είναι οι ράγες να πιάνουν μόνες τους πάνω στο δίσκο και να μην χρειάζονται βίδες. Αυτό ίσως να μην είναι τόσο σταθερό όσο η χρήση βιδών ωστόσο προσδίδει μια άλλη ευκολία.

Χρήση ραγών γίνεται και στα 5.25 φατνία και είναι και εκεί επιθυμητή. Κάποια άλλα κουτιά επίσης χρησιμοποιούν ένα σύστημα με κάποια πλαστικά μόνιμα στερεωμένα στο σκελετό. Προσωπικά δεν θα προτιμούσα κάτι τέτοιο καθώς μετά το κουτί αποκτάει πολλή πλαστικούρα μέσα και ασχημαίνει αρκετά.

Επίσης πολλά κουτιά διαθέτουν αποσπώμενο motherboard tray. Δεν πιστεύω πως είναι κάτι το ιδιαίτερα χρήσιμο (ποτέ μου δεν είχα) ιδιαίτερα αν το κουτί είναι αρκετά μεγάλο. Ουσιαστικά αφορά μόνο την πρώτη συναρμολόγηση. Έτσι κι αλλιώς στην πορεία για να βγάλεις τη μητρική πρέπει να βγάλεις ένα σωρό καλώδια οπότε δώρον άδωρον

Στο screwless χαρακτήρα που διαθέτουν πολλά κουτιά περιλαμβάνεται και η στήριξη των καρτών επέκτασης με πλαστικά κλιπς ή ένα ενιαίο μεταλλικό κλιπ. Αυτό βοηθάει ιδιαίτερα πιστεύω και ειδικά στην περίπτωση του μεταλλικού κλιπ δεν επιβαρύνεται με πολλά πλαστικά το κουτί. Επίσης πολλά cases διαθέτουν πλαστικές βάσεις για τη στήριξη των ανεμιστήρων. Και αυτές είναι καλές καθώς εκτός από το εύκολο βάλε-βγάλε βοηθούν και στην απορρόφηση των κραδασμών. Μαζί με τις βάσεις πολλά διαθέτουν και εύκολα αφαιρούμενα φίλτρα σκόνης.

Κάποια (ακριβότερα συνήθως) μοντέλα διαθέτουν κάποιες τρύπες ειδικά σχεδιασμένες για να περνάνε κάποια καλώδια. Έτσι περιορίζεται κάπως το χάος που ίσως επικρατούσε διαφορετικά. Τρύπες διαθέτουν επίσης κάποια και για σωλήνες στην περίπτωση που τοποθετήσουμε εξωτερικά κάποιο σύστημα υδρόψυξης.

5. Ψύξη Θόρυβος

Συνήθως όσο ακριβότερο το κουτί, τόσο περισσότερες και οι ευκολίες ψύξης που διαθέτει. Ωστόσο πρέπει να έχετε κατά νου ότι μεγαλύτερος αριθμός ανεμιστήρων δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερη ψύξη! Σημαντικότερη είναι η διάταξη των ανεμιστήρων καθώς και το μέγεθος αυτών. Συνηθέστερο μέγεθος ήταν κάποτε τα 8cm ενώ τελευταία χρησιμοποιούνται περισσότερο οι ανεμιστήρες των 9,2cm και 12cm. Σαφώς, όσο μεγαλύτερος ο ανεμιστήρας τόσο καλύτερος αφού στις ίδιες στροφές προωθεί περισσότερο αέρα από έναν μικρότερο. Κάποια cases διαθέτουν ιδιαίτερα καλή οργάνωση των υποσυστημάτων σε αυτόνομους χώρους ψύξης οπότε επιτυγχάνεται καλύτερη ψύξη. Έτσι όμως χρησιμοποιούμε περισσότερους ανεμιστήρες και συνεπώς αυξάνουμε το θόρυβο. Παρόλα αυτά, καλύτερα θα ήταν να επιλέξουμε κάποιο με την παραπάνω οργάνωση καθώς και 12ρηδες ανεμιστήρες. Ακόμα και στην περίπτωση χρήσης υδρόψυξης για την ψύξη των κυριότερων υποσυστημάτων, καλό θα ήταν να μπει κάποιος extra ανεμιστήρας για τα υπόλοιπα υποσυστήματα.

