Jump to content



Πρόβλημα μνήμης ή SATA controller στο GA-7N400 PRO2 Rev 2.0 ???


jpan

Recommended Posts

Γεια σας παιδιά,

Σας παρακαλώ δώστε μου τα φώτα σας για το πρόβλημα που έχω στο pc μου, γιατί είμαι έτοιμος να το πετάξω από το μπαλκόνι.

Λοιπόν, τη Μ. Παρασκευή μόνταρα το pc μου με τα εξής χαρακτηριστικά:

GigaByte GA-7N400 PRO2 Rev 2.0

Athlon XP 3000+ @ 203*11 (3200+)

GlobalWIN CAK4-88T

Arctic Silver 5

2x512MB RAM Kingston DDR400 KVR400X64C25, SPD 2.5-3-3-8

Thermaltake Active Memory Cooling Kit

HD1 SATA WDC Raptor 360GD

HD2 PATA Seagate ST3120026A

VGA Prolink FX5600 Golden limited 256MB RAM AGP 8x

CDRW Plextor PX-W5224A

DVDRW Teac W58G

PSU Enermax EG465AX 460 Watt

Windows XP Professional with SP1

Ρύθμισα τις μνήμες σε dual channel mode και εγκατέστησα στον raptor τα Windows XP Professional με SP1. Όλα καλά μέχρι εδώ. Έκανα όλα τα windows updates, εγκατέστησα και τις εφαρμογές που ήθελα και νόμιζα ότι όλα δούλευαν ρολόι μέχρι που έριξα μια ματιά στο Event Viewer. Είδα ότι υπάρχει το EventID 51 ...error in device\harddisk2\D during the paging operation . Ψάχνω ατέλειωτες ώρες στο internet και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το EventID 51 αφορά σε πρόβλημα pre-corruption του δίσκου. Τα αίτια πολλά όπως, BIOS μητρικής, BIOS SATA controller, drivers, καλωδιοταινία δίσκου, molex τροφοδοσίας, PCI Bus Controller, Memory Controller, προβληματικός δίσκος, Windows XP, nForce chipset.

Βάζω το νέο BIOS FC της μητρικής το οποίο λέει η Giga Byte ότι λύνει προβλήματα με μνήμες Kingston DDR400 και τα WinXP αρνούνται να ξεκινήσουν. Παίρνω συνέχεια BSOD. Δοκιμάζω να βάλω τις μνήμες από τις θέσεις 1-3 σε 2-4 και πάλι έχω BSOD. Βάζω τις μνήμες σε single channel και τα windows ξεκινούν αλλά το EventID 51 παραμένει. Πατσάρω με το CBROM το νέο BIOS 4.3.47 του SATA controller και πάλι εμφανίζεται το EventID 51. Αλλάζω το configuration του SATA από BASE σε RAID, ξαναπερνάω τα Windows και το EventID 51 παραμένει. Δοκιμάζω όλους τους drivers της Silicon image και πάλι τίποτα. Δοκιμάζω τις default ρυθμίσεις για τον AthlonXP 3000+ @ FSB 166MHz αλλά το EventID 51 παραμένει.

Αλλάζω το CPU interface από aggressive σε optimal και το EventID 51 εξαφανίζεται. Όμως σε dual channel οι Kingston δεν παίζουνε. Τα ακριβή στοιχεία τους είναι: Kingston KVR400X64C25 (2.5-3-3-8) με Mosel Vitelic chips V58C2256804SAT5B. Έστειλα mail στην Giga Byte και την Kingston από τις 27/4 αλλά μέχρι σήμερα δεν έλαβα καμιά απάντηση από τις εν λόγω κυρίες.

Στην πορεία δοκίμασα κάτι ταπεινές 2x512MB TwinMos M2G9J16A-TT (2.5-3-3-8) με TwinMos chips TMD7608F8E50D και το pc παίζει σε dual channel με το νέο BIOS FC και με CPU interface aggressive με το EventID 51 να εμφανίζεται αραιά και που.

Εννοείται πως όλες οι μνήμες έχουν δοκιμαστεί με Memtest86 για αρκετή ώρα χωρίς λάθη.

Τι με συμβουλεύετε να κάνω:

α. να πετάξω το pc από το μπαλκόνι και να ησυχάσω?

β. να κρατήσω τις Kingston με την ελπίδα ότι η Giga Byte θα βγάλει νέο BIOS?

γ. να κρατήσω τις TwinMos που παίζουν καλλίτερα με την υπάρχουσα κατάσταση?

