Jump to content



Πρόβλημα mobo-cpu: Αγανάκτηση....


Makis Hourdakis

Recommended Posts

Κοντεύω να τρελαθώ... Τους τελευταίους μήνες περνάω μια οδύσσεια για την οποία έχω τρέξει πολύ, αν και δεν έχω χρόνο (πανελλήνιες). Όποιος μπορεί να με βοηθήσει, τον ευχαριστώ προκαταβολικά αν το κάνει...

Φάση 1

Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν λίγους μήνες, με μια Asus P5GD2 Deluxe, έναν Intel P4 640 και ένα ζευγάρι OCZ PC2 4200 (533MHz) Value Pro 512MB. Συγκεκριμένα, σε άσχετα διαστήματα (κυρίως όταν το μηχάνημα ήταν κρύο), δεν έπαιρνε μπρος και έβγαζε "System failed cpu test". Άμα το κούναγες-χτύπαγες λίγο έφτιαχνε (βάρβαρη μέθοδος αλλά απέδοσε). Clear CMOS κτλ γνωστά δεν έκαναν τίποτα.

Συμπέρανα μάλλον πως ήταν η μητρική, λόγω του οτι έφτιαχνε με το κούνημα. Και τα δυο ήταν σε εγγύηση, αλλά επειδή ήταν αγορασμένα από διαφορετικά καταστήματα και το ένα δεν άλλαζε hardware αμέσως, προτίμησα να αγοράσω καινούργια μητρική. Έτσι, κατέληξα με μια ASUS P5K Premium.

Φάση 2

Μην έχοντας προσέξει οτι το P35 δεν υποστηρίζει DDRII 4200 (533MHz), τα στήνω πρόχειρα με τον 640 και τις OCZ αλλά γιοκ... Ούτε μπιπ ούτε τίποτα. Συνεχίζοντας να μην έχω προσέξει τις μνήμες, συμπεραίνω οτι τελικά ήταν ο επεξεργαστής. Πηγαίνω τον επεξεργαστή για άλλαγμα, θα τον τσεκάρανε και θα μου λέγανε. Ωστόσο τους παρακάλεσα να κάνουν γρήγορα και τους είπα οτι είχα δοκιμάσει με άλλη μητρική (έχει σημασία αυτό). Πραγματικά, την επόμενη μέρα πρωί-πρωί με παίρνουν τηλέφωνο να πάω να τον πάρω. Μου λέει ο τεχνικός "πραγματικά, ο επεξεργαστής είχε πρόβλημα". Τον ρωτάω αν του το έκανε με την πρώτη, μου λέει "δεν ξέρω, δεν τον κοίταξα εγώ προσωπικά". Εν τω μεταξύ, από αντίστοιχους επεξεργαστές βρήκαμε μόνο έναν P4 650 (τον έβγαλε από συρταράκι πωλητής, όχι από το εργαστήριο) ο οποίος όμως από μακριά φαινόταν οτι είχε σημάδια ψύχτρας και υπολείμματα πάστας πάνω του, παρόλο που ο πωλητής είπε οτι "είχε την τιμή πάνω". Επειδή βιαζόμουν και δεν υπήρχε άλλος συμβατός με την παλιά μητρική μου, τον δέχτηκα. Στο μεταξύ, είχα αγοράσει το προηγούμενο βράδυ (με πίεζε ο πατέρας μου του οποίου ήταν το PC) έναν Core 2 duo E8400 και ένα ζευγάρι Corsair XMS2 DDRII 800, οπότε δε βιαζόμουν να βγάλω άκρη και παράτησα τα παλιά για λίγες μέρες.

Φάση 3

Έχοντας την περιέργεια, ξαναστήνω τα παλιά λίγο πρόχειρα: Την ASUS, τον 650 και τις OCZ. Πατάω το κουμπάκι και ξανά το ίδιο error: "System failed CPU test". Αλλάζω και πάλι το συμπέρασμά μου, πιστεύοντας οτι τελικά η μητρική έχει το πρόβλημα και οτι ο τεχνικός με λυπήθηκε και μου άλλαξε τον επεξεργαστή χωρίς να τον κοιτάξει.

Έτσι, δίνω στο άλλο μαγαζί τη μητρική για άλλαγμα. Ο τεχνικός την έστειλε στην αντιπροσωπεία από ότι μου είπε και τελικά κόπηκε πιστωτικό. Έτσι, αγόρασα μια Gigabyte GA-946GMX-S2, η οποία ήταν η μόνη που βρήκα να υποστηρίζει τον 650 και τις PC2-4200. Οπότε σήμερα, χαλαρός, τα στήνω για να πάρω μια σιωπηρή απάντηση από τη μητρική... Το ηχείο ούτε μπιπ ούτε τίποτα. Συνδέω τα ηχεία μπας και βγάζει και αυτή τα errors από εκεί (όπως η asus) αλλά τίποτα.

Κάνω τις παρακάτω δοκιμές:

1. Gigabyte + 650 + OCZ (ένα ή και τα δυο dimm) ----> Τίποτα

2. Gigabyte + 650 + Kingston KVR533D2N4/256 ----> Τίποτα

3. Gigabyte + 8400 + Corsair ----> Πάει να ανοίξει αλλά κλέινει μόνη της. Κάποια φορά απέσπασα και ένα μπιπ, άρα το ηχειάκι παίζει...

