Jump to content



Συνθεση νεου υπολογιστη!


BananaTzo

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολoυς παιδια,

Πριν απο λιγους μηνες ενας φιλος μου ειχε ζητησει να του φτιαξω εναν υπολογιστη,κ με την βοηθεια σας εκανα ενα pc σκετο λουκουμι!Γι' αυτο κ σημερα θελω παλι την βοηθεια σας,αυτη την φορα για το δικο μου νεο pc μιας κ το συστημα που ειχα μεχρι πριν μια εβδομαδα (P4 2.8 Northwood <3 ) με αφησε χρονους καθως η μητρικη πεθανε.Τον υπολογιστη θα τον χρησιμοποιησω για gaming,video editing (h264,rips,vegas),ελαφρο photoshop κ ιντερνετ.Αυτο που θελω απο τον υπολογιστη ειναι σταθεροτητα,επιδοσεις ησυχια κ λιγο power saving(για να μην πληρωνουμε τα κερατα μας στην ΔΕΗ)Δηλαδη τα παντα :hehe:!O/C θα κανω μονο εαν δω οτι ο υπολογιστης δεν με καλυπτει με τις επιδοσεις του.Το budget του συστηματος θα κυμαινεται στα 1200 με 1400 ευρω.Οθονες,keyboards κτλ εχω απο τον παλιο υπολογιστη οποτε κοιταμε μονο την κεντρικη μοναδα.Επισης προσπαθω να βαλω τα περισσοτερα parts απο το πλαισιο μιας κ εχουν πολυ αξιοπιστο service.Ας αρχισουμε λοιπον! :happy2:

Case : Lian Li PC-A71B

Το κουτακι αυτο ειναι love on first sight απλα!Εχω ακουσει οτι τα 120mm fans του κανουν θορυβο εαν ειναι αληθεια ισως παρω μερικα νεα.2 120 πισω απο την προσοψη κ αλλα 2 μεσα ετσι ωστε να ειναι το κουτακι με τους σκληρους στην μεση για καλυτερη ψυξη καθως κ αλλα 2 120 στην πισω πλευρα.Τα fans απο μπροστα βαζουν αερα μιας κ ειναι πιο χαμηλα απο αυτα πισω κ τα πισω βγαζουν τον αερα.Το PSU μαλλον θα παει κατω?Ετσι δεν θα εχω καλυτερο airflow?Ledακια κ φωτακια μακρια απο δω :whip:

CPU : Intel Q9550

Ξερω πως ενας 8400 η ενας Q6600 θα μου ερχοντουσαν πιο φτηνα κ χωρις το fsb wall του Q9550 αλλα πως να το κανουμε το 2.8 ειναι ο τυχερος μου αριθμος με τις CPU (Northwood <3 <3 <3).Ακομα κ εαν κανω o/c δεν προκειται να φτασω το fsb wall μιας κ κατα την γνωμη μου το o/c πρεπει να ειναι της ταξης του 10-20% για να μην μειωσεις το lifespan της CPU.Το power saving του Q9550 επισης ειναι στα συν!Θα μπορουσα να επερνα εναν φτηνο επεξεργαστη κ μια σχετικα φτηνη mobo κ να περιμενω τους i7 αλλα κατα την γνωμη μου για να κατεβουν οι τιμες κ να φτιαχτουν πραγματικα καλες mobo θα παρει τουλαχιστον 1-1.5 χρονο οποτε θα προτιμησω ενα rock solid pc τωρα κ οχι στο μελλον.

CPU Cooler : Zalman 9700 vs Thermalright True Black 120 vs Tuniq Tower 120

Την τελευταια δυστυχως δεν την εχω δει στην ελλαδα οποτε αυτοματως βγαινει εκτος.Η CPU cooler πρεπει να χωραει στο lian li (διαστασεις 615 x 220 x 595 mm ),να μην ζυγιζει 10 τονους κ να λυγισει την mobo,να μην βρισκει με αλλα στοιχεια της mobo κ να ειναι οσο πιο αθορυβη γινεται!Οποτε μαλλον κοιταζουμε την zalman!Thermal pastes δεν προκειται να βαλω στην CPU.

