Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Τρία χρόνια μετά την ανανέωσή του, το πρόγραμμα περιήγησης Android του Firefox προσθέτει 450+ νέες επεκτάσεις

      Οι έλευση των επεκτάσεων στον Firefox mobile, σβήνουν ένα σοβαρό μειονέκτημα απέναντι στους "αντιπάλους" του

    Για το κομμάτι της αγοράς που επιλέγει τον Firefox αντί για τον Chrome, το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης σε συσκευές Android, η εμπειρία μόλις βελτιώθηκε. Η κατασκευάστρια εταιρεία του Firefox Mozilla ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία περισσότερων από 450 νέων επεκτάσεων - ή αλλιώς πρόσθετων προγραμμάτων περιήγησης - οι οποίες είναι πλέον διαθέσιμες στη σελίδα της Mozilla Firefox Browser Add-ons. Αυτές οι επεκτάσεις επιτρέπουν στους χρήστες να προσαρμόσουν το πρόγραμμα περιήγησης για κινητά στις ανάγκες τους, είτε αυτό αφορά την προσθήκη εργαλείων προστασίας της ιδιωτικής ζωής κατά της παρακολούθησης, αποκλεισμού περιεχομένου, εργαλείων παραγωγικότητας ή άλλων χαρακτηριστικών που εισάγουν νέες εμπειρίες, όπως η ροή μουσικής, είτε εκείνων που επιτρέπουν στους χρήστες να εξατομικεύσουν το περιβάλλον εργασίας του προγράμματος περιήγησης - όπως η μετατροπή όλων των ιστότοπων σε σκοτεινή λειτουργία (dark mode) ή η προσφορά ενός καλύτερου τρόπου διαχείρισης καρτελών.

     

    Η έλλειψη επεκτάσεων αποτελούσε ζήτημα για τους χρήστες του Firefox για Android εδώ και χρόνια, μετά την κυκλοφορία το 2020 μιας ανακατασκευασμένης έκδοσης του προγράμματος περιήγησης για κινητά που αντικατέστησε την προηγούμενη βάση κώδικα της εφαρμογής με το "GeckoView", μια νέα, ταχύτερη και πιο προσαρμόσιμη μηχανή περιήγησης. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση να περιορίσει τις υποστηριζόμενες επεκτάσεις μόνο σε εκείνες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα "Συνιστώμενες επεκτάσεις" - δηλαδή σε εκείνες που εγκαθίστανται συνήθως από τους τελικούς χρήστες. Αυτή η επιλογή επέτρεψε στη Mozilla να δώσει γρήγορα το νέο πρόγραμμα περιήγησης στα χέρια των καταναλωτών, αλλά καταπλάκωσε τη μακρά ουρά της ανάπτυξης επεκτάσεων - και την ευκαιρία για τους προγραμματιστές λογισμικού που επικεντρώνονται σε αυτή την αγορά.

     

    Ενώ τα nightly builds του Firefox επέτρεψαν αργότερα περισσότερες επεκτάσεις, το δημοσίως διαθέσιμο πρόγραμμα περιήγησης Firefox για Android δεν είχε πρόσβαση σε αυτές τις εκατοντάδες επεκτάσεις, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους κύριους χρήστες του Firefox ήταν επίσης χωρίς αυτές.

    Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, η Mozilla δήλωσε ότι είχε επιτέλους ολοκληρώσει την υποδομή που χρειαζόταν για να επαναφέρει το ανοιχτό οικοσύστημα επεκτάσεων στον Firefox για Android. Στη συνέχεια άρχισε να δοκιμάζει και να διαθέτει εκατοντάδες ακόμη επεκτάσεις στους χρήστες του Firefox για Android, με αποκορύφωμα τη σημερινή είδηση ότι υπάρχουν πλέον 450+ διαθέσιμες επεκτάσεις.

     

    Η εταιρεία τόνισε τη σημασία της ύπαρξης ενός ανοιχτού οικοσυστήματος, σημειώνοντας ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους χρήστες του Firefox desktop έχουν εγκαταστήσει μια επέκταση για να προσαρμόσουν την εμπειρία τους.

     

    Πολλές από τις συνιστώμενες επεκτάσεις για το πρόγραμμα περιήγησης Android έχουν υψηλό αριθμό χρηστών, αλλά η ίδια η εφαρμογή διατηρεί μόνο ένα μικρό κομμάτι της αγοράς του προγράμματος περιήγησης για κινητά, λόγω της έλξης που έχουν επιτύχει τα προεπιλεγμένα προγράμματα περιήγησης, Chrome και Safari, σε Android και iOS, αντίστοιχα. Στις κινητές συσκευές, ο Firefox έχει μόλις 0,5% μερίδιο αγοράς από τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του StatCounter. Συγκριτικά, ο Chrome έχει μερίδιο 64,23%. Ο Safari, το πρόγραμμα περιήγησης της Samsung, η Opera και άλλοι είναι επίσης μπροστά από τον Firefox στον αγώνα των προγραμμάτων περιήγησης για κινητά.

     

    Παρόλα αυτά, η εφαρμογή έχει ένα μικρό αλλά αφοσιωμένο κοινό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναζητούν εναλλακτικές επιλογές από άλλους πέρα από τους μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες. Ένα από τα βασικά δυνατά σημεία του είναι ο αυτόματος αποκλεισμός εντοπισμού, ο οποίος απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται περισσότερο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Google Play Store, ο Firefox για Android έχει ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια εγκαταστάσεις μέχρι σήμερα.


    "Οι ευκαιρίες για καινοτομία είναι τεράστιες", δήλωσε ο Giorgio Natili, διευθυντής Engineering του Firefox, σε μια ανακοίνωση σχετικά με την κυκλοφορία των επεκτάσεων. "Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε τους προγραμματιστές επεκτάσεων να αγκαλιάζουν αυτή τη στιγμή και να δημιουργούν νέες εμπειρίες περιήγησης και λειτουργίες για τους χρήστες του Firefox για Android. Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να περιηγούνται στο mobile web με έναν αυστηρά μοναδικό τρόπο. Με τις επεκτάσεις, είστε ελεύθεροι να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο ο Firefox για Android φαίνεται και συμπεριφέρεται. Θα γίνεται μόνο καλύτερο καθώς περισσότεροι προγραμματιστές καινοτομούν σε αυτόν τον συναρπαστικό νέο χώρο", πρόσθεσε.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Mozilla
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.