Όσο για το θόρυβο, συνήθως τα πολύ φτηνά κουτιά είναι τα χειρότερα λόγω των συντονισμών που προκαλούνται και λόγω του μικρού πάχους του μετάλλου που δεν ηχομονώνει σχεδόν καθόλου. Επίσης κουτιά με πολλά ανοίγματα ή διάτρητο πλαϊνό συνήθως δεν είναι και ό,τι καλύτερο για το θόρυβο. Καλό θα ήταν να πάρετε κάποιο κουτί με χοντρό μέταλλο ωστόσο τα ανοίγματα είναι καλό να υπάρχουν για τη σωστή ψύξη. Όχι όμως υπερβολικά καθώς τότε δεν θα υπάρχει μια συγκεκριμένη ροή αέρα.

Κάποια cases επίσης διαθέτουν έτοιμο ψυγείο για υδρόψυξη. Αυτό δεν θα έπρεπε να σας απασχολεί ιδιαίτερα καθώς το ψυγείο μπορεί να τοποθετηθεί σε αρκετά σημεία αν είναι μεγάλο το κουτί.

6. Εμφάνιση modification

Τελευταία κυκλοφορούν πάρα πολλά κουτιά τα οποία διαθέτουν από κατασκευής τους διάφανο παράθυρο στο πλάι, φωτιζόμενους ανεμιστήρες, λάμπες, θερμόμετρα, στροφόμετρα κτλ. Συνήθως αυτά τα κουτιά είναι χαμηλότερης ποιότητας από τον ανταγωνισμό και ποντάρουν ακριβώς σε αυτό που λέμε «φρου φρου κι αρώματα». Ωστόσο πολλοί (νέοι κυρίως) χρήστες επηρεάζονται και «τσιμπάνε» το δόλωμα του marketing.

Εδώ ίσως θα έπρεπε να προσπαθήσουμε να προσδιορίσουμε στο περίπου την έννοια «modification» και την έννοια «ωραίο». Modification ουσιαστικά είναι η διαδικασία μέσω της οποία τροποποιείς κάτι και το φέρνεις στα μέτρα σου. Όχι το να παίρνεις έτοιμο κάτι που μοιάζει με αυτό που έχει κάνει άλλος. Επίσης ωραίο λέγεται κάτι που ας πούμε «γαληνεύει» τις αισθήσεις μας και μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα. Πολλές φορές, παρασυρμένοι από αυτά που βλέπουμε σε άλλους και από τα προϊόντα που κυκλοφορούν καταλήγουμε σε κάτι υπερβολικό και τελικά κακόγουστο που ίσως κατά βάθος να μην αρέσει ούτε σε εμάς. Επίσης, με το να παίρνει κανείς κάτι έτοιμο με φωτάκια, ανεμιστηράκια κτλ δεν αποκτάει κάτι το προσωπικό του. Ούτε είναι μοναδικό αυτό που έχει. Αντίθετα, το να φτιάξεις κάτι μόνος σου σου δίνει την απόλαυση του να έχεις κάτι απόλυτα προσωπικό σου και μοναδικό στον κόσμο. Αν υπολογίσει κανείς και την χαμηλότερη ποιότητα από τον ανταγωνισμό, όπως επίσης και τη αυξανόμενη δυσκολία προσωποποίησης λόγω πολλών καμπύλων κτλ, σίγουρα τα αρνητικά για αυτού του είδους τα cases είναι πολλά. Μόνο θετικό ότι νιώθει μια κάποια ικανοποίηση ο «ενθουσιασμένος» χρήστης. Μόλις όμως αρχίσει να βλέπει πραγματικά δημιουργήματα άλλων αυτή η ικανοποίηση χάνεται.

Προσωπική θέση: Προσωπικά, είμαι της άποψης ότι είναι καλύτερα κανείς να ξεκινήσει με ένα καλό και ποιοτικό case που να τον ικανοποιεί πλήρως και στη συνέχεια να κάνει κάποιες καλόγουστες προσθήκες ή μετατροπές που να οδηγούν στο ωραίο και όχι στην υπερβολή. Στην πορεία, μετά από αρκετό ψάξιμο και έχοντας αποκτήσει εμπειρία θα μπορέσει να φτιάξει κάτι σαφώς ανώτερο από τα έτοιμα.

Link to comment
Share on other sites

Γενικές συμβουλές:

Μην εντυπωσιάζεστε εύκολα από φωτάκια, ανεμιστηράκια κτλ

Μην αγοράζεται κουτί, όσο όμορφο και αν είναι απέξω, αν δεν το έχετε δει από μέσα.

Μην τσιγκουνευτείτε πολύ στην αγορά του case γιατί πιθανότατα θα το μετανιώσετε αργότερα. Τα 100 είναι ένα καλό ενδεικτικό όριο για όλους τους χρήστες. Επίσης αποφύγετε τα μικρά κουτιά. Ένα μικρό full tower είναι η καλύτερη επιλογή.