Mobo : Asus Rampage Formula vs EVGA 780i

Πολυ καλες mobo κ οι δυο,στην πρωτη το Νοrthbridge ζεσταινεται υπερβολικα ενω στην δευτερη εχουν παρατηρηθει προβληματα με video corruption σε καποιες περιπτωσεις.Πραγματικα διαμαντια κ οι δυο οποτε δεν ξερω ποια να παρω!

Καρτα γραφικων : PowerColor 4870

Μικρο τερατακι επιδωσεων η καρτα αλλα με ειχε βαλει σε σκεψεις στην αρχη με το ρευμα που καιει η GDDR5 κ τις θερμοκρασιες που ανεβαζει.Μαλλον θα ανεβασω τα rpm στο fan κ θα ειμαι οκ (αν κ πρεπει να κανει πολυ θορυβο).Σε περιπτωση που η καρτα κανει πολυ θορυβο/θερμαινεται πολυ/τρωει ρευμα αβερτα κουβερτα θα την αντικαταστησω με την Evga Geforce Gtx260.

PSU : Corsair 750W vs CoolerMaster M700 Modular

Ευχαριστω hayabusa για το review στον κουρσαρο!Το τροφοδοτικο θα ηθελα να ειναι modular για μην γινεται χαμος κ πανικος απο τα καλωδια στο κουτι,οπως δηλαδυ το coolermaster!Δεν ξερω ομως ποσο μεγαλα ειναι τα καλωδια του κ ισως να υπαρξει προβλημα με το lian li μιας κ ειναι αρκετα μεγαλο κουτι.Ο κουρσαρος εχει πλοκαμια/καλωδια 60cm τα οποια θα ειναι οκ για το case κ ενα single +12v rail στα 60Α ενω το coolermaster 4 +12v rail στα 19 το καθενα.Καλυτερα δεν με συμφερει το corsair?Απο επιπεδα θορυβου νικαει το corsair. :happy:

Ram (DDR2) : CORSAIR XMS2 800Mhz vs Mushkin XP 800Mhz

Κατι σαν να εχω ακουσει οτι οι συχνοτητες των ram να ταιριαζουν με αυτες του επεξεργαστη για να μην εχουμε bottleneck.Στην δικια μου περιπτωση να κοιταξω ram με μεγαλυτερες συχνοτητες η ειμαι οκ?5-5-5-18 οι corsair,4-4-4-12 οι Mushkin.

DVD RW : Samsung SH-S223F

Το παλιο μου ελ-τζι εκανε σαν τροχος πριονιστηριου καθε φορα που διαβαζε/εγραφε DVD,ελπιζω αυτο να μας βγει πιο ησυχο.

HDD : Western Digital 1TB Caviar Green

Η σειρα green της western digital δεν ειναι τπτ αλλο απο HDD τα οποια τρεχουν σε 5000 rmp οποτε να κ το περιφημο power saving.Απο την αλλη η WD ειναι αρκετα αξιοπιστη εταιρια κ θελω εναν μεγαλο σκληρο.Boot drive θα βαλω εναν WD στα 250 GB απο τον παλιο υπολογιστη.Καμια εναλακτικη προταση?

Καρτα ηχου : On board (?)

Νομιζω πως η rampage εχει μια δικη της καρτα ηχου,την Supreme FX 2,το πλαισιο γραφει απλως 7.1 οποτε αγνωστο.Η αντιστοιχη 780ι εχει onboard το Realtek ALC888.Λογικα θα με καλυψουν.

