Jump to content



Corsair H70 Liquid CPU Cooler


Dr.Paneas

Recommended Posts

Corsair - H70 Liquid CPU Cooler | Κείμενο: Dr.Paneas

Καλοκαίρι ζεστό καλοκαίρι... η καλύτερη εποχή για να ψύξεις κάτι. Το μυαλό μερικών πιθανώς να έχει ήδη πάει στα παγωτά, ωστόσο το δικό μας παραμένει στους επεξεργαστές. Έτσι λοιπόν, ένα ακόμα δροσερό review έρχεται στο OutOfSpecs με σκοπό να δώσει απαντήσεις και λύσεις ώστε να ψύξετε κατάλληλα τους πυρήνες και τα threads τους. Τα σημεία που θα πρέπει να εστιάσετε είναι δύο: απόδοση και θόρυβος -- αφού αποτελούν τα θεμελιώδη κριτήρια επιλογής cpu cooler, ενώ (σαν τρίτο σημείο) η τιμή είναι ένας παράγοντας που εμπεριέχεται σε κάθε λογής προϊόν και λαμβάνεται πάντα υπόψην.

Η Corsair προωθεί έναν καινοτόμο τύπο ψύκτρας, ο οποίος συνδυάζει την απόδοση ενός υδρόψυκτου συστήματος με την ευκολία εγκατάστασης μιας κοινής αερόψυκτρας. Πώς το κάνει αυτό ; Πάνω στην μεταλλική βάση του επεξεργαστή, εφαρμόζει η βάση της H70. Όπως είναι αναμενόμενο, το ψυκτικό υγρό που υπάρχει μέσα στο block, θερμαίνεται και χρειάζεται να μεταφερθεί στο ψυγείο όπου θα γίνει η ψύξη. Για αυτό τον λόγο, η Corsair έχει ενσωματώσει μία μικρών δυνατοτήτων αντλία, η οποία αναλαμβάνει να προωθήσει το ψυκτικό υγρό στο ψυγείο δια μέσω των σωληνώσεων. Το υγρό, έχοντας μεγαλύτερη θερμική αγωγιμότητα και ειδική θερμοχωρητικότητα, καταφέρνει να μεταφέρει μεγαλύτερα ποσά θερμότητας από ότι ο αέρας, συνεπώς θεωρητικά τουλάχιστον, σας παρέχει καλύτερη ψύξη. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η υδρόψυξη έχει καθιερωθεί ως σύστημα ψύξης των βενζινοκινητήρων τα τελευταία 100 χρόνια.

Σίγουρα θα έχετε δει φωτογραφίες από εντυπωσιακά συστήματα υδρόψυξης, αφού εδώ στο OutofSpecs είμαστε από τους πρώτους νερουλάδες στον κόσμο. Ψυγεία, αντλίες, σωλήνες, blocks κ.α. πολλά πού φαίνονται δύσκολα στην εγκατάσταση, είναι κάτι που μας απασχολούσε χρόνια πριν γίνει η υδρόψυξη mainstream για όλους. Όμως, για να πούμε την αλήθεια, και ποιος δεν θα φοβόταν να έχει υγρό μέσα στον υπολογιστή του ( ; ) . Η Corsair έχει την λύση, και σας παρουσιάζει ένα πλήρες έτοιμο για εγκατάσταση σύστημα υδρόψυξης. Δεν χρειάζεται να συναρμολογήσετε τίποτα, αφού ότι χρειάζεται είναι ήδη τοποθετημένο από το εργοστάσιο. Με απλά λόγια, η εγκατάσταση της H70 είναι μία συνηθισμένη εγκατάσταση αερόψυκτρας, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι έχετε μεγάλο case και υπάρχει χώρος για καλή ροή αέρα στο εσωτερικό του.

Έχοντας στο εργαστήριο ένα υδρόψυκτικο προϊόν, ήταν αναμενόμενο να έχουμε κάποιες πιο ειδικές μετρήσεις και φυσικά συγκρίσεις με άλλα custom watercooling συστήματα. Ωστόσο, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η H70 δεν ενδιαφέρεται να αντικαταστήσει μία custom λύση υδρόψυξης, αλλά να σας παρέχει κάτι το ενδιάμεσο μεταξύ αερόψυξης και υδρόψυξης σε προσιτή τιμή. Το κατά πόσο τα καταφέρνει ή όχι, θα το μάθετε διαβάζοντας τις επόμενες σελίδες της παρουσίασής μας.

[ATTACH]9077[/ATTACH]

Ευχαριστούμε θερμά το

Guru3D.com για την συνεργασία

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Να ‘μαστε λοιπόν, έτοιμοι για την πρώτη παρουσίαση της H70 επί ελληνικού εδάφους. Αν είστε από εκείνους που λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις υψηλές επιδόσεις και το overclocking, τότε ήδη γνωρίζετε την σπουδαιότητα της ψύξης του επεξεργαστή. Χρειάζεστε λοιπόν, έναν CPU Cooler ο οποίος όχι μόνο θα ξεπερνάει σε απόδοση αυτόν που έχετε τώρα, αλλά θα κάνει ήσυχα την δουλειά του χωρίς να σας ενοχλεί.

Σύμφωνα με την Corsair, η Hydro Series H70 κατασκευάστηκε με σκοπό να σας προσφέρει εξαιρετικά επίπεδα ψύξης, καθώς και να παρέχει σημαντική ικανότητα για να κλοκάρετε τον επεξεργαστή σας, αξιόπιστα και αθόρυβα. Για να αποφύγουμε τους διαπληκτισμούς, έχουμε ετοιμάσει μία ειδική ενότητα στην συνέχεια όπου μετράμε τον θόρυβο της ψύκτρας. Ας πάμε όμως να δούμε τις προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αυτής.Όπως κάθε άλλη φορά, έτσι και τώρα, αρχίζουμε παραθέτοντας τις τεχνικές λεπτομέρειες της ψύκτρας.

