Jump to content


  • astrolabos
    astrolabos

    Έκθεση Απειλών 3ου τετράμηνου 2022: Όταν ο πόλεμος συναντά τον κυβερνοχώρο

    Η παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET δημοσίευσε την Έκθεση Απειλών του 3ου τετράμηνου 2022 (T3 2022 Threat Report), στην οποία συνοψίζονται τα στατιστικά που καταγράφηκαν από τα συστήματα εντοπισμού που διαθέτει η εταιρεία, αλλά και τα σημαντικότερα ευρήματα από έρευνες κυβερνοασφάλειας που έχει διεξάγει.

    Το τελευταίο τεύχος της Έκθεσης Απειλών της ESET (που καλύπτει την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022) υπογραμμίζει τον αντίκτυπο του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στη διεθνή σκηνή αλλά και την κυβερνοασφάλεια. Η Ρωσική εισβολή εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και τις απειλές στον κυβερνοχώρο, με τον τομέα του ransomware να βιώνει μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές.

    «Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει ένα χάσμα στους φορείς εκμετάλλευσης ransomware, με κάποιους να επιτίθενται και άλλους να αποκρούουν τις επιθέσεις. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν επίσης ολοένα και πιο καταστροφικές τακτικές, όπως η ανάπτυξη κακόβουλων wipers που μιμούνται το ransomware και κρυπτογραφούν τα δεδομένα του θύματος χωρίς πρόθεση παροχής κλειδιού αποκρυπτογράφησης», εξηγεί ο Roman Kováč, Chief Research Officer της ESET.

    Ο πόλεμος επηρέασε και τις επιθέσεις brute-force εναντίον εκτεθειμένων υπηρεσιών RDP, αλλά παρά τη μείωση αυτών των επιθέσεων το 2022, η μέθοδος αποκάλυψης συνθηματικού (password guessing) παραμένει ο πιο δημοφιλής τρόπος επίθεσης εναντίον δικτύων. Η ευπάθεια Log4j, για την οποία τα διορθωτικά patches είναι διαθέσιμα από τον Δεκέμβριο του 2021, εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των φορέων εξωτερικής παραβίασης.

    Η έκθεση εξηγεί επίσης τον αντίκτυπο που έχουν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες των κρυπτονομισμάτων και η ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας στις διάφορες κρυπτο-απειλές, με τις απάτες που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα να γνωρίζουν επανάκαμψη. Στο τρίτο τετράμηνο του 2022, τα προϊόντα της ESET κατέγραψαν αύξηση 62% σε ιστοσελίδες phishing που αναφέρονται σε κρυπτονομίσματα, ενώ το FBI εξέδωσε πρόσφατα προειδοποίηση για επενδυτικές απάτες με κρυπτονομίσματα. Οι συνολικές ανιχνεύσεις infostealer είχαν πτωτική τάση τόσο στο τρίτο τετράμηνο όσο και στο σύνολο του 2022- ωστόσο, το τραπεζικό κακόβουλο λογισμικό αποτέλεσε εξαίρεση, με τις ανιχνεύσεις να διπλασιάζονται σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

    Άλλες τάσεις στο τρίτο τετράμηνο περιλαμβάνουν την αυξημένη δραστηριότητα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing) κατά την περίοδο των εορτών και την αύξηση των ανιχνεύσεων adware για Android λόγω της τοποθέτησης κακόβουλων εκδόσεων παιχνιδιών για κινητά σε καταστήματα εφαρμογών τρίτων πριν από τα Χριστούγεννα. «Στην πλατφόρμα Android παρατηρήθηκε επίσης αύξηση του spyware καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, λόγω των εύκολα προσβάσιμων κιτ spyware που διατίθενται σε διάφορα διαδικτυακά φόρουμ και χρησιμοποιούνται από ερασιτέχνες επιτιθέμενους» πρόσθεσε ο Kováč.

    Η Έκθεση Απειλών 3ου τετράμηνου 2022 της ESET εξετάζει, επίσης, τα σημαντικότερα ευρήματα και επιτεύγματα των ερευνητών τηςESET.

    Έτσι, αυτό το τετράμηνο, οι ερευνητές της ESET εντόπισαν:

    Την εκστρατεία επιθέσεων spearphishing με την ονομασία MirrorFace εναντίον πολιτικών φορέων υψηλού προφίλ στην Ιαπωνία, και το νέο ransomware με την ονομασία RansomBoggs που επιτίθεται σε οργανισμούς στην Ουκρανία.

    Οι ερευνητές της ESET εντόπισαν επίσης μια εκστρατεία που διεξάγεται από τη διαβόητη ομάδα Lazarus, μέσω της οποίας αποστέλλονται spearphishing emails που περιέχουν έγγραφα με ψεύτικες προσφορές εργασίας. Ένα από τα δολώματα στάλθηκε σε υπάλληλο αεροδιαστημικής εταιρείας.

    Σχετικά με τις επιθέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι ειδικοί της ESET εντόπισαν ένα νέο κακόβουλο λογισμικό wiper και το εργαλείο εκτέλεσής του, τα οποία αποδίδουν στην ομάδα APT Agrius, με στόχο τους χρήστες μιας ισραηλινής σουίτας λογισμικού που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία διαμαντιών.

    Εκτός από αυτά τα ευρήματα, η έκθεση παρουσιάζει και τις εισηγήσεις που έκαναν δημόσια οι ερευνητές της ESET τους τελευταίους μήνες και τις ομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για τα συνέδρια RSA και Botconf.

    Μπορείτε να διαβάσετε την  Έκθεση Απειλών 3ου τετράμηνου 2022 της ESET στο διεθνούς φήμης blog της ESET, το WeLiveSecurity. Ακολουθήστε το λογαριασμό της ομάδας ερευνητών της ESET στο Twitter για τις τελευταίες εξελίξεις.


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.