Εχω ψαξει μερικα sites για αυτα τα parts αλλα δεν ειμαι καθολου σιγουρος πχ για ποια mobo να επιλεξω,το αφηνω στα χερια σας μιας που ειστε πιο εμπειροι.Το pc ελπιζω να με κρατησει για 3-4 χρονια.Ολες οι προτασεις κ ιδεες ειναι ευπροσδεκτες,πειτε οτι θελετε κ συγγνωμη αν σας κουρασα με το μεγαλο post! :hehe:

Link to comment
Share on other sites

Παρε mobo με Intel chipser. Παρε κανονικό δίσκο - 2-3 watt διαφορά πρέπει να έχουν, και αυτό όταν είναι σε read/write. Πάρε γρηγορότερες μνήμες (όχι ότι είναι big issue). H μητρική νομίζω είναι too much αν δεν έχεις σκοπό να τη σκίσεις στο o/c. Πάρε μια P5Q, γύρω στα 110 ευρώ. Επίσης δε χρειάζεσε τόσα fans - λίγο υπερβολικό! Βάλε τη Zalman να διώχνει πίσω πάνω σε ένα 12άρι, ένα εμπρός πανω στους δίσκους και ενοείται θα πάρεις κάρτα 2πλού slot για να βγάζει τη λάβρα έξω.

Link to comment
Share on other sites

Αν κ εισαι σωστος με τις mobo aπο προηγουμενη εμπειρια εχω μαθει οτι δεν κανουμε τσιγγουνιες εκει για να μην εχουμε πολλες δυσαρεστες εκπληξεις στο μελλον!Οποτε ειμαι ακομα αναποφασιστος για αυτες τις 2 mobo.Τελικα ισχυει αυτο με τις συχνοτητες της CPU κ των ram?Πως σου φαινονται αυτες? Corsair 8500C5DF 5-5-5-15 η αυτες Mushkin XP-8000 :jump1:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις πληροφοριες dante κ jois!Οσον αφορα για το συστημα,ναι κ εγω στην αρχη το ειχα σκεφτει ετσι 8400 κ μια καλη perfomance/value mobo ετσι ωστε οταν βγουν οι i7 να τσιμπησω εναν κ να ειμαι κομπλε!Ομως οπως την βλεπω την δουλεια οι i7 θα βγουν σε κανενα χρονο,κ μεχρι να φτιαχνουν καλες mobo κ να πεσουν οι τιμες θα φυγει αλλος ενας.Οντως ισως το συστημα να ειναι λιγο overkill αλλα αφου ειναι να φτιαξω νεο pc θελω να το κανω τουμπανο! :worship:

Κ οχι επειδη εχω λεφτα κ μαρεσει να τα τρωω,500 Ε το μηνα x 3 μηνες τωρα το καλοκαιρι για ξεκολωμα σε μια κωλοκουζινα 9 ωρες την ημερα.Ομως οταν φτιαχνω κατι θελω να εχει διαρκεια χρονου 3-4 χρονια.Ξερω πως οι i7 θα ειναι πολυ ανωτεροι απο τους αντιστοιχους επεξεργαστες τωρα (30% καλυτερος ο "απλος" nehalem σε σχεση με τον αντιστοιχο quad extreme τωρα νομιζω?) αλλα δεν θα τρεξω να τον αγορασω επειδη κ μονο ειναι πιο νεος.Εκτιμω την γνωμη σας αλλα εχω ηδη αποφασισει να μεινω περιπου σε αυτο το επιπεδο τιμης/αποδοσης ακομα κ εαν προκειται να ξεπεραστει συντομα!Back to the basics λοιπον,προσπαθω να δω ποια mobo απο τις 2 θα ειναι καλυτερη κ εαν ram στα 1066 θα ταιριαξουν καλυτερα με το pc!Οσο για το τροφοδοτικο επελεξα 750αρι για το τελεφταιο μου δεν εδινε αρκετο ρευμα στο +12v rail κ ειχα ελαφρο pixelation!Απο τοτε παιρνω τροφοδοτικο 1-2 νουμερα μεγαλυτερο απο τις τωρινες απαιτησεις μου,για τυχον upgrade στο μελλον! :flower:

Link to comment
Share on other sites

Όπως είπε ο φίλος jois21, το corsair 620 και το pro/modu82+ είναι αυτή την στιγμή από τα πιο αθόρυβα τροφοδοτικά στην αγορά. Αυτό όμως ΔΕΝ σημαίνει πως το corsair 750 είναι θορυβώδες, ή πως πραγματικά θα καταλάβει ο φίλος κάτι στο σύστημα που πάει να στήσει.