4. Asus P5K + 650 + Corsair ----> Τα ίδια με το 3

[edit: H 3 ήταν άκυρη... Η Gigabyte δεν παίζει με DDR2 800. Επίσης, άλλη μια δοκιμή:

5. Gigabyte + 8400 + Kingston ----> OK! ]

Όπου δοκιμάστηκε η Gigabyte, δοκιμάστηκε και με το ενσωματωμένο κύκλωμα γραφικών καθώς και με μια ATi X300SE.

Μερικά links:

Gigabyte GA-946GZ-S2: http://www.giga-byte.com/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=2550

Asus P5-GD2 Deluxe: http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=24&l4=0&model=160&modelmenu=1

Asus P5K Premium: http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&l2=11&l3=534&l4=0&model=1749&modelmenu=1

Βοηθήστε κάποιος σας παρακαλώ! Κοντεύω να τρελαθώ!!!

Ποιος έχει κάνει το λάθος; Εγώ; Το κατάστημα που άλλαξε τον 640; Το κατάστημα/αντιπροσωπεία που άλλαξε την asus; Ποιο πράγμα τελικά έχει πρόβλημα; Τι κάνω λάθος; Γιατί τυρρανιέμαι έτσι; :(

Link to comment
Share on other sites

οι δοκιμές έγινα με την μητρική εκτός κουτιού ή βιδωμένη μέσα?

αυτό το ξεκινάει αλλά δεν τελικά(3,4) μου κάνει για βραχυκύκλωμα.

αν δεν το έχει κάνει ήδη, βγάλτα όλα έξω βάλε τη μητρική σε ένα βιβλίο πάνω

ρευμα cpu μνήμες και το onboard vga τίποτα άλλο

δεν παίζει?

Link to comment
Share on other sites

Οι δοκιμές ουσιαστικά έγιναν σε δυο περιβάλλοντα. Οι δοκιμές που συμμετείχε η Gigabyte έγιναν χύμα με τη μητρική στημένη πάνω στο κουτί της και ένα no-name 300ρι τροφοδοτικό που έχω για δοκιμές, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει βγάλει πρόβλημα. Ομοίως και για την παλιά asus. Οι δοκιμές που συμμετείχε η asus P5K έγιναν μέσα στο κουτί (δεν βραχυκυκλώνει πουθενά) με ένα chieftec 360άρι που επίσης δουλεύει καλά...

Όσο για το "δεν ξεκινάει", να διευκρινίσω οτι παίρνει ρεύμα, λειτουργούν ανεμιστήρες κτλ απλώς μέχρι εκεί... Μπιπ δεν κάνει, ούτε εικόνα βγάζει... (και κλασσικά δεν κλείνει από το μπουτόν, αλλά πρέπει να κόψεις το ρεύμα...)

Σημείωση ακόμα πως για front panel στα χύμα χρησιμοποιώ ένα εντελώς πρόχειρο δικό μου που, αντί για μπουτόν έχω βάλει κανονικό διακόπτη και τον ανοιγοκλείνω (δεν είχα μπουτόν, τι να κάνω; :-P). Και αυτό όμως έχει δουλέψει καλά μέχρι τώρα... :-)

Άλλες ιδέες; Κάποια τραβηγμένη περίπτωση ασυμβατότητας;

Link to comment
Share on other sites

O Core 2 duo παίζει μια χαρά με την DDR2 533. Συνεπώς τα ερωτήματα που καταλήγουμε είναι:

1. Είναι συμβατός ο 650 με τη Gigabyte; (το manual και το site λένε ναι, μετά τη v2 του Bios. Ωστόσο για να παίζει ο 8400, φαντάζομαι θα έπρεπε να παίζει και ο 650, αν θεωρήσουμε οτι είναι θέμα έκδοσης bios)

2. Ο 650 είναι εντάξει; Υπάρχει περίπτωση το Πλαίσιο να μου έδωσε χαλασμένο επεξεργαστή; (ας μην ξεχνάμε τα σημάδια ψύχτρας και τα υπολείμματα πάστας)Υπάρχει περίπτωση να είναι χαλασμένος και να μου τον έδωσαν επίτηδες; Αλλά τότε δεν σκέφτηκαν οτι θα πήγαινα την επόμενη μέρα από εκεί; (έχουν περάσει αρκετές μέρες γμτ...).

Και τελικά, το αρχικό πρόβλημα ήταν στη μητρική ή στον επεξεργαστή;

Link to comment
Share on other sites

χωρις επεξεργαστη δοκιμασες? αν η μητρικη ειναι οκ θα σου χτυπαει οτι λειπει επεξεργαστης. χωρις μνημες δοκιμασες? παλι θα σου χτυπαει αν δε βαλεις. ena mono dimm μνημης δοκιμασες?

Link to comment
Share on other sites

Όχι, δεν κάνω reset το bios ανάμεσα στις αλλαγές. Έκανα μια φορά πριν βάλω τον 8400 (στη δοκιμή που έπαιξε) αλλά όχι άλλη φορά. Λες να έχει σχέση; Άλλες μητρικές τουλάχιστον απλώς αναγνωρίζουν νέο επεξεργαστή.

Δοκίμασα και χωρίς επεξεργαστή αλλά γιοκ... Χωρίς μνήμες δεν δοκίμασα αν θυμάμαι καλά. Δοκιμάζω μόνο με ένα dimm.

Εν τω μεταξύ μου έχει κάνει εντύπωση το οτι η μητρική δεν έχει ουτε ένα jumperάκι ή διακοπτάκι πάνω. Έτσι είναι όλες πλέον ή μόνο η συγκεκριμένη;

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.