Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Το Telegram εξακολουθεί να διαρρέει διευθύνσεις IP χρηστών σε επαφές

      Η μειωμένη καθυστέρηση στι ς κλήσεις φέρει και μειωμένη ασφάλεια

    Η δημοφιλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram μπορεί να διαρρεύσει τη διεύθυνση IP σας, αν απλά προσθέσετε έναν χάκερ στις επαφές σας και δεχτείτε μια τηλεφωνική κλήση από αυτόν. Ο Denis Simonov, ένας ερευνητής ασφαλείας, ο οποίος είναι επίσης γνωστός ως n0a, ανέδειξε πρόσφατα το ζήτημα και έγραψε ένα απλό εργαλείο για την εκμετάλλευσή του. Το TechCrunch επαλήθευσε τα ευρήματα του ερευνητή προσθέτοντας τον Simonov στις επαφές ενός πρόσφατα δημιουργημένου λογαριασμού Telegram. Στη συνέχεια, ο Simonov κάλεσε τον λογαριασμό και λίγο αργότερα παρείχε στο TechCrunch τη διεύθυνση IP του υπολογιστή όπου γινόταν το πείραμα.

     

    Το Telegram μπορεί να υπερηφανεύεται για 700 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, και ανέκαθεν διαφήμιζε τον εαυτό του ως μια "ασφαλή" και "ιδιωτική" εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, παρόλο που οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το Telegram δεν είναι τόσο ασφαλές όσο η κρυπτογραφημένη από άκρο σε άκρο εφαρμογή Signal, για παράδειγμα.

     

    Το γεγονός ότι το Telegram διαρρέει τη διεύθυνση IP σας στα άτομα στις επαφές σας κατά τη διάρκεια μιας φωνητικής κλήσης είναι γνωστό εδώ και χρόνια, αλλά είναι πιθανό ότι οι νέοι, λιγότερο τεχνικοί χρήστες μπορεί να μην το γνωρίζουν. Ο Simonov, ο οποίος εργάζεται για την εταιρεία κυβερνοασφάλειας T.Hunter, δήλωσε στο TechCrunch: "Το Telegram εστιάζει στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, ωστόσο, για να παραμείνετε ασφαλείς πρέπει να γνωρίζετε τις αποχρώσεις του τρόπου λειτουργίας των φωνητικών κλήσεων του messenger".

    "Κάποιος μη υποψιασμένος μπορεί εύκολα να αποκαλύψει τη διεύθυνση IP του στον συνομιλητή του, αν δεν τις γνωρίζει", δήλωσε ο Simonov.

    Ο λόγος για τον οποίο το Telegram διαρρέει τις διευθύνσεις IP ενός χρήστη κατά τη διάρκεια μιας κλήσης είναι ότι, από προεπιλογή, το Telegram χρησιμοποιεί μια peer-to-peer σύνδεση μεταξύ των καλούντων "για καλύτερη ποιότητα και μειωμένη καθυστέρηση", δήλωσε στο TechCrunch ο εκπρόσωπος του Telegram Remi Vaughn. "Το μειονέκτημα αυτού είναι ότι απαιτεί και οι δύο πλευρές να γνωρίζουν τη διεύθυνση IP της άλλης (αφού πρόκειται για απευθείας σύνδεση). Σε αντίθεση με άλλους messengers, οι κλήσεις από όσους δεν βρίσκονται στη λίστα επαφών σας θα δρομολογούνται μέσω των διακομιστών του Telegram για να το αποκρύψουν αυτό", δήλωσε ο Vaughn.

     

    Για να αποφύγετε τη διαρροή της διεύθυνσης IP σας, πρέπει να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις του Telegram > Απόρρητο και ασφάλεια > Κλήσεις και στη συνέχεια να επιλέξετε "Ποτέ" στο μενού Peer-to-Peer.

     

    Έχει διαπιστωθεί ότι και άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και κλήσεων διαρρέουν διευθύνσεις IP. Το 2017, ένας ερευνητής διαπίστωσε ότι το WhatsApp διαρρέει μεταδεδομένα με τρόπο που θα μπορούσε να επιτρέψει στους χάκερ να βρουν τη διεύθυνση IP ενός χρήστη. Τον Αύγουστο, το 404 Media ανέφερε ότι οι χάκερ μπορούσαν να αποκαλύψουν τη διεύθυνση IP κάποιου χρήστη στο Skype χωρίς καμία αλληλεπίδραση.

     

    Η Microsoft δήλωσε τότε ότι θα διορθώσει την ευπάθεια. Η Telegram, από την άλλη πλευρά, πιστεύει ξεκάθαρα ότι η εφαρμογή πρέπει να λειτουργεί ακριβώς έτσι.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Brent Lewin/Bloomberg via Getty Images / Getty Images
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.