Μιας και έχω δουλέψει και με τα δύο της corsair(seasonic) δλδ και με το 620 και το 750, μπορώ να πω πως δεν βρίσκω ιδιαίτερη διαφορά στα επίπεδα θορύβου. Ορθώς, το 750 ακούγεται περισσότερο. Το "περισσότερο" όμως είναι κάπως σχετικό...ειδικά αν δεν ασχολείστε ιδιαίτερα με το θέμα θόρυβος και pc. Γιατί αν ασχολείστε τότε θα αλλάξετε το PSU fan έτσι και αλλιώς, όποιο τροφοδοτικό και να πάρετε...

Από εκεί και πέρα, για το φίλο πιστεύω πως θα τον καλύψει το modular της coolermaster κάπως καλύτερα, την στιγμή που πρέπει να πάει σε modular έτσι και αλλιώς. Στο κουτί του θα έχει ένα μικρό πρόβλημα με το βοηθητικό βύσμα τροφοδοσίας της μητρικής στο corsair 620 (πέφτει λίγο short), και ένα μικρό πρόβλημα με την θερμοκρασία στο modu82+ (λόγω του ότι διατηρείται η ταχύτητα fan στις ~660 στροφές ακόμα και στο load του συστήματος που στήνει ο φίλος).

Και πάλι όμως θα προτείνω το 750 μιας και έχει καλύτερα components από το coolermaster (rectifiers στα 130c, main caps στα 105c, γενικά δλδ η standard ποιότητα seasonic), σηκώνει και 900watt άνετα άμα λάχει (κάτι που δεν το ξέρουν και πολλοί) και παραμένει αθόρυβο και κρύο σε loads 25-50% που θα το χρησιμοποιήσει κατα κόρον ο φίλος...το μόνο μελανό σημείο, δεν είναι modular, αν και για πολλούς αυτό θεωρείται μάλλον πλεονέκτημα λόγω απωλειών.

Για τα υπόλοιπα, imo δεν αξίζει να σκάσεις 125euro για σκληρό του 1TB, την στιγμή που με 120euro αγοράζεις 2x640 (δλδ 30% μεγαλύτερη χωρητικότητα, χωρίς πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση κτλ), και παίζεις και σε raid 0-1 ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Για μνήμες, κοίταξε τις corsair στα 4-4-4-12 με 2.1v. Δεν έχουν διαφορά σε επιδόσεις από τις mushkin που επέλεξες, με δώρο το πολύ καλό σύστημα απαγωγής θερμότητας (δλδ την ψηλή passive heatsink τους).

Για heatsink, οι Xigmatek που ανέφερα είναι πιο φθηνές και σαφώς πιο αθόρυβες αλλά και αποτελεσματικές από την zalman που σκέφτεσαι. Αν πάντως θες το απόλυτο στην αερόψυξη, χωρίς περιορισμό κόστους και με βασικό άξονα την αθόρυβη λειτουργία, πας σε true 120 + noctua P12@9v. Τσέκαρε το link στην υπογραφή μου...;)

Thermal pastes δεν προκειται να βαλω στην CPU.
Αυτό μπορείς να το εξηγήσεις? Σκέφτεσαι να βάλεις την ψύκτρα με αυτοκόλλητο, ή και γυμνή πάνω στην CPU?...O_o
Link to comment
Share on other sites

Το "περισσότερο" όμως είναι κάπως σχετικό...ειδικά αν δεν ασχολείστε ιδιαίτερα με το θέμα θόρυβος και pc. Γιατί αν ασχολείστε τότε θα αλλάξετε το PSU fan έτσι και αλλιώς, όποιο τροφοδοτικό και να πάρετε...
Είσαι λίγο υπερβολικός! Ίσως κι αν κλοκάρει επιπλέον αυτών που λες και έχει και ευάισθητο αυτί...
...και ένα μικρό πρόβλημα με την θερμοκρασία στο modu82+ (λόγω του ότι διατηρείται η ταχύτητα fan στις ~660 στροφές ακόμα και στο load του συστήματος που στήνει ο φίλος).
Τώρα μιλάς... Ποιο τροφοδοτικό της προκοπής με μεταβλητό fan υπάρχει στην αγορά; Και επειδή δεν το κατέχω, εκείνη η περιβόητη PSU fan τροφοδοσία που έχουν μερικές μητρικές ΤΙ στο διατανο είναι;
Και πάλι όμως θα προτείνω το 750 μιας και έχει καλύτερα components από το coolermaster σηκώνει και 900watt άνετα άμα λάχει και παραμένει αθόρυβο και κρύο σε loads 25-50%... το μόνο μελανό σημείο, δεν είναι modular, ...

