Jump to content


Περί δίσκων,DVD και Windows 7 migration


Blackdogkt

Recommended Posts

Από πού ν'αρχίσω...

Οκ, έχει σχεδόν ένα χρόνο που άλλαξα PC και πήρα ένα i7 920,Asus P6T deluxe v2, 3x1 GB DDR3 RAM σε triple channel, εφόσον δεν ήθελα να βάλω Vista (άρα XP 32 bit) δεν είχε νόημα περισσότερη RAM.

Ενώ είχα δισκάκι Win XP με αυθεντικό key, βαρέθηκα να κάνω format/reinstall και έκατσα με την έκδοση που είχε περασμένη από το μαγαζί όσο το έστηναν και το δοκίμαζαν, η οποία προφανώς δεν ήταν αυθεντική γιατί τους είχα πει ότι έχω δικό μου key, δεν ήθελα λειτουργικό και να μην ασχοληθούν με αυτό.

Φέτος μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων μου κάηκε η 4870 ενώ οι αντιπροσωπείες ήταν κλειστές για απογραφή. Πάω λοιπόν και φωνίζω μια 4890 με την προοπτική όταν έρθει το RMA της 4870 να το πάρω πιστωτικό και να τσιμπήσω έναν επιπλέον δίσκο 1.5TB.

Τον δίσκο τον πήρα χθες. WD Caviar 1.5 TB Green, διάβασα εδώ ότι δεν είναι ότι πιο γρήγορο κυκλοφορεί αλλά δεν ήθελα να πληρώσω και παραπάνω. Aκριβώς στην τιμή του πιστωτικού έβγαινε αυτός και ο Seagate, αλλά από το κατάστημα μου είπαν να μην πάρω Seagate μετά τα πρόσφατα προβλήματα. Εδώ τώρα αρχίζουν τα μπερδέματα.

1) Ο πρώτος μου δίσκος που τρέχει XP Pro 32 είναι Seagate 1.5TB, ST31500341AS, revision CC1G. Στο σχετικό θέμα του φόρουμ είδα μερικούς να λένε ότι θέλει φλασάρισμα και άλλους να ποστάρουν chat με τεχνικούς από το support της Seagate που έλεγαν ότι το συγκεκριμένο firmware είναι εντάξει.

Επίσης, από το ίδιο θέμα είδα ότι πολύς κόσμος φλάσαρε δίσκους που δεν έπρεπε ή με λάθος firmware και τους πήρε στο χέρι. Κατέβασα το drive detect, έκανα και το firmware check και μου λέει ότι δεν χρειάζεται να κάνω κάτι παραπάνω.

Τελικά, πρέπει να τον φλασάρω ή όχι;

2) Πάμε παρακάτω, αν υποθέσουμε ότι ο Seagate κρατάει σε ποιον από τους 2 δίσκους να περάσω Windows 7; Έχω αυθεντικό key για τα Pro 64 και το ISO από το MS Developer Network το κατέβασα σήμερα.

Προς το παρόν τα περισσότερα games μου θα τρέχουν κάτω από XP. Τα 7άρια τα θέλω περισσότερο για να τα συνηθίσω, όταν βάλω άλλα 3GB Ram μέχρι το φθινόπωρο θα γίνουν το primary λειτουργικό. Εν ολίγοις, dual boot μέσα από το F8 menu.

Ο Seagate είναι σε 2 partitions, ένα 300GB για τα XP, documents και ώρες ανάγκης (βλ, όταν γεμίζει το 2ο partition) και ένα 1200GB για όλα τα υπόλοιπα. Ότι εγκατάσταση γίνεται και ότι κατεβαίνει πάει στο 2ο partition, ώστε αν θέλω να κάνω ποτέ format να χάνω μόνο το λειτουργικό και να μην ψάχνω πού θα κάνω backup.