Προδιαγραφές

  • Συμβατότητα με :
    • Intel platform: LGA775, LGA1156, LGA1366
    • AMD platform: Socket AM2/AM2+/AM3/

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

  • Εφοδιασμένη με clip με δυνατότητα εγκατάστασης σε Intel LGA1366/1156/775 και AMD AM3/AM2+/AM2.
  • Προ-εγκατεστημένο κύκλωμα κλειστού βρόγχου για πιο εύκολη εγκατάσταση.
  • Χάλκινη και λεία βάση για καλύτερη επαφή με τον επεξεργαστή.
  • Ενσωματωμένη αντλία και reservoir χωρίς να απαιτείται συντήρηση και να φοβάστε τυχόν διαρροές.
  • Μονό αλλά πολύ χοντρό ψυγείο 120mm για μεγαλύτερη αποθήκευση θερμότητας.
  • Δύο ανεμιστήσρες 120x120x48mm σε push pull διάταξη που τρέχουν max στις 2000 RPM.
  • Εγγύηση δύο έτη

[ATTACH]9086[/ATTACH]

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η Hydro Series H70 είναι μία μορφή εξέλιξης της πολυβραβευμένης Hydro Series H50, με μερικά σημαντικά upgrades. Πρώτη αναβάθμιση έγινε στην τιμή του προϊόντος, με το κόστος να φτάνει τα 120 Ευρώ. Η Corsair θέλοντας να δικαιολογίσει την υψηλή τιμή, προσφέρει ένα μονό ψυγείο (radiator) πιο χοντρό από ποτέ. Οι νέοι στο χώρο, να σημειώσουν ότι οσο πιο χοντρό είναι το ψυγείο, τόσο μεγαλύτερη θερμοχωρητικότητα έχει, άρα και καλύτερη ψύξη. Αν μη τι άλλο αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Corsair επέλεξε ξανά ένα 120mm radiator, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που ζητούσαν ένα διπλό ψυγείο 240mm. Ίσως, δούμε μία τέτοια υλοποίηση στην μελλοντική H90, ποιός ξέρει... Τέλος, σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει δυνατότητα για push pull διάταξη των ανεμιστήρων στο ψυγείο, κάτι που βοηθάει ακόμα περισσότερο στην μείωση της θερμοκρασίας. Μην ξεχνάτε ότι η H70 έρχεται μαζί με δύο 120άριδες Corsair fans, οπότε είναι επιτακτική ανάγκη να τους χρησιμοποιήσετε.

Το προϊόν απευθύνεται κυρίως σε ενθουσιώδεις χρήστες, οι οποίοι ψάχνουν μία εναλλακτική λύση για να αντικαταστήσουν την mainstream ψύκτρα τους με κάτι καλύτερο. Προφανώς ένα κιτ σαν την H70 δεν μπορεί να συναγωνιστεί custom συστήματα υδρόψυξης τα οποία έχουν μεγαλύτερες επιδόσεις και δίνουν καλύτερα αποτελέσματα. Επομένως, όσοι αναρωτιέστε αν πραγματικά αξίζει να επενδύσετε σε μια τέτοια αγορά, δεν έχετε παρά να προχωρήσετε στις επόμενες σελίδες όπου την δοκιμάζουμε σε τρία διαφορετικά συστήματα προκειμένου να καλύψουμε ένα μεγάλο ποσοστό των σημερινών απαιτήσεων. Παρελκόμενα Συσκευασίας

Η ψύκτρα ήρθε στα χέρια μας μέσα σε μία τυπική συσκευασία της Corsair, η οποία είναι ντυμένη στα σκουρόχρωμα χρώματα της εταιρίας. Τα μάτια μας έπεσαν αμέσως στο μπροστινό μέρος, όπου η επιγραφή "Η70" δεσπόζει γραμμένη με άσπρα τεράστια γράμματα. Θα λέγαμε λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο κουτί της Corsair με εφάμιλλο design εκείνο των τροφοδοτικών της.

[ATTACH]9119[/ATTACH]

Μόλις ανοίξετε την συσκευασία της Corsair H70, θα δείτε πολλά εξαρτήματα, όπως βίδες, backplate και brackets στήριξης. Η ψύκτρα έρχεται μαζί με δύο ανεμιστήρες και έναν Y connector, με τον οποίον μπορείτε να συνδυάσετε τους δύο fans σε μία 3pin υποδοχή της μητρικής. Η συσκευασία στο εσωτερικό είναι πολύ καλά μελετημένη, καθώς μπορείτε πολύ εύκολα να επανατοποθετήσετε τα προϊόντα στο κουτί.

[ATTACH]9120[/ATTACH]

Ας δούμε με μία πιο κοντινή ματιά το σύνολο των παρελκόμενων που έρχονται μαζί με την συσκευασία.

[ATTACH]9121[/ATTACH]

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε εκτός από την ψύκτρα , και τα άλλα περιεχόμενα της συσκευασίας. Στις άκρες έχουμε τα Intel και AMD backplates αντίστοιχα, ενώ στην μέση βλέπετε τα Retention brackets στα οποία κλειδώνει η H70. Αριστερά είναι το Intel 775/1156/1366 bracket ενώ δεξία το AMD AM2/AM3 bracket, καθώς κάτω βλέπετε τα fittings που αντιστοιχούν στο καθένα. Τέλος, έχουμε τοποθετήσει του ανεμιστήρες στο radiator, και προσέχουμε την πλαστική προστασία με την οποία προφυλάσσεται η βάση του block.

Σχεδιασμός και Ποιότητα

Ο σκοπός κάθε συστήματος ψύξης υπολογιστή, είναι να πάρει την θερμοκρασία από ένα εξάρτημα και να την μεταφέρει κάπου αλλού.

Με την παραδοσιακή αερόψυκτρα για τον CPU, η θερμότητα μεταφέρεται από τον επεξεργαστή στην μεταλλική ψύκτρα. Ύστερα ο ενεργός ανεμιστήρας διώχνει τα κύματα αέρα πέρα από την ψύκτρα, απομακρύνοντας μαζί τους την θερμότητα αυτής. Τέλος, ο ζεστός αυτός αέρας βγαίνει έξω από το case με την χρήση άλλων case fans που τοποθετούνται συνήθως στο πίσω μέρος του κουτιού. Όπως φαντάζεστε, υπάρχει αρκετά μεγάλη μετακίνηση αέριων ρευμάτων, για αυτό άλλωστε υπάρχουν full tower cases με μεγάλους χώρους στο εσωτερικό τους. Με το σύστημα υδρόψυξης, το ψυκτικό υγρό είναι το μέσον το οποίο χρησιμοποιείται για να μεταφέρει την θερμότητα. Το ψυκτικό υγρό βγαίνει από το reservoir ή αλλιώς tank και μέσω την αντλίας ( pump ) διοχετεύεται στο κυψελώδη ψυγείο ( radiator ) πάνω στο οποίο υπάρχει μία διάταξη από fans οι οποίοι φροντίζουν να κρυώνουν το ψυγείο και συνεπώς και το ψυκτικό υγρό μέσα σε αυτό. Στην συνέχεια, το ψυκτικό υγρό αφού κρυώσει, εξέρχεται από το ψυγείο και κατευθύνεται στο ηλεκτρονικό εξάρτημα που θέλουμε να ψύξουμε - τον επεξεργαστή. Να σημειώσουμε ότι ψυκτικό υγρό μεταφέρεται μέσα σε ειδικούς πλαστικούς σωλήνες ( hoses ). Όλα αυτά είναι προ-εγκατεστημένα από την Corsair, οπότε δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα.

Κυρίες και κύριοι, το Outofspecs σας παρουσιάζει την Corsair Hydro 70 Series.

[ATTACH]9088[/ATTACH]

Για να δείτε τα υπόλοιπα εξαρτήματα, παρακαλώ προχωρήστε στην επόμενη σελίδα.

