Jump to content



Partitions & λειτουργικα...


Dr Sapiro

Recommended Posts

Ως τωρα δεν εχω κανει ποτέ partitions στους δισκους μου, τωρα ομως σκεφτομαι αυτο το ενδεχομενο προκειμενου να αποφυγω καποιο format.

Πιο συγκεκριμενα λοιπον, στο συστημα μου υπαρχει ενας σκληρος sata WD 160GB

(sata2 ειναι, αλλα επειδη η μητρικη δεν δεχεται sata2 αναγνωριζεται ως sata σκετος) στον οποιον ειναι εγκατεστημενα τα Win XP Pro SP2.

Mπορω να δημιουργησω ενα partition και να εγκαταστησω σε αυτο παλι τα Win XP?

Yπαρχουν δωρεαν προγραμματα για να γινει αυτη η δουλεια?

Οταν εκκινω το pc θα μου λεει σε ποιο partition θελω να μπω?

Μπορω να εγκαταστησω τα Vista στο νεο -υπο δημιουργια- partition?

Tα 2 partitions(παλιο & νεο) θα μοιραζονται τους πορους του συστηματος? θα ειναι κοινοι? πχ. τα 2 dvd drives που εχω θα τα "βλεπουν" και τα 2 λειτουργικα(1 σε καθε partition)?

Eυχαριστω που με διαβασατε και αναμενω απαντησεις:D

Link to comment
Share on other sites

Για να μην κάνεις τη ζωή σου δύσκολη, το καλύτερο πρόγραμμα για να κάνεις αυτό που θές είναι το Acronis OS Selector

Και ναι, και στα 2 λειτουργικά, θα βλέπεις 2 σκληρούς δίσκους, σαν C θα βλέπεις κάθε φορά τον Active, αυτόν από τον οποίο έκανες boot δλδ

Link to comment
Share on other sites

Παιδια, ευχαριστω για τις απαντησεις.

Βρηκα σε καποιο περιοδικο, free καποιο Paragon προγραμμα με το οποιο λεει μπορεις να κοψεις και να ραψεις οπως θες το δισκο σου.

Εγω οπως ειπα, εχω εναν C 160ρη ενιαιο. Πιο συγκεκριμενα, η αναλυση του δινει

1ο partition: 149 GB στο οποιο υπαρχουν το λειτουργικο (win XP) και ολα τα αρχεια μου

2o partition: 8 MB (προφανως το cache το οποιο υπαρχει παντα)

Εγω θελω να δημιουργησω στον C oπως ειναι, αλλο ενα partition για να εγκαταστησω και παλι τα XP. Δηλαδη ο C να εχει 2 partitions με το καθενα απο ενα XP.

Aυτο το Paragon οπως ειδα, μου λεει οτι μπορω αμεσως να ρυθμισω τον C oπως θελω, δηλαδη να μειωσω το partition των 149GB πχ.στα 100GB και μετα στα αλλα 49GB να δημιουργησω αλλο! Μπορω να το κανω κατευθειαν με ενα κλικ, ωστοσο ανησυχω μηπως χασω τα δεδομενα μου(δεν εχω χρονο για back up σε αλλο δισκο).

Υπαρχει μηπως καποιος κινδυνος ή να προχωρησω κανονικα συμφωνα με το προγραμμα?

Ευχαριστω για τη βοηθεια:D

Link to comment
Share on other sites

Τελικα με τη βοηθεια του Paragon δημιουργησα ενα νεο partition. Εξαφανιστηκε ομως ο ελευθερος χωρος των 8ΜΒ που αποτελει την cache του δισκου. Μαλλον βρισκεται εντος του νεου, αδιαμορφωτου ακομα, partition. Ειναι φυσιολογικο αυτο?

-Επειδη δε μπορω να βαλω τα ΧP λογω του οτι δεν εχω floppy, ισως θελησω να ανακαλεσω τη δημιουργια του νεου partition. Πως θα γινει αυτο? Μεσω του Paragon και παλι, φανταζομαι...Θα δωσω εντολη για wipe partition? Και με το χωρο των 8ΜΒ τι θα γινει? θα δημιουργηθει μονος του ή πρεπει να τον δημιουργησω εγω?

Link to comment
Share on other sites

Μην σε αγχωνει το οτι "χαθηκαν" τα 8ΜΒ. Επισης, γιατι να βαλεις δισκεττα για την εγκατασταση? Το partition magic ειναι καλο προγραμμα για να φτιαχνεις partitions και φυσικα με κανενα προγραμμα δεν χανεις δεδομενα. Το μονο που ισως χασεις ειναι καποιος ελευθερος χωρος.

Link to comment
Share on other sites

Διοτι, οπως λεω και σε διπλανο thread, απαιτειται δισκετα για να εγκαταστησεις τα XP σε sata σκληρο.

Δε χρησιμοποιησα το Partition Magic, χρησιμοποιησα το Paragon το οποιο ειχα δωρεαν απο περιοδικο.

Ωστε μου λες οτι δεν υπαρχει προβλημα με τα 8MB cashe...Δηλαδη θα ξαναδημιουργηθουν μονα τους? Nα προχωρησω εγω σε wipe(σβησημο) του νεοδημηουργηθεντος partition(αδιαμορφωτος χωρος) κανονικα?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχας δεν καταλαβα πως σβηστηκαν τα 8ΜΒ και δεν ξερω αν θα ξαναδημιουργηθουν. Προχωρα σε σβησιμο του partition και ειλικρινα δεν καταλαβαινω γιατι απαιτειται δισκετα για εγκατασταση ΧΡ? Εχω κανει τοσες εγκαταστασεις και δεν χρειαστηκα ποτε μου δισκετα.

Link to comment
Share on other sites

Πρωτα μου ειπες να μην ανησυχω, τωρα μου λες οτι δε καταλαβες πως σβηστηκαν...

Εκανα απλα ενα νεο partition με το paragon και τωρα η αναλυση του δισκου δε μου τα εμφανιζει.

Αν πας να κανεις εγκατασταση των xp σε sata δισκο θα σου ζητησει floppy δισκετα με τα σχετικα αρχεια. Εσυ εκανες και δε σου ζητησε?!

Link to comment
Share on other sites

Σου ειπα να μην ανησυχεις γιατι δεν νομιζω οτι ειναι ανησυχητικο και ναι, δεν καταλαβα πως σβηστηκαν αφου θεωρητικα δεν γινεται.

ΠΟΤΕ δεν μου ζητησε δισκετα η εγκατασταση των windows σε κανενα μηχανημα, με ολα τα cd που εχω δοκιμασει, νομιμα και οχι, αυθεντικα και οχι κλπ. Μιλαω παντα για ΧΡ σε sata δισκο.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.