Jump to content



Ψοφιο PSU Coolermaster 850W


qbiefox

Recommended Posts

Πριν απο καιρο μου ειχαν δωσει ενα Coolermaster RS-850-EMBA καμενο. Ειχα ασχοληθει λιγο τοτε, δεν ειχα βρει κατι εμφανες και το PSU εκατσε στο ντουλαπι για αρκετο καιρο. Επειδη ομως ψαχνω να αγορασω ενα τροφοδοτικο ειπα να του δωσω μια τελευταια ευκαιρια. Ειχα διαβασει και το thead to AN7 http://www.thelab.gr/showthread.php?t=48234 και πηρα κουραγιο :D Παμε λοιπον...

Το PSU οταν το βαζω στο ρευμα, αναβει κοκκινο το ledακι που εχει πισω, πραγμα που σημαινει οτι εχει προβλημα. Αν το βαλω πανω σε mobo και πατησω το power, παιρνει ελαχιστα ρευμα η μητρικη και σβηνει αμεσως χωρις να δημιουργησει οποιοδηποτε προβλημα, αν εξαιρεσεις οτι δεν αναβει :tomato: Το αισιοδοξο ομως ειναι, οτι αν το ξεκινισω the hard way βραχυκυκλονοντας το πρασινο του βισματος για την μητρικη με γειωση το PSU ξεκιναει κανονικα, το ledακι πισω γινεται πρασινο και τα ρευματα που βγαζει ειναι ολοσωστα, τα μετρησα με πολυμετρο! Το μονο για το οποιο δεν ειναι σιγουρος ειναι το Power OK (γκρι) στο βισμα της μητρικης, που βγαζει 0.10 volt. Γιατι οταν το βαζω σε μητρικη δεν ξεκιναει δεν ξερω... Καμια ιδεα για το τι να κοιταξω? Κριμα να παει για πεταμα

Link to comment
Share on other sites

Οχι ρε... το εχω δοκιμασει σε 2-3 μητρικες. Διαβασα οτι το Power OK πρεπει να ειναι πανω απο 2 V και ουσιαστικα αυτος ειναι ο τροπος να "λεει" το τροφοδοτικο στην μητρικη οτι ειμαι ΟΚ. Αυτο που βρηκα χτες και ειναι παραξενο πολυ ειναι οτι η μια ψυκτρα εχει 110 volt (τα οποια με χτυσηπσαν λιγο :tomato:) ! Αρα λογικα καποιο mosfet (νομιζω) ειναι καμενο και βραχυκυκλωνει. Το προβλημα ειναι οτι κατσαβιδι για να ξεβιδωσεις τα mosfets απο την ψυκτρα δεν μπαινει ετσι ωστε να βγαλεις την ψυκτρα πρωτα, οποτε πρεπει να αφαιρεθουν ολα τα mosfets μαζι, κατι που δεν καταφερα :TD:

Επισης, αυτο που φαινεται στην παρακατω φωτο ξερει κανεις τι ειναι?

imgp0056ip5.jpg

Γραφει πανω TOC 330. Ειναι συνδεδεμενο με την μικρη πλακετα που φαινεται στην φωτο και ειναι καθετη στην κεντρικη. Ηταν δεμενο πανω σε μια ψυκτρα. Πως μπορω να τσεκαρω αν ειναι καμενο?

Link to comment
Share on other sites

αν και δεν μπορώ να διακρίνω ακριβώς τι μπορεί να είναι,μάλλον καταλήγω ότι είναι σένσορας θερμοκρασίας αφού λές ότι είναι πάνω στην ψύκτρα.

Το ότι σε χτύπησαν 110 προφανώς δείχνει ότι κάπου έχεις διαρροή ή ακόμα και κακή γείωση.

Άμα το τροφοδοτικό ανοίγει με το κλασικό τρόπο τότε ξεχνάς να είναι κάποιο mosfet ή δίοδος καμένη.

Ίσως να έχει καεί ο controller,κάτι που είναι τραγικά δύσκολο να βρείς στην ελλάδα αν δεν είναι κλασικό πράμα(που τις περισσότερες φορές δεν είναι :p)

Και γώ αναγκαστικά όσες φορές έβγαλα και έβαλα μοσφετ,έπαιρνα όλη την σειρά και την ξεκόλλαγα.