--> / Το Block

Ας δούμε με μια πιο κοντινή ματιά τα εξαρτήματα που απαρτίζουν την υδρόψυξή μας, αρχίζοντας από το waterblock με την ενσωματωμένη αντλία. Η αντλία είναι το πιο ζωτικό εξάρτημα στο κύκλωμα της υδρόψυξης. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η καρδιά ( ανθρωπινη αντλία ) της υδρόψυκτης λούπας. Το πιο σημαντικό σχετικά με την αντλία είναι η αξιοπιστία της. Άλλοι παράμετροι είναι η επίδοσή της, ο θόρυβος που παράγει, οι διαστάσεις της και ο χώρος που καταλαμβάνει στο case και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό έρχεται το κόστος της. Οι κακής κατασκευής αντλίες χαλάνε συχνά και δεν είναι αξιόπιστες. Σε αντίθεση, τα κορυφαία μοντέλα δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα: είναι αθόρυβα, αξιόπιστα και προσφέρουν τέτοιες επιδόσεις που δεν θα ανησυχείτε ποτέ για την ροή και την πίεση της υδρόψυξης.

[ATTACH]9122[/ATTACH]

Το block της H70, έρχεται ενσωματωμένο με μία αντλία χαμηλών δυνατοτήτων, όπου καταφέρνει και κρατάει τα επίπεδα θορύβου χαμηλά.

[ATTACH]9123[/ATTACH]

Μία σημαντική αναβάθμιση από την H50, είναι η ελαστικότητα των fittings. Όπως βλέπετε στην φωτογραφίες, μπορείτε πλέον να στρίψετε του σωλήνες και να διευκολύνεται την τοποθέτηση της ψύκτρας στο εσωτερικό του case σας.

[ATTACH]9124[/ATTACH]

Η χάλκινη βάση της ψύκτρας, δε φαίνεται να έχει υποστεί κάποια βελτίωση. Αρνητικό στοιχείο αποτελούν οι βίδες που εμπλέκονται , ωστόσο δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Η επαφή της ψύκτρα με τον επεξεργαστή γίνεται στο κέντρο, όπου ευτυχώς εκεί δεν υπάρχουν βίδες.

[ATTACH]9125[/ATTACH]

Ήρθε η ώρα για το καθιερωμένο τεστ του καθρέφτη. Όπως βλέπετε, η βάση της H70 δεν αντανακλά σωστά το είδωλο (στην προκείμενη περίπτωση το κέρμα). Όσο πιο λεία είναι η επιφάνεια, τόσο καλύτερα αποτελέσματα. Δυστυχώς, υπάρχουν εμφανώς σημεία στα οποία μπορούσε να γίνει καλύτερη δουλειά.

Η αντλία δεν είναι τόσο αξιόπιστη όσο θα θέλαμε. Υπήρχαν περιπτώσεις, όπου δεν είχε την "δύναμη" να στείλει το ψυκτικό υγρό στο ψυγείο, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του επεξεργαστή να αυξάνεται επικίνδυνα. Ωστόσο, αυτό είναι ένας καλός λόγος για να θέσετε εξαρχής από το BIOS την επιλογή για ξαφνικό τερματισμό του υπολογιστή σας στους 90 C. Η αλήθεια είναι πως για να διατηρηθεί η απλότητα του κυκλώματος υδρόψυξης και τα χαμηλά επίπεδα θορύβου, η Corsair έκανε πραγματικά ότι καλύτερο μπορούσε. Η αντλία, είναι στην ουσία ένα "υπόδειγμα" αντλίας, αφού βρίσκετε ενσωματωμένη στο block το οποίο παίζει το ρόλο της δεξαμενής ταυτόχρονα. Μην τρομάζετε! Αφού γίνει η εγκατάσταση και δείτε ότι όλα πάνε καλά, δεν έχετε τίποτα να φοβάστε στην πορεία. Το πιο επικίνδυνο σημείο, είναι η πρώτη φορά που θα ανοίξετε τον υπολογιστή σας, για να δείτε αν η τοποθέτηση του block και του ψυγείου βοηθάει την αντλία στην λειτουργία της.

--> / Το Ψυγείο

To ψυγείο (radiator) είναι το εξάρτημα εκείνο στο οποίο συγκεντρώνεται η συνολική θερμότητα που μεταφέρει το ψυκτικό υγρό, και στην συνέχεια απελευθερώνεται στο περιβάλλον μέσω των ανεμιστήρων. Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν την ύπαρξη ενός διπλού ψυγείου, παρόλα αυτά η Corsair επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα μονό (120mm) αλλά πολύ χοντρό ψυγείο για την H70. Αυτό έγινε για προφανείς λόγους, όπως είναι η ευκολία της εγκατάσταση και η προσάρτηση του ψυγείου στο πίσω μέρος του case. Καθώς, ένα διπλό ψυγείο θα απαιτούσε κάποιο modification είτε στην οροφή είτε στο πάτωμα του case σας, γεγονός που απευθύνεται σε enthusiasts users, πόσο μάλλον σε αρχάριους. Προς το παρών θα περάσουμε στις φωτογραφίες, ενώ αργότερα έχουμε ειδικές μετρήσεις που παρατηρούμε την αποτελεσματικότητα του ψυγείου.

[ATTACH]9126[/ATTACH]

Να το! Το καινούριο ψυγείο που επέλεγε η Corsair για την καινούρια της ψύκτρα H70. Εμφανώς ένα από τα πιο χοντρά μονά ψυγεία της αγοράς! Το βλέπετε στην διάταξη, κατά την οποία θα τοποθετεί στο πίσω μέρος του case σας, αντικαθιστώντας τον 120mm fan που φυσάει προς τα έξω. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι αν επιλέξετε ο αέρας να φυσάει προς τα μέσα, τότε θα πρέπει να αλλάξετε όλη την ροή των υπολοίπων ανεμιστήρων σας στο εσωτερικού του case.

[ATTACH]9127[/ATTACH]

Μία ακόμα λήψη του ψυγείου. Όπως βλέπετε από αυτή την μεριά, είναι αρκετά χοντρό, και μικρό σε μέγεθος. Η Corsair έχει φροντίσει να "γεμίσει" την υδρόψυξη με νερό, και ταυτόχρονα να φτιάξει ειδικά ρακόρ με τα οποία συνδέονται οι σωλήνες με το ψυγείο. Μη φοβάστε, ακόμα και να τραβήξετε...δύσκολα βγαίνουν.

[ATTACH]9128[/ATTACH]

Με μία πιο ολοκληρωμένη ματιά, βλέπουμε ότι η Corsair έχει στήσει ολόκληρο το σύστημα κλειστού βρόγχου της υδρόψυξης. Δεν χρειάζεται να βάλετε/βγάλετε κανένα σωλήνα. Όπως βλέπετε, όλα είναι έτοιμα. Το μόνο που λείπει, είναι να βιδώσετε του ανεμιστήρες σε διάταξη push pull.

