Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Επιτυχής η εκτόξευση του πύραυλου Artemis για τη Σελήνη

    Ο πύραυλος Artemis 1 της NASA εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, «φωτίζοντας τον νυχτερινό ουρανό και επιταχύνοντας σε ένα ταξίδι που θα οδηγήσει μια κάψουλα χωρίς αστροναύτη γύρω από το φεγγάρι και πίσω», αναφέρουν οι New York Times. 
    Γύρω στη 1:47 π.μ. ώρα ανατολικής ώρας, τέσσερις κινητήρες και δύο πλαϊνοί ενισχυτές ώσης άναψαν. Καθώς η αντίστροφη μέτρηση έφτασε στο μηδέν, το όχημα ξεκίνησε σπάζοντας τους δεσμούς του με τη Γη. Λίγα λεπτά αργότερα, οι πλευρικοί ενισχυτές και στη συνέχεια η γιγάντια βάση του πυραύλου αποκολλήθηκαν από το κύριο σώμα.

    Τη Δευτέρα, ο Ωρίωνας θα περάσει σε απόσταση 60 μιλίων από την επιφάνεια της Σελήνης. Αφού γυρίσει το φεγγάρι για μερικές εβδομάδες, ο Orion θα κατευθυνθεί πίσω στη Γη, καταλήγοντας στις 11 Δεκεμβρίου στον Ειρηνικό Ωκεανό, περίπου 60 μίλια μακριά από τις ακτές της Καλιφόρνια.

    Αυτή η πτήση, που θυμίζει τις περασμένες αποστολές του Apollo, είναι ένα κρίσιμο τεστ για το πρόγραμμα Artemis της NASA που στοχεύει να επαναφέρει τους αστροναύτες, μετά από πέντε δεκαετίες περιπλάνησης σε χαμηλή τροχιά στη Γη, πίσω στη Σελήνη. Για τη NASA, η αποστολή εγκαινιάζει μια νέα εποχή σεληνιακής εξερεύνησης, που επιδιώκει να ξετυλίξει επιστημονικά μυστήρια στις σκιές των κρατήρων στις πολικές περιοχές, να δοκιμάσει τεχνολογίες για ταξίδια στον Άρη και να ωθήσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να κυνηγήσουν νέα επιχειρηματικά σύνορα μακρύτερα έξω στο ηλιακό σύστημα. Η εκτόξευση έγινε αρκετά χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο και δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό. Οι καθυστερήσεις και οι υπερβάσεις κόστους του S.L.S. και του Orion τονίζουν τις αδυναμίες του τρόπου με τον οποίο η NASA έχει διαχειριστεί τα προγράμματά της. Η επόμενη αποστολή, η  Artemis, η οποία πρόκειται να μεταφέρει τέσσερις αστροναύτες σε ένα ταξίδι γύρω από τη Σελήνη αλλά όχι στην επιφάνεια, θα ξεκινήσει το 2024. Η Artemis III, στην οποία δύο αστροναύτες θα προσγειωθούν κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης, έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος για το 2025 , αν και αυτή η ημερομηνία είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί στο μέλλον.

     

     


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.