Jump to content



Τί να κάνω???


sokratis

Recommended Posts

Ρε παιδια εχω ετοιμασει ενα συστημα με AthlonXP 2500+, μητρικη Gigabyte GA-7N400 Pro2, μνημη 512 ddr σε δυο αρθρωματα PC3200 (ώστε να δουλευει dual channel)(corsair πιθανοτατα, να δω τιμες πρωτα σε σχεση με kingston) και θα βαλω και κανα σκληρο SATA. Θέλω να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου...

1. Εφτασα στην επιλογή του athlon για το λογο του οτι δεν ηθελα να πεινασω σαν φοιτητης αγοράζοντας κάποια υλοποιηση του P4. Tora! , afou se ligous mines kukloforei o Prescot stin idia timi (analoga me tin suxnotita) pou einai twra oi alloi P4 lete na perimenw kai na agorasw tpt se P4? (Ti na kanw... 8a pinw kana kafe ligotero).......

2. Giati den paizei tpt genikotera stin koinotita sas me motherboards apo tin Gigabyte?

3. AFOU o athlonXP (px o 2500+) exei FSB 333MHz uparxei νόημα i RAM na douleuei se DUAL Channel? (pws 8a ekmetaleutei o epeksergastis ta 800 Mhz tis mnimis???).

4. Stis odigies pou dinei i AMD gia tous epeksergastes tis kai tin topo8etisi tous enimerwnei na min xrhsimopoiisoume kapoiou eidous 8ermoagwgimis pastas dioti auti me ton kairo αποσυντίθεται-χαλάει-εξατμίζεται(κάτι τέτοιο τέλως πάντων)(ε καλά όχι και σε 3 μήνες...)...

Opws blepete to sustima den periexei karta grafikwn.... Gia na min kanw tin blakeia na agorasw twra me kamia 100 eurw kapoia xamilwn epidosewn (blepe FX5200 Randeon9200), 8a koitaksw na agorasw argotera kamia Randeon 9600. (XT!?).

Εδώ που τα λέμε... Athlon ή P4???

Τελευταίο μου ερώτημα... ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ?

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα σου.

Κατ αρχην, προσπαθησε να γραφεις ολο το ποστ σου Ελληνικα για να βγαζουμε ακρη...

Απο κει και περα, η Amd λυση ειναι πολυ καλη και πολυ φθηνη,συνεπως,αν δεν θες να κοψεις καφεδες και ισως και φαγητο,ειναι η καλυτερη λυση. Για τα Gigabyte, δεν ειναι τυχαιο που δεν τα ακους...υπαρχουν τοσες αλλες ωραιες επιλογες...Abit,Asus,Epox. Το 333 δεν εχει να κανει με το dualddr, φυσικα και να παρεις 2 μνημες.Εξ αλλου το 333 συνηθως δεν μενει εκει...:devil:

Θερμοαγωγιμη παστα, να προτιμησεις καποια απο τις Ceramique,Arctic silver3 H 5. Καλο ειναι να παρεις φυσικα 9600 αν μπορεις να περιμενεις...

Αρα λοιπον, Amd για φθηνη και γρηγορη λυση, P4 για απολυτες επιδοσεις.

Οσο για τον Αη Βασιλη,βαλε μια καλτσα(καθαρη) στο τζακι την παραμονη και το πρωι θα ξερεις...;)

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα και απο μενα.

Εγω θα συμφωνησω με τον Στρατο μονο οσον αφορα τα Ελληνικα που λειπουν απο το ποστ σου. Αν σου ειναι ευκολο γραφε ολο το ποστ με Ελληνικα γιατι πρωι-πρωι στραβωθηκα μεχρι να βγαλω ακρη.

Απο εκει και περα να καταθεσω κι εγω την γνωμη μου.

Πιστευω οτι τα Gigabyte μπορει να μην ειναι Motherboard τα οποια κανουν τρελο overclocking αλλα ως εκει. Δηλαδη στα υπολοιπα χαρακτηριστικα τους οπως επισης και στην αξιοπιστια τους ειναι αξιοπρεπεστατα οσως αφορα πιστευω τα παντα. Τωρα αν εισαι hardcore overclocker θα πρεπει να καταφυγεις σε καποια αλλη μαρκα μητρικης.

Για την διαφορα τωρα που κανει το DualDDR στους Athlon κι εκει εχω καποιες αμφιβολιες. Οι διαφορες στις επιδοσεις ειναι της ταξης του 5-6% οποτε για μενα ειναι δωρον αδωρον. Αυτος ο επεξεργαστης δεν θελει memory Bandwith και αυτο δεν αλλαζει.