[ATTACH]9129[/ATTACH]

Σε μαύρο χρώμα, οι δύο ανεμιστήρες της Corsair που μπορούν να φτάσουν τις 2000 RPM σε συνθήκες Full Duty 100% Cycle. Ωστόσο, δεν σας το συνιστούμε, καθώς είναι αρκετά θορυβώδεις. Το σύστημα εγκατάστασης των ανεμιστήρων στο ψυγείο, δεν είναι το ιδανικότερο. Δεν γίνεται χρήση antivibration rubbers, με αποτέλεσμα να είναι αισθητός ο θόρυβος λόγω των κραδασμών. Πώς είστε σίγουροι ότι θα καταφέρετε να τοποθετήσετε το ψυγείο στο case σας ; Αν το κουτί σας δεν έχει κάποιον δικό του τρόπο προσάρτησης για του ανεμιστήρες, τότε δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα. Οι υπόλοιποι, ίσως χρειαστεί να προμηθευτείτε ξεχωριστά βίδες από το κατάστημα της γειτονιάς σας, αλλά και πάλι δεν παύει να είναι επίφοβο. Θα προτιμούσαμε κάποιου είδους shroud (βάση στήριξης) όπου θα μπορούσε να μπει καθολικά το ψυγείο σε όλα τα cases, ανεξαρτήτου τύπου και μάρκας. Παρόλα αυτά, εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με το Coolermaster Stacker 830 και το HAF. Προσοχή: οι χρήστες NZXT Vulcan ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

[ATTACH]9130[/ATTACH]

Όπως βλέπετε, η Corsair έχει συμπεριλάβει έναν Y Connector για να ενώσετε τις δυο υποδοχές των Fans σε μία ;)

Εγκατάσταση και Συμβατότητα

Η εγκατάσταση του συστήματος της H70, είναι παιχνιδάκι για έμπειρους χρήστες που έχουν βάλει/βγάλει διάφορες ψύκτρες στον υπολογιστή στους. Αν είστε αρχάριος, δεν έχετε να φοβάστε κάτι. Με την βοήθεια του manual, αλλά και την δικιά μας, μπορείτε να τα καταφέρετε χωρίς φόβο και πάθος. Όπως σας είπαμε η εγκατάσταση είναι εύκολη, αλλά συνάμα χρονοβόρα. Για αυτό δώστε προσοχή στην διαδικασία. Τέλος, για χάρη της εγκατάστασης θα χρειαστεί να αφαιρέσετε την μητρική από το case.

[ATTACH]9090[/ATTACH]

Αρχικά τοποθετούμε το backplate πίσω από την μητρική. Με μία πιο κοντινή ματιά θα δείτε ότι υπάρχουν υποδοχές για όλα τα γνωστά συστήματα της Intel (βλ LGA775, 1156, 1366). Εσείς απλά επιλέγετε τις τρύπες που αντιστοιχούν στην πλατφόρμα σας. Πραγματικά μία πολύ καλή κίνηση από την Corsair που μας χαροποίησε ιδιαίτερα :)

post-928-1414343499,7688_thumb.jpg

Στην συνέχεια τοποθετούμε πάνω στην μητρική το ένα και μοναδικό Retention Ring. Είτε έχετε AMD είτε Intel, ο τρόπος εγκατάστασης είναι ο ίδιος και απαράλλαχτος. Πολύ θετικό στοιχείο για τους αρχάριους χρήστες που δεν θα δυσκολευτούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες βήμα-προς-βήμα. Εδώ λοιπόν είναι το πιο δύσκολο σημείο της εγκατάστασης. Βιδώστε το Retention Ring πάνω την μητρική, και σταματήστε το βίδωμα όταν αισθανθείτε ότι το γίνεται αισθητά πιο εύκολο. Είναι σημαντικό να μην βιδώσετε τις βίδες πλήρως, γιατί στην συνέχεια θα πρέπει να τις ξεβιδώσετε προκειμένου να ' κλειδώσει' το waterblock μέσα στο δαχτυλίδι.

post-928-1414343499,8233_thumb.jpg

Στην συνέχεια σηκώστε με το ένα χέρι σας το δαχτυλίδι, και με το άλλο τοποθετήστε το waterblock κάτω από το δαχτυλίδι, το οποίο έρχεται με τοποθετημένη θερμοαγώγιμη πάστα. Τοποθετήστε το έτσι ώστε να κλειδώσει στα αντίστοιχα κρατήματα του Retention Ring και στην συνέχεια βιδώστε πλήρως της βίδες. Για να κλειδώσει στα στηρίγματα, δεν έχετε παρά να το στρίψετε "μία ιδέα" δεξία ή αριστερά. Αυτό το σύστημα αν και είναι εύκολο στην εγκατάσταση, δεν προσφέρει αξιοπιστία για την καλύτερη επαφή του block με την βάση του επεξεργαστή. Ειδικά μετά την τοποθέτηση του ψυγείου στο case, η ελαστικότητα των σωλήνων δεν βοηθάει, με συνέπεια το block να έχει την προδιάθεση να βγει από τον δακτύλιο που το έχει παγιδέψει. Περιμένουμε κάποια βελτίωση σε αυτόν το τομέα από την Corsair στις επόμενή εκδοχή της H70 (πιθανώς H90).

Εν τέλει θα λέγαμε πώς η εγκατάσταση είναι έτη φωτός ευκολότερη από εκείνη της H50, και αυτό χάρις την δυνατότητα περιστροφής των ρακόρ (hoses). Ωστόσο, περιμένουμε από την Corsair να δημοσιεύσει μία λίστα με τα συμβατά cases στα οποία μπορεί να εγκατασταθεί το ψυγείο χωρίς προβλήματα.

[ATTACH]9139[/ATTACH]

Καθημερινές Επιδόσεις

Επιτέλους ώρα για δοκιμές. Όπως σας είπαμε προηγουμένως, η ψύκτρα ταιριάζει και υποστηρίζει μία μεγάλη γκάμα επεξεργαστών, από low-end μέχρι high-end ( Athlon64, Phenom II/III, Core i3, Core i5, Core i7) σε stock λειτουργία, καθώς επίσης υπάρχει περιθώριο για overclocking.

Επιτρέψτε μας να σας ξεναγήσουμε στο εργαστήριο. Έχουμε ένα σωρό επεξεργαστές χρονισμένους σε stock συχνότητα, οι οποίοι ψύχονται από διάφορους CPU Coolers ( PWM Controlled από το BIOS / Από τα Windows έχουμε επιλέξει Performance Mode ). Για τις συνθήκες της παρουσίασης, εφαρμόστηκαν οι ίδιες ρυθμίσεις στους CoreDuo e8500, Core i5 750 και Core i7 920.

Ρίξτε μια ματιά στα αποτελέσματα που πήραμε από τις μετρήσεις σε stock λειτουργία. Η θερμοκρασία δωματίου ήταν 31 C, αρκετά υψηλή καθώς οι μετρήσεις έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια μια ζεστής μέρας του καλοκαιριού.

