Jump to content



Νέο Προϊόν: Asus Xonar Essence One Dac/Headphone Amplifier


Petrossortep

Recommended Posts

Μετά την απρόσμενη επιτυχία της Xonar STX, μιας και απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό με εμφασή στον ποιοτικό δικάναλο ήχο μέσω ηχείων/ακουστικών, η Asus τολμά να περάσει στο επόμενο στάδιο με έναν υψηλής ποιότητας Dac/Headphone Amplifier. Τον Asus Xonar Essence One.

Πρόκειται για μια μονάδα εφοδιασμένη με τοροειδή μετασχηματιστή και τυπικούς αλλά κατάλληλους για ήχο opamps(σύνολο 11!!!! swappable) με iσχυρό στάδιο οδήγησης ακουστικών, βασισμένο στο ολοκληρωμένο κύκλωμα LME49600TS, που το συνδράμουν-όπως τουλάχιστον κατάλαβα εγώ από τις φωτό-τρανζίστορ, για πιο ισχυρό ρεύμα σε ακουστικά χαμηλής αντίστασης. Έχει δε και Balanced εξόδους.

Αν και οι "γκουρού" των high end κατασκευών συχνά υποτιμούν τα ολοκληρωμένα κυκλώματα η πράξη έχει δείξει ότι η σωστή υλοποίηση είναι τελικά αυτό που μετράει, ενώ δεν λείπουν από την αγορά άκριβοι ενισχυτές ακουστικών, βασισμένοι σε opamps, με άριστες ουσιώδεις μετρήσεις(όχι μόνο THD δηλαδή) και εξαιρετικό ήχο, όπως ο Lehman Black Cube Linear των ~800€ ή ο κορυφαίος DIY M^3 .

Στο site της Asus βρίκουμε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά και μετρήσεις για το προϊόν.

Εντύπωση προκαλούν τα ακόλουθα:

Output/Input Full-Scale Voltage :

Balanced Output : 4 Vrms ( Vp-p)

Unbalanced Output : 2 Vrms ( Vp-p)

Headphone : 7 Vrms ( Vp-p)

O one βγάζει 7 Vrms στην έξοδο για ακουστικά τη στιγμή που η πλειοψηφία των ενισχυτών σε αυτήν την κατηγορία τιμής ή και ακριβότεροι δεν ξεπερνούν τα 6 Vrms ενώ η xonar stx φτάνει τα 2,5.

7 Vrms σημαίνει 7^2/300=163 μιλιβάτ στα 300Ohm και 81,5 μιλιβάτ στα 600Ohm. Δηλαδή με τα sennheiser HD 650 των 300Ohm, ευαισθησίας 102db ανά 3,3 μιλιβάτ(1 Vrms), μπορείς να φτάσεις τα 120db περίπου μέγιστη ένταση. Πολύ θετικό λοιπόν το να μπορείς να πιάσεις εντάσεις πάνω από τα 110db ακόμα και με 600Ohm εμπέδηση.

Οι ηχητικές εντυπώσεις από μέλη του headfi είναι λίαν θετικές. Ο ήχος είναι καθαρός και στρωτός, μπορεί να οδηγήσει τα πάντα εκτός από τα ορθοδυναμικά και παραμορφώνει λίγο στη μέγιστη-αλλά αχρείαστη-ένταση σύμφωνα με το μέλος Darku που είναι και reviewer εδώ. Υστερεί λίγο στην ανάλυση και την ένταση στις ψηλές.

Διάθεση: Το προϊόν κυκλοφόρησε αρχές Σεπτεμβρίου και δεν διατίθεται μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Η τιμή του από το γερμανικό(:TD:) zizanio.de είναι 345€.

Και κάποιες φωτό:

IMG_30241.jpg

66b3b1f8_IMG_7940c.jpeg

3eba03b3_IMG_8043c.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Καθόλου αλμυρή η τιμή, αν δεις τί σαβούρα υπάρχει εκεί έξω. Κάτι ενισχυτάκια του κιλού με διακοπτικό τροφοδοτικό τοίχου παίρνεις σε αυτά τα λεφτά, χωρίς dac μάλιστα, εκτός αν πάρεις αντιγραφές από Κίνα. Που και πάλι δεν ξέρεις αν έχουν κάνει επιζήμιες για τον ήχο παραχωρήσεις.

Για χρήστες καλών ακουστικών αξίζει. Εγώ θα το χτυπήσω μόλις έρθει.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Μιας και το "ξέθαψες" να διορθώσω κάποια πράγματα που είχα πει στο πρώτο ποστ.

1) Και η Xonar stx βγάζει 7 Vrms δηλαδή 160 μιλιβάτ στα 300 Ohm και περίπου ένα βατ στα 50 Ohm.

ASUS Xonar Essence ST/STX soundcards Measurements | Stereophile.com

The maximum output level from the line outputs was 2.16V; from the headphone jack, it depended on the setting chosen: 885mV (0dB, for headphones with impedances below 64 ohms), 3.52V (+12dB for headphones with impedances of 64–300 ohms), and 7.03V (+18dB for headphones with impedances of >300 ohms)

Το λάθος μου ήταν ότι ερμήνευσα τα 7,03V του stereophile σαν peak to peak και όχι σαν Vrms(όπως μου υπέδειξε και εξήγησε τελικά ο Shaman) γιατί με δεδομένο πως η stx έφτανε τα 110db σε πραγματικό μουσικό πρόγραμμα υπέθεσα 20 περίπου μιλιβάτ. Σε full scale signal όμως η stx ξεπερνάει τα 110db στο φορτίο αυτό.

2) Η essence one στην έξοδο ακουστικών δεν χρησιμοποιεί τρανζίστορ αλλά opamp και buffer που φροντίζει για τη ρευματοδοσία δύσκολων ακουστικών. Αυτά που φαίνονται σαν τρανζίστορ είναι voltage regulators.

3) Οι 11 opamps αφορούν διαφορετικές εξόδους. Σε rca εξόδους έχουμε έναν opamp σαν buffer (LM4562) για τα δύο κανάλια ενώ στις Balanced εξόδους δύο για κάθε κανάλι. Αν βάλεις μέσα και τους απαιτούμενους I/V opamps(5532) σύνολο βγαίνουν 11.

4) Συμπερασματικά η essence one είναι αντικειμενικά καλύτερη της xonar stx μόνο στην οδήγηση δύσκολων ακουστικών χαμηλής αντίστασης λόγω καλύτερου τμήματος buffer από αυτόν του TPA6120a2(της STX).

Αν λοιπόν κάποιος έχει ήδη ως πηγή την stx μαζί με εύκολα ακουστικά μεγάλης εμπέδησης και δεν τον ενδιαφέρει το εξωτερικό dac καλό θα ήταν να αποφύγει το συγκεκριμένο προϊόν.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.