Μ'αρέσεις! :banging: Κάτι παρόμοιο (ύσηχο και αποδοτικό) γύρω στα 500-600watt και για μένα? Και να μην ειναι modular.

Link to comment
Share on other sites

Καρτα γραφικων : PowerColor 4870

Μικρο τερατακι επιδωσεων η καρτα αλλα με ειχε βαλει σε σκεψεις στην αρχη με το ρευμα που καιει η GDDR5 κ τις θερμοκρασιες που ανεβαζει.Μαλλον θα ανεβασω τα rpm στο fan κ θα ειμαι οκ (αν κ πρεπει να κανει πολυ θορυβο).Σε περιπτωση που η καρτα κανει πολυ θορυβο/θερμαινεται πολυ/τρωει ρευμα αβερτα κουβερτα θα την αντικαταστησω με την Evga Geforce Gtx260.

40+ watt διαφορά υπέρ της 260 σε idle είναι καλός λογαριασμός. Σε επιδόσεις είναι στα ίδια πλέον μετά και τη βελτίωση των drivers από nVidia. Εγώ αντίθετα θα κατεβάσω λίγο το fan της 260 αν διαπιστώσω ότι "σκούζει" πολύ....

Link to comment
Share on other sites

Neuromancer, για κάποιον που ασχολείται με το silent computing, συνήθως το πρώτο πράγμα που κάνει είναι το PSU fan mod. Απλά πετάει μέσα ένα noctua S-12-800 στα 9v, ή ένα Nexus στα 7v. Αυτό συμβαίνει γιατί δυστυχώς το τροφοδοτικό μαζί με τον σκληρό είναι τα κομμάτια που ακούγονται περισσότερο σε SC συστήματα.

Αυτό που προσπάθησα να πω είναι πως δεν θα δει ιδιαίτερη διαφορά θορύβου του 750 σε σχέση με το 620. Ειδικά αν το ανοίξει και βγάλει ένα πλαστικό που έχει μέσα (και καλά για το airflow)...

Απο εκεί και πέρα, για μη modular τροφοδοτικό στην κατηγορία που αναφέρεις, αν σε ενδιαφέρει η υσηχία και πάλι θα πας στο emermax.

Enermax PSU EPR525AWT PRO82 + 525W

Enermax PSU EPR625AWT PRO82 + 625W

Επίσης, βαράς και αυτό αν σε παίρνει οικονομικά, και τελείωσες...

SEASONIC S12-650 ENERGY+ 80 PLUS 650W

http://www.80plus.org/manu/psu/psu_reports/SP256_SEASONIC_SS-650HT_650W_Report.pdf

Link to comment
Share on other sites

Για τη φασαρία του δίσκου συμφωνώ, αν και μ'αρέσει να ακούω το γουργουρητο των WD. Mου δίνει την αίσθηση ότι είναι ζωντανό το PC!

Για τα PSU τοποθετήθηκα έτσι γιατί και το zalman που έχω και ένα της πλάκας Trust που έχω στον παλιό δεν ακούγονται καθόλου. Ακόμη και το βράδυ που ο ambient θόρυβος πέφτει και πάλι δύσκολα. Βεβαια αν κάνεις π.χ. ηχογραφίσεις, αλλάζει το θέμα.

Anyway, thanks for the tips. Ξέρουμε ποιον θα ρωτάμε για PSU ;-)

Link to comment
Share on other sites

Το κορσερ 750αρι το ειχα δοκιμασει. Κανει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ θορυβο ακομα και idle. Ισως να εξαρταται το κομματι που θα σου τυχει μιας και ο dante80 λεει οτι ειναι καλο. Αν κανεις ενα σερτς θα δεις πολλες περιπτωσεις εδω μεσα με "προβληματικο" 750αρι, αυτο και μονο μου αρκει για να κρινω την ποιοτητα του...