  • Core2Duo e8500 σε IDLE – 33 βαθμούς C
  • Core i5 750 σε IDLE – 31 βαθμούς C
  • Core i7 920 σε IDLE – 34 βαθμούς C
  • Core2Duo e8500 σε 100% LOAD – 47 βαθμούς C
  • Core i5 750 σε 100% LOAD – 50 βαθμούς C
  • Core i7 920 σε 100% LOAD – 54 βαθμούς C

Στις επόμενες σελίδες, θα δείτε αυτό που κάνουμε πάντα (για πιο σοβαρές δοκιμές) να μετράμε τις επιδόσεις σε overclocked συστήματα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένη τάση VCore σε κάθε πλατφόρμα.

Σχετικά με την μεθοδολογία – χρησιμοποιήσαμε μία μητρική Gigabyte UD3R P45 εξοπλισμένη μαζί με έναν επεξεργαστή Core2Duo e8500 (stepping E0), τον οποίο κλοκάραμε στα 4.3GHz / 1.35 Volts . Επίσης, χρησιμοποιήσαμε μία μητρική ASUS P7P55D μητρική μαζί με έναν επεξεργαστή Core i5 750, τον οποίο κλοκάραμε στα 4GHz / 1.4 Volts vCore και 1.35 IMC vtt. Για το τέλος αφήσαμε μία μητρική Foxconn Flaming Blade GTI X58, μαζί με έναν Core I7 920 τον οποίο κλοκάραμε στα 3.6 GHz / 1.35 Volts. Προς το παρών, τεστάραμε την ψύκτρα σε δύο στάδια:

  1. Ενεργή ψύξη – έχοντας τον επεξεργαστή σε αδράνεια (IDLE)
  2. Ενεργή ψύξη – όλοι οι πυρήνες καταπονούνται υπό φορτίο 100% ( LOAD)

Ας ρίξουμε μια ματιά στα διαγράμματα όπου φαίνονται τα αποτελέσματα σε σύγκριση με άλλες ψύκτρες δοκιμασμένες υπό τις ίδιες συνθήκες. Παρακάτω βλέπετε τις επιδόσεις τόσο σε IDLE όσο και σε LOAD επεξεργαστή ισχύ. Για μία ακόμα φορά, σας υπενθυμίζουμε ότι η θερμοκρασία δωματίου είναι 31 βαθμοί C .

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://shots.gr/up/h70/stock/oos_cpu_8500.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://shots.gr/up/h70/stock/oos_cpu_8500.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://shots.gr/up/h70/stock/oos_cpu_750.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://shots.gr/up/h70/stock/oos_cpu_750.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://shots.gr/up/h70/stock/oos_cpu_920.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://shots.gr/up/h70/stock/oos_cpu_920.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

Παρόλο που το review αποτελείται από πολλές πλατφόρμες όπως LGA 775, 1156 και 1366, προσπαθούμε να σας παρουσιάζουμε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική εικόνα σε σύγκριση με άλλα μοντέλα. Με μία γρήγορη ματιά – Corsair H70 τοποθετείται στις πρώτες τρεις θέσεις του διαγράμματος. Πραγματικά εξαιρετικές επιδόσεις σε i7 σύστημα, αφού οι ανεμιστήρες του ψυγείο φυσάνε τον κρύο αέρα της κορυφής.

Επίπεδα Θορύβου

Όσον αφορά τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην προηγούμενη σελίδα, θυμηθείτε ότι η μέτρηση των θερμοκρασιών έγινε με τη συχνότητα του επεξεργαστή σε default stock mode, με την επιλογή για εξοικονόμηση ενέργειας απενεργοποιημένη (πχ EIST και C1E λειτουργίες), επειδή απαιτείται μια πιο ακριβής και σταθερή ισορροπία διαφοράς δυναμικού στον CPU. Το προεπιλεγμένο vCore είναι σχεδόν 1.2 volts σε κάθε επεξεργαστή, και η ταχύτητα του ανεμιστήρα ελέγχεται αυτόματα από το BIOS. Ο ανεμιστήρας της Corsair H70 λειτουργεί στα 1600 RPM σε IDLE mode, ενώ η απόδοσή του φτάνει στα 2000 RPM κατά τη διάρκεια στρεσαρίσματος. Προφανώς το χαμηλότερο dBA είναι το καλύτερο.

<table cellpading="3" cellspacing="2"><tbody><tr><td>[table=head;width=30%]

ΕΠΙΠΕΔΑ ΘΟΡΥΒΟΥ

|

dBA

||

Αυτοκινητόδρομος|

70

|

Θορυβώδες

|

Πολυκατάστημα|

60

||

Τάξη σχολείου|

50

|

Μέτριος

|

Σαλόνι|

40

||

Υπνοδωμάτιο|

30

|

Ησυχία

|

Στούντιο |

20

||

Θρόισμα|

10

|

Kαθόλου

|

[/table]</td><td valign="top">Με ένα πιστοποιημένο ντεσιμπελόμετρο μπορούμε να μετρήσουμε πόσα dBA προέρχονται από τον υπολογιστή. Είναι παρ’ όλα αυτά είναι λίγο υποκειμενικό αφού συνεχώς υπάρχουν γύρω μας πηγές θορύβου, όπως δρόμοι, σκληροί δίσκοι, το τροφοδοτικό, οι ανεμιστήρας κτλ, άρα δεν είναι μια ακριβής μέτρηση. Μπορείτε να πετύχετε μια αντικειμενική μέτρηση μόνο σε ένα δωμάτιο δοκιμής ήχου. Λάβετε αυτή την μέτρηση ως ενδεικτική, και όχι ως ακριβή.

Το σύστημα της ανθρώπινης ακοής έχει διαφορετικές ευαισθησίες σε διαφορετικές συχνότητες. Αυτό σημαίνει ότι το πώς αντιλαμβανόμαστε κάποιον θόρυβο δεν είναι το ίδιο σε κάθε συχνότητα. Με άλλα λόγια, η υπολογισμένη στάθμη του θορύβου σε dB δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική ανθρώπινη αντίληψη της έντασης του θορύβου. Γι’αυτό τον λόγο μετράμε σε μονάδα dBA. Ένα συγκεκριμένο κύκλωμα προστίθεται στη μέτρηση της στάθμης του ήχου για τη διόρθωση της ένδειξης αυτής (του ντεσιμπελόμετρου). Η ένδειξη τώρα είναι η στάθμη του θορύβου σε dBA. Το γράμμα Α προστίθεται για να υποδηλώσουμε τη διόρθωση που έγινε στη μέτρηση. Οι συχνότητες κάτω από 1 ΚΗz και πάνω από 6 ΚΗz είναι εξασθενημένες, ενώ οι συχνότητες μεταξύ 1 ΚΗz και 6 ΚΗz ενισχύονται από τον συντελεστή Α.</td></tr></tbody></table>

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://shots.gr/up/h70/noise/noise.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://shots.gr/up/h70/noise/noise.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