Link to comment
Share on other sites

Καταφερα και εβγαλα τα μοσφετ, τωρα πως μπορω να καταλαβω αν ειναι κατι καμενο? Εμφανισιακα ειναι ΟΚ. Αυτο που παρατηρησα ειναι οτι ενα pin απο ενα μοσφετ ειναι απο την μανα του βραχυκυκλωμενο με την βαση της ψυκτρας μεσω της πλακετας (απο την μανα του). Ομως ειναι λογικο αυτο το pin να εχει 110 volt?

Link to comment
Share on other sites

σου εξήγησα ότι απ την στιγμή που το τροφοδοτικό άνοιγε είναι πολύ δύσκολο να την έχει ακούσει κάποιο mosfet.

Δυστυχώς για να τα ελέγξεις θες ειδικό εξοπλισμό.

Μπακάλικα(και μπορεί να το κάψεις κι όλας το mos fet) μπορείς να δεις αν καποιο απ τα μοσφετ γειώνει όλα τα ποδαράκια μεταξύ τους.Αν όμως γινόταν αυτό δεν θα άνοιγε το τροφοδοτικό.Ανάλογα στην φάση που είναι θα αντιδρούσε ανάλογα.Στο πρώτο στάδιο θα σου πέταγε την ασφάλεια απ τον πίνακα.Στο 2ο μπορεί να σου έσκαγε στην μάπα ή απλά να έκανε ένα περίεργο ήχο απ το protection(?).

Κάπου έχεις διαφυγή και πρέπει να βρείς το πού.

Έλεγξε καλα τις γειώσεις του σε πρώτη φάση.

Link to comment
Share on other sites

Το εξαρτημα στην φωτο μαλλον ειναι θερμιστορ, αν και μαλλον αποκλειεται να προκαλει αυτο το προβλημα πρεπει να εχει μια αντισταση 10-100ΚΩ σε θερμοκρασια δωματιου και να μεταβαλλεται αναλογα ή (το πιθανοτερο) αντιστροφως αναλογα με την θερμοκρασια.

Ο ενας ακροδεκτης σε τρανζιστορ σχεδον παντα ειναι συνδεδεμενος με την θηκη( μεταλλικη πλατη του τρανζιστορ) αλλα ως επι το πλειστον παρεμβαλεται μονωτικο (φυλλο μικας ή σιλικονης) και θερμοαγωγιμη μεταξυ τρανζιστορ-ψυκτρας.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχας ευχαριστω για την βοηθεια... Λοιπον εχουμε και λεμε. Η πλακετα του τροφοδοτικου γειωνεται μεσω των βάσεων της πλακετας που πατανε πανω στο σασι που ειναι γειωμενο. Οι ψυκτρες που εχει είναι συνδεδεμενες πανω στην πλακετα. Και εδω ερχεται το περιεργο. Ενω η μια ψυκτρα (κιτρινοι κυκλοι) ειναι γειωμενη, δεν συμβαινει το ιδιο και με την αλλη (κοκκινοι κυκλοι). Η μια βαση δεν ειναι συνδεδεμενη πουθενα, ενω η αλλη είναι πανω σε ενα pin απο mosfet. Τα mosfets είναι τα pins που ειναι υπογραμμισμενα με μπλε γραμμη. Οποτε απο το mosfet παιρνει τα 110 volt. Πουθενα αλλου δεν συνδεεται, και τα mosfets (η μεταλλικη πλακα τους) δεν βραχυχυκλωνει με την ψυκτρα (τα μετρησα οταν τα εβγαλα) Υπαρχει περιπτωση να ειναι φυσιολογικα αυτα τα 110 volt?

psuno5.jpg

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν δεν είναι λογικό γιατί φαίνεται οτι το gate είναι συνδεδεμένο με την ψήκτρα......

Μπορείς να πεις τον τύπο του τρανζίστορ που είναι συνδεδεμένο με την ψήκτρα;

Πάντως το θέμα σου με το power-good δεν μπορεί να έχει σχέση με αυτό το εξάρτημα... Το κύκλωμα του power-good έχει σχέση με τις χαμηλές τάσεις (εξόδου) και συνήθως βγαίνει από ένα op-amp με μια pull-up αντισταση σε μια έξοδό του, ή από ένα τσιπάκι TPS5510P.

