Jump to content



Άδειες - ΕΛΔΥΚ - Ολυμπιακοί Αγώνες


amateur

Recommended Posts

Καλησπέρα,

1. Που μπορεί να βρει κανείς το νόμο για τις άδειες που δικαιούνται οι οπλίτες στο στρατό? Και ιδιαίτερα τις λεπτομέρειες και προϋποθέσεις που αφορούν τις αγροτικές άδειες?

2. Χθες μας ενημέρωσαν ότι 50 άτομα από το λόχο μας έχουν την ένδειξη για ΕΛΔΥΚ. Μας είπαν ότι όσοι δεν επιθυμούν να πάνε στην Κύπρο πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικά στην επιτροπή αλλιώς είναι υποχρεωμένοι να πάνε, εάν τελικά επιλεχθούν.

Ισχύει κάτι τέτοιο? Και ποια επιχειρήματα μπορεί να προβάλει κανείς ότι δε θέλει να πάει Κύπρο? Μπορεί να προφασιστεί ψυχολογικούς λόγους?

3. Ισχύει ακόμα ότι αν ήσουν εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχεις παραπάνω μέρες τιμητική άδεια?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον εγω ημουνα τεθωρακισμενα και αφορα την διαδικασια εν έτη 99... (αν και στον στρατο λιγα πράγματα αλλαζουν)...

Να σου πω οτι ουτε εγω ενδιαφερόμουνα να πάω... φαντάσου οτι τοτε ηταν και σχετικά πρόσφατα τα Ιμια ;)

Την ενδειξη Κ την εμαθα μετα την μετάταξη απο το πεζικο στα τεθωρακισμένα στην Αυλώνα... το ολο θέμα ομως για την επιλογή εγινε στην Κω.

"Υποτιθεται" οτι θα γινότανε ενας ειδους συνεντευξη με τον Ταξιαρχο του νησιου, τον Διοικητή μονάδος και τον Ιλαρχο (Λογαχό)... ετσι εγινε αλλα καμία σχέση με συνέντευξη....

Η "συνεντευξη" δεν σου αφηνε επιλογές...περισσότερο ενημέρωση ηταν...

- "Εχεις ενδειξη Κ...ενδιαφερεσαι να πας? Θα παιρνεις μισθο" (τοτε για λοχίας που ημουνα εγω ητανε 110.000 δραχμές)... "Η μονάδα ειναι εκει, θα παιρνεις αυτα, θα σε παει ετσι η υπηρεσια", "θα εχεις extra εισητήρια και αδεια"

- "Οχι δεν θέλω, δεν ενδιαφέρομαι, προτιμώ να υπηρετήσω στην Ελλάδα"

- ΟΚ (προσεξε οχι ΟΚ δεν πας ή ΟΚ θα πας....απλα εντάξει... )

Επισης στο 5' που κραταγε η "συνεντευξη" ρωταγαν για την οικογενειακη κατάσταση του καθένα αλλα οπως θα δεις και πιο κάτω ηταν τελείως εικονικά τα πράγματα...

Αν και τους το εκανα τελειως σαφές οτι δεν ηθελα να παω εν τέλει πηγα ΧΩΡΙΣ την θέληση μου...(για το πως ηταν θα σου πω μετα)

Θα μου πεις οκ ... Ι1 ημουνα, λοχίας ε και ποιος θα πάει?

Το γελοιο της υπόθεσης δεν ειναι οτι σου λενε και καλα οτι μπορεις να επιλεξεις αν θα πας Η οχι... (καθοτι ουσιαστικά δεν επιλέγεις για να μην πω οτι περισσότερο αυτοι μαθαίνουν τι κόσμο προκειται να στειλουν στην Κυπρο) αλλα και οτι υπηρχαν παιδια που απλα ΔΕΝ επρεπε αντικειμενικά να πάνε στην Κυπρο...