Όσον αφορά την ακουστική και την ηχητική μέτρηση, είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πούμε ότι η Corsair H70 ζει θορυβώδη ζωή. Ενώ κάνετε τις καθημερινές σας ασχολίες, όπως πχ να σερφάρετε στο outofspecs.gr και να διαβάζετε τα άρθρα μας, οι στάθμες θορύβου του ανεμιστήρα παραμένουν τόσο ενοχλητικές όσο βρίσκεστε στο σαλόνι του σπιτιού σας και συζητάτε με καλεσμένους, δηλαδή αρκετά ενοχλητικός θόρυβος. Επίσης, αν ασκείτε πολλή πίεση στον επεξεργαστή σας, αυτό έχει κακό αποτέλεσμα στη στάθμη θορύβου. Για να είμαστε πιο ακριβείς με αριθμούς, η κατάσταση αλλάζει προς το χειρότερο καθώς οι στάθμες θορύβου πλησιάζουν τα 44 dBA. Για να είμαστε ακριβείς, πήραμε μετρήσεις από μια απόσταση 75cm από τον υπολογιστή.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι στον Y connector υπάρχουν ενσωματωμένες αντιστάσεις που μειώνουν τον θόρυβο των ανεμιστήρων. Αλλά και πάλι, εξακολουθεί να είναι συνεχώς αντιληπτός.

Επιπλέον, μετρήσαμε την θερμοκρασία στην περιοχή της μητρικής κοντά στο socket χρησιμοποιώντας ένα υπέρυθρο θερμόμετρο (Infrared). Διαλέγοντας κάποια σημεία γύρω από το 775 LGA socket, η θερμοκρασία της μητρικής ήταν στους 42 βαθμούς Celsius, ενώ το υπόλοιπο σώμα ήταν γύρω στους 33 βαθμούς C. Τα κοντινά περιφερειακά εξαρτήματα όπως οι μνήμες ή οι γραφικές κάρτες γραφικών επηρεάζονται από αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες. Συνεπώς, σιγουρευτείτε ότι δεν ασκείτε πολλή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης της ψύκτρας, γιατί όχι μόνο υπάρχει περίπτωση να καταστρέψετε το chip, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσετε και προβλήματα υπερθέρμανσης στα τριπλά επίπεδα του PCB.

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://shots.gr/up/h70/more%20measurements/infrared.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://shots.gr/up/h70/more%20measurements/infrared.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

Νομίζω ήρθε η ώρα για λίγο overclocking, έτσι δεν είναι;

Δοκιμές σε overclocking

Από τη στιγμή που βρίσκεστε στο OutofSpecs, δεν γίνεται να μην σας δείξουμε αποτελέσματα και επιδόσεις σε overclocking. Για αυτό το λόγο, κλείνουμε το κεφάλαιο των δοκιμών ψάχνοντας να βρούμε τις επιδόσεις της ψύκτρας σε υπερχρονισμένα συστήματα.

Κοιτώντας μέσα από τα μάτια του overclocker, παρατηρούμε ότι η συχνότητα των 4 GHz είναι η μέγιστη ασφαλής επιλογή για ένα υπερχρονισμένο σύστημα 24/7. Μολονότι η Intel υποστηρίζει επίσημα ότι η μέγιστη ασφαλής τάση είναι τα 1.35 Volts, μην διστάσετε να δώσετε ακόμα και 1.4 Volts (ειδικά εσείς που δεν θέλετε να θυσιάσετε την σταθερότητα του υπολογιστή για 50mV παραπάνω). Kάποιοι σίγουρα θα προτιμήσετε την συχνότητα των 3.7 GHz με 1.35 Volts ως μία πιο ασφαλής επιλογή. Ωστόσο, ολοένα και περισσότερα άτομα γίνονται μέλη στο “club των 4GHz” παραμερίζοντας τυχόν συνέπειες.

Λοιπόν, ας είμαστε ξεκάθαροι σ’ αυτό, αν θέλετε τα 4 GHz μπορείτε να τα έχετε. Αλλά, όχι με υψηλή τάση. Για παράδειγμα, η τιμή των 1.5 Volts θεωρείται αρκετά απαιτητική, όπου μόνο με εξωτικές λύσεις ψύξης μπορείτε να την εφαρμόσετε, πόσο μάλλον με απλές αερόψυκτρες. Από την μεριά μας, δεν σας συνιστούμε να περάσετε το ψυχολογικό όριο των 1.4 Volts. Λοιπόν, είστε έτοιμοι να δείτε τα αποτελέσματα ; Πάμε λοιπόν:

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://shots.gr/up/h70/overclocked/oos_cpu_8500.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://shots.gr/up/h70/overclocked/oos_cpu_8500.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://shots.gr/up/h70/overclocked/oos_cpu_750.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://shots.gr/up/h70/overclocked/oos_cpu_750.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://shots.gr/up/h70/overclocked/oos_cpu_920.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://shots.gr/up/h70/overclocked/oos_cpu_920.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

Είναι προφανές ότι η Corsair H70 μπορεί να καθίσει επάξια πάνω στον θρόνο του i7 920. Αν είστε όντως κάτοχος ενός X58 Bloomfield επεξεργαστή, τότε πρέπει να ξεχάσετε τις υψηλές θερμοκρασίες και να αρχίσετε την διαδικασία του overclocking. Κάτοχοι όλων των πλατφόρμων, μπορούν να φτάσουν το hardware στα όριά του, εφόσον φυσικά παραμένουν εντός των επιθυμητών πεδίων τάσης. Όπως βλέπετε, η Corsair Η70 αν και υδρόψυκτη δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το μεγαλείο της Thor's Hammer και της Balder. Σίγουρα ένας από τους λόγους είναι η κακή επαφή του block με το socket, και η περιορισμένων δυνατοτήτων ενσωματωμένη αντλία. Οι παραπάνω ψύκτρες έχουν από τις εξαιρετικότερες επιφάνειες για την επαφή με τον επεξεργαστή, καθώς το σύστημα εγκατάστασης πρόκειται να βελτιωθεί περισσότερο με την έλευση της Aegir. Αυτό είναι ένα γεγονός που μόνο αδιάφορη δεν μπορεί να αφήνει την Corsair, αφού όπως γνωρίζουμε είναι μια εταιρία που επιδιώκει να βρίσκεται το λιγότερο στην κορυφή των επιδόσεων.