Link to comment
Share on other sites

Απο αριστερα προς τα δεξια (οπως φαινονται στην πιο πανω εικονα, με μπλε γραμμη)

W25NM50N, W25NM50N, TH15R06D, W20NM50, W20NM50. Ολα ειναι της ST.

Χρηστο αν μπορεις λεγε τα λιγο πιο "λιανα" γιατι δεν εχω παρα πολλες γνωσεις σε ηλεκτρονικα κυκλωματα...

Link to comment
Share on other sites

Απο αριστερα προς τα δεξια (οπως φαινονται στην πιο πανω εικονα, με μπλε γραμμη)

W25NM50N, W25NM50N, TH15R06D, W20NM50, W20NM50. Ολα ειναι της ST.

Χρηστο αν μπορεις λεγε τα λιγο πιο "λιανα" γιατι δεν εχω παρα πολλες γνωσεις σε ηλεκτρονικα κυκλωματα...

Οκ! Τις παλιές μέρες που τα τροφοδοτικά δεν ηταν τόσο εξεληγμένα οι τροφοδοσίες στις εξόδους έκαναν ένα αρκετό χρόνο να φτάσουν τα σωστά όρια (μην βλέπεις τώρα που έχουμε της παναγιάς τα μάτια!). Τότε λοιπόν χρειαζόταν ένα σήμα που να έλεγε στην μητρική οτι οκ τώρα είναι σωστές οι τάσεις ξεκίνα να δουλέψεις. Αυτό είναι το σήμα power-good και ακριβώς η λειτουργία του περιγράφεται στην προδιαγραφή ATX.

Στην πράξη το κύκλωμα αυτό έιναι μερικοί τελεστικοί ενισχυτές (από 1 εως 4 ανάλογα την σχεδίαση) σε τοπολογία σμιθ τρίγκερ που έβλεπαν τις εξόδους του τροφοδοτικού, και όταν αυτές ήταν στα προκαθορισμένα όρια τότε η έξοδος του τελευταίου τελεστικού γινόταν ~5 Volt.

Αργότερα φτιάχτηκε το ολοκληρωμένο TPS5510P που αναλάμβανε λίγο πιο έξυπνη διαχείρηση καθώς και ενεργό αποκλεισμό ολοκληρου του τροφοδοτικού αν κάτι δεν πήγαινε καλά.

Στα σύγχρονα τροφοδοτικά μπορείς άνετα να βάλεις μια 10kΩ αντίσταση μεταξύ του +5 και του power good και να το ξεπεράσεις το πρόβλημα.

Δεν πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι στα mosfet στην είσοδο... σύνδεσε ένα σκληρό δίσκο για φορτίο και άνοιξέ το τροφοδοτικό με βραχυκύκλωμα γη-poweron και μέτρα τις τάσεις σε όλα τα καλώδια και γράψε τις αν δεν σου κάνει κόπο...

Σίγουρα αξίζει τον κόπο η επισκευή του. Αν δεν βγάλεις άλλη άκρη μπορούμε να το δούμε από κοντά μαζί, πρόσεξε

τις τάσεις του γιατί o πυκνωτής μετά την ανορθωση του AC έχει περίπου 325Volt...

Ότι άλλο χρειαστείς ρώτα!

Link to comment
Share on other sites

Αυτο με το να του βαλω μια αντισταση στην 5αρα και να την βαλω στο power OK το σκεφτηκα, αλλα δεν την βρισκω σιγουρη λυση, γιατι αν εχει προβλημα το τροφοδοτικο παιζει να μου τα καψει ολα... Οι τασεις οπως λεω και στην αρχη ειναι ολοσωστες, 12,08 στην 12αρα, 5,10 στην 5αρα και 3,34 στα 3,3. Εγω δεν νομιζω να μπορω να κοιταξω κατι αλλο χωρις βοηθεια λογω των ελλειπων γνωσεων μου, οποτε καθε βοηθεια ευπροσδεκτη...

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.