δ. Κάτι άλλο?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Γιάννης

Link to comment
Share on other sites

Αν και ειμαι φαν της Twimos, ειμαι περισσοτερο αντιφαν της Kingston, με αυτα που εχουν δει τα ματια μου. Οποτε θα ελεγα καλυτερα να πουλησεις τις μνημες σου και να κρατησεις τις Twimos. Εκτους του οτι ειμαι σιγουρος οτι θα παιζουν καλυτερα, πρεπει να κανουν και καλυτερο overclocking και να αντεχουν καλυτερα timings απο τις Kingston.

BIOS η Gigabyte βγαζει αρκετα συχνα αλλα δεν ειμαι σιγουρος οτι το προβλημα που εχεις θα λυθει. Απαντηση παντως ειναι περιεργο που δεν πηρες ειδικα απο την Gigabyte, γιατι κι εγω καποτε που ειχα προβλημα εστειλα mail και μου απαντησαν μεσα σε 2 μερες. Ισως δεν ξερουν που οφειλεται το προβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε jax7480 σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Και εγώ προσανατολίζομαι στις TwinMos. Οι Κingston είναι μάλλον ασύμβατες στο σύστημά μου. Τι να την κάνω τη life time warranty όταν δεν τρέχουν σε dual channel. άσε που είναι και 60 ακριβότερες από τις TwinMos.

Έτσι λύθηκε το πρόβλημα με τις μνήμες και παραμένει το καταραμένο EventID 51. Θα κάνω και ένα ερώτημα στην Silicon Image να δω τι θα πει για το μερίδιο ευθύνης του controller της.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον κρατησου καλα !!!! καταρχην προσ στιγμην νομιζα οτι ειδα οτι το δικο μου ποστ σε επαναληψη,. ο λογος ???πριν ενα μηνα εφερα τα ιδια πραγματα με τα δικα σου απο αγγλια !!!δεν μπανιω σε λεπτομαρειεσ και το τι τραβηξα !!!! δεν δουλεψαν ποτε αυτα τα πραγματα. λοιπον αφου πανω απο ενα μηνα παλευα στο ιντερνετ με reviews bios update ktl ktl κατεληξα μαζι με τον καταστηματαρχη οτι ειναι προβλημα της gigabyte !!! ειναι απλα ασυμβατοτητα πραγματων φιλε μου. κοιτα να τα δωσεις μονο αυτο σου λεω,. θα πηξεις στο προβλημα.

βεβαια υπαρχει και μια αλλη λυση που συνεβει σενα φιλο μου με τα ιδια πραγματα. ξερειις τι ηταν το προβλημα ? επεξεργαστης. υπαρχουν διαφορες σειρες επεξεργαστων απο διαφορους dealerrs. ορισμενοι επεξεργαστες δεν ταιριαζουν με αυτη τη m/b . τελικα αφου πηγαμε με αυτο τον φιλο μου σε ενα τρελλαμενο μαγαζι αγγλια και δοκιμασαμε ολα τα πραγματα ενα προς ενα καταφερε να παιξει το συστημα με 2 512 μνημες, 3200+ cpu, και το motherboard me bios update FC αν θυμαμαι καλα, οι μνημες δεν ηταν Kingston alla kai me kingston επαιζε το μηχανημα. ειναι θεμα επεξεργαστη φιλε μου. αλλαξαμε 4 σειρες επεξεργαστων μεχρι να βρουμε ποιον γουσταρε το συστημα για να δουλεψει. αφου το καταφεραμε και το φτιαξαμε μας ειπε οτι συνεχεια σκανε παιδια με αυτη m/b με τα ιδια προβληματα. αλλο παιδι , μας ειπε, ειχε προβλημα με τις μνημες και το γεγονος οτι δεν μπορουσαν ολα να δουλεψουν στα 400 fsb.(επεξεργαστης και μνημες δηλαδη) ετσι του εβαλε μνημες 333 και δουλεψε το συστημα του.ο,τι ναναι. οχι οτι τα πραγματα δεν ειναι καλα, απλα ειναι καθαρα θεμα ασυμβατοτητας........ γενικοτερα μας ειπε ΜΑΚΡΙΑ απο αυτον τον συνδιασμο !!!!! και παλι ξαναλεω οχι οτι τα πραγματα δεν ειανι καλα , ,, , απλα δεν γουσταρουν να παιξουν μεταξυ τους. και για να παιξουν πρεπει να εχεις η κολλητο φιλο με μαγαζι για υπολογιστες ετσι ουτω σωστε να δοκιμασεις ολα τα πραγματα η το Θεο βοηθο !!!!! αυτα..........οτι αλλο θες πεσ μου. και στο λεω αυτο γιατι ταλαιπωρηθηκα και εγω παρα πολυ με αυτο το πραγμα !!! η πλακα ειναι οτι παλι gigabyte m/b pira αλλα αυτη τη φορα για πεντιουμ !!!ακομα δεν την εχω δοκιμασει !!!οταν ερθω ελλαδα σε 15 μερες θα τα δοκιμασω τα πραγαμτα και αμα παιξουν χε***σε με.....χααχαχαχα. θα δειξει :jump::blink:

