Jump to content



SATA controller


whitesnake

Recommended Posts

Φίλος έχει σύστημα με μητρική Gigabyte, chipset amd 880G.

Το θέμα είναι το εξής: υπάρχει αφενός SSD και αφετέρου raid1 διάταξη 2 640GB AAKS WD. Ο ενσωματωμένος controller της μητρικής δίνει 6 θύρες sata, αλλά κάτι παίζει με τους drivers σε AMD σύστημα και έτσι όταν ενεργοποιήσει το RAID, τότε στον SSD (πέραν του ότι οι ταχύτητες δεν είναι και οι καλύτερες), δεν λειτουργεί όπως φαίνεται το trim και δεν λειτουργεί ούτε το smart (άρα και όλα τα προγράμματα που εξαρτώνται από τέτοιες πληροφορίες, τύπου SSD life). Δυστυχώς δεν μπορεί να μοιράσει τη λειτουργία σε ahci και raid, παρά μόνο να βάλει 2 από τις θύρες σε IDE mode, κάτι που ρίχνει πάρα πολύ τις επιδόσεις του SSD.

Μια λύση είναι η αγορά ενός απλού sata controller για να γίνει η δουλειά. Οι απαιτήσεις δεν είναι μεγάλες, απλά να λειτουργούν όλα σωστά. Προφανώς μιλάμε για κάποια φθηνή υλοποίηση, έως ας πούμε 30 ευρώ. Με μια ματιά που έριξα είδα ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές. Το ερώτημα όμως είναι:

- Να μπει ο SSD με το λειτουργικό στον pci-e controller με το raid array στον onboard controller;

- Ή μήπως είναι προτιμότερο να μπει το raid array και ο SSD να παίζει στη μητρική;

Ποια είναι η βέλτιστη επιλογή; Σε περίπτωση που μπει ο ssd, πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι θα παίζει κανονικά το trim;

Επίσης, κάποια συγκεκριμένη πρόταση υπάρχει για αγορά;

Link to comment
Share on other sites

Θα βάλει τον ssd στον controller της μητρικής και θα κάνει το raid στον απλό controller που θα αγοράσει. Μου κάνει εντύπωση όμως αυτό που λές. Θα έπρεπε με τον controller της μητρικής να έχει τον ssd σαν κύριο δίσκο και να μπορεί να στήσει το raid χωρίς πρόβλημα. Μήπως δεν κάνει κάτι σωστά? Είσαι σίγουρος ότι απενεργοποιειται το trim?

Link to comment
Share on other sites

Και μένα εντύπωση μου κάνει. Μπορεί να τα στήσει όπως λες χωρίς πρόβλημα, απλά όπως φαίνεται χάνει τις λειτουργίες που ανέφερα. Με ενεργό το RAID στο BIOS, το SSD toolbox δεν υποστηρίζει καν τον SSD, όπως και όλα τα άλλα προγράμματα που δίνουν στατιστικά χρήσης κλπ, ακριβώς όπως γίνεται σε Intel σύστημα εάν έχω 2 ssd σε raid. Σίγουρος δεν είμαι γιατί δεν το έχω μπροστά μου, αλλά μια βόλτα που έκανα από διάφορα fora, αναφέρουν αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Καμιά ιδέα, κάποιος; Πριν λίγο έκανα και ένα τεστ, δεν είναι όπως σε ιντελ πλατφόρμα που ένας single δίσκος φαίνεται σαν ahci αν είναι πάνω σε raid. Στην amd πλατφόρμα τον αναφέρει σαν SCSI disk και δεν φαίνεται ως ahci αλλά ως raid μόνο.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.