Τα ενερμαξ στο συστημα σου θα παιζουν μεταξυ 450-600rpm συν του οτι διαλεγεις μεταξυ Modular ή μη συν το bronze, οποτε καταλαβαινεις τι να παρεις...

Αν θες το απολυτα αθορυβο (μη passive) ανεξαρτητως φορτιου και τιμης ψαξε για ζαλμαν 850-1000W (στο spcr δεν το εχουν recomended γιατι "ετσι γουσταρουν"...), αν το βρεις πουθενα...

Link to comment
Share on other sites

Στο εύρος κατανάλωσης που θα έχω με μία κάρτα και χωρίς o/c το Enermax 525 Watt θα δουλεύει στην καλή του περιοχή σύμφωνα με τα διαγράμματα απόδοσης και θορύβου που είδα στο web (max απόδοση, min στροφές) οπότε κλείδωσε σε Enermax.

Αν είχε πουθενά Zalman σε παρόμοια watt θα το τιμούσα γιατί έχω μείνει ευχαριστημένος από το τρέχων των 460 watt.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για τις απαντησεις dante κ neuro,τελικα λεω να επιλεξω το corsair,θα αφαιρεσω την ζελατινα πισω απο το fan κ εαν δω πως ειναι κ παλι θορυβωδες θα αλλαξω το fan με κατι πιο ησυχο!

Για τα υπόλοιπα, imo δεν αξίζει να σκάσεις 125euro για σκληρό του 1TB, την στιγμή που με 120euro αγοράζεις 2x640 (δλδ 30% μεγαλύτερη χωρητικότητα, χωρίς πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση κτλ), και παίζεις και σε raid 0-1 ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Σωστος ο μαστορας :p

Παράθεση:

Thermal pastes δεν προκειται να βαλω στην CPU.

Αυτό μπορείς να το εξηγήσεις? Σκέφτεσαι να βάλεις την ψύκτρα με αυτοκόλλητο, ή και γυμνή πάνω στην CPU?...O_o

Για να πω την αληθεια δεν εχω βαλει ποτε thermal paste σε κανενα επεξεργαστη κ δεν ξερω αν ειναι κ τοσο απαραιτητη.1-3 βαθμους δεν πεφτει περιπου η θερμοκρασια?Ασε που πρεπει μου φαινεται να την αλλαζεις καθε 1-2 μηνες κ ισως μεινουν τιποτα υπολοιπα πανω στην CPU.Εαν το ψησω ποια μου προτινετε?
Για μνήμες, κοίταξε τις corsair στα 4-4-4-12 με 2.1v. Δεν έχουν διαφορά σε επιδόσεις από τις mushkin που επέλεξες, με δώρο το πολύ καλό σύστημα απαγωγής θερμότητας (δλδ την ψηλή passive heatsink τους).

Αυτες λες?Τοσο καλο ειναι το συστημα ψυξης τους?Τοσο το καλυτερο! :hehe:
Για heatsink, οι Xigmatek που ανέφερα είναι πιο φθηνές και σαφώς πιο αθόρυβες αλλά και αποτελεσματικές από την zalman που σκέφτεσαι. Αν πάντως θες το απόλυτο στην αερόψυξη, χωρίς περιορισμό κόστους και με βασικό άξονα την αθόρυβη λειτουργία, πας σε true 120 + noctua P12@9v. Τσέκαρε το link στην υπογραφή μου...
Την true την ειχα δει κ πιο παλια κ εχω ακουσει πως ειναι αρκετα καλη,ομως ειχα δει μερικα screenshot απο ενα review κ φοβηθηκα πως ισως δεν χωραει στο case η εμποδιζει καποιο αλλο part!Κατι λιγοτερο απο ενα κιλο χωρις το fan δεν ζυγιζει?Πρεπει να την ξανακοιταξω!

Κ καμια γνωμη για evga 780 η την rampage εαν τις εχει κανεις παρακαλω ρε παιδια,μην ντρεπεστε :laughing:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.