Αυτό που σκέφτομαι είναι να κρατήσω τον Seagate ως έχει, να κάνω 2 αντίστοιχα partitions στον WDC και απλά να μεταφέρω ότι δεν είναι εγκατεστημένες εφαρμογές/παιχνίδια από το 1200άρι partition του Seagate στο 1200άρι του WDC για περισσότερη ασφάλεια, καθαρά για αποθήκευση. Από εκεί και μετά, εφόσον τα δεδομένα μου είναι ασφαλή, μπορώ να επιλέξω στο primary partition ποιου δίσκου θα περάσω το κάθε λειτουργικό.

Εννοείται ότι θα προτιμούσα τα 7άρια να μπουν στο primary του WDC όχι μόνο για λόγους ασφάλειας, αλλά και βαρεμάρας. Σε σύγκριση με "ξήλωμα" XP από Seagate, εγκατάσταση XP se WDC και εγκατάσταση 7 σε Seagate, είναι πολύ δελεαστικό απλά να περάσω τα 7 στον WDC και να τελειώνω.

Το ερώτημα είναι, πόσο αργός είναι ο WDC Green; Όταν σε μερικούς μήνες τα 7 θα είναι το κύριο λειτουργικό και σχεδόν όλα θα τρέχουν από εκεί, θα μπορεί να ανταποκριθεί ή θα πρέπει να κάνω την διαδικασία που προσπαθώ να αποφύγω τώρα; Κατά 99% θα ακολουθήσω την εύκολη λύση να τα βάλω στον WDC γιατί φοβάμαι μη μου "ψοφήσει" ο Seagate, αλλά θα ήθελα καλού κακού να ξέρω τι διαφορά παίζει στις ταχύτητες μεταξύ των 2. Το θέμα είναι αν πχ οι καλύτερες επιδόσεις του Seagate αξίζουν το ρίσκο να μου μείνει στο χέρι, σε σχέση με τις χαμηλότερες επιδόσεις αλλά και την καλυτερη σταθερότητα του WDC.

3) Άλλο καπέλο αυτό. Advanced format λέει ο WDC. Σε καινούρια λειτουργικά όπως τα 7 λειτουργεί ως έχει, αλλά για να έχει τις κανονικές του επιδόσεις όταν τον διαβάζεις με XP θέλει να τον φορμάρεις με συγκεκριμένο εργαλείο που κατεβάζεις από το site της εταιρίας (ή να αλλάξεις jumpers και μετά δεν τον διαβάζουν τα 7, οπότε τα jumpers αποκλείονται).

Το θέμα είναι ότι εφόσον ο WDC θα εχει το "αποθηκευτικό" partition, εκεί θα είναι μουσικές, videos, κλπ. Αυτό σημαίνει ότι ανεξαρτήτως από ποιον δίσκο κάνω boot και με ποιο λειτουργικό, το secondary partition του WDC θα το δουλεύω έτσι κι αλλιώς.

Αν δεν κάνω το advanced format πόσο πιο αργός θα είναι όταν bootάρω XP;

Αν κάνω advanced format θα έχω κάποιο πρόβλημα όταν bootάρω με 7;

Το θέμα περιπλέκεται ακόμα περισσότερο γιατί (νομίζω) το εργαλείο της western το τρέχεις ΜΕΤΑ την εγκατάσταση του λειτουργικού και κάνει κάποιο alignment στον δίσκο. Σιγά το πράμα θα μου πείτε, αλλά άλλο τρέχεις για 32bit λειτουργικό και άλλο για 64bit.

Το χειρότερο σενάριο θα είναι να περάσω τα 7 στον WDC, να κάνω το alignment/advanced format με ένα από τα 2 λειτουργικά και να μην τον βλέπει το άλλο.

Προφανώς την ίδια δουλειά θα κάνουν και είναι απλά γραμμένα για διαφορετικά OS, αλλά δε βλάπτει να ρωτήσω.