Για το αν πρεπει να προτιμησεις μνημη 266,333 ή 400 μαλλον θα ελεγα 400αρα γιατι η διαφορα με τις αλλες ειναι απειροελαχιστη.Για την ερωτηση του Barton με 333FSB και το DualDDR δεν σε πολυκαταλαβα αλλα αν θελεις να ρωτησεις πιο το οφελος στο να παρεις 400αρα μνημη εναντι του 333FSB του Barton θα σου πω απλα οτι το κανεις μονο και μονο αν θελεις να κανεις overclocking στο μελλον. Και φυσικα οπως ειπα παραπανω για την ελαχιστη διαφορα τιμης.

H AMD ισως και να εχει δικιο για το οτι χαλαει η παστα μετα απο λιγο καιρο, γι'αυτο και οταν βαλεις, γιατι ειναι καλυτερα να βαλεις θα πρεπει καθε περιπου 3-4 μηνες να ξηλωνεις το ανεμιστηρακι του επεξεργαστη, να το καθαριζεις και να ξαναβαζεις παστα.Για την επιλογη της παστας θα συμφωνησω με τον φιλο Στρατο. Arctic Silver 3 ή 5 ή Arctic Ceramique.

Συμφωνω με την αποψη σου για αναμονη εν οψη καλυτερης καρτας γραφικων και οσο για τον Αι Βασιλη......τι να σου πω......καλτσα,τζακι και περιμενε...........

Link to comment
Share on other sites

Όπως ξέρουμε ο επεξεργαστής ενός συστήματος επικοινωνεί με το chip υποστήριξης (north bridge) και όχι κατευθείαν με την RAM (Το chip με την σειρά του επικοινωνεί με την RAM). Η ταχύτητα με την οποία επικοινωνεί ο επεξεργαστής με τη north bridge είναι γνωστή ως FSB.

Στην περίπτωση του P4 το FSB του επεξεργαστή είναι 800Mhz οπότε το Dual Channel DDR έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα 800Mhz του επεξεργαστή και στα 400Mhz της μνήμης. Οπότε έχουμε 400MHz X 2 = 800Mhz :) Καλώς ως εδώ...

Όταν όμως έχουμε τον AthlonXP 2500+ (Barton) ο οποίος διαθέτει FSB 333Mhz, ποιό το νόημα να βάλουμε δύο αρθρώματα μνήμης ώστε να επιτύχουμε Dual Channel DDR ??

(Ο λόγος που τα μπερδεψα τα ελληνικά με τα greeklish παραπάνω είναι οτι ξεκίνησα να γράφω ελληνικά αλλα επειδή βαρέθηκα κάθε δύο λέξεις να κάνω Alt+Shift για να γράψω ορολογίες στα αγγλικά..., σπάστηκα και έγραφα διάφορα :) :) :) )

post-356-1416070665,6211_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση του P4 το FSB του επεξεργαστή είναι 800Mhz οπότε το Dual Channel DDR έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα 800Mhz του επεξεργαστή και στα 400Mhz της μνήμης. Οπότε έχουμε 400MHz X 2 = 800Mhz Καλώς ως εδώ...

καπου μπερδευεσαι.....

ο επεξεργαστης δουλευει 200*4 το fsb kai οι μνημες 200*2(400).

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από shidokanjohn [11-12-2003 και 10:34]

Στην περίπτωση του P4 το FSB του επεξεργαστή είναι 800Mhz οπότε το Dual Channel DDR έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στα 800Mhz του επεξεργαστή και στα 400Mhz της μνήμης. Οπότε έχουμε 400MHz X 2 = 800Mhz Καλώς ως εδώ...

καπου μπερδευεσαι.....

ο επεξεργαστης δουλευει 200*4 το fsb kai οι μνημες 200*2(400).

ακριβώς και όταν λέμε DUAL Channel DDR εννοούμε δύο ανεξάρτητα κανάλιια ίδιου εύρους και ταχύτητας για την επικοινωνία του chipset μη την μνήμη οπότε 2*400=800

Link to comment
Share on other sites

για αυτό και όταν θέλουμε να πετυχουμε dual channel DDR χρησιμοποιούμε διαφορετικό κανάλι για να τοποθετήσουμε τη μνήμη πάνω στη motherboard(δεν τα βάζουμε δίπλα τα αρθρώματα)

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από shidokanjohn [11-12-2003 και 10:51]

οταν λεμε μια μνημη τρεχει στα 400 ποια ειναι η πραγματικη τις συχνοτητα?

