mauros Posted September 15, 2010 #1 Share Posted September 15, 2010 Αφού πέρασα λίγο απο τα Winubuntu, και αφού 2-3 φορές με το πολυαναμενόμενο Lucid Lynx είδα ένα kernel panic error και ξαναέστησα το μηχάνημα, είπα να δοκιμάσω Debian που ακούγεται πως είναι περισσότερο the real thing. Κάνω εγκατάσταση, όλα καλά (ας πούμε), και καταλήγω με μέγιστη ανάλυση 1400κάτι αντί για 1680χ1050 που θέλω. Ok λέω, θα κάνω edit το xorg.conf. Μάταια...δεν μπορώ να κάνω login ως root, αλλάζω τα privilleges απο τον account manager να έχω προνόμια root....τίποτα. Δεν είμαι λέει στην λίστα των sudoers και θα φάω report στον admin για τις μασονικές πράξεις μου κάτω απο το τραπέζι.τι κάνουμε τώρα? Link to comment Share on other sites More sharing options...
orion Posted September 15, 2010 #2 Share Posted September 15, 2010 Ασχετουλη... debian ειναι για ταγαρια ρε ανοιξε command/telnet δωσε sudo su με αυτο εισαι "root" τωρα δωσε passwd root και δωσε password στον root οποτε πλεον μπορεις να κανεις login σαν root αλλα δεν ενδυκνυτε για ταγαρια οπως πρωειπα... αν θες real thing hardcore καταστασεις βαλε slackware ή και openbsd ))) τι καρτα γραφικων εχεις? καλυτερα να αλλαξεις resolution απο τα properties της καρτας... Link to comment Share on other sites More sharing options...
mauros Posted September 15, 2010 Author #3 Share Posted September 15, 2010 Αλιιιιιιιήτη, είδες debian και ξεφύτρωσες!!! Ειλικρινά ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση. Έψαξα στο ενδιάμεσο στο google και είδα ότι έπρεπε να ενεργοποιήσω το administrator login...Που να το φανταστώ? τελικά κατάφερα και μπήκα ως root, το xorg.conf είχε μόνο επιλογές για keyboard, και λέω δεν γ@μείς...ας βάλω τον propiertary μπας και στρώσει από μόνο του.Τα κατάφερα!Πλέον είναι όλα μόνο μαύρα!!!λολ Επιστροφή λοιπόν στην εξεταστική και μόκο...θα γίνω άντρας αργότερα.Προς το παρόν...φερεντζέΗ κάρτα είναι ati HD4850 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mauros Posted September 16, 2010 Author #4 Share Posted September 16, 2010 Δεν κρατήθηκα και έβαλα openSUSE 11.3-KDE. Πολύ φιλικό φαίνεται, το pc είναι σε κατάσταση που μπορώ να πειραματιστώ.. καλό και αυτό, έχει μυστήριο σύστημα ήχου ,με αποτέλεσμα να έχω ήχο απο το σύστημα και e-radio, αλλά δεν έχω ήχο στο youtube. Επίσης πρόσεξα ότι όταν δεν χρησιμοποιώ το πληκτρολόγιο σβήνουν τα λεντάκια και μόλις πατάω ένα κουμπί ο χαρακτήρας δεν γράφεται αλλά ανάβουν τα λεντάκια και γράφονται οι υπόλοιποι....Power saving στο keyboard????? :rauch003: Μόνο με πολύ-πολύ φαντασία θα βγεί άκρη Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr.Paneas Posted September 17, 2010 #5 Share Posted September 17, 2010 Που να βαλεις Arch ή Gentoo δηλαδή. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mauros Posted September 17, 2010 Author #6 Share Posted September 17, 2010 Έχω κατεβάσει <<όλες>> τις διανομές (Fedora, linuxmint, pclinuxos, debian, kubuntu, mandriva....) και δεν συμμαζεύεται. Arch και Gentoo δεν άγγιξα λές και ήξερα Το έστρωσα το opensuse 11.3, έχει δύο βαθμίδες ας πούμε για τον ήχο. Μία που κάνεις ρυθμίσεις για το yast και μία στα personal settings, τα οποία είναι σε κατάλογο με σειρα προτεραιότητας των καρτών ήχου, και η σειρά αυτή πρέπει να είναι ίδια και στο yast και τις ρυθμίσεις. Τεσπα, κατέβασα ένα καταπληκτικό βιβλίο για το bash και το manual του opensuse. Αν και το KDE φαίνεται να έχει πολλά προβλήματα με τον ήχο, έχω να πώ ότι με εξέπληξε και το θεωρώ πολύ καλαίσθητη επιλογή για desktop. Αυτά.