Jump to content



Το νέο σύστημα των play-off στη Superleague..


racer

Recommended Posts

Οταν για πρώτη φορά ακούστηκαν οι λέξεις "πλέι οφ" δίπλα στο ελληνικό πρωτάθλημα, η αλήθεια είναι ότι παραξενευτήκαμε. Δεν έχει ξανασυμβεί στη χώρα μας και υπό κάποια έννοια μας υποβαθμίζει ως πρωτάθλημα. Οχι ότι δικαιούμαστε να περηφανευόμαστε, αλλά όπως και να έχει πλέι οφ υπάρχουν στην Ολλανδία και στη Σκωτία επειδή κρίθηκε δικαιότερο σύστημα διεξαγωγής, από το "μονοπώλιο" των ισχυρών ομάδων των χωρών.

Στην Super League, το σύστημα των πλέι οφ υιοθετήθηκε από τη σεζόν 2007-2008 και θα ισχύσει για πρώτη φορά στο τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου, καθορίζοντας τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια" και το πώς θα μοιραστούν αυτά. Το σύστημα έχει κάποια περίεργα σημεία, ωστόσο με μία πρώτη ματιά φαίνεται να επιτρέπει σε ομάδες εκτός ΠΟΚ να διεκδικήσουν ακόμα και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ας εξετάσουμε βήμα-βήμα τον τρόπο με τον οποίο θα καθοριστούν οι θέσεις 2 έως 5 τη φετινή αγωνιστική περίοδο...

Εν αρχή ην η… κανονική περίοδος

Κριτήρια σε ισοβαθμία

- Βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια

- Διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους παιχνίδια

- Μπαράζ

*** Σε περίπτωση που μιλάμε για ισοβαθμία στο μίνι πρωτάθλημα, τότε λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα σε αυτό το πρωτάθλημα και όχι στην κανονική περίοδο.

Το πρώτο βήμα για τον καταρτισμό της τελικής βαθμολογίας είναι η κανονική περίοδος, η οποία ολοκληρώνεται μετά από τριάντα αγωνιστικές. Οι βαθμοί που θα συγκεντρώσουν οι ομάδες που θα καταταγούν από τη 2η μέχρι την 5η θέση θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη συνέχεια στα πλέι οφ. Ξεκαθαρίζουμε ότι η ομάδα που θα καταταγεί στην πρώτη θέση, κατακτά το πρωτάθλημα και εξασφαλίζει "εισιτήριο" για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ της νέας περιόδου, χωρίς περαιτέρω υποχρεώσεις. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μία πρώτη κατάταξη (εάν υπάρχει ισοβαθμία ισχύουν τα όσα προβλέπει ο ΚΑΠ του 2007-08).

Το μίνι πρωτάθλημα

Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 2η μέχρι την 5η θέση σχηματίζουν ένα νέο, μίνι πρωτάθλημα. Η λογική δεν αλλάζει σε σχέση με την κανονική περίοδο, αφού όλες οι ομάδες παίζουν μεταξύ τους και σε εντός και σε εκτός αναμετρήσεις. Ως εκ τούτου δημιουργούνται έξι αγωνιστικές, που αρχίζουν αμέσως μετά τη λήξη της κανονικής σεζόν.

Μεταφορά βαθμών

Παράδειγμα

Κανονική σεζόν

Ομάδα α - 55β.

Ομάδα β - 44β.

Ομάδα γ - 41β.

Ομάδα δ - 40β.

Μίνι πρωτάθλημα

Ομάδα α - 5β.

Ομάδα β - 1β.

Ομάδα γ - 0β.

Ομάδα δ - 0β.

Ο ρόλος της κανονικής περιόδου, εκτός από τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο μίνι πρωτάθλημα, έχει να κάνει και με τους βαθμούς με τους οποίους θα αρχίσουν στη νέα βαθμολογία. Η κατάσταση προκύπτει ως εξής:

- Η ομάδα που κατέλαβε την 5η θέση αρχίζει χωρίς βαθμούς.

- Η ομάδα που κατέλαβε την 4η θέση αρχίζει με το 1/3 των βαθμών διαφοράς που είχε από την 5η ομάδα.

- Η ομάδα που κατέλαβε την 3η θέση αρχίζει με το 1/3 των βαθμών διαφοράς που είχε από την 5η ομάδα.