Παράδειγμα

Ενας παλικάρι μια σειρά πιο νέος απο μένα... μέλος πολυτεκνης οικογένειας...ορφανος απο πατέρα.. με 1 αδερφο να υπηρετεί ταυτοχρονα στον Εβρο (εμεις στην Κω ε....καμια σχεση) + 1 αδερφο στο χώμα απο ναρκωτικά + 1 μικροτερο αδερφο και 1 μανα που τα εφερνε βολτα δυσκολα...

ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΚΥΠΡΟ...ουτε καν να ειναι μαζι τα 2 αδεφφια, για να μην πω οτι επρεπε να ειναι καρφωτοι Αθήνα....

Οπότε οπως κατάλαβες τα περι συνεντευξης, επιλογής κτλ ειναι ορχιδέες... Αυτοι που ειχαν βυσμα την εσβησαν την ενδειξη "Κυπρο" απο την Τριπολη πριν φάμε την μετάταξη για τεθωρακισμένα και καταλήξουμε Κύπρο....10 ατομα πηγαμε εν τέλει απο Κω και ολοι μαζι με πτηση charter απο το τοτε Ανατολικο Αεροδρομιο.

(Τα εμαθα μετα οταν εκανα γραφέας στο 1ο Γραφειο στο τμήμα Στρατολογίας)

Θέλω να πιστευω οτι δεν σε αγχωσα...

Η ΕΛΔΥΚ δεν εχει καμια σχεση στην Κυπρο με την ΕΛΔΥΚ 3/1 που ημουνα εγω απο θέμα μονάδας, η δικη μου ειναι @@@@ με μεγάλα γράμματα... Τωρα και οι 2 ειναι ακόμα πιο κυριλε απο οτι εχω ακουσει με την ΕΛΔΥΚ να εχει το προβαδισμα...

Εγω πέρασα παρα πολυ καλα και στην Κυπρο αλλα και σε ολη την θητεία... Η θητεία στην Κυπρο ειναι μεν σαφώς πιο δυσκολη απο οτι στην Ελλάδα (κυρίως λογω κλιμάτος, ζεστης, υγρασίας) αλλα σαφώς η ΕΛΔΥΚ επειδη αποτελει ξεχωριστο κομμάτι ειναι και πολυ καλα τα πράγματα απο αποψη συνθηκών στο στρατοπεδο...Αυτα που γενικά θα δεις καπως διαφορετικα στην θητεία αν τελικα πας Κυπρο εχουν να κάνουν περισσότερο με τον πατριωτισμό σου και στα θέματα Σημαίας και Εθνικού Υμνου...

Οταν φυγαμε (νομιζω καθε σειρα το εκανε) το να τραγουδας τον Εθνικο Υμνο στο τερμιναλ στην Λαρνακα λιγο πριν μπεις στο αεροπλανο για να σε φερει στην πατριδα μετα απο 8-10-12 μηνες θητείας στο νησι...εεε ειναι καπως...

Τωρα στην πραξη ο 1ος μηνας ειναι καπως...αλλα οπως και θα ηταν σε μια οποιαδηποτε μονάδα...

Keep in mind, οτι το ημερησια προγραμμα μονάδας λογω της ζεστης και της υγρασιας δεν εχει και πολυ σχεση με της Ελλάδας... ειναι προσαρμοσμένο στον καιρο της Κυπρου

Αυτα τα ολιγα οτι θες αλλο ρώτα

Link to comment
Share on other sites

ας βοηθήσω και γω το φίλο μας όσο μπορώ αν τελικά αποφασίσει να πάει στην Κύπρο. ήμουν 14 μήνες από τους 18 της θητείας μου στην ΕΛΔΥΚ (πεζικο), από 03/1999 ως 05/2000 που απολύθηκα.

Στην αρχή έπαθα και γω ενα σοκ, αφού ως κρητικός περίμενα να μου έρθει μια κλασική μετάθεση στα δωδεκάνησα. έφτασα στο αμήν να την κόψω με κάτι βύσματα αλλά τελικά αποφάσισα να πάω και ότι γίνει. μετα το κέντρο, πήγαμε για δυο μήνες στη Ροδόπολη Σερρών για εκπάιδεση. εκεί ήταν πραγματικά αθλια. μας ζόρισαν αρκετά, αλλά ήταν στην λογική ότι εκεί που πάμε θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα. πολύ κρύο και άθλιες συνθήκες. πέρασε ο καιρός όμως και έφτασε η στιγμή που μπήκαμε στο charter από θεσσαλονίκη για Λάρνακα.

