Jump to content



Τονισμός λέξεων με το μονοτονικό και πολυτονικό σύστημα (Για Windows και Mac OS)


hayabusa

Recommended Posts

Ανοίγω αυτό το θέμα επειδή ασχολήθηκα λιγάκι τις προάλλες και ψάχνοντας δεν είδα να υπάρχει κάτι παρόμοιο οπότε πιστεύω πως σε κάποιους μπορεί να φανεί ενδιαφέρον.

Παρακάτω θα δούμε πώς λειτουργεί το μονοτονικό (για τυπικούς λόγους :p) αλλά και το πολυτονικό σύστημα σε Windows και Mac OS X

Eννοείται πως για να χρησιμοποιήσουμε το πολυτονικό πρέπει να έχουμε ενεργοποιήσει την σχετική επιλογή που υπάρχει στο κάθε λειτουργικό.

Μονοτονικό Σύστημα (Ισχύει τόσο για Windows όσο και για Mac OS X):

Τοποθέτηση τόνου σε φωνήεν: Πατάμε το πλήκτρο :; (δεξιά του πλήκτρου L) και το φωνήεν στο οποίο θέλουμε να εμφανιστεί με τόνο.

Τοποθέτηση διαλυτικών σε φωνήεν (ισχύει μόνο για τα φωνήεντα γιώτα και ύψιλον): Κρατάμε πατημένο το πλήκτρο Shift στη συνέχεια πατάμε το πλήκτρο του τόνου, τα απελευθερώνουμε και πατάμε το κατάλληλο φωνήεν.

Τοποθέτηση διαλυτικών και τόνου σε φωνήεν: Πατάμε το πλήκτρο Shift και μετά το πλήκτρο W. Τα απελευθερώνουμε και πατάμε το φωνήεν.

Ελληνικό ερωτηματικό: όταν έχουμε θέσει το πληκτρολόγιό μας στην Ελληνική γλώσσα, το Ελληνικό ερωτηματικό ; βρίσκεται στο πλήκτρο Q. Στο ίδιο πλήκτρο βρίσκεται και το σύμβολο της άνω κάτω τελείας : το οποίο εμφανίζεται αν το πατήσουμε έχοντας πατημένο ταυτόχρονα το πλήκτρο Shift.

Πολυτονικό Σύστημα Για Windows:

Οξεία: τόνος + φωνήεν, πχ ά

Βαρεία: ] + φωνήεν, πχ ὸ

Ψιλή: μονά εισαγωγικά (δεξιά του τόνου) + φωνήεν, πχ ἀ

Δασεία: Shift + μονά εισαγωγικά (δεξιά του τόνου) + φωνήεν, πχ ἁ

Περισπωμένη: [ + φωνήεν, πχ ᾶ

Υπογεγραμμένη: Shift + [ + φωνήεν, πχ ῳ

Ψιλή και οξεία: \ + φωνήεν, πχ ὢ

Δασεία και οξεία: Shift + \ + φωνήεν, πχ ὣ

Ψιλή και περισπωμένη: = + φωνήεν, πχ ὦ

Δασεία και περισπωμένη: Shift + = + φωνήεν, πχ ὧ

Πολυτονικό Σύστημα για Mac OS X:

Οξεία: τόνος + φωνήεν, πχ ά

Βαρεία: ] + φωνήεν, πχ ὸ

Ψιλή: μονά εισαγωγικά (δεξιά του τόνου) + φωνήεν, πχ ἀ

Δασεία: Shift + μονά εισαγωγικά (δεξιά του τόνου) + φωνήεν, πχ ἁ

Περισπωμένη: [ + φωνήεν, πχ ᾶ

Υπογεγραμμένη: Shift + [ + φωνήεν, πχ ῳ

Ψιλή και οξεία: = + φωνήεν, πχ ὢ

Δασεία και οξεία: Shift + = + φωνήεν, πχ ὣ

Ψιλή και περισπωμένη: - + φωνήεν, πχ ὦ

Δασεία και περισπωμένη: Shift + - + φωνήεν, πχ ὧ

Hope you like it :)

Link to comment
Share on other sites

Στο ίδιο πλήκτρο βρίσκεται και το σύμβολο της άνω κάτω τελείας : το οποίο εμφανίζεται αν το πατήσουμε έχοντας πατημένο ταυτόχρονα το πλήκτρο Shift.

Thanx πολύ χρήσιμο. Αλλά άλλο στίγμα η "ανω-τελεία" ή "άνω στίγμα" · (Unicode U+0387) και άλλο η "ανω & κάτω τελεία" : έχουν και διαφορετικές σημασίες στην σύνταξη.

π.χ. : Λυπάμαι, δεν μπορω να σας εξυπηρετήσω σ'αυτό· θα θέλατε κάτι άλλο;

Link to comment
Share on other sites

Διάβασα λάθος, σ'αυτά που έγραφες ότι δηλαδή βγαίνει η άνω τελεία (∙) με το Shift+Q, ενώ βγαίνει η άνω κάτω τελεία ( : )

Για την άνω τελεία ALT (πατημένο) και στο αριθμιτικο keyboard γράφουμε 183.

Δείτε και αυτό: http://www.teicrete.gr/users/kutrulis/Glosika/Stixi.htm

Παρατήρηση: Η χρήση της άνω τελείας έχει ατονήσει σήμερα· στη θέση της χρησιμοποιείται το κόμμα ή η τελεία. Ένας επιπλέον λόγος για την ολοένα και αραιότερη χρήση της, αποτελεί το γεγονός της μη παρουσία της στο τυποποιημένο πληκτρολόγιο των υπολογιστών. Η εισαγωγή στο κείμενο πρέπει να γίνει με ειδική πληκτρολόγηση. Το σύμβολο της άνω τελείας αντιστοιχεί στο συνδυασμό πλήκτρων Alt+0183 (με το αριθμητικό πληκτρολόγιο). Μια καλή πρακτική, για όσους χρησιμοποιούν κειμενογράφους που το επιτρέπουν, είναι να αντιστοιχηθεί στην άνω τελεία μια απλή λειτουργία αυτόματης διόρθωσης κειμένου · μια απλή, αποτελεσματική και ευκολομνημόνευτη αλληλουχία πλήκτρων είναι τα δύο συνεχόμενα κόμματα ",,".

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.