Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η κυριαρχία της Oracle ροκανίζεται από τους ανταγωνιστές της στο cloud;

    Η Shutterfly μετέφερε πρόσφατα τις βιβλιοθήκες φωτογραφιών της στο τμήμα cloud της Amazon — και έγινε μία από τις εταιρείες που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν την Oracle για τη διαχείριση βάσεων δεδομένων, αναφέρει το Bloomberg. Οι επιχειρήσεις επιλέγουν να συνεργαστούν με νέες εταιρίες όπως η MongoDB, η Databricks και η Snowflake αντί της πολύ γνωστής Oracle, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις συντελούμενες αλλαγές στο τεχνολογικό τοπίο του κλάδου.

    Η μετάβαση στο cloud είναι μια πρόκληση για τα συστήματα του παρελθόντος. Οι νεότερες εταιρίες διευκολύνουν επίσης την άμεση υιοθέτηση της τεχνολογίας τους, μετριάζοντας την ανάγκη των εταιρικών αγοραστών να διαπραγματεύονται μεγάλα συμβόλαια με πωλητές και επιτρέποντας στους τελικούς χρήστες να επιλέγουν πιο εύκολα τα δικά τους εργαλεία. Οι προσφορές από τους νεότερους κατασκευαστές λογισμικού μπορούν επίσης να αναπτυχθούν χωρίς μεγάλες ομάδες διαχειριστών βάσεων δεδομένων που συνήθως χρειάζονται για την υποστήριξη των προϊόντων της Oracle, κάτι που εξοικονομεί κόστος για οργανισμούς που διαφορετικά θα έπρεπε να παλέψουν για να βρουν τους κατάλληλους μηχανικούς για τις εργασίες που χρειάζονται.

    Η JPMorgan Chase & Co. επέλεξε την Cockroach Labs ως τον προμηθευτή της βάσης δεδομένων για να υποστηρίξει τη νέα της εφαρμογή λιανικής τραπεζικής στην Ευρώπη. Η Nasdaq συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με την Databricks και τις υπηρεσίες Amazon.com Inc. της Amazon.com, στην προσπάθειά της να αναβαθμίσει από τους εσωτερικούς χώρους αποθήκευσης δεδομένων της Oracle. Παράλληλα με το AWS, τα προϊόντα βάσης δεδομένων από ανταγωνιστικούς προμηθευτές υπηρεσιών cloud, την  Microsoft και το Google Cloud, αναπτύσσονται επίσης γρήγορα. Και πολλές επιχειρήσεις, όπως η JetBlue Airways Corp. και η Automatic Data Processing Inc., χρησιμοποιούν το Snowflake για να βοηθήσουν στην αποθήκευση και ανάλυση εταιρικών δεδομένων για την τροφοδοσία των πινάκων πωλήσεων, μεταξύ άλλων.

    Συλλογικά, οι πρωτοβουλίες αυτές είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι της αγοράς βάσεων δεδομένων που υπολογίζεται στα 155 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά είναι απόδειξη μιας μεγάλης αλλαγής που συμβαίνει στον κλάδο, μια αλλαγή που απειλεί την ηγετική θέση που κατέχει η Oracle τα τελευταία 43 χρόνια, από τότε που ο συνιδρυτής Larry Ellison και η ομάδα του έφεραν στην αγορά την πρώτη σχεσιακή βάση δεδομένων ή μια βάση δεδομένων στην οποία οργανώθηκε σε πίνακες στους οποίους ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση, ο χειρισμός και η ανάλυση.

    Η Oracle δεν αποκαλύπτει οικονομικά αποτελέσματα ειδικά για τις δραστηριότητές της στη βάση δεδομένων. Μεγάλο μέρος αυτών των εσόδων προέρχεται από την παροχή υποστήριξης και συντήρησης για υπάρχοντες πελάτες έναντι νέων πωλήσεων. Αλλά η επιρροή της Oracle σιγά σιγά εξασθενεί. Ενώ κατείχε περίπου το 27% της αγοράς βάσεων δεδομένων το 2019, αυτό μειώθηκε στο 24% το 2020, σύμφωνα με την εταιρία Gartner. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, η Amazon στο ίδιο χρονικό διάστημα πήγε από μερίδιο αγοράς του 17% σε σχεδόν 21%.

    Η Oracle αρνήθηκε να σχολιάσει αυτή την ιστορία. Οι αντίπαλοι μεγαλώνουν γρήγορα. Στη MongoDB, για παράδειγμα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 57% στα 285 εκατομμύρια δολάρια το πιο πρόσφατο τρίμηνο. Αυτά τα αποτελέσματα, λένε αναλυτές και στελέχη εταιρειών, υποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το MongoDB για ολοένα και μεγαλύτερα έργα. Η Oracle πραγματοποιεί σημαντικό μέρος των εσόδων της σε υπάρχοντες πελάτες. Κάθε λίγα χρόνια, όταν οι εταιρείες πρέπει να ανανεώνουν τα συμβόλαιά τους, η Oracle μπορεί να αυξήσει τις τιμές για συντήρηση και υποστήριξη. «Όλο το κέρδος της εταιρείας προέρχεται από τη συντήρηση των προϊόντων της Oracle», δήλωσε ο Craig Guarente, συνιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Palisade Compliance και γνώστης του χώρου. Με κάθε διαπραγμάτευση συμβολαίου, «μεταβαίνετε από το να πληρώνετε από 20 εκατομμύρια δολάρια έως 30 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, στο να πληρώνετε 50 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο».


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.