Καλύτερα να αγοράσετε ξεχωριστά τροφοδοτικό καθώς θα βρείτε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία. Κοινώς αποφύγετε πακέτο case-psu, εκτός αν δείτε ότι σας ικανοποιεί.

Έχετε κατά νου ότι οι πολλοί ανεμιστήρες δεν σημαίνουν και καλύτερη ψύξη

Αποφύγετε αν είναι δυνατόν το πορτάκι καθώς και τα πολλά πλαστικά στο εσωτερικό.

Συμπέρασμα:

Αν θέλετε ένα κουτί για ένα φτηνό μηχάνημα κοιτάξτε αν μπορείτε να βρείτε κάτι καλό κάπου στα 50 αλλιώς πάρτε ένα οποιοδήποτε φτηνότερο (όλα σχεδόν ίδια είναι).

Αν θέλετε κάτι φτηνό και έχετε περιορισμένο χώρο κοιτάξτε κάτι σε midi με καλή ποιότητα κατασκευής πρώτα και έπειτα εργονομία. Μια καλή πρόταση σε αυτή την κατηγορία είναι τα Heroichi (HEC) καθώς και κάποια σκόρπια μοντέλα άλλων εταιριών. Γενικά είναι τίμια πρόταση.

Αν έχετε περιορισμό χώρου αλλά όχι χρημάτων μπορείτε να το απολαύσετε παίρνοντας ένα midi Lian Li ή ένα καλό οριζόντιο.

Αν δεν έχετε ιδιαίτερο περιορισμό χώρου, είστε ένας συνηθισμένος ή και κάτι παραπάνω χρήστης, επεμβαίνετε συχνά στο μηχάνημά σας και θέλετε κάτι καλό σε καλή τιμή τότε μια πάρα πολύ σοβαρή πρόταση είναι τα Chieftec. Αποφύγετε τα μοντέλα που αρχίζουν από D και G καθώς έχουν βγει πολύ καλύτερα. Ιδιαίτερα το CX-03 είναι αρκετά καλή πρόταση (σχεδόν ίδιο με το BX). ’λλες ενδιαφέρουσες προτάσεις είναι τα cases της Enermax και της Casetech.

Αν θέλετε κάτι φτηνό και μεγάλο, τότε πάτε είτε στο Chieftec BA-01 είτε στο CoolerMaster Stacker, ανάλογα με το τι σας βολεύει περισσότερο, με το Stacker να είναι κάπως ακριβότερο.

Αν θέλετε κάτι καλό και «έξυπνο» σε αλουμίνιο, κοιτάξτε οπωσδήποτε και σε Antec. Σε καλή τιμή επίσης υπάρχουν και κάποια Lian Li ενώ με κάποια παραπάνω λεφτά θα βρείτε ίσως και Silverstone.

Αν τα θέλετε όλα, τότε κοιτάτε κάτι σε Lian Li ή Silverstone. Μοντέλα της ThermalTake και της CoolerMaster σε αυτή την κατηγορία γενικά δεν είναι τόσο καλά όσο τα παραπάνω.

Αν θέλετε ένα καλό κουτί για το HTPC σας, η Silverstone βγάζει πολύ καλά μοντέλα.

Γενικά αποφύγετε τα πολύ «εντυπωσιακά» κουτιά. Δυστυχώς η ThermalTake βγάζει ως επί το πλείστον τέτοια μοντέλα. Κοινώς καταλάβατε την άποψή μου για την εταιρία Η CoolerMaster από την άλλη βγάζει και τέτοιου είδους αλλά βγάζει και κάποια καλά όπως τα Stacker και Centrunion.

Σημείωση: Δεν έχω κανένα συμφέρον προωθώντας κάποιο προϊόν ή προϊόντα. Επίσης τα μοντέλα και οι τιμές που αναφέρονται αφορούν την χρονική περίοδο την οποία γράφτηκε ο παρόν οδηγός. Ενδέχεται να υπάρξουν τροποποιήσεις και προσθήκες οι οποίες όμως θα επισημανθούν.

Link to comment
Share on other sites

Όλα έτοιμα! :) Ελπίζω να κάλυψα όλες τις απορίες σας. Ό,τι θέλετε, μη ντραπείτε να ρωτήσετε. Είμαι πρόθυμος να βοηθήσω όσο μπορώ και πιστεύω το ίδιο και αρκετοί άλλοι απο εδώ μέσα. Ευχαριστώ. :)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.