ελπιζω να βοηθησα...

Link to comment
Share on other sites

Jean-Polo σε ευχαριστώ για την απάντησή σου. Ήδη το σούταρα το Giga Byte μαζί με την επιστολή του technical support που λέει ότι αν δε λυθούν τα προβλήματα με το νέο BIOS FD τότε η μητρική πρέπει να επιστραφεί στον τοπικό προμηθευτή για έλεγχο-επισκευή.

Τελικά πήρα το Abit NF7-S 2 και δεν υπάρχουν πλέον τα προαναφερόμενα προβλήματα, αλλά υπάρχουν δύο προβληματάκια που με βασανίζουν.

1. το Abit βλέπει τον AthlonXP 3000+ (default 13x166) @ 11x200 σαν AthlonXP 2200ΜHz και όχι σαν AthlonXP 3200+ που τον έβλεπε το Giga Byte.

2. η bootable δισκέτα του Ghost 2003 δεν βλέπει με τίποτα εξωτερικό δίσκο Firewire ή USB2 με αποτέλεσμα να μην μπορώ να πάρω backup τους δίσκους μου. Με το Giga Byte έπαιζε κανονικά το Ghost 2003.

Όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό, τον παρακαλώ να βοηθήσει

Link to comment
Share on other sites

Αρχική απάντηση από jpan

1. το Abit βλέπει τον AthlonXP 3000+ (default 13x166) @ 11x200 σαν AthlonXP 2200ΜHz και όχι σαν AthlonXP 3200+ που τον έβλεπε το Giga Byte.

2. η bootable δισκέτα του Ghost 2003 δεν βλέπει με τίποτα εξωτερικό δίσκο Firewire ή USB2 με αποτέλεσμα να μην μπορώ να πάρω backup τους δίσκους μου. Με το Giga Byte έπαιζε κανονικά το Ghost 2003.

Όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό, τον παρακαλώ να βοηθήσει

Το πρώτο είναι φυσιολογικό καθώς κάνεις oc στα default της CPU και η Abit δε βάζει PR ονομασία στο POST σε ocαρισμένο CPU (και καλά κάνει).

To δεύτερο μου κάνει εντύπωση καθώς και τα 2 mobo χρησιμοποιούν αν δεν κάνω λάθος το ίδιο IC για το firewire. Αν θες checkαρε το αν είναι ίδια τα chipάκια. Aν είναι ίδια κάνε ένα Θέμα στο Abit forum, αν δεν είναι τα ίδια τότε θα φταίει το Ghost μάλλον που δεν έχει Dos drivers για το συγκεκριμένο chip.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, βρήκα μια λύση.

Πιο συγκεκριμένα το πρόβλημα το δημιουργεί ο firewire controller της nVidia, γιατί σε DOS mode συμπεριφέρεται σαν κάρτα δικτύου :woot: και ως γνωστό δεν είναι συμβατός με το πρότυπο της Texas Instruments. Επίσης, δεν υπάρχουν επίσημοι DOS drivers για firewire. Όμως κάποιες εταιρείες με πρωτοπόρα την Iomega έφτιαξαν drivers για την υποστήριξη των firewire συσκευών τους σε περιβάλλον DOS. Αυτούς τους drivers χρησιμοποιεί και η Symantec στο Ghost 2003. Επομένως λόγω της παράδοξης συμπεριφοράς του nVidia firewire controller είναι αναμενόμενο να μην ανιχνεύεται ένας firewire δίσκος στο DOS.

H λύση είναι η εγκατάσταση μιας κάρτας firewire με chipset της ΤΙ ή της VIA. Εγώ έβαλα μια κάρτα firewire της VIA, απενεργοποίησα τον onboard firewire controller και το Ghost 2003 έπαιξε άψογα σε περιβάλλον DOS.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.