Η μνήμη DDR3200 (400Mhz) τρέχει στα 200Mhz Χ 2 λόγω της τεχνολογίας DDR(Double Data Rate)... Δηλαδή 400Mhz.

Όταν όμως χρησιμοποιείς την τεχνολογία Dual Channel DDR, χρησιμοποιείς δύο διαφορετικά κανάλια επικοινωνίας της μνήμης με το chipset οπότε πετυχαίνεις την διπλάσια ταχύτητα... 400Mhz X 2 = 800Mhz

Link to comment
Share on other sites

Βασικα ψαχνω μια αντιστοιχη φωτο του Nforce2 και δεν μπορω να την βρω οποτε θα τα πω προφορικα.

Αν παρατηρησεις απο το σχεδιαγραμμα που εχεις βαλει για τον P4 η συνδεση του επεξεργαστη με το 82875P MCH Northbridge λεει οτι ειναι ή 6.4 ή 4.2 ή 3.2 GB/s. Αυτο ειναι το θεωρητικο μεγιστο bandwith συνδεσης του επεξεργαστη με το Northbridge και ειναι 3 τα νουμερα γιατι εξαρταται απο τον επεξεργαστη που χρησιμοποιεις. Δηλαδη οι P4-800FSB εχουν μεγιστο bandwith 6.4GB/s , οι P4-533 εχουν 4.2GB/s και οι 400FSB εχουν 3.2GB/s.

Τωρα ακριβως δεξια απο το northbridge ειναι οι μνημες. Οι συγκεκριμενες μνημες αν δουλευουν στα 400FSB εχουν θεωρητικο μεγιστο bandwith 3.2GB/s ακριβως οπως και ο 400αρης P4 αλλα λογω του οτι χρησιμοποιουνται σαν Dual Channel το bandwith διπλασιαζεται και φτανει τα 6.4GB/s.

Τωρα για τον Athlon. H συνδεση του επεξεργαστη με το Northbridge του , στην συγκεκριμενη περιπτωση του Nforce2 εχει μεγιστο θεωρητικο bandwith 3.2GB/s.

Και αυτο βεβαια στους Ahtlon XP και Barton που δουλευουν στα 200FSB. Oi 333αρηδες δηλαδη αυτοι που δουλευουν στα 166FSB εχουν 2.1GB/s .

Οσον αφορα την μνημη ισχυει οτι ακριβως και στο 875P μονο που στην συγκεκριμενη περιπτωση ολο αυτο το Bandwith που δινει η μνημη διαμεσου του chipset o επεξεργαστης δεν μπορει να το αξιοποιησει γιατι πολυ απλα το bandwith του επεξεργαστη σταματα στα 3.2GB/s. Οποτε απο εκει και πανω οσο πιο γρηγορα και να χρησιμοποιεις την μνημη σου η διαφορα στην ταχυτητα ειναι ελαχιστη.

Να αναφερω επισης οτι και στις 2 πλατφορμες το μεγαλο οφελος υπαρχει μονο και εφοσον και η συνδεση του επεξεργαστη με το chipset αλλα και η ταχυτητα των μνημων με αυτο ειναι ακριβως η ιδια, δουλευουν δηλαδη συγχρονα.

Στην ασυγχρονη λειτουργια οι επιδοσεις "πεφτουν", οριακα για τον P4 και σημαντικα για τον Athlon.

Συμπερασμα: Αν δεν προκειται να κανεις overclocking με τον Barton 2500+ που θα παρεις μην παρεις μνημες 400αρες αλλα 333 γιατι πολυ απλα δεν προκειται να τις αξιοποιησει το συστημα παρα μονο αν αλλαξεις αργοτερα επεξεργαστη και παρεις καποιον που εχει 200ΜΗζ FSB/.

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από sokratis [11-12-2003 και 11:06]

άρα δεν υπαρχει νόημα να χρησιμοποιούμε dual channel ddr με τον athlon......

Εκει θελω να καταληξω. Γι'αυτο και οι διαφορες Dual Channel και Single Channel ειναι τοσο μικρες. Γιατι ο επεξεργαστης δεν θελει αλλο bandwith απο την μνημη. Το μεγιστο που δινει μια 400αρα μνημη ειναι 3.2GB/s . Αυτο ειναι και το μεγιστο που μπορει να δωσει η CPU.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.