Jump to content


  • astrolabos
    astrolabos

    Έρευνα για την πρόωρη απελευθέρωση κορυφαίου Ρώσου κυβερνοεγκληματία

    Ο Aleksei Burkov, ένας κυβερνοεγκληματίας που διαχειριζόταν εδώ και πολύ καιρό δύο από τα πιο γνωστά φόρουμ hacking της Ρωσίας, συνελήφθη το 2015 από τις ισραηλινές αρχές. Η ρωσική κυβέρνηση προσπάθησε να εμποδίσει την έκδοση του Burkov στις ΗΠΑ για τέσσερα χρόνια - ακόμη και συλλαμβάνοντας και φυλάκίζοντας μια Ισραηλινή γυναίκα για να αναγκάσει την ανταλλαγή κρατουμένων. Αυτή η προσπάθεια απέτυχε: ο Burkov στάλθηκε στην Αμερική, ομολόγησε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε εννέα χρόνια φυλάκιση. Αλλά λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, απελευθερώθηκε αθόρυβα και απελάθηκε πίσω στη Ρωσία. Τώρα ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες ρωτούν γιατί ένας Ρώσος χάκερ που κάποτε είχε χαρακτηριστεί ως «ανώτερης σημασίας περιουσιακό στοιχείο» του επετράπει να εκτίσει μειωμένη θητεία στη φυλακή.

    "Ένας εκπρόσωπος του ICE δήλωσε ότι ο Burkov καταζητείται από τις ρωσικές αρχές και ένας εκπρόσωπος του DOJ αρνήθηκε ότι πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή κρατουμένων", αναφέρει η επιστολή. «Η απόφαση για την πρόωρη απελευθέρωση του Burkov είναι περίεργη, δεδομένου των προσπαθειών που έκανε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να εξασφαλίσει τη σύλληψη του Burkov». Η επιστολή, υπογεγραμμένη από τα μέλη της Βουλής των Επιτροπών Δικαιοσύνης, Εσωτερικής Ασφάλειας, Πληροφοριών και Εξωτερικών Υποθέσεων, ζητούσε να μάθει γιατί ο Burkov αφέθηκε πρόωρα ελεύθερος και αν οι ΗΠΑ έλαβαν κάτι σε αντάλλαγμα. Οι νομοθέτες ζήτησαν επίσης μια λίστα με όλους τους Ρώσους υπηκόους που καταδικάστηκαν για εγκλήματα στις ΗΠΑ, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι νωρίς από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Biden.

    Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Burkov βρισκόταν υπό κράτηση είτε των ισραηλινών είτε των αμερικανικών αρχών για σχεδόν πέντε χρόνια πριν από την καταδίκη του το 2020. Κατά τη στιγμή της αποφυλάκισής του, ο Burkov ήταν ήδη φυλακισμένος για σχεδόν έξι χρόνια. Πού πήγαν λοιπόν τα άλλα χρόνια της ποινής του; Αυτό παραμένει ασαφές, αλλά είναι πιθανό να έκανε κάποιο είδους συμφωνίας για να μειώσει την ποινή του. Στις 16 Ιουνίου 2021, ένα «σφραγισμένο υπερασπιστικό έγγραφο» προστέθηκε στα δικαστικά πρακτικά του Burkov, ακολουθούμενο από ένα σφραγισμένο έγγραφο που καταχωρήθηκε στις 18 Αυγούστου -- μια εβδομάδα πριν από την απέλαση του. Η πρόταση για τη σφράγιση αυτών και άλλων εγγράφων που σχετίζονται με το υπόμνημα υποβλήθηκε από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς των ΗΠΑ και αυτά τα έγγραφα παραμένουν κρυμμένα από το κοινό.

    Κάτοικος της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας, ο Burkov παραδέχτηκε ότι διεύθυνε το CardPlanet, έναν ιστότοπο που πούλησε περισσότερους από 150.000 κλεμμένους λογαριασμούς πιστωτικών καρτών και ότι ήταν ιδρυτής του DirectConnection -- μιας στενά φυλασσόμενης διαδικτυακής κοινότητας που προσέλκυσε μερικούς από τους πιο καταζητούμενους Ρώσους χάκερ. Μια εμπεριστατωμένη έρευνα του 2019 στο ψευδώνυμο «K0pa» του Burkov, αποκάλυψε ότι ήταν επίσης συνδιαχειριστής του μυστικού ρωσικού φόρουμ για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο «Mazafaka». Όπως το DirectConnection, το ρόστερ των μελών του Mazafaka ήταν ένα σύνολο επίλεκτων της Ρώσικης underground hacking σκηνής και ο K0pa έπαιξε βασικό ρόλο στον έλεγχο των νέων μελών και στην επίλυση διαφορών και για τις δύο κοινότητες.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.