- Η ομάδα που κατέλαβε την 2η θέση αρχίζει με το 1/3 των βαθμών διαφοράς που είχε από την 5η ομάδα.

Οι πιθανότητες το αποτέλεσμα της διαίρεσης να είναι δεκαδικός αριθμός είναι μεγάλες. Σε αυτήν την περίπτωση γίνεται στρογγυλοποίηση, ώστε να υπολογιστούν με ακρίβεια οι βαθμοί της διαφοράς. Εφόσον το πρώτο δεκαδικό ψηφίο είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το 5 η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα πάνω (π.χ. το 0,5 γίνεται 1). Εφόσον είναι μικρότερο του 5, τότε η στρογγυλοποίηση γίνεται προς τα κάτω (π.χ. το 2,3 γίνεται 2).

Οι βαθμολογίες

Οι αγωνιστικές

Οι ομάδες θα δίνουν αγώνες ουσιαστικά κάθε τρεις μέρες (πλην μιας περίπτωσης), αφού θα πρέπει το μίνι πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί όσο πιο σύντομα γίνεται, μιας και διανύουμε χρονιά Euro και θα πρέπει οι διεθνείς ποδοσφαιριστές να ενταχθούν στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των χωρών τους. Αναλυτικά…

1η αγωνιστική (Κυριακή): 5ος-2ος, 4ος-3ος

2η αγωνιστική (Τετάρτη): 3ος-5ος, 2ος-4ος

3η αγωνιστική (Κυριακή): 2ος-3ος, 5ος-4ος

4η αγωνιστική (Σάββατο): 3ος-2ος, 4ος-5ος

5η αγωνιστική (Τρίτη): 2ος-5ος, 3ος-4ος

6η αγωνιστική (Κυριακή): 5ος-3ος, 4ος-2ος

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ακόμα επισήμως πρόγραμμα ημερομηνιών, αφού δεν έχει οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των τελευταίων αγωνιστικών της κανονικής περιόδου και των επόμενων φάσεων του κυπέλλου Ελλάδας.

Στο νέο πρωτάθλημα δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά τους βαθμούς. Η νίκη αποφέρει τρεις βαθμούς κι η ισοπαλία έναν. Οσο για τις ισοβαθμίες, εφόσον προκύψουν στο μίνι πρωτάθλημα, θα ισχύσουν τα κριτήρια που προβλέπει ο ΚΑΠ της φετινής περιόδου σε τέτοιες περιπτώσεις. Εάν οι εμπλεκόμενες ομάδες παραμείνουν ισόβαθμες μετά την εξάντληση όλων των κριτηρίων του ΚΑΠ, θα παίξει ρόλο η θέση που κατέλαβαν στη διάρκεια της κανονικής περιόδου της Super League.

Τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια"

Βάσει της θέσης της Ελλάδας στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, τη σεζόν 2008-2009, η χώρα μας θα έχει πέντε εκπροσώπους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο πρωταθλητής θα βγει απευθείας στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ και από εκεί και πέρα θα παίξουν ρόλο οι θέσεις που θα καταλάβουν οι ομάδες στο μίνι πρωτάθλημα.

Ο πρώτος του νέου πρωταθλήματος (δεύτερος γενικά) θα εξασφαλίσει συμμετοχή στον τρίτο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο δεύτερος και ο τρίτος του νέου πρωταθλήματος (τρίτος και τέταρτος γενικά) θα συμμετάσχουν στον δεύτερο προκριματικό γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο τέταρτος του νέου πρωταθλήματος (πέμπτος γενικά) θα μπορεί να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο του κυπέλλου Ιντερότο και από εκεί και πέρα να βγει στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Επειδή ο κυπελλούχος Ελλάδας δικαιούται μία θέση στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, τότε θα παίξει ρόλο εάν είναι ομάδα που συμμετέχει στα πλέι οφ. Εάν είναι τέτοια, τότε ο τρίτος του μίνι πρωταθλήματος (και τέταρτος γενικά) χάνει το "εισιτήριο", που πηγαίνει στον κυπελλούχο. Εφόσον φυσικά δεν πρόκειται για την ίδια ομάδα.

Πηγή: http://www.cosmo.gr/Soccer/Hellas/190495.html

Μπερδεμένα πράγματα..:yawn:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.