Jump to content



dual boot linux 8.10 - Xp


Amadeus7

Recommended Posts

χώρισα το σκληρό μου σε 2 partition. το ένα το έκανα format σε ntfs και έβαλα τα xp. μετά το 2ο partition το έκανα format σε fat32, έχοντας κάνει boot απο τό cd των linux, και στη συνέχεια τα εγκατεστησα. το πρόβλημα είναι ότι στην εκκίνηση δεν μου εμφανίζει την επιλογή ώστε να μπώ με τα windows. μπήκα στο grub/menu.lst όπου δε βρήκα να αναφέρει τίποτε για τα windows (εκτός από εκεί που δίνει το παράδειγμα για το πώς να ορίσεις το dual boot windows και linux). κάτι που με παραξένεψε είναι ότι όταν πάω να ανοίξω και να δώ τα περιεχόμενα του partition που έχω τα windows, αυτο δεν ανοίγει και μου βγαινει ενα μηνυμα που μου λέει ότι δεν μπορεί να κάνει mount αυτό το partition. εκεί γράφει πως για να το λύσω αυτό το πρόβλημα πρέπει να τρέξω chkdsk. κάνω chek disk από τον partition manager και μου βγαίνει το ίδιο μήνυμα λάθους που μου έβγαζε και πρίν. μπορεί κάποιος να μου πεί τι πρέπει αν κάνω για να λύσω αυτό το πρόβλημα;

ps. sorry που δέ μπορώ να στείλω αυτούσιο το μήνυμα που μου βγάζει αλλά δεν έχω internet στο σπίτι μου και τώρα βρίσκομαι σε internet cafe.

Link to comment
Share on other sites

αν θες μπορείς να κανεις install το ubuntu μέσα από τα windows

τώρα λύση για την περίπτωση σου δεν μπορώ να σου δώσω

αν θες δώσε κάτι παραπάνω για την διαδικασία που ακολούθησες

θα σου πρότεινα να αγοράσεις έναν δεύτερο δίσκο(αν δεν έχεις) και να μην μπλέξεις τα δυο λειτουργικά σε έναν δίσκο

Link to comment
Share on other sites

έως τώρα όσες φορές έκανα format πάντα έκανα εγκατάσταση του ubuntu μέσα στα windows αλλα τα linux μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μόνο 30g του σκληρού μου. εγω τώρα ήθελα να χρησιμοποιούν περισσότερο χώρο, έτσι τα έβαλα σε άλλο partition.

χτες έκανα format το partition των windows. τώρα το πρόβλημα είναι ότι τα windows δεν αναγνωρίζουν το partition των linux λόγω άγνωστου τύπου , προς τα windows, φορματ. έτσι ο grub δεν φορτώνει καν στην εκκίνηση με αποτέλεσμα να μην μπορώ να μπώ στα inux.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, τα μπέρδεψες λίγο, χεχε. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Έχεις ένα δίσκο με 2 partitions. Ας θεωρήσω ότι το έχεις κάπως έτσι:

[----WINDOWS-NTFS-----][-----EXT3-LINUX---]

Εφ' όσων πέρασες Windows μετά τα Linux, πρέπει να ξαναπεράσεις στο MBR (Master Boot Record) τον Grub, που είναι ο boot loader του Ubuntu.

Για να γίνει αυτό, θέλεις ένα Live CD από Ubuntu, όποιο να ναι. Μετά δες εδώ.

Μόνη παρατήρηση είναι στο σημείο που λέει:

grub> root (hd0,1) : hd0 είναι ο πρώτος δίσκος, και το ,1 είναι το partition που είναι περασμένο το Ubuntu. Αν εσύ έχεις στο πρώτο partition δηλαδή το Ubuntu τότε θέλεις hd0,0.

Μετά όταν μπεις κανονικά πλέον στα Ubuntu, δώσε σε terminal

sudo pico (ή gedit, ή όποιον άλλο editor θέλεις) /boot/grub/menu.lst

Και πήγαινε τέρμα κάτω όπου και θα δεις τα entries (λέγονται stanza) για το Ubuntu.

Εκεί, κάτω από τα άλλα, δίνεις:


title Windows XP/Vista
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader +1

Αν βάλεις αυτή την εγγραφή πρώτη, τότε θα φορτώνονται τα Windows αυτόματα. Ομοίως hd0,0 είναι πρώτος δίσκος, πρώτο partition.

Μόλις τελειώσεις με αυτό, πάμε παρακάτω με το ntfs. Θέλει mount ntfs κλπ κλπ κλπ, αλλά συμπτωματικά τα ίδια έκανα χθες κι εγώ, αλλά μη σε αφήσω με μισόλογα :)

Link to comment
Share on other sites

δεν ξέρω αν κάνει να δώσω άλλο φόρουμ αν δεν κάνει πείτε μου να κάνω edit

http://ubuntu-gr.org/ δες εδώ έχει πόλους οδηγούς ακόμα και βίντεο και πολλά παιδία με διάθεση να βοηθήσουν

γενικά μια εγκατάσταση linux θέλει 3 partition

1 που θα μπει το λειτουργικό

1 που θα είναι το home(οτιδήποτε πάθει το λειτουργικό ακόμα και format ή αλλαγή έκδοσης δεν χάνεις αρχεία και ρυθμίσεις)

1 που θα είναι μικρό αν έχεις λίγο ram θα πρέπει να είναι διπλάσιο του μεγέθους της ram αν έχει πολύ ram δεν χρειάζεται να είναι διπλάσιο ας είναι ίσο πχ 512ram 1G το partition 2Gram 2G το partition)

P.S επειδή είμαι και εγώ πολυυυυυ νέος καλύτερα να συμβουλευτείς και ποιο έμπειρους

αν κανω καπου λαθος συγχωρέστε με και διορθώστε με :p

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.