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mauros Posted September 18, 2010 Author #7 Share Posted September 18, 2010 Αφού έκανα τις διανομές σώβρακα (μία κάθε μέρα ) Κατέληξα σε κάποια συμπεράσματα που θέλω να τα μοιραστώ με όποιον ενδιαφέρεται. Λοιπόν έχω να πώ ότι το KDE 4.4 είναι παμέμορφο αλλά αρκετά ανώριμο. Απ'ότι είδα μόνο στο openSUSE (11.3) έπαιζε σχετικά καλά και νομίζω πως αν ήθελα KDE θα κρατούσα αυτό. Τελικά το Gnome στην παρούσα φάση εγγυάται καλύτερη και απροβλημάτιστη (όσο γίνεται) λειτουργία. To ubuntu κατάφερε και με έκανε να αναζητήσω άλλες διανομές, αρχικά με το Karmic coala και την ασυμβατότητα των Ati με το Compiz, δευτερευόντως με το Lucid Lynx που πήρε ποδι λόγω Kernel panic :unable to mount root vfs κτλ Σήμερα έβαλα το linuxMINT 9 Isadora με Gnome. Πολύ καλό και πολύ εύκολο, παίζουν όλα με την μία και το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να δει κάτι άλλο πέρα απο win και να το χρησιμοποιεί έως και σαν κύριο pc. Είδε με την μία το software raid, αλλά επειδή το ένα partition είναι striped και το άλλο mirror, του έπεσε βαρύ το matrix και κάνει απο μόνο του mount μόνο το partition με το λειτουργικό (striped) .Πιστεύω πως άμα και τα δύο partition ήταν του ίδιου τύπου θα παίζανε, επειδή το βλέπει μεν αλλά το αναγνωρίζει ως invalid partition. Τέλος να πώ πως το λειτουργικό είναι εγκατεστημένο σε άλλο δίσκο πάνω στον ich10, και ο bootloader είναι μαζί με τον bootloader των win στο raid. Υπάρχει η δυνατότητα να εγκατασταθεί σε software raid με μιά μαμουνιά πειράζοντας κατα την εγκατάσταση το όνομα των αρχείων στο etc/dev/mapper. Επίσης έρχεται προεγκατεστημένο το Wine και οτιδήποτε χρειάζεται για youtube, e-radio streaming κτλ...δεν έκανα τίποτα, απλά παίζανε. 10/10 Για Win χρήστες με Linux λειτουργικό EDIT : Οι υποψίες επιβεβαιωθήκανε. Έστησα το mint σε ένα δίσκο, για να το έχω μόνο του. Μετά έκανα raid0 για τα windows, με δύο partition, τα πρώτα 100 gb λειτουργικό και τα υπόλοιπα data. Το mint είδε απο μόνο του και τα δύο partition και έχω όλα τα αρχεία μου κανονικά! Windows πλέον μόνο για spss, origin κτλ. Αν βέβαια κάνε δουλειά ο Wine, δεν δοκίμασα ακόμα, τότε σχεδόν δεν ξαναμπουτάρω windows :rauch003::017: Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkySurfer Posted September 18, 2010 #8 Share Posted September 18, 2010 Αν θέλεις να μάθεις Linux θα πρέπει να αφήσεις τις έτοιμες διανομές και να βουτήξεις στα βαθιά.Κοινώς πας για Debian unstable, Arch κλπ... Το Gentoo είναι πολύ hardcore (για πολύ κάψιμο όμως...).Στην αρχή θα ζοριστείς να το μάθεις αλλά άπαξ και του πάρεις το αέρα, το Linux θα σε κερδίσει. Μετά θα σου φαίνονται όλα εύκολα.Απλά πρέπει να φας τον πρώτο καιρό στο να διαβάζεις guides. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mauros Posted September 18, 2010 Author #9 Share Posted September 18, 2010 Εννοείται!! Αλλά όταν ετοιμάζεσαι για βουτιά, καλύτερα να το κάνεις στην παραλία -ΚομφούκιοςΠάνω σε αυτή τη λογική, είναι η πιο ανώδυνη λύση για να έχεις τα κουβαδάκια σου για να παίξεις (terminal, filesystem κτλ). Εκτιμώ πάρα πολύ αυτές τις <<εύκολες διανομές>> επειδή μέσω αυτών κάνεις την μετάβαση.Προσωπικά δεν έχω χρόνο να αφιερώσω απόλυτα στο Linux, αλλα έτσι μου δίνεται η δυνατότητα να καταπιάνομαι όποτε μπορώ. Παράλληλα έχω και ένα απόλυτα λειτουργικό pc. Το Linux με έχει κερδίσει ήδη Όμηρε Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.