Θερμική συμπεριφορά

Σε αυτή την ενότητα έχουμε εξειδικευμένες μετρήσεις αποκλειστικά και μόνο για την Corsair H70. Οι μετρήσεις έλαβαν χώρα στα εργαστήρια του Outofspecs και έγιναν με επαγγελματικό εξοπλισμό, χρησιμοποιώντας το ίδιο bench rig με τον Core i7 920. Παρακάτω θα δείτε την Corsair H70 σε σύγκριση με ένα custom σύστημα υδρόψυξης, την ικανότητα του ψυγείου σε σύγκριση με άλλες αερόψυκτρες και τέλος τις θερμοκρασίες εισόδου/εξόδου. Πάμε να δούμε αναλυτικότερα τα διαγράμματα:

Μετρήση με το δικό μας custom υδρόψυκτο σύστημα διορθώθηκε. Ευχαριστούμε τον Mech για την επισήμανση ;)

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://www.swfcabin.com/swf-files/1283070724.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://www.swfcabin.com/swf-files/1283070724.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

Σας παρουσιάζουμε μία σύγκριση που ήταν στο μυαλό πολλών: την H70 σε σύγκριση με ένα πραγματικό custom σύστημα υδρόψυξης. Αν και σας είπαμε ότι η H70 δεν έχει σκοπό να συναγωνιστεί υδρόψυκτα συστήματα τα οποία θα τοποθετούσαν το προϊόν σε μία πιθανώς άσχημη θέση στο διάγραμμα, εμείς επιλέξαμε την σύγκριση μόνο μ' ένα δικό μας υδρόψυκτο σύστημα. Τα χαρακτηριστικά του συστήματος είναι: αντλία MCP 355, waterblock Apogee XT και το τριπλό ψυγείο της Feser 360mm thick . Όπως βλέπετε, το custom watercooling του OutofSpecs νικάει κατά κράτος τις επιδόσεις της H70 σε σημείο όπου η διαφορά αγγίζει τους 15 C βαθμούς Κελσίου σε LOAD ενώ σε IDLE το Custom watercooling setup καταφέρνει να κρατήσει σχεδόν ambient temp στον επεξεργαστή. Να σημειωθεί ότι για ψυκτικό υγρό έγινε η χρήση του κατάλληλου κόκκινου coolant της Fesser που βελτιώνει την συνολική συμπεριφορά του συστήματος.

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://shots.gr/up/h70/more%20measurements/heat_dissipation.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://shots.gr/up/h70/more%20measurements/heat_dissipation.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

Όπως βλέπετε το χοντρό ψυγείο της H70, αν και "120άρη", παραμένει ικανότατο, και έχει κορυφαία επίδοση σε σύγκριση με τις υπόλοιπες αερόψυκτρες. Καταφέρνει να απάγει μέχρι και το 87% της θερμότητας της βάσης του waterblock. Κάτι που δεν οφείλεται αποκλειστικά στην ικανότητα του ψυγείου, αλλά επίσης και στα χαρακτηριστικά θερμικής αγωγιμότητας του νερού. Παρόλα αυτά είδαμε προηγουμένως ότι σε overclocked σύστημα η H70 βρίσκεται στην σκιά της Thor's Hammer, κάτι που μας έβαλε σε σκέψεις οι οποίες μας οδήγησαν σ'αυτή την μέτρηση. Το πρόβλημα δεν είναι στο ψυγείο, αλλά στην επαφή του block με τον επεξεργαστή. Πιστεύουμε, πως αν η Corsair σχεδιάσει μία καλύτερη υλοποίηση προσάρτησης του block στο socket, τότε οι επιδόσεις του συστήματος θα εκτιναχθούν στα ύψη.

<object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="800" height="598">

<param name="movie" value="http://shots.gr/up/h70/more%20measurements/radieator_oc.swf" />

<param name="quality" value="high" />

<param name="wmode" value="transparent" />

<param name="allowScriptAccess" value="always" />

<embed src="http://shots.gr/up/h70/more%20measurements/radieator_oc.swf" width="800" height="630" quality="high" wmode="transparent" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash"></embed>

</object>

Τέλος έχουμε τις θερμοκρασέις εισόδου και εξόδου από το ψυγείο. Όπως είπαμε, η Corsair χρησιμοποιεί διάταξη Push-Pull με τον έναν ανεμιστήρα να φυσάει τον αέρα μέσα στο ψυγείο όπου θερμένεται και στην συνέχεια εξέρχεται έξω στο περιβάλλον.

Συμπεράσματα

Η Corsair Hydro Series H70 μας άφησε καλές εντυπώσεις. Η συνολική επίδοση της ψύκτρας και στα τρία συστήματα που την δοκιμάσαμε ήταν αρκετά καλή. Δεν χρησιμοποιώ την λέξη «εξαιρετική» καθώς υπάρχουν και άλλοι υδρόψυκτοι coolers, λιγότερο γνωστοί αλλά αποδοτικότεροι. Το kit φαίνεται εντάξει από αισθητικής άποψης, ψύχει αποτελεσματικά αλλά είναι σχετικά θορυβώδες – ένας όχι τόσο καλός συνδυασμός των δύο πιο βασικών κριτηρίων για την επιλογή ενός CPU Cooler. Αυτή την στιγμή που γράφεται παρουσίαση, η Corsair H70 δεν έχει έρθει στην ελληνική αγορά, ωστόσο αν κρίνουμε από την εμπειρία μας, η τιμή ενδέχεται να είναι αρκετά τσουχτερή, κοντά στα 110 Ευρώ. Οι επιδόσεις είναι καλές, η εγκατάσταση έτοιμη και εύκολη, και παρέχει περιθώριο να φτάσετε τον επεξεργαστή σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του (σε συνθήκες αερόψυξης).

Αντίθετα, έχουμε και μερικά παράπονα από την ψύκτρα. Για βελτίωση της απόδοσης, θα πρέπει να βάλετε τους fans του ψυγείου να φυσάνε μέσα στο κουτί και όχι έξω. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να αλλάξετε όλη την ροή του αέρα στο case σας, καθώς στην θέση του ψυγείου προφανώς είχατε έναν ανεμιστήρα εξόδου αέρα. Επίσης, όσοι έχετε ιδιόρρυθμο τρόπο προσάρτησης του πίσω 12άρη fan, τότε θα δυσκολευτείτε να στερεώσετε το ψυγείο σωστά. Όσοι έχετε mid-case, μην το σκέφτεστε καν. Η H70 προτείνεται μόνο για μεγάλο για ευρύχωρα full tower cases, καθώς δεν χωράει και δεν αποδίδει σε μικρότερα κουτιά. Επομένως, για να επιστρέψουμε στο αρχικό πρόβλημα, θα πρέπει να φροντίσετε να φτιάξετε ένα σημείο από το οποίο θα εξέρχεται ο ζεστός αέρας του case στο περιβάλλον, διαφορετικά δεν θα έχετε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ψύξης. Τόσο η ανάγκη αλλαγής ροής αέρα του case όσο και η μέθοδος προσάρτησης του ψυγείου στο case παραμένουν αρνητικά.