Η ΕΛΔΥΚ έχει τρεις εγκαταστασεις. δυο τάγματα και ένα σύνταγμα. το 2ο τάγμα είναι το μόνο που είναι στην Λευκωσία. το πρώτο τάγμα είναι στον Αγ Ιωάννη και το Σύνταγμα στην Μαλούντα. Αυτά είναι κοντά μεταξυ τους και απέχουν περίπου μισή ώρα απο Λευκωσία και οι μεταφορά στις εξόδους γίνεται με λεωφορεία. Οι εγκαταστάσεις όπως λέει και ο φίλος perp μοιάζουν πιο πολύ με κολέγια παρά με στρατόπεδα. ειδικά το σύνταγμα βέβαια που έχει πολύ λίγο κόσμο και ουσιαστικά είναι η μόστρα της ΕΛΔΥΚ για επισκέψεις, εκδηλώσεις κτλ. καταλαβαίνεις φυσικά ότι σκουπίζαμε και την άσφαλτο και πάντα έλαμπε απο καθαριότητα. το ΚΨΜ δε, ήταν αίθουσα με video-projector δερμάτινες πολυθρόνες κτλ. κάθε βράδυ όμως κάποιοι έλιωναν για να το φέρουν σε κατάσταση επιθεώρησης. για φαί δεν το συζητάμε. πρωινό με δημητριακά, μεσημεριανό με αναψυκτικό και παγωτάκι.

στην αρχή τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για όλους μας. ήμασταν σειρά από μεγάλους ηλικιακά (22 με 25 ετών) και εκεί βρήκαμε 18χρονα τελευταίου επιπέδου κυρίως από Πύργο και Πάτρα (χωρίς παρεξήγηση). μας ζόρισαν πολύ τα πιτσιρίκια αλλά έτσι είναι ο στρατός. Γενικά επειδή είχαν γίνει κάτι αυτοκτονίες πριν απο μας αποφάσισαν να στείλουν μεγαλύτερα άτομα και να αλλάξουν λίγο την κατάσταση. εγώ μετά τους 2 πρώτους μήνες που πέρασα ΛΥΒ στο τάγμα, πήγα στο σύνταγμα. δεν μπορώ να σου πω τι έκανα εκεί (είναι πολύ γελοίο) αλλά τελος πάντων πέρασα πολύ καλά. όταν γύρισα στο τάγμα 2-3 μέρες πρίν την Επαναπάτρα (Σεισμός Σεισμός Επαναπατρισμός είναι το σύνθημα που κυριαρχεί) τα πράγματα είχαν αλλάξει πολύ. οι παλιοί (εμείς δηλαδή) καθόταν χαλαροι με τους νέους ξάπλα στα κρεβάτια, κάπνιζαν και λέγανε @@κίες. εμείς ούτε στα μάτια δεν τολμούσαμε τα τα κοιτάξουμε τα πιτσιρίκια.

Ότι και να σου πω δεν ξέρω αν ισχύει πλέον. αλλά φαντάζομαι ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. γενικά από υπηρεσίες και τέτοια επειδή τα στρατόπεδα ήταν πλήρης δεν υπάρχει πρόβλημα και είσαι τακτικά έξω. σε καμία περίπτωση πάντως μην περιμένεις να δεις το "χημείο" που επικρατεί στα στρατόπεδα εδώ, με ότι μπορεί να περιλαμβάνει η λέξη "χημείο". Είναι σίγουρα μια διαφορετική εμπειρία και αν πας τελικά μην αγχώνεσαι. Ο στρατός όπου και να είσαι είναι η ίδια @@κία και όταν τελειώσει απλά τα θυμάσαι και γελάς!!:T:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.