4) Αυτό το τελευταίο δεν έχει να κάνει με δίσκους, αλλά με το DVD-RW. Έχω ένα Optiarc AD-7220S (Sata). Πριν λίγο καιρό σταμάτησε να αναγνωρίζει DVD δισκάκια. Ούτε τα διαβάζει, ούτε τα γράφει και αν πας να γράψεις κανένα στο nero περιμένει λες και το drive είναι άδειο. Τα CD τα βλέπει κανονικά. Επίσης, όσα DVD δοκίμασα τα έβαλα στον παλιό μου Athlοn και τα διάβαζε τζάμι, οπότε δεν φταίνε τα δισκάκια.

Έχω ακούσει και διαβάσει ότι μπορεί να φανταστεί κανεις. Ότι αν κάνω format και ξαναπεράσω λειτουργικό θα στρώσει, ότι είναι conflict μεταξύ XP, nero και daemon tools σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς αυτών, κλπ. Το καλύτερο για το τέλος, ότι στο συγκεκριμένο drive οι κεφαλές laser είναι δύο, μια για τα CD και μια για τα DVD, και έχει την τάση να "καίγεται" μια από τις δύο.

Εννοείται πως το χρειάζομαι για να περάσω και τα Win7. Σήμερα έκανα uninstall το Nero και μετά έτρεξα το δικό τους removal tool που δεν αφήνει κατάλοιπα, το τσέκαρα και με ccleaner και δεν βρήκε τίποτα, έριξα και ένα restart ακόμα για να καθαρίσουν όλα και πάλι δεν έβλεπε DVD.

Μετά έκανα shutdown, αποσύνδεσα το DVD-RW, restart για να το "ψιλιαστούν" τα XP ότι λείπει, shutdown, επανασύνδεση drive και boot για να το ξαναδούν. Αυτά μήπως και του δίνει κάποιο λάθος DMA range, για να το κάνει reassign από την αρχή. Πάλι δεν δούλεψε.

Έχει κανείς υπόψη του κάτι ή να πάω να το αλλάξω; Τσάμπα είναι πλέον τα DVD-RW αλλά υπάρχει και περίπτωση να είμαι ακόμα εντός εγγύσης (στο site τους λέει 24 μήνες, αλλά δεν ξέρω αν ισχύει μόνο για τα τελευταία μοντέλα ή και για τα discontinued όπως το δικό μου). Για firmware παρεπιπτόντως λέει ότι δεν έχει κάτι καινούριο.

Όπως το βλέπω το πράγμα, μάλλον θα πρέπει να κανω εγκατάσταση τα 7 από bootable flash drive, αλλά επειδή ο βλάκας δεν πέρασα ποτέ τα αυθεντικά μου XP, δεν δουλεύει το tool της MS που σου φτιάχνει Win7 bootable DVDs και flash drives (δεν έχω κατεβάσει το API γιατί δεν είναι validated η εγκατάσταση των XP).

Η άλλη λύση είναι να πάρω το Iso των 7 με φλασάκι στο παλιό PC, να το γράψω σε bootable DVD και μετά αντίστροφα, από το DVD να κάνω bootable το φλασάκι για να τα εγκαταστήσω επιτέλους στον i7. :wall::haha:

Όποιος έχει απαντήσεις σε οτιδήποτε από τα παραπάνω, δώστε και σώστε. Εγώ το μόνο που έχω να πω είναι ότι αν ποτέ φίλος σας δώσει αυθεντικό λειτουργικό με volume license, το πάρετε από πανεπιστήμιο στο τσάμπα με τη συμφωνία που έχουν με την MS ή το αγοράσετε, κάντε μια χάρη στον εαυτο σας και περάστε το στο καινούριο σας PC, αντί να ξεκινήσετε αμέσως να περνάτε games πάνω στη σπασμένη έκδοση του συναρμολογητή για να κάνετε benchmarking 2 ώρες νωρίτερα. Μια φορά είπα να ενθουσιαστώ και γω που πήρα σχετικά top of the line μηχάνημα για τον καιρό που το πήρα και μου βγήκε ξινό. :D

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.