Δεύτερο μειονέκτημα εντοπίζεται στον θόρυβο της ψύκτρας. Οι δύο ανεμιστήρες έχουν προφανώς ενισχύσει τα επίπεδα θορύβου αισθητά. Σίγουρα η επιλογή ενός watercooling kit συνοδεύεται με ησυχία, αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν πώς έχουμε περισσότερο θόρυβο από μία κοινή αερόψυκτρα – και αυτό γιατί όταν οι ανεμιστήρες τρέχουν σε 2000 RPM ξεπερνάνε τον θόρυβο τον υπολοίπων εξαρτημάτων του υπολογιστή. Ίσως με την χρήση antivibration rubbers να είχε βελτιωθεί ο συγκεκριμένος τομέας, καθώς κάνουν δουλειά και δεν κοστίζουν παραπάνω από 5 cents. Για είμαστε ειλικρινείς, η παλιά Corsair H50, αν και ήταν χειρότερη σε επιδόσεις, πρόσφερε κάτι για το οποίο είναι περήφανο το watercooling: ησυχία (καθώς κυμαίνεται από 36dBA μέχρι 38dBA σε full load). Κάτι που δεν ισχύει για την H70, αφού ξεπερνάει τα 40dBA και φτάνει μέχρι και τα 44dBA σε full load. Αν δοκιμάσετε να τοποθετήσετε ένα fan στο ψυγείο, τότε θα έχετε μία καλή εναλλακτική λύση στην μείωση του θορύβου, αλλά έτσι αδικείτε τις επιδόσεις του radiator και δεν βρίσκω πραγματικά τον λόγο να προτιμήσετε την H70 έναντι μιας ισχυρής αερόψυκτρας. Γι αυτό τον λόγο η επιθυμητή λύση είναι η αντικατάσταση των Corsair fans, με δύο ultra silent.

Μάλιστα, αυτά είναι λοιπόν τα μειονέκτημα της H70 που πρέπει να σας απασχολούν πριν προβείτε στην αγορά της. Εκτός από αυτά, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η τιμή είναι αρκετά τσιμπημένη. Αντίθετα, αγοράζοντας την Balder, χάνεται ~4 C βαθμούς Κελσίου, αλλά κερδίζεται σε οικονομία αφού κοστίζει μόλις 35 Ευρώ και είναι πιο αθόρυβη.

Όσο για τον μεγαλύτερο φόβο σας, την διαρροή – δεν πρέπει να ανησυχείτε. Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί και έχει προχωρήσει πολύ μπροστά, οπότε σας παρακαλούμε να μην φοβάστε την υδρόψυξη. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Πλέον δεν μιλάμε καν για διαρροή σε τέτοια συστήματα, απλά δε γίνεται , δε μπορεί να συμβεί… οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο είναι υπερβολικά μικρές για να ανησυχεί κανείς. Εδώ στο Outofspecs μας αρέσει η ησυχία και οι καλές επιδόσεις, γι αυτό και οι περισσότεροι έχουμε υδρόψυκτα συστήματα στο σπίτι μας ως καθημερινή λύση ψύξης του υπολογιστή μας. Το σίγουρο είναι ότι μας αρέσουν τα υδρόψυκτα συστήματα, και είμαστε πάντα ενθουσιώδεις όταν πρόκειται για νέο προϊόν.

Συνοψίζοντας, η τιμή των 110 Ευρώ είναι αρκετά απαιτητική για ένα τέτοιο σύστημα καθώς οι περισσότερες extreme performance αερόψυκτρες κοστίζουν κοντά στα 70 με 80 Ευρώ το πολύ. Ενισχύοντας την απόδοσή τους με την αγορά δύο ανεμιστήρων (όπου στις περισσότερες περιπτώσεις δεν περιέχονται στην συσκευασία) η συνολική τιμή της αγοράς μιας κορυφαίας ψύκτρας όπως της Thor’s Hammer αγγίζει τα 100 Ευρώ. Ωστόσο, η H70 ξεπερνάει ακόμα και αυτό το ψυχολογικό χρηματικό όριο, έχοντας καλές επιδόσεις και σχετικά αρκετό θόρυβο για μία υδρόψυκτη λύση. Αν λάβουμε υπόψη μας τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε με την τοποθέτηση του ψυγείου, τότε τα πράγματα γίνονται πιο άσχημα.

Οι χρήστες που θα επιλέξουν να αντικαταστήσουν την H50 με την καινούρια Η70 θα πουν ευχαριστώ για την διαφορά των περίπου 8 βαθμών θερμοκρασίας, αλλά θα πρέπει να συνηθίσουν τα υψηλότερα επίπεδα θορύβου. Αν η Corsair μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα θορύβου κάτω από τα 40 dBA τότε θα τελειώναμε αυτή την παρουσίαση με τους δύο αντίχειρες ψηλά (:finger001::finger001:). Ωστόσο δεν το κάνουμε διότι θεωρούμε ότι υπάρχουν καλύτερες και φθηνότερες λύσεις για τις επιδόσεις της αερόψυξης. :)

[ATTACH]9137[/ATTACH]

post-928-1414343496,1885_thumb.jpg

post-928-1414343496,331_thumb.jpg

post-928-1414343496,4014_thumb.jpg

post-928-1414343496,4953_thumb.jpg

post-928-1414343499,5065_thumb.jpg

post-928-1414343499,5231_thumb.jpg

post-928-1414343499,5403_thumb.jpg

post-928-1414343499,57_thumb.jpg

post-928-1414343499,5884_thumb.jpg

post-928-1414343499,6047_thumb.jpg

post-928-1414343499,6439_thumb.jpg

post-928-1414343499,6608_thumb.jpg

post-928-1414343499,6895_thumb.jpg

post-928-1414343499,707_thumb.jpg

post-928-1414343499,7198_thumb.jpg

post-928-1414343499,7359_thumb.jpg

post-928-1414343499,7496_thumb.jpg

post-928-1414343499,8044_thumb.jpg

post-928-1414343499,8801_thumb.png

post-928-1414343499,911_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευχαριστούμε θερμά την Review Team: Afro_king, MadNick, Kats, καθώς και τον νερουλά yiancar που μας έδωσε το υδρόψυκτο σύστημά του για λόγους σύγκρισης :)

Ευχαριστούμε τον Mech για την σωστή παρατήρησή του στο test ενάντια στην custom υδρόψυξη. ;)

Link to comment
Share on other sites

GONGATZ!!! RESPECT! :respect: :respect: :respect:

Τα είπατε όλα! ΜΠΡΑΒΟ! :) Αλλά μου φαίνεται πως δεν θα τη προτιμήσω.. Μάλλον την Prolimatech Megahalems θα πάρω!

Υ.Γ.

και ταυτόχρονα να φτιάξει ειδικά ρακόρ με τα οποία συνδέονται οι σωλήνες με το ψυγείο. Μη φοβάστε, ακόμα και να τραβήξετε...δύσκολα βγαίνουν.
Μη μου πείτε πως τα βγάλατε; :D
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια Johny ;) Όχι δεν τα βγάλαμε, αλλά μας στεναχώρησε το γεγονός ότι το κύκλωμα είχε μέσα αέρα, με αποτέλεσμα να ζορίζεται η αντλία αλλά επίσης να ακούγονται ακόμα και οι φυσαλίδες (μερικές φορές).

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.